Šta je novo?

TCL televizori

• Začetnik teme Deleted member 37912
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 37912

Guest
TCL Technology Group Corporation osnovana je 1981. godine u kineskom gradu Huizhou pod nazivom TTK, a od 1985. godine posluje pod nazivom TCL, što je skraćenica od The Creative Life.

U svom portfoliju imaju dizajn, razvoj, proizvodnju i prodaju televizora, mobilnih telefona, klima uređaja, mašina za pranje veša, frižidera i malih električnih uređaja.

Već dugi niz godina su među tri vodeća proizvođača po broju prodatih televizora u svetu na godišnjem nivou, drugi po broju proizvedenih televizora na svetskom nivou, i među vodećim po broju prodatih televizora na teritoriji SAD u prošloj godini, mada generalno svi proizvođači na tom polju i dalje dosta zaostaju za Samsungom, jer je svaki treći televizor koji se proda na svetu proizveden od strane tog južnokorekjskog proizvođača, koji sa LG i Sony i dalje tradicionalno drži 60% celokupnog svetskog tržišta televizora (doduše po prihodima od prodaje, a ne po broju prodatih primeraka).

Elem, pošto je ovo kod nas relativno nepoznat brend, otvaram ovu temu jer je dosta članova foruma u prethodnom periodu kupilo televizor ovog proizvođača, pa je red da imamo gde da razmenjujemo iskustva i utiske, i pomažemo jedni drugima u rešavanju problema, za koje se nadam da ih neće biti mnogo i da ćemo ih zajednički brzo i uspešno rešavati.

Izvolite...

Ne znam kako da citiram poruku od ranije, uglavnom instaliraj novi firmware, ima malo bolje opcije i lepše izgleda meni (engl. menu). A i meni lično lepše izgleda. :)

New TCL T653T01 platform Google TV

TV models ....
X11K/ C9K/ C8K/ C7K/ C6K/ P8K/ T8C
[98C655/ 85C655Pro/ 98P745/ 98P755]
[C745X2/ C755/ C765/ C805/ C845X2/ C855]
[C955/ X955]
Full models list

V8-T653T01-LF1V486.002129

V486 OTA

https://shorturl.at/CMhvq

build date= Feb 25, 2025
build= 1740424603
security_patch= 2024-11-05
gmsversion= Android_12_GTV_S
product.build.fingerprint= TCL/G08_4K_GB/G08:12/STT2.221228.001/AS33:user/release-keys
revision= 002129
OTA size= 1.97 GB

Uzeo 55C765 u ponedeljak, drastična promena posle panasonic 42" plazme :)
Gubim se u podešavanjima slike, znam da mora za svaki izvor posebno ali nikako da ubodem pravu meru.
Vrtim se između Smart HDR i Movie podešavanja gde smanjujem svetlost i boju. Svidi mi se jedna kombinacija ali ta zna da bude totalno prenaglašena u nekom drugom servisu ili filmu. Na plazmi sam to setovao jednom i nisam pipnuo 14 godina.
Nisam ni testirao domaće kanale nego samo Kodi, Max, Prime, Netflix...
Noćas sam skinuo GOT epizodu od 30gb koja je 4K Dolby i nisam imao zamerki, postavio Dolby IQ preset i izgleda savršeno :) Mnogo kvalitetnije izgleda nego ta epizoda kada je pustim na Max-u.

Nisam kupio optički kabal pa još ne vraća zvuk na receiver i zvučnike ali sam zadovoljan zvukom TV-a.

Jedina zamerka (znao sam da će biti jer je VA panel) je kada odem do šanka i gledam pod uglom od nekih 45 stepeni i sa udaljenosti od 5-6 metara, značajno se degredira slika a beli titlovi postanu žućkasti. Nema veze, taman da smanjim pušenje.
I da, dugmići na daljinskom su mi preglasni.
Evo nekih smernica posto kod Dolby Vision-a koristis Dolby Vision IQ obavezno ukljuci u advanced settings u clarity... "precision detail". Primetices poboljsanje.
A kod SDR sadrzaja u Smart HDR (koji i ja koristim) obrati paznju na Dynamic Color jer te opcije nema u Movie modu. Nju sam ukljucio ali morao morao sam da smanjim colour saturation na 35 jer su tada boje prenaglasene, zatim gamma i colour temperature podesavas kako tebi prija. Kod mene su gama 2, colour temperature - 2... Brightness kod DV normalno 100, kod SDR nema potrebe na max kod mene je 50. Local dimming u SDR bar kod C805 mora na Low kod DV na high.
Tesko je videti preko slika ali bih te zamolio da slikas neku fotku zanima me kako izgleda Dolby Vision sadrzaj na C765. Jedna fotka neka svetlija scena, druga fotka tamnija scena.

Da. Nakon update su se promenili modovi. Nema više Smart HDR-a.
Evo ista scena u 3 DV moda.

Prilozi

• IMG_20250416_193512.jpg
    IMG_20250416_193512.jpg
    148.5 KB · Pregleda: 82
  • IMG_20250416_193502.jpg
    IMG_20250416_193502.jpg
    161.7 KB · Pregleda: 79
  • IMG_20250416_193451.jpg
    IMG_20250416_193451.jpg
    164.6 KB · Pregleda: 80
Da. Nakon update su se promenili modovi. Nema više Smart HDR-a.
Evo ista scena u 3 DV moda.
Hvala na fotkama. Dolby Vision IQ je najbolji mod za DV. Vide se mnogo bolje detalji na odeci.
Uporedjujuci sa 55C805, 55C765 ima 720 zona lokalnog zatamnjivanja dok 55C805 ima 384. Kao sto sam pisao C805 po specifikacijama 1300 nita max na testovima sto sam vidjao 850-900 nita. Dok je na jednom testu 55C765 izmereno max 1200 nita. Sto uzimam sa rezervom. Ocekivao sam bar 1500 nita. Videcemo u nekim drugim testovima.
Nema sta C765 je best buy ove godine za ulozeno dobijeno. Uzivaj u tv-u i da te sto duze sluzi.
Jos samo jedno pitanje za tebe i ostale koji su presli na zadnju v486 primecujes li upravo promene u svetlini tv-a?
Pitam jer su svakim updejtom smanjivali peak brightness na C805. Ja sam jos uvek na v143 i misljenja sam da je v135 bila svetlija...mozda i predhodne verzije.

Mislim da je slično kao i na v143 jer sam isto sa njega presao na ovaj V486, motion mi je bolji moze se uključiti i Judder u podešavanjima (nema onih problema sa krupnim kadrovima kada se raspadao). Ima kao što sam napisao vise modova, a i dodatnih podesavanja za sliku. Sam sistem se isto čini za nijansu brzi. Imao sam prilike pogledati par sati C765 u istoj dijagonali kao i moj C805("65), SDR i regularna kablovska je slicno, a i za HDR i DV materijal nisam toliko zapazio neke razlike, jedino što sam zapazio da je zvuk dosta bolji.

Poslednja izmena:
Pozdrav, 65c765 ovde, a problem je sledeći - užasna slika sa TV - Yettel, wifi priključen, kao i na eon app instalirana. Optika Yettel. Sve ostalo mi deluje skroz ok - Netflix, Max, YouTube, PS. Svakako bih trebao dodatno i te stvari podesiti jer nisam od kupovine tv uradio, kalibracija i to, najbolji settings.

Ima li neko predstavu za TV programe šta uraditi? Nekako su igrači na utakmicama mutni, nije ni približno HD, a zna da ode i u 8bitnu verziju prikaza utakmice. Isto Yettel kod ortaka gledao pre neki dan Evroliga, slika top, sve full.

Zna li neko sta je ovo, kada prebacim na Tv input od pre neki dan imam neki strim nemam pojma, bez obzira koji input u TV izabrao, antena, satelit, kabal uvek imam ovaj meni tu i neke strimove, to pre nisam imao. E da, nemam ni antenu ni satelit a kablovsku imam SBB i Iris

Ako je sve ostalo u redu, mislim da je do Yettela, treba prijaviti loš kvalitet slike pa videti šta ima da kažu. Nema razloga da slika bude drugačija. Jesi li probao neki drugi uređaj da povežeš na HDMI, računar npr, čisto da isključiš mogućnost kvara na HDMI?

Ako je sve ostalo u redu, mislim da je do Yettela, treba prijaviti loš kvalitet slike pa videti šta ima da kažu. Nema razloga da slika bude drugačija. Jesi li probao neki drugi uređaj da povežeš na HDMI, računar npr, čisto da isključiš mogućnost kvara na HDMI?
Probao sve vezano za hdmi - isto. Bio i tip iz Yettel, ni on nema predstavu o čemu se radi.

Probao sve vezano za hdmi - isto. Bio i tip iz Yettel, ni on nema predstavu o čemu se radi.
Ima li u tom Yettel boxu podesavanje za sliku, 50-60hz ? Pa izaberi nesto drugo od onoga sto je sada.

Ovako, uložio sam još vremena u ovo. Upravo sad Nagets - Klipers - krupni kadrovi sve ok, čisto, graske znoja i sl sve kao u igrici. Čim se odalji kamera, ona standard za gledanje utakmice, lica posebno krecu da “pucaju” tj da se mrljave. Kad je statika, čini mi se da je sve ok.

I za C765 je preporuka pogastiti sva procesiranja slike, kao i na ranijim modelima, već je bilo u temi.
Isprati podešavanja, moraš ručno da podešavaš za SDR, HDR i DV kontent, za svaki izvor (ne radi apply to all sources dugme). Probaj i da isključiš motion clarity skroz ako ti pokreti budu čudni, kao i sharpness spusti sa 15 na 0 ako primetiš da izgleda neprirodno. Za DV isprobaj Dolby Vision IQ mode.
Edit: I proveri da ti yettel box izbacuje signal u 1080i 50Hz.
Ja sam probao dosta podešavanja za C805, gotovo sve što sam mogao naći po netu i na kraju ostao sa ovim podešavanjima:

Da platim nisam htio, to što on radi su ona osnovna podešavanja (kalibraciju bi morao da radi na licu mjesta jer je svaki panel različit) tako da čisto sumnjam da je dirao "Expert settings". Ako je pak dirao i expert settings i ako je neko već platio i zadovoljan je, platiću i ja odmah ali kao što rekoh, čisto sumnjam. :)

Poslednja izmena:
I za C765 je preporuka pogastiti sva procesiranja slike, kao i na ranijim modelima, već je bilo u temi.
Isprati podešavanja, moraš ručno da podešavaš za SDR, HDR i DV kontent, za svaki izvor (ne radi apply to all sources dugme). Probaj i da isključiš motion clarity skroz ako ti pokreti budu čudni, kao i sharpness spusti sa 15 na 0 ako primetiš da izgleda neprirodno. Za DV isprobaj Dolby Vision IQ mode.
Edit: I proveri da ti yettel box izbacuje signal u 1080i 50Hz.
Roštilj dobar si čovek.

Probao sve, jako maaaaalo poboljsanje, ali i dalje je to mutno.

Pomirio sam se s tim, možda je do TV, možda do Yettel, možda do neta. Mnogo možda.

Ostaje mi Max i PS za full sliku tva.

Skinuo sam update sa Telegram grupe. Kucao sam model televizora i izbacio mi je poruku koja sadrži update za moj model. To sad samo prebacim na USB, utaknem u TV i onda idem na opciju ažuriranje preko USB diska koja je u settings? Da li treba da otpakujem .zip ili ne? Da li još nešto ima da je važno?

Skinuo sam update sa Telegram grupe. Kucao sam model televizora i izbacio mi je poruku koja sadrži update za moj model. To sad samo prebacim na USB, utaknem u TV i onda idem na opciju ažuriranje preko USB diska koja je u settings? Da li treba da otpakujem .zip ili ne? Da li još nešto ima da je važno?
Ovde je lepo objašnjeno. Ako se dobro sećam ja sam koristio varijantu gde se samo kopira zip bez otpakivanja. Ako pogrešiš neće se ništa desiti, reći će ti da ne vidi update na USB-u. Bitno je samo da kad krene da ga ne diraš dok ne završi.

Ukoliko je OTA update ne otpakujes zip fajl. Ceo zip fajl kopiras na USB (FAT 32) i voditi racuna da to bude jedini fajl na usb-u.
Dok kod IMG updejta (takodje poznat kao PKG) se vrsi otpakivanje zip fajla ( sadrzi jedan "update.img" fajl koji se kopira na usb, takodje FAT32) i pratiti uputstva koje je i @IgorilaTekila spomenuo od kolege @Stock.
Takodje je i kolega @Salac UE pisao o postupku instalacije.
Post in thread 'TCL televizori' https://forum.benchmark.rs/threads/tcl-televizori.475475/post-6915904

Poslednja izmena:
New TCL T653T01 platform Google TV Update available in V503
TV
models ....
X11K/ C9K/ C8K/ C7K/ C6K/ P8K/ T8C
[98C655/ 85C655Pro/ 98P745/ 98P755]
[C745X2/ C755/ C765/ C805/ C845X2/ C855]
[C955/ X955]
Full models list

V8-T653T01-LF1V503.002245

V503 OTA

Mega link

build date= Apr 01, 2025
build= 1743452114
security_patch= 2025-02-05
gmsversion= Android_12_GTV_S
product.build.fingerprint= TCL/G08_4K_GB/G08:12/STT2.221228.001/AS34:user/release-keys
revision= 002245
OTA size= 1.97 GB

Више пута сам објављивао, неће нико да закачи за први пост у теми. А верујем да га нико и не чита - ево малог упутства и појашњења.

ИНСТАЛАЦИЈА ФИРМВЕРА:

Како инсталирати IMG фајл:

Форматирајте USB флеш у формат FAT32.
Скините фирмвер на рачунар.
Распакујте из архиве Update.img и прекопирајте на флеш.
Убаците флеш у USB 2.0 улаз на телевизору (обично први одозго).
Искључите ТВ, извадите утикач из утичнице и сачекајте око 30 секунди
Држите притиснуто дугме за напајање на телевизору (са задње стране ТВ-а).
Поново укључите ТВ у утичницу.
Држите дугме за напајање док се не појави статусна трака фирмвера (око 10 секунди). Након покретања фирмвера, дугме за напајање се може отпустити

Не искључујте ТВ из напајања за време ажурирања – може довести до квара ТВ-а. Не искључујте, искључујте или уклањајте УСБ флеш диск.
Не притискајте ниједно дугме на ТВ-у и на даљинском управљачу током учитавања фирмвера!

Како инсталирати OTA:

Форматирајте USB флеш у формат FAT32.
Скините фирмвер на рачунар.
Прекопирајте OTA фајл на флеш. Немојте га распакивати!
Убаците флеш у USB 2.0 улаз на телевизору (обично први одозго).

Варијанта 1:

Подешавање уређаја/о уређају/ажурирање система/локално ажурирање.

Варијанта 2:

Искључите ТВ, извадите утикач из утичнице и сачекајте око 30 секунди.

Држите притиснуто дугме за напајање на телевизору (са задње стране ТВ-а).
Поново укључите ТВ у утичницу.
Држите дугме за напајање док се не појави статусна трака фирмвера (око 10 секунди). Након покретања фирмвера, дугме за напајање се може отпустити.

Не искључујте ТВ из напајања за време ажурирања – може довести до квара ТВ-а. Не искључујте, искључујте или уклањајте УСБ флеш диск.
Не притискајте ниједно дугме на ТВ-у и на даљинском управљачу током учитавања фирмвера

Алтернативни начин инсталације фирмвера:

НАПОМЕНА: Ако ваш ТВ нема даљински са нумеричком тастатуром, на телефон инсталираје T-Cast, TCL MagiConnect или TCL Home и упарите са ТВ-ом.

Подешавање уређаја/о уређају/ажурирање система/ унесите код са даљинског управљача 9615/ појавиће се линија за корисничку подршку/ ОК.

Унесите Pin код, притисните Enter и ОК:

код a91251 за моделе TCL C728/C735/C825/C828/C835/C935 [Android]
код fe1209 / 851253 / 551277 за моделе TCL P725 / P728 / P737 / P815 / C725 / H720 / Q72 / C635 / P638 Series [Android]
код 051399 за моделе TCL P635 / U62 [AndroidTV]
код b61174 за моделе TCL 2019-2020 [Android]

Преузмите фирмвер.

Сачекајте да се нова верзија софтвера преузме на ваш ТВ и пратите упутства која ће се појавити на ТВ-у.
Немојте гасити ТВ за време преузимања или инсталирања фирмвера.

Могуће је вратити ТВ на стару верзију фирмвера – најбоље преко IMG фајла.

Смањење верзије Андроид-а (са 11 на 9) на телевизорима који су првобитно користили Андроид 11 повећава ризик од кварења.
Прелазак са Google TV на Android TV и са Android TV на Google TV:

TCL P725 / P728 / P737 / P815 / C725 / H720 / Q72 / C635 / P638 Series [Android]

Могуће је. Претходно, после преласка са Google TV (на ТВ-има који су првобитно испоручени са Google TV) на Android TV није радио WIFI и Bluetooth модул, али почевши од фирвера V309, овај проблем је решен. Прелазак са Google TV на Android TV и са Android TV на Google TV могућ је једино кроз IMG фајл.

TCL C728/C735/C825/C828/C835/C935 [Android]

Да, али само на моделима из 2021 (C728, C825 и C828). Прелазак са Google TV на Android TV и са Android TV на Google TV могућ је једино кроз IMG фајл.

На моделима из 2022 године и новијим (С735, С835 и C935) прелазак са Google TV на Android TV није могућ.

Nazad
Vrh Dno