Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Eh, kud žuriš...
Razmisli da naručiš i funnel (levak) koji olakšava sipanje kafe u korpu - veoma zgodna stvar. I leveler, opet zgodna stvar koja pomaže za lepo tampiranje kao i puck screen.
Ovako nešto: https://share.temu.com/uv6KdgCs2dA , https://share.temu.com/ml2CJfe5GKA , https://share.temu.com/9s7SaZ8cg0A
Za Dedicu ti treba veličina 51mm (unutrašnji prečnik korpe je 51mm).
Pozdrav
Е видела сам то. Направила сам ни 10 кафа до сад и већ ме нервира скупљање просутог. Доћи ће и то брзо на ред...

@SSanja123
Kupi ovaj portafilter sa basketom, ja ga narucio i savrseno lezi za Dedicu, ja sam ga sa nekim popustima platio 1000din preko Temua:

@rafiki
Ja kupio za Dedicu skoro sve ovo gore osim mlina, i dzabe sve ako nemas mlin.
Komercijalne mlevene kafe "ne rade" sa non-pressurized basketima, voda ili nije tekla uopste ili projuri a kafa se prosipa odvod u oba slucaja je ono nije moguce popiti.

Kad smo vec tu, da li neko ima preporuku za vagicu sa Temu-a koja je dovoljno mala da strane ispod Dedica aparata? A da ima TARE, tajmer i sve sto je potrebno za kafu.

Sto se rucnog mlina tice, ako je budzet ogranicen, mogu da preporucim kingrinder P2. Moze na aliju da se nadje za 30 eur. Proslog leta kada sam kupovao mlin timemore c3esp je kostao preko 65 eura, pa sam prelomio i kupio P2. Brinulo me je plasticno kuciste tj. izdrzljivost ali posle 12kg kafe nije ni mrdnulo. Ima 30 klikova u jednom krugu tako da moze dovoljno fino da se podesi.

Možda sam već pitao a možda ne, da li je neko poručivao od ovih, cene su iznenadjujuce korektne?
https://kftrj.rs/kategorija/arabica/
Raspitao sam se, kažu da je jako kvalitetna kafeterija u S.Mitrovici, tražio sam Brazil i nisu imali, ali su mi dali broj gazde da ga nazovem i da mu samo kažem šta mi treba i ispećiće se, jako korektno i pohvalno. Valjda ne može svežije od toga. :D

Ne znam kakva im je kafa, na sajtu pišu o kvalitetu "pasulja" iz Etiopije :)
Pozdrav

Ta rucka bez dna, bottomless portafilter, je zbog slikanja, da se vidi kako "lepo curi", iskusniji koji imaju takve rucke, mogu da kazu da li ima i razlike u ukusu.
Neko ce da kaze da je pena tj krema bolja, ali ne znam da li u njoj ima ukusa. Cekam odgovore iskusnijih.
Krema je tu da samo izgleda lepo, a nije ništa drugo ni sa bottomless ručkom.

Veća (dublja) korpa ne može lepo da stane u fabričku ručku, ako se ne izvadi plastični uložak. Ali onda prska kroz rupicu od šrafa...
Al' zato bottomless prska uvek i svugde - za sve pare, bez kusura ;)
Pozdrav

Ovi u mojoj pržionici melju samo celu kesu 250g. I rekoh, ajd, sameljite. Ali za pressurized filter jer taj imam. Gleda mene ona žena, zove muža, pošto je porodični lokal. Objasnim njemu, gleda me i on. Reko, sameljite kako meljete. Samelju oni, ali dedica se baaaaš muči, jedva voda prolazi. Moram po više puta da je startujem. Verovatno previše fino mleveno. Da skratim, shvatam sad i ja, mora mlin...

Ovi u mojoj pržionici melju samo celu kesu 250g. I rekoh, ajd, sameljite. Ali za pressurized filter jer taj imam. Gleda mene ona žena, zove muža, pošto je porodični lokal. Objasnim njemu, gleda me i on. Reko, sameljite kako meljete. Samelju oni, ali dedica se baaaaš muči, jedva voda prolazi. Moram po više puta da je startujem. Verovatno previše fino mleveno. Da skratim, shvatam sad i ja, mora mlin...
Ja ne znam nikog ko se bavi kafom, a ne zna šta je presurizovani basket, a ono pržionica.

Možda im neko drugi sve uradi i namesti, oni samo jednu te istu kafu spremaju.

Probaj da smanjiš malo dozu, možda će da prolazi. Mlevenje koje bi tu bilo sigurica je za moka pot ili aeropres, ali bez mlina si stvarno ko bez ruku i nogu u ovom poslu. Nije isto mlevenje različite vrste kafe, a zatim, te iste kafe 2 dana i 50 dana od pečenja.

Ja ne znam nikog ko se bavi kafom, a ne zna šta je presurizovani basket, a ono pržionica.

Možda im neko drugi sve uradi i namesti, oni samo jednu te istu kafu spremaju.

Probaj da smanjiš malo dozu, možda će da prolazi. Mlevenje koje bi tu bilo sigurica je za moka pot ili aeropres, ali bez mlina si stvarno ko bez ruku i nogu u ovom poslu. Nije isto mlevenje različite vrste kafe, a zatim, te iste kafe 2 dana i 50 dana od pečenja.
To je Kuća kafe, nije pržionica, ne znam što sam rekla da jeste. Kafić koji melje i prodaje...

Elem, mlin, samo ne znam što reče neko kad mi dođu gosti ima da meljem 15 minuta. Ima li taj ručni neke prednosti posebne? Ovaj sam gledala, ima dobre ocene https://share.temu.com/s3DJDJ5rCQA

Isto mi traje mlevenje ručnim i električnim konusnim, pošto i on melje polako. Red veličine 40s do minut. Možda čak i brže ručnim. Jedina prednost je što može da melje dok pripremaš prethodno mlevenu kafu. Okreni obrni, bez dva minuta nema šanse da spremiš kafu kod kuće, a i što bi brže, pa nisi kafić? I gosti treba da imaju razumevanja.

Elem, mlin, samo ne znam što reče neko kad mi dođu gosti ima da meljem 15 minuta. Ima li taj ručni neke prednosti posebne? Ovaj sam gledala, ima dobre ocene https://share.temu.com/s3DJDJ5rCQA
Deluje kao kopija Timemore C2 koji se više ne proizvodi.
Originalan Timemore C3ESP (npr. https://vi.aliexpress.com/item/1005006699849838.html) bi bio daleko bolji tim pre sto ima 30 podeoka za podešavanje finoće mlevenja čime sigurno možeš da ubodeš pravu granulaciju za tvoj aparat.

Samo kratka digresija, Eureka mignon, 55mm noževi, melje kafu ispod 10s za moju dozu.

Samo kratka digresija, Eureka mignon, 55mm noževi, melje kafu ispod 10s za moju dozu.
Verujem da je čudo, ali ni približno toliko ne planiram da dam za mlin 🫣. Ja ovaj aparat uključujem jednom do dva puta dnevno u proseku, dugo bi mu trebalo da se isplati...

Kafa se nikad ne isplati. Ako je do toga da bude jeftino, turska, eventualno nes i to je to. Ali kad kreneš u taj hobi, svaki sledeći korak košta, i to ozbiljno.

Verujem da je čudo, ali ni približno toliko ne planiram da dam za mlin 🫣. Ja ovaj aparat uključujem jednom do dva puta dnevno u proseku, dugo bi mu trebalo da se isplati...
Moja preporuka za Dedicu je da kupujes brendiranu kafu poput julius, lavazza itd. Light roast ili nesto iz przionice je stvarno tesko spremiti na dedici...
Druga backup opcija su ćalde. Ja sam na njima zavrsio posle godinu dana mucenja na dedici (imam mlin, kupio dodatnu opremu itd)
Za 1800rsd 50komada se dobije. Kafa je dobra, sprema se za minut.... Nema veliki izbor ćaldi, na zalost... 3-4 proizvodjaca... od toga 2 kafe da valjaju (da su po mom ukusu)

+ @daxyco

Zavisi koju kafu i koliko dnevno spremiš, ali mislim da se ulaganje u svoju opremu apsolutno isplati.
Meni se kafe aparat Lelit Anna + mlin Eureka Oro single Dose (ukupno koštali 1.2k eura) isplatili za manje od godinu dana.

npr. 2 kapućina (Cappuccino Doppio sa dva shota espresa) dnevno koja popijem sa kafom iz Kafeterije me izađu 200 din. (240 ako prilagodim dozu njihovom double basketu od 18gr) i to da popijem kad želim.
Kod njih to isto da popijem, ~870 din plus utrošeno slobodno vreme koje mi treba da odem i da se vratim.

Matematika je neumoljiva :) .

Naravno da se isplati. Pre svega, ukus i kvalitet tog napitka je odličan, a dodatni benefit je što u principu treba voditi računa šta unosiš u sebe. Industrijske, premlevene kafe, da ne spominjem kapsule, i nes, otvaraju tu interesantna pitanja.

Pa zavisi kako definišeš "da li se isplati". Ako misliš da li ćeš potrošiti manje para, mislim da nikad nećeš boljom opremom doći do toga da na kafu mesečno trošiš manje nego sa lošijom (ili prosečnom) opremom. Kad sam prešao sa kombinacije Gaggia Viva + ručni mlin na Breville Bambino plus + Eureka Mignon specialita, povećao sam dozu sa 14g na 18g, plus sam otkrio novu dimenziju kafe koju pre toga nisam mogao da osetim (pa sam pio industrijske kafe, ili neke jeftinije "specialty"). Sad već gledam i kupujem i skuplje kafe, eksperimentišem, lakše napravim i veći broj kafa pa kad dođe društvo pravim po 5-6 duplih espresa za redom... Sad me teško skrpi 2kg kafe mesečno. To dođe na 7-8 hiljada najmanje.

Ali, po meni su to najlepše bačene pare. Kažem bačene jer sam do pre par godina pio Grand ili Don kafu, kupim na akciji 2-3kg i traje mi. Ali sad baš uživam u kafi, rado dajem pare na sve u vezi sa kafom. Istina, praktično i ne pijem kafu van kuće, tako trošim manje novca.

1000$ :D preskačem

Elem. Podesio dial da im je ekstrakcija 45+s sa preinfuzijom od 10s, bolja kafa. Po definiciji preekstrakcija, ali postala je čokoladastija i meni se više sviđa. Onaj moj arabica lokalni blend koji neće da mi kažu šta je unutra (većinom nešto tvrdo sa veće n.m.). Iz 18.5 oko 35 izlaz.

Bezzera Strega (godinu dana stara) je počela da curi iz sredine dna, po neka kap. Imate li preporuku za servis, ne bih sam da čačkam.

Idemo dalje cilj mi je do kraja godine da obrnem vise manje sve relevantne przionice kafe.
Etiopija od indijane veoma dobra, barem ova tura koju pijem

Pitanje, posto mi je stigao botomless portafilter da li moze ova bela originalna rucka da se skida ili da ne pokusavam?

Nazad
Vrh Dno