Šta je novo?

Koji distro probati?

Ne znam koliko je moj vid merodavan, ali ja na istom računaru ne primećujem razliku u odnosu na druge monitore i sisteme. Nemam ovde Windows, pa ne mogu direktno da uporedim, ali nemam nikakvih problema sa prikazom.
Ne znam, nosima naocare, i bas primecujem tu razliku u kvalitetu. Ne znam do cega je to, ali bas mi se zamaraju oci kad sam na linuxu na tom thinkpadu, vise nego na windowsu. Ne znam da li je bolje za vid svetla tema, ili tamna?

To što ti se zamaraju oči nema nikave veze sa Linuxom, Windowsom, BSD-om ili bilo kojim drugim operativnim sistemom. Slika je svuda ista. Ti najverovatnije nisi stavio native rezoluciju, ne koristiš adekvatan scale, koristiš neku retardiranu temu ili nemaš blue filter. Sve to ukazuje da Linux nije za tebe i da treba da ostaneš na Windowsu.

To što ti se zamaraju oči nema nikave veze sa Linuxom, Windowsom, BSD-om ili bilo kojim drugim operativnim sistemom. Slika je svuda ista. Ti najverovatnije nisi stavio native rezoluciju, ne koristiš adekvatan scale, koristiš neku retardiranu temu ili nemaš blue filter. Sve to ukazuje da Linux nije za tebe i da treba da ostaneš na Windowsu.
uradio sam adekvatan scale, isti kakav je na windowsu. nosim naocare koje imaju premaz tj zastitu od plavog svetla. tema je bila original (ta mi se na kraju najvise svidela). Cak sam i icc color profile pronasao za lap top, malo se poboljsala situacija sa profilom. Npr potpuno druga situacija na macbook pro, nema problem sa ocima, isti linux endeavourOS sam imao i na thinkpadu i na macbook pro.

Malo ti bezveze ovo sto stalno pises, ne samo za mene, vec i za ostale: linux nije za tebe , ostani na windowsu :)

Malo ti bezveze ovo sto stalno pises, ne samo za mene, vec i za ostale: linux nije za tebe , ostani na windowsu :)
Nije bezveze. Činjenica da nisi uspeo da rešiš problem nego si odustao i instalirao windows upravo to potvrđuje.

Ajde objasni mi zasto isti distro, isto intel graficka ( ne ista) i totalno drugaciji osecaj pri radu/gledanju u ekran thinkpada i macbook pro? kako sam sve podesio na macbook pro a na thinkpadu nisam znao? Plus jos Lenovo je Linux friendly a macbook nije bas.

edit, koristio sam kde wayland , i X11. U x11 sam smanjio gamma colors, i nije pomoglo.

Poslednja izmena:
Ajde objasni mi zasto isti distro, isto intel graficka ( ne ista) i totalno drugaciji osecaj pri radu/gledanju u ekran thinkpada i macbook pro? kako sam sve podesio na macbook pro a na thinkpadu nisam znao? Plus jos Lenovo je Linux friendly a macbook nije bas.
Nemam živaca a ni strpljenja. Nisam ja jedini na ovom forumu a imaš i google. Inače pogledaj tvoj post iznad. Ja pričam o softverskim blue filterima tipa Gammy i RedShift a ti mi pričaš čime su ti premazane naočare. Šta reći...

Nemam živaca a ni strpljenja. Nisam ja jedini na ovom forumu a imaš i google. Inače pogledaj tvoj post iznad. Ja pričam o softverskim blue filterima tipa Gammy i RedShift a ti mi pričaš čime su ti premazane naočare. Šta reći...
Nisam ni trazo da mi pomazes. Jednostavno sam napisao da nisam pronasao resenje za thinkpad i display na linuxu, da su me bolele oci i glava posle duzeg koriscenja. i da sam se vratio na windows. Napisao si da koristim neku retardiranu temu ili nemam blue filter... softver si napisao sada. Bas sam probao sa redshift i nije pomoglo.
Ti si poceo da pises sa podcenjivackim tonom.

U redu je. Idemo dalje da ne teramo u off.

Thinkpad x390 upravljanje osvetljenjem radi putem PWM-a (Pulse-Width Modulation). Windows znatno bolje kontrolise PWM u odnosu na Linux. Inace PWM je cesto uzrok zamora ociju i to cesce na Linuxu nego na Windowsu. Ako instaliras ponovo artix mozemo sve ovo da proverimo u praksi :)

Thinkpad x390 upravljanje osvetljenjem radi putem PWM-a (Pulse-Width Modulation). Windows znatno bolje kontrolise PWM u odnosu na Linux. Inace PWM je cesto uzrok zamora ociju i to cesce na Linuxu nego na Windowsu. Ako instaliras ponovo artix mozemo sve ovo da proverimo u praksi :)
Zamolio bi te da prestaneš sa širenjem dezinformacija sa chatgpt-a. Hvala.

Instalirat cu sigurno ponovo linux. Bez obzira sto alex kaze da ostanem na windowsu 😀

Samo napred. Ja sam 100% siguran da će ti ovaj delboy-ev predlog rešiti sve probleme.

Ma ne zbog delboy-evog predloga. Vec zato sto volim "hakovati" 🤗 mozda cu hakintosh ponovo instalirati na thinkpad a ostavit linux na macbook pro 😀

Pusti alex-a i to sto pise, postovi mu se svode na nemam zivaca ni stepljenja, a odskora i na chatgpt. Bas destruktivno za jedan forum kao sto je benchmark. Pomoc nula. Ali da ne idem u off. Ovo sto sam napisao mozes i sam da izguglas kako da proveris, a da li je to ili nesto drugo ili je subjektivni utisak to vec sam moras da vidis.

Baš sam čitao (google je moj prijatelj) da mnogi pisu da imaju isti problem na thinkpad laptop i linuxom, ( zamor ociju i glavobolja)

Kod thinkpad modela je to dosta izraženo jer čak kod istih modela ima ekrana gde se osvetljenje regulise DC dimmingom (bolja varijanta) kao i serija gde se osvetljenje regulise PWMom. Zanimao sam se time kad sam planirao kupovinu T serije, izguglaj thinkpad pwm. Ja imam desktop na kome je 42incni LG tv, dual boot win/ linux, ne primecujem nikakvu razliku u radu.

Poslednja izmena:
Pravoslavna distribucija :) Vidim da su nastali kao fork Mandrive, koja je opet nastala sjedinjavanjem Conective i meni nekada omiljenog Mandrake linuxa.

Instalacija aplikacija ista kao na alma linux tj red hat.
Mislim da mi je mandriva bila prvi linux koji sam instalirao, negde 2004

Lol, evo mi novi desktop :)

Prilozi

• Screenshot_20250423_115216.png
    Screenshot_20250423_115216.png
    699.1 KB · Pregleda: 41
FreeBSD će nestati sa te njegove test mašine i to brzinom svetlosti. Možda već u toku dana. Ni Linux nije za njega, a da ne spominjemo nešto daleko naprednije kao što su BSD-ovi. A kad se smori od distrowatch checkliste, onda će da instalira Ubuntu ili Windows i nadam se da će da prestane da spamuje ovu temu glupostima.

Ajde, necu vas vise smarati sa mojim instalacijama. Samo sam hteo da vidis da znam instalirati freeBSD.

Naravno. Od kad se pojavio ChatGPT, osvanula je i nova era stručnjaka iz svih oblasti.

Da, a pre chatGPT-a su strucnjaci postajali preko google-a i stack overflow-a. Pre toga, citajuci knjige i casopise. Nazalost, mnogi ostaju zaglavljeni u nekom vremenskom procepu pa ne isprate tehnoloske promene, a AI donosi velike promene i sublimira sve ono za sta bi neko guglao i trazio satima po netu. Samo hrabro u nove izazove, i uvek pricajte sa nekim ko ce da Vas pogura napred u tome sta radite umesto sto ce da vas saplete.

Da, a pre chatGPT-a su strucnjaci postajali preko google-a i stack overflow-a. Pre toga, citajuci knjige i casopise. Nazalost, mnogi ostaju zaglavljeni u nekom vremenskom procepu pa ne isprate tehnoloske promene, a AI donosi velike promene i sublimira sve ono za sta bi neko guglao i trazio satima po netu. Samo hrabro u nove izazove, i uvek pricajte sa nekim ko ce da Vas pogura napred u tome sta radite umesto sto ce da vas saplete.
Zanimljivo je da si se baš ti javio.

Kao i ti za lajkove ;) btw ne koristim LLM-ove, imam neke svoje navike koje su se sticale puno godina unazad, ali obzirom da kolege dosta stvari uz pomoc AI-a mogu da zavrse brze, plus dosta firmi insistira na koriscenje AI-a pa samim tim i placa koriscenje, jednog trenutka cu se i sam prikloniti tom trendu. Vreme koje se ustedi moze da se iskoristi na puno nacina. Ne treba robovati navikama po svaku cenu.

Mislio je na tvoje odgovore po celom forumu, koji su i po formi i po sadrzaju copy/paste llc pomagala.
Na svasta sam do sada isntalirao linux i nigde nisam primetio glavobolje i sl, ali je cinjenica da su neki ljudi osetljiviji.
Ono sto me odusevilo kod zadnjih distribucija je prikaz na velikim tv ekranima gde je win kao akvarel crtez pored npr ubuntu.

Nazad
Vrh Dno