Šta je novo?

Koje je dobro napajanje?

audiofreak

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.07.2003
Poena
410
Zbog ucestalih pitanja na benchu tipa "koje napajanje da kupim", resio sam da postavim ovde jedan thread da se ljudi informisu.

Evo prve korisne informacije:
UL Online Certifications Directory
Na ovoj adresi mozete da unesete broj koji cete pronaci na nalepnici na svakom krstenom napajanju, format broja je E123456.

Druga je review site i to jedan od mojih omiljenih -- Silent PC Review. Tu mozete naci prilicno kompetentne testove napajanja i coolera, a sve u cilju smanjenja buke vaseg racunara.

Za sada toliko od mene.

Znači moraju da rade špic klešta ;)

Konacno menjaju to sa novom MEGA Ti serijom:

s03_psu.jpg

A koliko više čitam za antec to me više zbunjuje, pcie 5.1, atx 3.1, zasnovan na novom vertex px ali zalepili nalepnicu 12vhpwr umesto 12v-2x6.

Trenutna serija napajanja Antec HCG PRO dolaze sa starim kablom odnosno 12VHPWR H+

Pisao mejl i dobio odgovor:

Thank you for reaching out to us. Please note that the existing HCG PRO is with the old 12VHPWR H+ cable.

Tako da sam odustao na kraju od Anteca i uzeo FSP HYDRO PTM PRO 1350W Platinum ATX 3.1

Eh uzeh već hcg, nije mi se pojavljivao u pretrazi ptm pro pošto su ga označili sa atx3.0 pa sam ga prevideo.
Kako god nije bitno, dobro je napajanje i hcg, ionako neću da ga stavljam na xx90 grafike za sad kako god. Malo mi žao dva 12vhp konektora na fsp-u ali nema veze, ne verujem da će mi ni trebati :ROFLMAO:

Svakako je HCG odlicno napajanje, kablovi su definitivno lepsi i savitljiviji kod Anteca sto znaci dosta za kabliranje, jos jedna stvar koja me je odbila od Anteca je ventilator Hong Hua fan koji se inace koristi i u Seasonic Vertex GX i PX napajanjima a gde su se ljudi dosta zalili na coil whine i zveckanje ventilatora, dok je kod FSP necujan ventilator, cak i kada se priblizim skroz do napajanje necujan je.

do sada nisam koristio SF napajanja,dali je neko od Forumasa koristio ili koristi Super Flower,
naleteo na ovu seriju Super Flower Leadex III Gold UP 1000w,posto ja narucio ovaj novi Asus Thor ali su prebacili isporuku za April - Maj/i otkazao porudzbinu

Koja napajanje uzeti za konfiguraciju Ryzen 9800x3d i grafika Nvidia 4070 (4070ti) ili 5070.. Na sve to još i vodeno hlađenje NZXT 280 ...
Razmišljao sam u pravcu Antec 850W gold ...

mozes i 750W neko gold

Ja svako napajanje koje zelim da uzmem nema vise kod madjara... Prvo pitao za Be Quiet FM 11 650w (nema) onda svi predlazu MSI MAG A650GL (nema) I sad gledam ovo Corsair RMe Series RM650e PCIe5 sto ima kod madjara, zanima me koliko je ono dobro za neku buducnost kad budem dodavao neku bolju graficku od RX 470. Naravno ne planiram uzimati neku azdaju ali solidan upgrade na moju postojecu konfiguraciju.

Razgledam napajanja za novi racunar, ~1000W, budzet ~200 EUR, pre svega sam gledao u Nemackoj ponudu.
  • Corsair RMx Series 2024 RM1000x 1000W
  • NZXT C Series C1200 Gold 1200W
  • Super Flower Leadex VII XG 1000W
  • Thermaltake Toughpower GF3 Snow 1200W
Trebalo bi da su sva odlicna (Tier A), ali razmazio me je Corsair SF750, semi-passive rad i sto niza buka su najvaznija stvar :) . Sta bi bila preporuka od ovih, ili eventualno dodati jos nesto na shortlistu?

Tako sam i ja rezonovao, stvarno imam odlicno iskustvo sa Corsairom. Da li da jos nesto uzimam u obzir ili samo pecam neku akciju?

Neki info o thermaltake gt napajanjima? Kod nas su bas povoljna

to sam i ja vide, ali dosta bolja cena. Za te pare je mozda bestbuy za 100e 850w gold full modular.

Kupio sam bio seasonic prime gold 1300 i evo ga crklo bez da sam ga posteno i koristio (pri opterecenju se gasi u hybrid modu, a normalni mod ne radi nikako). Vrv neki defektan primjerak. Cpu je 7900x, gpu je 3090 suprim x (450W TDP). Ideja je da se doda jos jedna ovakva graficka u skorijoj buducnosti, kao i da se undevolt-uju obje da se kuciste ne bi zapalilo.
Kako ovog napajanja vise nema u prodaji u potrazi sam za drugim. Razmisljam ili da uzmem jedno od 1300+W, ili sad jedno od 1000W, a kad uzmem drugu graficku da dodam jos jedno napajanje od ~600W samo za tu graficku (imam mjesta u kucistu).
Budzet mi je do 40000 za 1300+W i do 25000 za 1000W, sa tom cakom da moram u domacoj radnji da uzmem. Gledam sad tier listu i nista nema kod nas da se uzme…

Ako neko ima neku preporuku, bio bih vam zahvalan, jer mi hitno treba

Kupio sam bio seasonic prime gold 1300 i evo ga crklo bez da sam ga posteno i koristio (pri opterecenju se gasi u hybrid modu, a normalni mod ne radi nikako). Vrv neki defektan primjerak. Cpu je 7900x, gpu je 3090 suprim x (450W TDP). Ideja je da se doda jos jedna ovakva graficka u skorijoj buducnosti, kao i da se undevolt-uju obje da se kuciste ne bi zapalilo.
Kako ovog napajanja vise nema u prodaji u potrazi sam za drugim. Razmisljam ili da uzmem jedno od 1300+W, ili sad jedno od 1000W, a kad uzmem drugu graficku da dodam jos jedno napajanje od ~600W samo za tu graficku (imam mjesta u kucistu).
Budzet mi je do 40000 za 1300+W i do 25000 za 1000W, sa tom cakom da moram u domacoj radnji da uzmem. Gledam sad tier listu i nista nema kod nas da se uzme…

Ako neko ima neku preporuku, bio bih vam zahvalan, jer mi hitno treba
FSP Hydro PTM Pro HPT2-1350M 1350W, ATX3.0, 2 x PCIe5.1 ili verziju od 1650w, stoji im na sajtu. Proveri da li imaju još na stanju. Imaš i Antec HCG1200 ATX3.1 u atomu isto, mada više bih za tvoje korišćenje preporučio ovaj fsp. Plus je i verzija od 1350w jeftinija od anteca.
Kapiram sad da te 3090 nisu sa 12vhpwr kablom, tako da vidi da li ti je ovo dovoljno 8 pin kablova za 2 karte.

Ili ako ti se baš razbacuje sa parama imaš seasonic noctua 1600w za 70k :ROFLMAO:

Poslednja izmena:
Kakvo misljenje vlada o Be quiet modelima, pure power 12 ?

Na toms hardware procitao - I would stay away from the Pure Power 12M. It is multi-rail only, meaning under heavy load it may trip and shut down sooner than competing power supplies that can switch to single-rail for larger spikes in current.

Pure power 12 850w je 105e.
1000w je 124e (rtx4090 u nekoj buducnosti, nekad, mozda 😄, mada mislim i da je 850w dovoljno uz undervolt)

ps, dosta negativnih iskustava sa seasonicom, pa reko da Iznesem I svoje pozitivno, koristim 6 godina core gc 650w (zuta kutija, ovi noviji su plave boje valjda) I nikakvih problema sa rx6800(non xt) i rtx 3070. Nikad se nije gasio i sl, secam se i kopalo se neko vreme 😄

Poslednja izmena:
Imaš Aris-ov review za pure power 12 M. Nije baš top of the line, ali korektno. Kolega ga uzeo u zamenu za crknut CM V750 Gold, mada još uvek stoji u kutiji.

Slična priča i kod mene sa tim Seasonicom gc-650.
Sa druge strane G12 gc 550 riknulo posle manje od 2 godine a nikad prešlo 300W...

prednost je pure power 12, spram M (modularnog brata) , 12 je single rail napajanje ;)

@djejkobs ja imam Pure Power 12M od 750W, klinac od 850W, sve radi kako treba, bez ikakvih problema... :unsure:

Nazad
Vrh Dno