Šta je novo?

Koji distro probati?

Instalirao sal fedora silverblue, i malo mi je bezveze taj njen gnome DE. Da li moze da se to nekako preuredi da bude normalan gnome DE? (mozda je to sad takav gnomeDE?)
Instaliraj dash to dock ekstenziju za Gnome. Sa njom možeš da ga podesiš onako kako tebi odgovara.

Kad u Terminalu zadam komandu dnf ..... , kaze da ne zna tu komandu dnf
Fedora Silverblue je immutable distro i ne koristi dnf nego rpm-ostree. Lepo ti piše na njihovom sajtu.

1743352116378.png
Dash to dock se svakako ne instalira package managerom.

Fedora Silverblue je immutable distro i ne koristi dnf nego rpm-ostree. Lepo ti piše na njihovom sajtu.

Pogledajte prilog 486281
Dash to dock se svakako ne instalira package managerom.
Izvinjavam se, nisam znao :) Gledao sam po netu uputstva za fedora silverblue DE i svuda su bila uputstva za dnf , pa sam zato pokusavao te komande. Moram se malo vise pozabavit , da bolje naucim u vezi rpm-ostree

Primetio sam da je pola videa na youtube ai kreacija :) Inace ova fedora silverblue radi odlicno na thinkpad x390 , sve out of box, cak i 125% skaliranje displeja.
Instalirao sam dash to dock, radi :) Hvala

Poslednja izmena:
Za Conky moraš da dodaš PPA ili da ga kompajliraš sa git repoa. Ali svo ti cimanje nije vredno za nešto što nepotrebno troši resurse i potencijalno narušava stabilnost. A za šta ? Za fancy desktop clock i prognozu.
Conky je nepotreban resource waste koji može da napravi problem sa full screen aplikacijama. Ukoliko i dalje želiš da ideš tom rutom, instaliraj conky-manager koji će ti olakšati taj process.

Da budem iskren ja sam zadovoljio 99% estetike promenom teme i ikonica. Conky bih instalirao cisto da malo ulepsam desktop. Izgleda lepo imati vreme i temperaturu, temperaturu procesora, procenat zauzeca procesora ili rama, sta slusam itd.. REcimo neki minimalizam.
conky1.jpgconky2.jpgconky 3.jpg
Ali ako bi narusilo stabilnost i dovelo do problema i ako bas srce dosta, onda se moze ziveti i bez conky-a. Cak sam stavio transparentni taskbar kako ne bih morao da instaliram bilo sta slicno "dash to dock" sto sam koristio na debianu. Sto manje paketa to bolje.

@Difermo možeš da obrišeš aplikacije koje ti ne trebaju, ja sam to radio ali sam instalirao po svaku aplikaciju pre toga za ono za šta je služila prethodna koja je dolazila uz sistem. Inače, koristim Debian 12 xFce i prezadovoljan sam kako radi. Nisam koristio nVidia drajvere, jer laptop ima dve grafike što mi je čista glupost i sledeći će biti uvek sa jednom, bila ona u procesoru ili na ploči. Ugasio sam tu drugu nVidia grafiku i primetio sa se laptop drastično manje greje kada se optereti sa Youtube ili nečim drugim, bukvalno je hladan. Eto, možda nekome pomogne ako mu nije potrebna dodatna grafa za neke zahtevnije igrice i slično...
prilikom brisanja nece obrisati nesto sto je potrebno za rad nove aplikacije? Mozda gresim, ali logicnije mi da prvo obrisem staru pa snimim novu, kako bi instalacija povukla sve sto je potrebno. Ili je kontra :D da se snimi nova, pa da se nadam da deinstalacija nece obrisati nesto sto je potrebno :D ?
Ono sto bih promenio jeste nautilus kao file manager. Ili vlc player za pustanje filmova i audacious za muziku. Kao i qBittorent
Ostalo nista ne bih menjao osim brisanja aplikacija koje bi zamenile ove pomenute.

Od kad se pojavio ChatGPT, pojavili su se i novi copy/paste linux "stručnjaci".
Sto je najgore pojavise se strucnjaci i u drugim profesijama.

prilikom brisanja nece obrisati nesto sto je potrebno za rad nove aplikacije? Mozda gresim, ali logicnije mi da prvo obrisem staru pa snimim novu, kako bi instalacija povukla sve sto je potrebno. Ili je kontra :D da se snimi nova, pa da se nadam da deinstalacija nece obrisati nesto sto je potrebno :D ?
Vidim da vi primenjujete Windows način razmišljanja na linux. Ne funkcioniše to tako. Nećeš uklanjanjem open office-a onesposobiti sistem, niti će neke aplikacije prestati da rade kao što je to slučaj sa uklanjanjem Edge-a na Windows 11. Čak i da se desi da obrišeš nešto što je neophodno, to se lako vrati prostom instalacijom uklonjenih paketa. Uvek imajte na umu da linux nema registry bazu kao Windows. Jedina mesta gde ostaje "smeće" su direktorijumi i .conf fajlovi koji se u 90% slučajeva nalaze u home/.config direktorijumu. Njihovim uklanjanjem se vraćate na 0. Kao da aplikacija nikada nije bila instalirana.
Ono sto bih promenio jeste nautilus kao file manager. Ili vlc player za pustanje filmova i audacious za muziku. Kao i qBittorent
Ostalo nista ne bih menjao osim brisanja aplikacija koje bi zamenile ove pomenute.
Jednostavno ih instaliraj a onda ih setuj kao default u Preferred Applications u Cinnamon control panelu. Suvišne pakete ukloni i to je to. Sa druge strane, ako si instalirao sistem koristeći BTRFS file system, imaš opciju da instaliraš TimeShift aplikaciju koja može da napravi file system snapshot koji ti omogućava da se vratiš u prethodno stanje ako nešto zabrljaš.

hvala na objasnjenju..
  • Koristim ext4, ali prilikom prvog logovanja "startup guide" ponudio je backup, pa je instaliran TimeShift i odradjen backup.
  • Ubbacen je aplet u taskbar za temperaturu procesora i vremensku prognozu, tako da se odustalo od conky-ja
  • uklonjeni hexchat, transmission, celluloid, hypnotix uz pomoc ( sudo apt purge package_name ; sudo apt autoremove ; sudo apt --fix-broken install ; sudo apt clean)
  • nautilus podesen kao default jer citam da "nemo" nije moguce ukloniti sa linux minta. mada i nemo nije los..
Definitivno se ostaje na ovako konfigurisanom linuxu koji radi savrseno.

Bitno je da si ti zadovoljan i da imaš volje da to sve proučiš i podesiš, a da uz to brineš šta će biti u pozadini sistema za stabilnost. Samo hrabro i bez strana, jer kao što moj drugar kaže kada smo bili klinci... Kaže, koristim Linux, jer on nema registry. Mi ga pitamo, a šta ima onda? On kaže, ima grančice i pobeže čovek kada je trebao da nam objasni, šta su grančice... :D

Citam tu nesto oko Linux distribucija, i naletim na Asahi Linux, pravljen je za apple silicon macs.
I onda pise: As we mentioned earlier, playing audio on Linux used to be hard, but Asahi has worked together with the PipeWire and WirePlumber projects to add support for fully automatic and transparent DSP configuration – which provides high-quality audio right out of the box.
Imam jedan stari macbook pro , mozda bih isntalirao linux ( citao sam da na fedori radi sve ), ali zvuk bi bilo los verovatno, da li je tesko podesiti zvuk preko pipewire i wirePlumber kao sto je to na asahi linuxu?

Probaj, pa vidi. Ne može niko da ti kaže unapred hoće li biti problema.

Probaj da instaliras linux :D

Imam linux na lenovo x390 i tu je zvuk tih.
Mislio sam instalirati linux na macbook pro ...ali zbog zvuka ne bih

@Tomiprunet što bi na macbook pro instalirao linux kada je mac sistem utegnut i sigurno radi bolje nego linux na tom laptopu koji je predviđen za taj sistem?

Ok je ta sloboda da je u pitanju neki drugi brand laptop-a za win... ali za mac, mislim da nikada neće dobiti sve performanse na linuxu što se tiče hardware i software kao što bi mac sistem imao na tom laptopu.

Samo su leptiri slobodni :)

@Tomiprunet
Pa jel hoces ili neces ? Instalacija linuxa i eventualno vracanje na macOs ako ti linux ne odgovara je 2-3 sata. Takodje, ako neces da instaliras linux, a hoces da vidis kako radi zvuk, podigni Ubuntu live na taj macbook pa vidi. Ubuntu live 22.10 ima PipeWire kao difoltni zvucni server umesto PulseAudia kao i WirePlumber.

Citam tu nesto oko Linux distribucija, i naletim na Asahi Linux, pravljen je za apple silicon macs.
I onda pise: As we mentioned earlier, playing audio on Linux used to be hard, but Asahi has worked together with the PipeWire and WirePlumber projects to add support for fully automatic and transparent DSP configuration – which provides high-quality audio right out of the box.
Imam jedan stari macbook pro , mozda bih isntalirao linux ( citao sam da na fedori radi sve ), ali zvuk bi bilo los verovatno, da li je tesko podesiti zvuk preko pipewire i wirePlumber kao sto je to na asahi linuxu?
Imao sam bas davno triple boot na macbook pro santa rosi. Sve je bilo sljakalo lepo.
Jedino mi se cini da je morao refind da se koristi umesto grub-a. Ko zna kakva je situacija sada.

Asahi je za arm mekbukove. Vrlo moguce da to sto pisu u vezi problematike za audio je za arm mekbukove konkretno.
Na intel varijantama sve bi trebalo da radi lepo.

Sto se tice zvuka komparativno u odnosu na mac, windows i bsd (oss) linux ima tisi zvuk. Ako koristis pavucontrol (vecina DE ga koriste po difoltu) moze da se pojaca zvuk preko 100%.
Dok ne krce zvucnici, sve je ok.

U vecini slucajeva pipewire sljaka lepo, problem sa podesavanjima u wireplumberu sam imao samo sa egzoticnim usb dac-ovima.

Imao sam bas davno triple boot na macbook pro santa rosi. Sve je bilo sljakalo lepo.
Jedino mi se cini da je morao refind da se koristi umesto grub-a. Ko zna kakva je situacija sada.

Asahi je za arm mekbukove. Vrlo moguce da to sto pisu u vezi problematike za audio je za arm mekbukove konkretno.
Na intel varijantama sve bi trebalo da radi lepo.

Sto se tice zvuka komparativno u odnosu na mac, windows i bsd (oss) linux ima tisi zvuk. Ako koristis pavucontrol (vecina DE ga koriste po difoltu) moze da se pojaca zvuk preko 100%.
Dok ne krce zvucnici, sve je ok.

U vecini slucajeva pipewire sljaka lepo, problem sa podesavanjima u wireplumberu sam imao samo sa egzoticnim usb dac-ovima.
@Tomiprunet što bi na macbook pro instalirao linux kada je mac sistem utegnut i sigurno radi bolje nego linux na tom laptopu koji je predviđen za taj sistem?
Macbook je iz 2013. Radi sve na njemu ok, Big Sur , mislim da je to zadnji za njega.
Cisto onako da probam.

@Bocko Bockovic na BSD zvuk je bolji nego na Linuxu? Nisam razumeo iz upisa.
Samo su leptiri slobodni :)

@Tomiprunet
Pa jel hoces ili neces ? Instalacija linuxa i eventualno vracanje na macOs ako ti linux ne odgovara je 2-3 sata. Takodje, ako neces da instaliras linux, a hoces da vidis kako radi zvuk, podigni Ubuntu live na taj macbook pa vidi. Ubuntu live 22.10 ima PipeWire kao difoltni zvucni server umesto PulseAudia kao i WirePlumber.

Pokusat cu sa Ubuntu live. Hvala.

Који дистро има подршку за хдипи? Тренутно користим убунту, али је фонт крзав на монитору.

Ako mislim na HiDPI, vecina distribucija ima podrsku. Distribucije sa GNOME automatski prepoznaju HiDPI i nude fractional scaling. Mozes da probas recimo Fedoru.

A mozes i Linux Mint ako ti je bliskije Cinnamon okruzenje, posto Fedora sa svojim cestim apdejtovima ume da rasturi postavke. U mintu je ovo u test fazi ali sam probao i radi ok.

Screenshot from 2025-04-03 11-12-39.pngScreenshot from 2025-04-03 11-13-02.png

Meni ok radi na Frameworku i linux mintu. Da,neke aplikacije *****avaju (tipa notepad++ ako se dobro secam) ,ali vecina jako lepo radi.

Trebalo bi da instaliram win8 i lmde 6. Desktop racunar, linux bi se koristio sa web dev i surf, ostalo win. Koristio pepermint dugo vremena pa mi nije linux novina.

Nisam davno instalirao OS , prvo win, pa grub,pa linux ? Koju program da napravim particije na ssd ?

Windows 8? Jesi li siguran? Particije možeš iz windowsa, a možeš i sa bilo kojim live linuxom.

Kod mene je pala promena OS-a, na Kubuntu 24.04. Plazma 6 još uvek ima bagove koji mi smetaju, neki su prisutni samo u X11, neki samo u Waylandu, a najbitniji u oba. Tako da sam ostao, tj. vratio se na verziju 5. A onda se izbor svodi na 3 distribucije od kojih ova ima najdužu podršku. Pa na kraju ispada da i nemam izbor. Toliko o mogućnostima i raznovrsnosti linuxa/PC-a

Nije sve glatko prošlo ali sad je ok.
1. Kontact/Kmail je zabagovao nakon kreiranja naloga. Prvo prekinuo sam u pola, možda je zbog toga, ali to ne sme biti problem. Na kraju sam namestio sve. Znam da im to nije prioritet, Kontact čak i nije uključen kao podrazumevani program, ali meni treba.
2. Neki programi instalirani kao snap se nisu pokretali iz menija. Glupost, ali morao sam da sklonim pa vratim /snap/bin/ u komandi. Možda je to bilo samo zbog trenutnih ažuriranja, pošto se na kasnije instaliranim nije dešavalo, ko zna.
3. Instaliranjem novih browsera, svaki je postavljan kao podrazumevani, iako je u "Default applications" ostajao Firefox. Rešenje je promeni, pa vrati. Mada Synaptic i dalje otvara drugi.
4. Login ekrani su zamenjni (primarni i sekundarni). Nije neki problem, čak sam to negde i video ranije, ali me sad mrzi da tražim rešenje jer mi ne pravi razliku
5. Automatski generisan swap fajl je 500 MB?! Bolje da ga i ne prave onda. Mada se to lako menja.

Inače koristim Bottles za win programe, sad vidim da i tamo ima neki bug sa sukobom mono i .net4.8 paketa, pa neke programe pokrećem preko Steam-a. Možda eventualno kupim CrossOver, mada i on ne može sve, pa nije univerzalno rešenje. Sve u svemu, nema nekog napretka na linux desktopu poslednjih godina. To što su mi alternative gore, ne vredi mi mnogo. Nadam se da će srediti Plazmu 6 i Wayland za godinu, dve, malo im fali. Ali za sada je ovo najbolje što mogu da nađem i namestim.

Na macbook pro nisam instalirao Linux jos, ali sam na lenovo isprobao par, prvo silverblue, pa kinoite, pa opensuse kalpa, pa sam instalirao void, pa sad evo artix linux. na void se nisam snasao sa instalacijom aplikacija, iako je based on arch, a na artix sam se snasao , bas cudno. na void sam probao pantheon DE, nije podrzan dobar skaling za display. Tako da sam odustao . Pokusao sam instaliratio ghostBSD jer on ima gui instaler, ali nisam uspeo da ga pokrenem. Sto samo na ovom kao na screenshotu. Da li nije podrzan?
20250403_075453.jpg

na void se nisam snasao sa instalacijom aplikacija, iako je based on arch,
Void nije baziran na Arch-u. Void je nezavistan i ne bazira se ni na jednom distrou. On je priča za sebe.
a na artix sam se snasao , bas cudno. na void sam probao pantheon DE, nije podrzan dobar skaling za display.
Da bi imao dobar scaling, moraš da staviš ili Plazmu ili Cinnamon.
Pokusao sam instaliratio ghostBSD jer on ima gui instaler, ali nisam uspeo da ga pokrenem. Sto samo na ovom kao na screenshotu. Da li nije podrzan?
Pogledajte prilog 487224
GhostBSD nije Linux. Čak i ako uspeš da ga instaliraš i pokreneš, imaćeš mnoštvo drugih problema koje nećeš moći da rešiš. Batali. To nije za tebe. Drži se proverenih rešenja. Ili instaliraj Linux Mint ili Windows.

Hvala na odgovoru, i pojasnjenima. Za sad mi je ok ovaj artix. :)
Batalit cu BSD; secam se da sam dosta davno pokusao instalirati freeBSD, na PC ali bilo je komplikovano. Tj instalirao sam, ali dalje podesavanja nisu bila laka kao sto i sam kazes.

Nazad
Vrh Dno