Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Ja i ne mogu ispod 18g da idem sa fabričkom sa ovom mojom kafom. Sigurica mi je tek 18.5 da tamper ne udari u suženje. Juče baš stigla sveža, pečena 25.5. Kakva uživancija, a tek će da procveta.

Interesantno da ima razlike sa IMS, fabričku korpu su hvalili na recenzijama, kao veoma dobru, ali evo sad crv sumnje. Da li ima neke primetne razlike kad ih vizuelno uporediš?

Dakle, ljudi, svaka čast. Volim dobru kafu, ali nisam imala pojma kolika je to nauka.
Prema nekim savetima sa grupe kupila sam Dedicu, nemam mnogo mesta u kuhinji tako da uređaji sa mlinom nisu dolazili u obzir. Na 100m mi je kafić koji prodaje neku ovde hvaljenu kafu, Pirates, tako nešto, pa ću za početak od njih kupovati, svaki drugi dan ako mi samelju po 100 grama, biće valjda sveža.

Ali od svih saveta me glava zabolela, pa molim nekog umerenog entuzijastu da me uputi šta prvo sledeće treba da uradim, dokupim, da bih otišla korak dalje ka boljoj kafi. Ako je moguće da ne intervenišem na samom aparatu u smislu smanjivanja bara i tako nešto. To neka malo sačeka :)

Hvala unapred!

Mogu kasnije da slikam, čini mi se da ima više rupa (sitnijih) u odnosu na fabričku. Čvršća je pod rukom, možda i deblji zid ima.

@SSanja123
Za pocetak ti treba vagica koja meri sa preciznoscu 0.1gram, treba ti metalni tamper (uz dedicu dobijes onu plasticnu kasiku), treba ti non-pressurised double basket - uz dedicu mislim da dolazi samo pressurized, nisam 100% siguran.
I preporuka za dedicu je da koristis tamno przenu kafu za pocetak...

Na 100m mi je kafić koji prodaje neku ovde hvaljenu kafu, Pirates, tako nešto, pa ću za početak od njih kupovati, svaki drugi dan ako mi samelju po 100 grama, biće valjda sveža.

Ali od svih saveta me glava zabolela, pa molim nekog umerenog entuzijastu da me uputi šta prvo sledeće treba da uradim, dokupim, da bih otišla korak dalje ka boljoj kafi. Ako je moguće da ne intervenišem na samom aparatu u smislu smanjivanja bara i tako nešto. To neka malo sačeka :)

Hvala unapred!
Moraš sama mleti da bi ubola granulaciju potrebnu za izvlačenje dobre kafe na tvom aparatu.
Njihovi mlinovi su kalibrisani za njihove kafe aparate i ono što njima daje dobru kafu, tebi može da prodje ko voda kroz šljunak ako je prekrupno mlevena ili da ti uopšte ništa ne izadje ako se presitno mlevena za tvoj aparat.

Ako ne želiš da bacaš kafu a nemaš mesta za mlin, mislim da bi ti makar Timemore C3ESP ručni mlin bio bolja varijanta.

Bogami, nisam siguran. Sa Dedicom, presurizovanom korpom i kafom za espresso mlevenom u pržionicama nisam ništa uspeo da dobijem. Suviše je sitno mleveno, ne prodje ništa u šoljicu. Češće se dešavalo da probije na dihtungu izmedju grupe i ručke.
Nepresurizovana korpa je već druga priča. Ako u nju sipam industrijsku mlevenu kafu (koja dobro radi sa presurizovanom korpom), voda samo protrči - jedva da se i ofarba malo :)
Probaj sa 100 gr, kaži da ti samelju za presurizovanu korpu, pa probaj.
Pozdrav

@SSanja123
Za pocetak ti treba vagica koja meri sa preciznoscu 0.1gram, treba ti metalni tamper (uz dedicu dobijes onu plasticnu kasiku), treba ti non-pressurised double basket - uz dedicu mislim da dolazi samo pressurized, nisam 100% siguran.
I preporuka za dedicu je da koristis tamno przenu kafu za pocetak...
Hvala! Ako može konkretno gde to sve kupujem 🫣
Bogami, nisam siguran. Sa Dedicom, presurizovanom korpom i kafom za espresso mlevenom u pržionicama nisam ništa uspeo da dobijem. Suviše je sitno mleveno, ne prodje ništa u šoljicu. Češće se dešavalo da probije na dihtungu izmedju grupe i ručke.
Nepresurizovana korpa je već druga priča. Ako u nju sipam industrijsku mlevenu kafu (koja dobro radi sa presurizovanom korpom), voda samo protrči - jedva da se i ofarba malo :)
Probaj sa 100 gr, kaži da ti samelju za presurizovanu korpu, pa probaj.
Pozdrav
Probam pa šta bude
Moraš sama mleti da bi ubola granulaciju potrebnu za izvlačenje dobre kafe na tvom aparatu.
Njihovi mlinovi su kalibrisani za njihove kafe aparate i ono što njima daje dobru kafu, tebi može da prodje ko voda kroz šljunak ako je prekrupno mlevena ili da ti uopšte ništa ne izadje ako se presitno mlevena za tvoj aparat.

Ako ne želiš da bacaš kafu a nemaš mesta za mlin, mislim da bi ti makar Timemore C3ESP ručni mlin bio bolja varijanta.
A ovi neki delonghi mlinovi mali električni? Ne valjaju?

Ja sam sve sa aliexpressa uzeo. Sada mozes sa temu da porucis, stize za 2nedelje obicno...Aj pogledacu da li imam neku korpu viska. Mislim da sam uzeo duplo kada sam narucivao aki nisam 100% siguran, davno bilo. Ako imam i ako nadjem saljem ti posto mi ne trebaju duple sigurno.

Daj link ka tim mlinovima. Ako imaju noz gore i izgledaju kao blender, zaboravi...

Potvrdjujem da ce sa pressurized basketom biti skoro nemoguce napraviti normalnu kafu.

Ja sam sve sa aliexpressa uzeo. Sada mozes sa temu da porucis, stize za 2nedelje obicno...Aj pogledacu da li imam neku korpu viska. Mislim da sam uzeo duplo kada sam narucivao aki nisam 100% siguran, davno bilo. Ako imam i ako nadjem saljem ti posto mi ne trebaju duple sigurno.

Daj link ka tim mlinovima. Ako imaju noz gore i izgledaju kao blender, zaboravi...

Potvrdjujem da ce sa pressurized basketom biti skoro nemoguce napraviti normalnu kafu.
Pa neki od ovih...

Je l ovo taj basket? 51mm? https://share.temu.com/eYeXRdi0F4A

Poslednja izmena:
Pa neki od ovih...

Je l ovo taj basket? 51mm? https://share.temu.com/eYeXRdi0F4A
Mogu ti mlinovi za pressurized basket (koj imas na tvom aparatu) i krupnije mlevenje (kao sto su ti vec gore iznad objasnili).Za non pressurized korpu i pravi espreso nisu ti entry level mlinovi.
Radi se o neujednacenom mlevenju (razlicit dijametar mlevenih cestica kafe), sto dovodi do curenja i neadekvatne ekstrakcije tvari iz mlevene kafe.
Drugi problem je nedostatak mikropodesavanja granulacije sto je krucijalno kod pripreme espreso kafe.

Ok za mlin, a taj basket non pressurized, ako može fotka da znam šta je to tačno, svašta izlazi kad ukucam na Temuu. Da li je reč samo o onom filteru ili cela ona ručka treba nova?

To je presurizovana korpa. Ako hoćeš kvalitetan espreso da praviš, treba da je zameniš nepresurizovanom korpom. Kupuješ drugu po dimenzijama te. Ali onda ti treba i kvalitetan mlin koji ćeš moći precizno da podešavaš da bi pravu granulaciju pogodila. Najjeftinija ulaznica u tu priču je Timemore C3esp ručni mlin sa AE, za oko 60e. Kvalitetniji električni mlinovi (polovni) kreću od oko 200e pa na više.

Pa gore sam napisao "ako je s jednom rupom, onda to nije za espresso". S tom korpicom nećeš dobiti kafu. Naruči korpicu 51mm onaj s više rupa. I obavezno da je DUPLI odnosno da staje 18-20 grama. I rešila si sve probleme.

To je presurizovana korpa. Ako hoćeš kvalitetan espreso da praviš, treba da je zameniš nepresurizovanom korpom. Kupuješ drugu po dimenzijama te. Ali onda ti treba i kvalitetan mlin koji ćeš moći precizno da podešavaš da bi pravu granulaciju pogodila. Najjeftinija ulaznica u tu priču je Timemore C3esp ručni mlin sa AE, za oko 60e. Kvalitetniji električni mlinovi (polovni) kreću od oko 200e pa na više.
Dakle ovo mi treba?

https://share.temu.com/AVm5rel7YGA

Idi na youtube pa kucaj pressurized vs non pressurized basket, Imas dosta videa, da vidis u cemu je razlika.
Da ne bude bas ono lmgtfy.com

Idi na youtube pa kucaj pressurized vs non pressurized basket, Imas dosta videa, da vidis u cemu je razlika.
Da ne bude bas ono lmgtfy.com
To sam shvatila, to su oni filteri koji se ubacuju u onu korpu sa ručkom (za koju ne znam kako se zove), pressurized ima onu jednu rupicu, non pressurized ima mnogo sitnih.

Međutim, na svim tim videima kada se ručka postavi na aparat ona nema ono puno dno, nego ide kafa lepa penasta direktno iz non pressurized filtera. Ali ova moja ručka, korpa, kako god da je zovete ima puno metalno dno s dve rupe. Ako u nju stavim taj nonpressurized filter, ne znam šta dobijam i da li je to to, jer će opet prolaziti kafa kroz dve rupice koje se vide gore na slici.

Ja prvi put u životu koristim kafe aparat i ne zamerite što ne znam sve te termine.

Ta rucka bez dna, bottomless portafilter, je zbog slikanja, da se vidi kako "lepo curi", iskusniji koji imaju takve rucke, mogu da kazu da li ima i razlike u ukusu.
Neko ce da kaze da je pena tj krema bolja, ali ne znam da li u njoj ima ukusa. Cekam odgovore iskusnijih.

Ja imam GCP, sa IMS basketom i ruckom koja je dosla sa aparatom, koja ima 2 slavinice, za 2 soljice od jednom.

Savet nekog ko je usao u svet espreso kafe pre par godina - da sam znao da je to tolika nauka, krenuo bih da se drogiram, brze, lakse, jednostavnije (malo sale nije na odmet).

Ta rucka bez dna, bottomless portafilter, je zbog slikanja, da se vidi kako "lepo curi", iskusniji koji imaju takve rucke, mogu da kazu da li ima i razlike u ukusu.
Neko ce da kaze da je pena tj krema bolja, ali ne znam da li u njoj ima ukusa. Cekam odgovore iskusnijih.

Ja imam GCP, sa IMS basketom i ruckom koja je dosla sa aparatom, koja ima 2 slavinice, za 2 soljice od jednom.

Savet nekog ko je usao u svet espreso kafe pre par godina - da sam znao da je to tolika nauka, krenuo bih da se drogiram, brze, lakse, jednostavnije (malo sale nije na odmet).
Možda za mene još nije kasno, nije isteklo 14 dana prava na povrat uređaja 😄

Ma nije nikakva nauka. Prosto ko pasulj, nego neke stvari nisu baš očigledne i svi više volimo da učimo zbrda zdola.

Okej ti je aparat, treba ti mlin (c3esp odličan predlog), tamper, kineska vagica i korpa. Najbitniju stvar imaš, na 100m od tebe pržionicu (daj bože dobre) kafe. Sveža kafa je najbitnija stvar.

Poruč
Ma nije nikakva nauka. Prosto ko pasulj, nego neke stvari nisu baš očigledne i svi više volimo da učimo zbrda zdola.

Okej ti je aparat, treba ti mlin (c3esp odličan predlog), tamper, kineska vagica i korpa. Najbitniju stvar imaš, na 100m od tebe pržionicu (daj bože dobre) kafe. Sveža kafa je najbitnija stvar.
Poručen na Temuu tamper metalni, vagica i taj basket 51mm, pa čak i latijera sa termometrom. Kad je bal... Za početak ću tu Coffee Pirates kupovati ovde u Kući kafe, a sledeća investicija mlin. Hvala ljudi na strpljenju!

Nazad
Vrh Dno