Šta je novo?

PayPal - RADI AmEx!

Ja cu malo skrenuti sa teme, mada je tematika slicna: muku mucim kako da realizujem naplatu od nekih stranaca za kje bi trebalo da pocnem da radim, pa me interesuje sledece:

Da li je bolje da se cimam sa wire transferom, ili nekim servisom tipa www.ikobo.com? Iznosi bi bili par stotina dolara, ako je bitno... I jos, posto se totalno ne razumem u E-banking, da li preko wire transfera pare lezu na moj devizni racun, i da li ja treba da placam neki porez ili slicno?

Ja cu malo skrenuti sa teme, mada je tematika slicna: muku mucim kako da realizujem naplatu od nekih stranaca za kje bi trebalo da pocnem da radim, pa me interesuje sledece:

Da li je bolje da se cimam sa wire transferom, ili nekim servisom tipa www.ikobo.com? Iznosi bi bili par stotina dolara, ako je bitno... I jos, posto se totalno ne razumem u E-banking, da li preko wire transfera pare lezu na moj devizni racun, i da li ja treba da placam neki porez ili slicno?

ako hoce ti sto salju da ti rade wire to je najbolja i najjeftinija varijanta. ne placas porez. e sad jos nistam stigao da vidim zakone sta se desava ako posle nekog vremena meni na racunu se nakup oko recimo 10.000e dal postoje neke finansijske provere porekla novca itd. ili recimo kada kupujes kola ili tako nesto... ako neko ima info o ovome bilo bi jako od koristi. ali za te sitne sume sigurno nista ne placas sem te provizije koju sam ti naveo

Mislim da preko wire transfera, uzimaju 20$ po transakciji!

Mislim da preko wire transfera, uzimaju 20$ po transakciji!

praksa je obicno da onaj koji salje plati taj iznos (bar u mom slucaju) pa gledaj da ih nafatas da to i oni urade tj da ti ne skidaju to sa tvog dela. a proviziju koju platis ovde to je zanemarljiva (sem ako ti ne salju po 100$ jer onda 300din izadje 5%)

upravo sam resio problem sa PayPalom za sva vremena. Lepo otvorio na pasos racun u Nemackoj i sve je lakse :)
savetujem to svakom ko se zatekne negde "vani".
U Nemackoj su Deutsche bank i Commerz bank najbolje (Austrija: Volksbank), jer ne prave problem oko toga sto ne zivite na teritoriji Nemacke. Samo date pasos i sve je gotovo za 10 minuta.
tan liste i karticu vam salju uglavnom na kucnu adresu u roku od 7 do 10 dana.
Nadam se da ce ovo da pomogne nekome ;)

MadMan a kako ces uplacivati novac na karticu?

Uzeo si nemachku karticu na nash pasosh ? :) Neshto mi je to nelogichno :D

Pazi u madjarskoj se vade kartice na nas pasos bez i jednog pitanja

mene samo zanima da li moras uvek u tu banku gde si otvorio racun da bi uplatio novac,

offtopic: koliki je limit za uvoz bez carine za Hrvatsku (100e) ?

Jel mora da se ostavi depozit? Ili moze i debitna kartica ako to radi na pp?

Cekaj, a koja je razlika izmedju te kartice i american expressa kod nas ? To si uzeo da bi tebi mogli da placaju pa da skidash pare ?

To su debitne kartice i treba da stavis depozit ;)

koliki depozit moras da stavis? i dali ga mozes uzeti nazad iako ne zatvaras racun?
prijatelj je u rumuniji otvorio debit racun u soshijet zeneral banci, depozit je 1500e, al mozes odma sutradan da ih podignes! dobije pravu mastercard (debitnu karticu) koju mozes bez problema da koristis na netu!

OT:
Ako bi neko iz Beograda bio ljubazan da mi preko
PPa uplati 3meseca na rapidshare.com, neka se javi na PM.

Hvala.

Poslednja izmena:
koliki depozit moras da stavis? i dali ga mozes uzeti nazad iako ne zatvaras racun?
prijatelj je u rumuniji otvorio debit racun u soshijet zeneral banci, depozit je 1500e, al mozes odma sutradan da ih podignes! dobije pravu mastercard (debitnu karticu) koju mozes bez problema da koristis na netu!

Nemam pojma, nisam je uzimao - stace mi, samo komplikujem sebi buducnost :)

Izvinite sto skrecem sa teme ali?

Da li neko ima iskustva sa virtualnim (viza,mastercard) karticama ili je to samo scam?:smash:i koje su najbolje ako ih ima?

Poslednja izmena:
Da li neko ima iskustva sa virtualnim (viza,mastercard) karticama ili je to samo scam?:smash:i koje su najbolje ako ih ima?

Ako mislish na one shto se vade preko neta pa ti stignu poshtom, nije scam, ali cesh za svaku transakciju platiti ne malu sumu. Pored toga, za sve shto hocesh da kupish, treba da chekash novu karticu da stigne, i opet ti uzmu 10%.

Pogledaj kako se zove thread, e to ti treba, i to radi bez toga da preprodavcima dash veliku proviziju, i sve je mnogo brze...

driver pa zar nije Crach Owerride rekao da su mu ubili nalog na paypal koji je imao otvoren sa AmEx-om? Mene zanima ako moze da radi AmEx da podnesem zahtev za njega dok jos uvek i on radi, ali me Crash obeshrabrio

Pozdrav svima pošto mi je ovo prva poruka na forumu.

Ova tema mi je vrlo bitna, pa ću podeliti sa vama svoje iskustvo koje imam, a i potrebna mi je vaša pomoć da ne uprskam sada kad sam već daleko dogurao sa paypalom.Do sada sam sve online kupovine radio putem wire transfera (ja sam sa tim načinom vrlo zadovoljan, jer novac brzo stigne i sve ide glatko). Ali na nekim mestima se ne može plaćati tako...pogadjate već gde.

E sad, ebay uglavnom traži paypal. Pročtao sam ovde za amex, što mi dosta odgovara jer sam ja kod Intese. Dobio sam karticu u petak. Otvorio sam paypal account sa mojom bg adresom i Slovenijom. Kad sam pokušao da dodam karticu paypal me je odbijao sa "We were unable to verify the billing address for this credit card. Please enter the address where you receive billing statements for this credit card below. Please refer to the automatic email we have sent to assist you." Ponovo sam pročitao šta se ovde sve pisalo i rešenje je sledeće (da ponovim post broj 2): kao adresu upište tačno ono što banka navodi kao vašu adresu, a ne kao što sam ja upisivao i dodatne informacije tipa blok taj i taj, broj meni najbliže pošte, Serbia kao state itsl. Kad sam uneo tačne ali šture podatke moj Amex je prošao. Sada čekam da mi stigne taj 4cifreni broj kako bih "Complete Expanded Use Enrollment".

Q: da li kada unesem taj četvorocifreni broj, sam završio porceduru dodavanja kartice na paypal ili ima još nešto? Neko spominje verifikaciju kartice, je li to ovo unošenje tog broja ili nešto drugo? Koja ograničenja ću imati, tj koliko ću novca moći da potrošim? Šta je opcija
upgrade account (frka mi da kliknem kako ne bih s*bao ovo što sam do sada napravio)?

Hvala na odgovorima i sorry na čaršavu.

E sad, ebay uglavnom traži paypal. Pročtao sam ovde za amex, što mi dosta odgovara jer sam ja kod Intese. Dobio sam karticu u petak. Otvorio sam paypal account sa mojom bg adresom i Slovenijom. Kad sam pokušao da dodam karticu paypal me je odbijao sa "We were unable to verify the billing address for this credit card. Please enter the address where you receive billing statements for this credit card below. Please refer to the automatic email we have sent to assist you." Ponovo sam pročitao šta se ovde sve pisalo i rešenje je sledeće (da ponovim post broj 2): kao adresu upište tačno ono što banka navodi kao vašu adresu, a ne kao što sam ja upisivao i dodatne informacije tipa blok taj i taj, broj meni najbliže pošte, Serbia kao state itsl. Kad sam uneo tačne ali šture podatke moj Amex je prošao. Sada čekam da mi stigne taj 4cifreni broj kako bih "Complete Expanded Use Enrollment".

Nismo to pominjali u ovom threadu, ali sam mislio da se podrazumeva da napishesh samo ono shto ti trazi (osnovne podatke), ja mislim da to chak i pishe tamo negde (enter exactly as stated in your bank, ili tako neshto).

Q: da li kada unesem taj četvorocifreni broj, sam završio porceduru dodavanja kartice na paypal ili ima još nešto? Neko spominje verifikaciju kartice, je li to ovo unošenje tog broja ili nešto drugo? Koja ograničenja ću imati, tj koliko ću novca moći da potrošim? Šta je opcija
upgrade account (frka mi da kliknem kako ne bih s*bao ovo što sam do sada napravio)?

Zavrshio si ono shto mozesh uraditi u ovoj zemlji, mozesh josh da verifikujesh adresu, ali to ne moze odavde. Ti mozesh paypal i sada da koristish, ali unoshenjem chetvorocifrenog broja, posle te opcije "upgrade account", dobicesh mogucnost da "gurash" beskonachnu sumu para u bilo kom pravcu, i koliko sam iz iskustava drugih video, ne postoje shanse da ti za mesec-dva zatraze dokaz da si to ti u vidu rachuna za komunalije itd, jer ti si unoshenjem tog broja dokazao da je to tvoja kartica, a to je bitno.

driver pa zar nije Crach Owerride rekao da su mu ubili nalog na paypal koji je imao otvoren sa AmEx-om? Mene zanima ako moze da radi AmEx da podnesem zahtev za njega dok jos uvek i on radi, ali me Crash obeshrabrio

Ja ne znam da su njemu ubili paypal otvoren Amexom...

Poslednja izmena:
u pravu si driver pisao je da su mu ubili americhki AmEx pa se ja nesto istripovao, idem sutra da podnesem zahtev valjda me nece odbiti da iskoristim dok jos uvek kartica radi

Pozuri, jer dok ne verifikujesh karticu, klima ti se account :) I btw, nemojte da otvarate account ako necete kupovati nishta odmah, ili cete kupiti kablic od 5$ :) Oni vas nece dirati kada vide da im pravite pare, surovo ali istinito ;)

driver jel mozes reci sta tebi u poslednje vreme prolazi bez carine ? sta konkretno u vezi komp. delova prolazi ? A sta jos moze da prodje ? Na es-u je jedan pricao npr. da satovi mogu da prodju posto se ne zna dal je original ili kopija. Naravno podrazumeva se da se stavi mala vrednost paketa i gift na paketu

Poslednja izmena:
Pay Pal

PAY PAL ima sistem po kome prati novo otvorene racune -koje cekira polako ali sigurno tako da je pitanje vremena kada ce blokirati racun koji je iz zemlje koja nije u PAY PAL sistemu- obicna postanska adresa mora biti iz zemalje "u sistemu";Siguran nacin da se PAY PAL blokira je da se unese napr. e-mail adresa iz SRBIJE;Ako se u dogledno vreme nedoda bankovni racun iz zemalje koja je u PAY PAL sistemu za opciju WITHDRAW racun ce biti sigurno kontrolisan i verovatno blokiran-neki put za nedelju dana a neki put za par meseci;U vezi WIRE TRANSFERA -novac "leze "brzo na devizni racun a provizija je 0.5% za primaoca(BANKA INTESA) posiljalac placa slanje (procenat zavisi od ino .banke);Limit koji moze da se primi iz inostranstva bez obaveze placanja/prijave poreza je oko 28.000 evra(2.000.000 din) premda u praksi je to u stvari nemoguce proveriti(koliko ste novca dobili iz insotranstva ) jel kod nas u Srbiji ne postoji "organ"za pracenje takvih transakcija -ni zakon koji to regulise;U Srbiji nepostoji napr.kao u US. FEDERAL RESERVE ili FINANCIAL AUTHORITY koji kontrolise rad banki odnosno promet privatnih/fizickih lica +kod nas postoji (relativno) veliki promet deviznih doznaka iz inostranstva koja "guse" sistem u bankama tako da jednostvano niko nema ni vremena ni dovoljno sluzbenika da to prati -uostalom zemlja je "gladna " deviza tako da to nije prioritetna stavka;Mnoge zemlje u tranziciji(istocna Evropa) su iz istih razloga postale meka za pranje novca

Poslednja izmena od urednika:
koljar, lepo si ti to sve nauchio napamet iz knjige, ali mi ovde prichamo o praksi :)

Paypal se itekako moze potpuno normalno koristiti, i jedino ogranichenje je nemogucenost da podignesh novac kada ti neko uplati, jer withdraw podrazumeva banku podrzanu od paypala, a razumljivo je da nijedna nasha nije podrzana.

driver jel mozes reci sta tebi u poslednje vreme prolazi bez carine ? sta konkretno u vezi komp. delova prolazi ? A sta jos moze da prodje ? Na es-u je jedan pricao npr. da satovi mogu da prodju posto se ne zna dal je original ili kopija. Naravno podrazumeva se da se stavi mala vrednost paketa i gift na paketu

Nisam nikada naruchivao PC komponente, pa stvarno ne znam kako ide za to, ali kapiram da to lako prolazi uz malu vrednost, jer oni tamo znaju samo osnovno kako izgleda - televizor, dvd player, vokmen itd. Rachunaj da su to ljudi koji se uopshte ni malo ne razumeju u tehniku, verovatno se razumeju manje od proseka u ovoj zemlji, jer ja sam imao stvarno luda iskustva, gde mi za ipod naplate silne pare, a za PSP koji je skuplji i ako ne znash shta je, izgleda skuplje, proshlo mi 10 kom bez carine :D

Ja uglavnom naruchujem raznu foto opremu, DVDove sa igrama i filmovima povremeno, naruchivao sam chak i po 10 komada iste robe u paketu, shto mene koshta oko 150$, nisam ni na to platio carinu, niti su mi bilo shta rekli. Evo bash ovih dana treba da naruchim jednu vecu kolichinu robe, pa cu bash da vidim kako ce to da prodje. Shto se tiche satova, pa svaki moze da prodje sa 50$, jer oni ne znaju cene, niti brendove.

Gledaj ih kao grupu priprostih ljudi kojima je vrhunac tehnologije "televizor u boji", i sve shto oni nemaju u svojoj kuci, ne znaju shta je, a nemaju mnogo toga izgleda :D

Poslednja izmena:
ja sam razmisljao ono procesor ko procesor, ako pise da kosta 15, pita kolegu jel ovo onaj pentijum ili sekstijum? :) ili mozda neki ram, dvd-ovi vec znam da prolaze, ovo ostalo mozda bih nesto narucio cisto da ucinim nekom.
Jel si nekad kopirao racun ili tako nesto da dokazes da je prava vrednost toliko koliko je napisano ili ?

Jednom su mi samo trazili rachun, josh u vreme kada je 100e bio limit bez carinjenja, ne znam ni shta je bilo, ali je koshtalo 300-400$, a chovek mi napisao 80$ :) Naravno nisu mi verovali pa trazili izvod iz banke gde sam to uplatio poshto nisam imao rachun, pa sam lepo skenirao, prepravio i odshtampao u boji, naravno proshlo bez frke, josh su mi se izvinjavali :D:D

Sad ce neko da kaze shto prichash to mozda chitaju forume, a ja cu kazem bwaahahahahaha :D

Nazad
Vrh Dno