Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Prvi pokušaj - Etiopija iz Bonanza coffee, malo je starija (preko mesec i po dana). 7 klikova na Timemore C3, sledeći put ću da probam sa 8. Nemam puck screen trenutno.
Ukus je to, ali je gorka na kraju i to bih voleo da popravim.

Prilično sam zadovoljan za prvi put.

EDIT:

zeza me upload na forum, otud jutjub link.

Poslednja izmena:
Kao što reče @CarnX, ima svačega ispod, a čini mi se da je čelik termostabilniji od te plastike, kad dobro zagrejem PF draže mi da preko čelika lije kafa nego preko plastike.
Saglasan, masivna je ručka, i dugo bude vrela. Onda ću i ja da je izvadim pa da vidimo. Hvala na savetima.

@baltam0s izmešaj malo pre pijenja.

Da li je nego od vas na mazzer super jolly skidao onaj veliki dozer i montirao onaj stainless steel "slivnik"?

il_1588xN.3889550511_f998.jpg

To planiram da uradim ali ne mogu nesto da nadjem da kupim taj deo (a da ne kosta kao nov mlin) pa sam mislio da mi ga neko napravi. Da li je neko to vec radio?
* ne bih to stampao na 3d stampacu, jer ne bih bas zeleo plastiku...

Poslednja izmena:
ko ti je pravio ovo?

Jedno pitanje za poznavaoce mlinova.
Koji mlin za kafu uzeti da moze da melje kafu kao za domacu ili ti tursku ? Onako u prahu , a da nije preterano skup. Hoce komsija da kupuje i sam przi kafu ali ne zna koji mlin da uzme.

ko ti je pravio ovo?
Ja i drug, moja zamisao. Treba da nabaviš četvrtastu, inoks, kutiju od 12-15cm dužine. Nju zavariš za fabrički dozer kome je isečen deo koji je naslonjen na mlin. Plastični deo, reducir, koji spaja hoper sa mlinom, Pimi (Rakovica). Hoper sa aliexpress. Ako si majstoričav, shvatićeš. Ako nisi moraš doći da vidiš ti ili neko ko će da pravi...

Hoce komsija...
Ako komšija ne zna koji mlin, kako će tek da ispeče kafu?

Poslednja izmena:
Off topic ,

Najbolji sladoled of Vanile koji sam jeo u zadnje vreme je iz Metroa , prozivodi se u Italiji u kockastom pakovanju od 2 - 2.5L i cena mu je oko 1500 din.
Sutra idem u nabavku pa ću slikati ako nekog interesuje :).
Nije samo vanila ne znam se koji ukus je bolji.
Srackatela, čokolada, pistaći. Tačno se oseti da je u sladoledu masno mleko naspram ovog smeća što pravi Frikom, Nestlé.

Šta beše pravi jaču kafu od ovih sa kapsulama, Dolce ili Nespresso?
Kad putujem negde gde nema aparat da ponesem u kolima, svako jutro je noćna mora ako pijem Nescafe instant.

Potvrdjujem za sladoled. Tacno se po pakovanju vidi da ide u frizider za prodaju. Obicna vanila, tacno kakva treba da bude

Ona Gaggia Anima, tek prešla 2 godine, a već crkla.

Prvo mi procurela, ajd' to i nije bilo strašno - obrišem krpom. Ali potom mi je i pumpa skroz crkla. Drugar se bavi prodajom i servisom aparata, pa je zamenio pumpu.

Mislio je da je sredio i curenje, ali mućak. Evo ga aparat opet procureo.

Dajte na PM kontakt nekog pouzdanog (a ne preskupog) servisa iz BG-a, gde mogu odneti aparat da ga poprave.

Evo opet mene. Probao sam sledece:
Pagliero brasil
16.5g, grind 4, samo leveler = under ex (nema pene dovoljno, ukus kiselkast) 20s/40g
16.5 grind 3, tamper =un.ex., 20s/40g

I sad nemam kako da probam dalje jer sam ostao bez kafe. Moracu da uzmem kilo iste kafe... Nema mi druge...
Smanjio bih jos grind size, na 1.5-2 pa da vidim...
Ono sto me malo buni je sto za svaku ekstrakciju meni onaj merac pritiska ode na max. i kad rojuri voda kroz kafu i kad nece da curi jer je sitna i nabijena...
A opet, kad u manuelnom modu dok drzim dugme za preinfuziju, kroz 16g, grind 1, pritisak bude u opsegu za espreso i tad je kafa bila najbolja ali malo over extr.
*Ove grind podeoke sam spomenuo cisto da biste orjentaciono videli koliko je krupnije ili sitnije mleveno

Kako ti izgleda kutija za aparat, imaš na slici dve opcije. Kutija levo je fabrički setovana na 9 bara (novije verzije), desno na 12-14...
sage-barista-express.jpg

Po ovome kako ti izgleda ekstrakcijau videu rekao bih da je tvoj aparat podešen na veći pritisak, kao ranije Bariste. Nove su na 9 bara.
Bilo je negde već reči da promena pritiska na OPV-u na 9 bara može da poremeti temp. ekstrakcije jer se time poremeti protok i temperatura (aparat nema bojler već thermocoil), pa ne znam da li je ova promena izvodljiva.
Ekstrakcija na visokom pritisku moze da dovede do pojave kanala i lokalne preekstrakcije i pod ekstrakcije puck-a te je ukus i gorak i kiseo istovremeno.

uh nemam kutiju... ali aparat nije nov, uzet je pre 2god. dobio sam ga polovnog

ovo sam nasao na netu. mozda i probam

Po ovom testu meni je pritisak na 12bar

Poslednja izmena:
Nama na Vivi funkcioniše perfektno workaround sa mrežastim pak skrinom od 2mm, debeli, sa AliE. Možda ne moraš da radiš ništa invanzivno.

Uvek pravim sa skrinovima kafu, nabavio sam sve debljine i vrste, pa se poigrao malo. Ovi tanji ne prave nikakvu primetnu razliku, deblji naveden iznad - da.

Za 9bar mašinu koristim najtanji mhw 3bomber.

Non stop mi izlazi reklama za ovakve online shopove

Jel biste kupili na ovakvom mestu. Cene su ok?

Ista cena kao i kod drugih. Pitanje da li je sveže przena kafa. Ja uzimam u Malaji zbog toga. Druga stvar većina mu je sold out, tako da i nema neku izbor.

Ako je podatak sa sajta tacan, Brasil Fazenda Cerado kafa je brana 2017/18g. To deluje poprilicno bajato.

Ako je podatak sa sajta tacan, Brasil Fazenda Cerado kafa je brana 2017/18g. To deluje poprilicno bajato.
To je screen size 17/18 ili veličina zrna. Ispod su 14/16...

Mislio sam isto i ja isto dugo vremena, ali mi je bilo sumnjivo što se godine ne menjaju :ROFLMAO:...

Vidi stvarno piše berba na sajtu... poleteo sam ... opet mi je nekako sumnjivo da je berba u pitanju.

Poslednja izmena:
Veoma je moguce, ako se dobro secam, Gradska przionica je uvozila takvo zrno (iz te berbe) i taj podatak im je stajao na sajtu barem 5 godina.

Kao što reče @CarnX, ima svačega ispod, a čini mi se da je čelik termostabilniji od te plastike, kad dobro zagrejem PF draže mi da preko čelika lije kafa nego preko plastike.
Ipak sam vratio plastiku, ali korisno je bilo očistiti sve. Urednija je ekstrakcija, sporije curi i ne prska.

Da li je nego od vas na mazzer super jolly skidao onaj veliki dozer i montirao onaj stainless steel "slivnik"?

il_1588xN.3889550511_f998.jpg

To planiram da uradim ali ne mogu nesto da nadjem da kupim taj deo (a da ne kosta kao nov mlin) pa sam mislio da mi ga neko napravi. Da li je neko to vec radio?
* ne bih to stampao na 3d stampacu, jer ne bih bas zeleo plastiku...
Možda ti ovo može odgovarati.

ne treba mi to vec onaj prednji deo, metalni

Ja uzeh IMS precision korpu, ozbiljan, ali ozbiljan upgrade. Bukvalno nisam ni osetio ranije neke ukuse, mnogo je izbalansiraniji ukus nego pre. Staje solidno više kafe u njega, pa se sad polako igram da pogodim količinu i granulaciju, ali ova dva šota koja sam napravio su bomba, ako bude moglo još bolje ima da plačem od sreće.

Poslednja izmena od urednika:
Da da (doduše bez onog plastičnog dela, nisam probao sa njim). Ima više različitih visina korpe, u zavisnosti koliko želite kafe da stavite. Ja sam uzeo ovaj H26E. Kao što rekoh, traži malo veću količinu kafe (što sam i znao), uzeo bih 24E sada ipak da sam znao kolika je razlika. Ali ukus... Ima da se predoziram danas.

1748518168765.png

Nazad
Vrh Dno