Šta je novo?

Skoro savršeno kućište....

Podmladio si ti mene dobro, ako mislis da bež kucista nisu bila u moje vreme, kao i EDO ram. :)

Da završimo sa godinama u temi sa mojim prvi PC-em:
CPU - Cyrix P200+
MBO: Chaintec ... ne sećam se modela
GPU: S3 Virge 3D
RAM: Ne sećam se...
HDD: Quantuum Fireball
MONITOR : Hansol 14"
CD: Teac
Kućište, miš, tastatura, flopi - Mitsumi

Sve pokojne firme, ali ono spolja je sve bilo u 28 nijansi bež boja i to me je užasavalo, da su me prođli žmarci kad sam video onoSIlverston čudo. :D :D

model kućišta, molim lepo
Chaintech, Hansol i Mitsumi postoje i dan danas

model kućišta, molim lepo
Gde se sećam, to je bilo pre 30 godina, a ja sam odavno počeo da krečavim.
Chaintech, Hansol i Mitsumi postoje i dan danas
Iskreno sam ZAPANJEN kad sam video da CHAINTECH i dalje proizvodi kompjuterske delove, jer o njima više od dve decenije nisam čuo ni reč. Hansol i Mitsumi rade neke druge stvari i zato su za mene "mrtve" firme.
Jedino se sećam da su tastatura i miš bili dvadeset dve nijanse bež boje, da su na kućištu lim i plastika bile takođe različite bež boje, dok je TEAC CD bio skoro beo, a da je Hansolov monitor imao tri različite bež nijanse plastike, sa sve sivim detaljima... Pojava crnih komponenti je bila blagodet za oči. :)

Da završimo sa godinama u temi sa mojim prvi PC-em:
CPU - Cyrix P200+
MBO: Chaintec ... ne sećam se modela
GPU: S3 Virge 3D
RAM: Ne sećam se...
HDD: Quantuum Fireball
MONITOR : Hansol 14"
CD: Teac
Kućište, miš, tastatura, flopi - Mitsumi

Sve pokojne firme, ali ono spolja je sve bilo u 28 nijansi bež boja i to me je užasavalo, da su me prođli žmarci kad sam video onoSIlverston čudo. :D :D
Na sta konkretno mislis kad kazes u 28 nijansi? Kod tih starih racunar uglavnom nije imalo sta ni da se doda, sto bi bilo vidljivo napred? Moji prvi PC 286 je imao neko desktop kuciste i samo 5.25" i 3.5" floppy koliko se secam sve je bilo iste boje. CD je bio externi SCSI Chinon i on nije bio iste boje :)

Naravno kad je crna boja dosla u modu ti problemi su se resili :)

Ventilatori u staklu (Lian Li), kućišta bez oštrih ivica (Hyte), "Triple chamber" kućište (Corsair), kućište sa osam ventilatora napred (Tryx), ekran od AIO koji može da se stavi i na ćošak kućišta (Tryx), Matrix LED na stranicama kućišta kroz platno (Phanteks), ležište za matičnu ploču koje se odvaja od kućišta (APNX v2), Silverston retro kućište... Ovo je samo ono što sam stigao da nabrojim onako "iz glave".
Mislim, kućišta su došla dotle da ne može ništa revolucionarno da se izmisli, ali ovo su, u današnjim pojmovima, velike razlike u odnosu na prošlu godinu.
Znači, kerefeke sa staklom i prednjim panelima.
Modularni motherboard tray i multichamber kućišta nisu ništa novo, to je odavno rađeno.
Ponovo, ne vidim nikakvu inovaciju.

Slažem se da i nema mnogo mesta za inovacije, doduše...što ne znači i da mora da se izmišljaju gluposti po svaku cenu. "Ako nije skršeno, ne popravljaj ga", što kažu. Napravi kućište kako treba, ponudi što bolji kvalitet po što nižoj ceni, gledaj da pokriješ razne potrebe i to je to, pravićeš pare...kad neko izmisli nešto zaista bitno, iskopiraj i teraj dalje...

meni vise znaci rpemium material kuciste od staklenih rgb zezancija

napravi full alu kuciste od debelih alu ploca, cnc, neka kosta, ali zna se sta je kvalitet. zao mi je sto je Lian Li odustao od all alu cases (zato sada i ima ovako dobre cene kucista, jer je materijal od kojih prave krsh)

Na sta konkretno mislis kad kazes u 28 nijansi? Kod tih starih racunar uglavnom nije imalo sta ni da se doda, sto bi bilo vidljivo napred? Moji prvi PC 286 je imao neko desktop kuciste i samo 5.25" i 3.5" floppy koliko se secam sve je bilo iste boje. CD je bio externi SCSI Chinon i on nije bio iste boje :)

Naravno kad je crna boja dosla u modu ti problemi su se resili :)
Tad je i krenuo da nam se razvija OCD po pitanju usklađivanja boja, naročito kod onih koji su običnim alkoholom prebrisali prašinu par puta i utisnuli je u sve one bež nijanse... 🤣

meni vise znaci rpemium material kuciste od staklenih rgb zezancija

napravi full alu kuciste od debelih alu ploca, cnc, neka kosta, ali zna se sta je kvalitet. zao mi je sto je Lian Li odustao od all alu cases (zato sada i ima ovako dobre cene kucista, jer je materijal od kojih prave krsh)
Zašto alu na većim kućištima? Samo komplikuje stavri i čini ih skupim. Apsolutno ništa ne fali čeliku...samo neka vrate 1-1.2mm kao standard kao nekad, a ne upola manje pa da se paneli ugibaju kad ih pogledaš. Ionako je pola površine kućišta danas staklo...

neka prave jeftina, ali neka prave i premium alu kucista. svelo se na to da dobijes samo dva alu panela i kao eto ti je to od premium feel.

corsair kucista recimo, treba da kostaju duplo manje koliko traze za celik tog kvaliteta

silverstone tj-07 bese od 2mm alu pravljen ram

Opet, što je alu premium u odnosu na čelik? Jedina prednost mu je manja težina, što je irelevantno ako kućište ne nosaš okolo sa sobom.

"Premium feel" u potpunosti zavisi od završne obrade, kvalitetne izrade i featuresa, materijal je tu mnogo manje bitan.

nemam nista protiv stainless steel, imam protiv steel koji koriste u kucistima. mislim razumem ih zasto koriste to sto koriste.

premium feel jer je premium feel, drugacije je all alu kuciste u odnosu na ovo sto sada imamo u 90% slucajeva.
kada je celo od alu neces stedeti ni na zavrsnoj obradi, barem nikada dosad nisam video tako nesto, dok kod ovih celicnih imas svasta.

QQ!

Zanimljiv koncept. Ono što je Lian Li Hydroshift AIO uradio po pitanju "tubinga" (glupljeg izraza se nisam setio :) ) Deepcool je to preneo na samo kućište.

Razmišljam u trenutku dosade šta bi to novo i revolucionarno moglo da bude po pitanju kućišta. I na pamet mi padoše "wireless" ventilatori, ne ovakvi kao sad što su, već...
Mislim da Lian Li ima to i može da uradi, ali nisu krenuli u dobrom pravcu sa onim baterijama. Pogledajte sa Computex-a prototip Lancool 4 ili 217 Visio. Oba kućišta imaju prednje staklo sa 2 ili 3 ventilatora. I šta je tu čudno?? Pa, ventilatori su "ubačeni" u staklo, imaju vrlo kratke kablove za međusobno povezivanje, odvajaju se sa sve prednjom maskom, a sa kućištem se povezuju preko takozvanih "pogo pins" preko kojih dobijaju struju. E, tu je fora. Zamislite "pogo pin" priključke sa već prerutiranim kablovima KROZ kućište do nekog haba ili kontrolera koji je već unutar kućišta, pogo-pinse koji se nalaze na svakom mestu gde mogu da se stave ventilatori. Zamislite tri argb ventilatora koji se spajaju i nemaju kablove, samo imaju pogo-pin konektor (Lian Li to koristi za međusobno povezivanje ventilatora) na koji se zakače i to je to. Kablovi već prerutirani i nevidljivi, a ARGB kontrolišeš wireless kao i na sadašnjim Lian Li ventilatorima ili preko samih tih pogo-pinova. Nema kablova, nema mučnog kabliranja, nema ubadanja u matičnu i straha da ćeš da polomiš pinove ako malo omaneš, samo ih postaviš na pogo-pinove i zašrafiš. To uopšte nije neka nauka, tehnologija postoji, implementacija ne bi trebala da bude veliki problem, a onima kao ja koji preziru rutiranje to bi bio pravi spas.

No, dobro, to ja malo maštam kad mi je dosadno. :) :)

Razmišljam u trenutku dosade šta bi to novo i revolucionarno moglo da bude po pitanju kućišta. I na pamet mi padoše "wireless" ventilatori, ne ovakvi kao sad što su, već...
:)

Meni bi logičnije bilo da na mestima gde se montiraju ventilatori postoji neki tip wireless prenosa struje na ventilator kao što je to rešeno kod bežičnih punjača i mobilnih telefona.
Kablovi i sve ti je razvedeno već kroz kućište, samo našrafiš ventilator na poziciju i - eto ga, radi.

Čak, ne mora ni da bude wireless, dovoljno bi bilo da mesta za montažu ventilatora i ventilatori imaju napojni vod negde u sebi razveden tako da čim prišrafiš vent on dobije kontakt.
Šinska rasveta već godinama radi na tom principu.

tamo gde ide sraf za vent neka bude magnetni konektor :) imas svuda 4 konektora pa mozes da podelis, za sta ce koji, i napon i svetlo i video sta god

samo to mora da bude standard za sve kako kucista tako i ventilatore

Poslednja izmena:

Aj malo i ove naše... ;)

Nazad
Vrh Dno