Windows 8? Jesi li siguran? Particije možeš iz windowsa, a možeš i sa bilo kojim live linuxom.
Kod mene je pala promena OS-a, na Kubuntu 24.04. Plazma 6 još uvek ima bagove koji mi smetaju, neki su prisutni samo u X11, neki samo u Waylandu, a najbitniji u oba. Tako da sam ostao, tj. vratio se na verziju 5. A onda se izbor svodi na 3 distribucije od kojih ova ima najdužu podršku. Pa na kraju ispada da i nemam izbor. Toliko o mogućnostima i raznovrsnosti linuxa/PC-a
Nije sve glatko prošlo ali sad je ok.
1. Kontact/Kmail je zabagovao nakon kreiranja naloga. Prvo prekinuo sam u pola, možda je zbog toga, ali to ne sme biti problem. Na kraju sam namestio sve. Znam da im to nije prioritet, Kontact čak i nije uključen kao podrazumevani program, ali meni treba.
2. Neki programi instalirani kao snap se nisu pokretali iz menija. Glupost, ali morao sam da sklonim pa vratim /snap/bin/ u komandi. Možda je to bilo samo zbog trenutnih ažuriranja, pošto se na kasnije instaliranim nije dešavalo, ko zna.
3. Instaliranjem novih browsera, svaki je postavljan kao podrazumevani, iako je u "Default applications" ostajao Firefox. Rešenje je promeni, pa vrati. Mada Synaptic i dalje otvara drugi.
4. Login ekrani su zamenjni (primarni i sekundarni). Nije neki problem, čak sam to negde i video ranije, ali me sad mrzi da tražim rešenje jer mi ne pravi razliku
5. Automatski generisan swap fajl je 500 MB?! Bolje da ga i ne prave onda. Mada se to lako menja.
Inače koristim Bottles za win programe, sad vidim da i tamo ima neki bug sa sukobom mono i .net4.8 paketa, pa neke programe pokrećem preko Steam-a. Možda eventualno kupim CrossOver, mada i on ne može sve, pa nije univerzalno rešenje. Sve u svemu, nema nekog napretka na linux desktopu poslednjih godina. To što su mi alternative gore, ne vredi mi mnogo. Nadam se da će srediti Plazmu 6 i Wayland za godinu, dve, malo im fali. Ali za sada je ovo najbolje što mogu da nađem i namestim.