Šta je novo?

Plasma vs. lcd

tesla

Slavan
Učlanjen(a)
12.06.2005
Poena
310
Da li neko moze da mi objasni razliku izmedju plasme i lcd,a da me ne kritikuje:wave: :wave: da gledam ostale postove jer sam ih vec pregledao:wall: :wall: :wall: :wall:Sta je bitno prilikom kupovine datog uredjaja:smash: :smash: :smash:

petarst, pa imash nekoliko prodavnica gde pushtaju neke demo HD snimke, ono neka priroda itd. Sluchajno sam tako naletao gledajuci koji LCD da kupim. A drugo, pogledaj po netu shta se kupuje, i chime su ljudi odushevljeni. Svi se slazu da 1080p LCDu nishta ne moze da pridje, pogotovo ne plasma..

petarst, pa imash nekoliko prodavnica gde pushtaju neke demo HD snimke, ono neka priroda itd. Sluchajno sam tako naletao gledajuci koji LCD da kupim. A drugo, pogledaj po netu shta se kupuje, i chime su ljudi odushevljeni. Svi se slazu da 1080p LCDu nishta ne moze da pridje, pogotovo ne plasma..

Koje prodavnice tacno ? To sto si ti gledao prijatelju moj verovatno nisu HD snimci jer koliko ja znam obisao sam ceo grad u potrazi za istim i nisam nasao nista slicno. Cak naci dvd player sa hdmi izlazom je bio poprilicno otezavajuci posao.

1080p ? Nema problema 5000 eura ... pogledaj moje postove od ranije da se ne ponavljam.

Kod mene na LCDu a za plasmu ne znam :)

Lucifere, mozemo da odradimo neki test 1v1 ,ako hoce becnhmark da nam bude sponzor :) !
Pokreni neki dvd test kao Avia npr. i pogledaj malo bolje da li su boje ujednacene? Da li je crna crna?
Koliki je ugao gledanja? I najvaznije da li ti je slika prirodna ?

Za drivera kazem ponovo www.avforums.co.uk ili tako nesto imas par hiljada ljudi koji imaju plazmu i daleko manje onih koji imaju lcd.

Poslednja izmena od urednika:
Nije poenta ko je u kom taboru i koji je tabor brojniji, vecj shta je bolje ;)

Ljudi danima sam isao po radnjama i uporedjivao kvalitet slike na raznim tipovima TV. Mozda ja dobro ne vidim, ali koliko mi se cini ni LCD ni plazma ne mogu da pridju klasicnom CRT-u na 100Hz. Naravno pricam o obicnom tv signalu. Kao nebo i zemlja. Pojedini modeli kostaju i po nekoliko stotina hiljada dinara, a imaju losiju sliku od klasinog tv za 30-40 hiljada. Dok kod nas stigne HDTV izaci ce verovano i neka nova tehnologija izrade televizora. Jedina prednost je sto zauzimaju manje prostora, ali mislim da ne vredi samo zbog toga dati brdo para vise. Pozdrav.

Vidis odlicno. Kada je u pitanju obican signal tu lcd i plazma nemaju sta da traze.

Samo, 32 incha sony CRT HDTV treba da nose cetvorica a ja sam moj TV doneo kuci sam ;)

Ljudi danima sam isao po radnjama i uporedjivao kvalitet slike na raznim tipovima TV. Mozda ja dobro ne vidim, ali koliko mi se cini ni LCD ni plazma ne mogu da pridju klasicnom CRT-u na 100Hz. Naravno pricam o obicnom tv signalu. Kao nebo i zemlja. Pojedini modeli kostaju i po nekoliko stotina hiljada dinara, a imaju losiju sliku od klasinog tv za 30-40 hiljada. Dok kod nas stigne HDTV izaci ce verovano i neka nova tehnologija izrade televizora. Jedina prednost je sto zauzimaju manje prostora, ali mislim da ne vredi samo zbog toga dati brdo para vise. Pozdrav.
veruj mi i sam sam bio u takvom "tripu" dok nisam video full hd (1080p) signal na 1080p lcd-u :zgran: hebiga stoji to da domaci kanali izgledaju krs ali ionako zbog sopstvenog psihickog stanja i ne gledam iste :d

Tu nema sta da se mislis , HD-ready , prirodnija slika uz to i 42 Inca.
Toplo ti ga preporucujem u mom uzem krugu prijatelja dvojica imaju taj Panel i mogu ti samo potvrditi da je odlican.

Steta sto nisam blize da ti dadem Test-DVD da pojuris na Toshibi i na Panasonicu onda bi i sam video zasto Panasonic

Koji je dvd u pitanju i kako moze da se nabavi ?
thanx

HDTV nece kod nas biti uveden bar sledecih 10 godina, tako da mozete opusteno da uzmete plazmu.

A shta ako neko hoce da gleda HD filmove, konzole ili planira HD receiver ? :) Sigurno necu da ga kupujem zbog domacih programa :)

Lol, koje HD filmove? Ali ajd' da kojim slucajem i naleti na neki, odgledace ga jednom i onda ce da se vrati da gleda TV, kao i pre toga. HD risiver je tek nerealna varijanta. Ono sto je sad trenutno najrealnije i najverovatnije je da neko kupuje TV upravo da bi gledao TV program, najverovatnije sa kablovske. Tu je plazma bolja, i bice jos dugo vremena, upravo zbog zaostalosti nase tv/kabl tehnologije. Sve ostale varijante su trenutno samo izuzeci. Na kraju krajeva, za 5 godina ce verovatno stici neka kvalitetnija tehnologija (ili ce se postojeca unaprediti toliko da se prevazidju sve danasnje mane), pa ce svi svakako preci na to i pokupovati novu tehniku. Tako da treba gledati samo ono sto je danas dostupno i realno.

Ma to se Driver malo salio :) Mislim ako postoji stvar kod koje ne vazi "ulaganje u buducnost" to je onda tehnologija. Onog momenta kad mi treba odredjena stvar-kupicu je. Ovo je jasno kao dan. U datom momentu iskoristiti mogucnosti.
Mislim sta reci za coveka koji ima nesto protiv Samsung TV-a?! ;)

Moje misljenje o ovoj temi je: Kupujem LCD :d. Gledah po radnjama plazme, LCD, LED i sta reci. Plazma je najgora, potom ide LCD a potom ide LED. Uostalom tako idu i cene - nema tu puno filozofije. 32 Plazma je u toj radnji recimo bila 80K (80.000 dinara), 32 LCD je bio 140K, a 40 LED je bio 330K i sve su 720p. A stara narodna kaze: ako ne znas sta valja - ti uzmi sta je skupo - neces pogresiti ;)..

Ja sam onako neobavesten usao u radnju sa HDTV-ovima i gledao isti HD signal u 720p na razlicitim televizorima. I sad gledam ja na 32 LCD-u od 120K (ne znam sad oznake) signal i tripujem WOW! Pogledam pored isto LCD 32 sve isto samo cena 140K i slika WOOOW! Sad mi onaj od malopre (120K) izgleda ko smece u odnosu na ovaj ;). A da ne videh ovaj od 140K - nikad ne bi ni provalio. Za to vreme mi prodavac objasnjava neke karakteristike, i bas mi rece doslovce: "evo gospodine, vidite ovaj LCD sto se vama svideo na prvi pogled, pa kad ste videli ovaj drugi jos vise vam se svideo, sto je i normalno - noviji je model, eto na primer uporedite je sa plazmom ovde ispod, istih tehnickih karakteristika, pa i sami vidite koliko je ta do juce mega napredna tehnologija losija od LCD varijante". I stvarno, gledam ja onu plazmu - ja ne znam kako neko ne moze da uoci koliko LCD ima bolju sliku? Cccccc ko tripuje da plazma ima bolju sliku od lcd-a - treba pod hitno da poseti cika oftamologa ;). Podvlacim - gledah HD SIGNAL sa onako relativno male razdaljine..

I sad ja u tripu za ovaj od 140K kao wooow, i vidim LED od 330K i umrem :d. LCD je bledunjava isprana mrlja za LED ;). Shalu na stranu, LED ima neverovatno "zivlje" boje, ali i cenu! Mada mi prodavac objasnjavao da je LED jeftinije proizvoditi nego klasicne kristale, ali da je toliko skupo zbog toga sto je to nova tehnologija - relativno skoro u upotrebi, ali sto se mene tice - to je prava stvar..

Poslednja izmena:
Ja nesto mozgah sta je najbolje u narednom periodu pazariti, gledah, merih, i dodjoh do sledeceg zakjucka: LED - prava stvar ali jos uvek preskupo, LCD 1080p preskupo a kad bih vec uzimao 1080p uzeo bih LED obavezno + jos uvek sto se tice filmova ponuda 1080p naslova je mnogo manja u odnosu na 720p koji su dostupniji. Prava stvar bi za sada bila po mom misljenju (cena - sta nudi - podrzanost) neki 32 LCD 720p 8ms sto zbog filmova sto zbog igara na konzolama (za sada su svi naslovi 720p) ili PC-u (za 1080p bi mi trebala 2 gtx-a za sve na max + fps>60) i uzivaj ;). Ne mogu da se smaram pa kad dodje drustvo da im palim projektor i da cepaju doom3 ;) - ubodem PS3 ili Xbox u HDTV, neki fudbal, 4 gamepada, i eto zabave :d..

Sto se tice TV-a na plazmi ili LCD-u - to je toliko ne bitno da nemam reci ;). Nasi kablovski provajderi imaju KATASTROFA sliku i na plazmi i na LCD-u tako da.. Ma cak i na mom 22 CRT-u slika sa TV-a izgleda katastrofa! Nikakva plazma ne moze njima da pomogne. Jedino da TV pratim da razdaljine od 100m :d..

Mislim da je cena 32 LCD HDTV-a 8ms 720p recimo Samsung sad vec dobrano ispod 1k Evra sa PDV-om i da je to prihvatljivo (ovde ne pricam o nasim prodavnicama, vec o drugim varijantama) i da sad mozda nije losh trenutak za kupovinu tako necega..

Poslednja izmena:
....................................

Sto se tice TV-a na plazmi ili LCD-u - to je toliko ne bitno da nemam reci ;). Nasi kablovski provajderi imaju KATASTROFA sliku i na plazmi i na LCD-u tako da.. Ma cak i na mom 22 CRT-u slika sa TV-a izgleda katastrofa! Nikakva plazma ne moze njima da pomogne. Jedino da TV pratim da razdaljine od 100m :d......................................

Dobro, ti si covek sa Dedinja, a to je tamo posebna drzava. Steta samo sto vas je jako malo... ;)

Lol, koje HD filmove? Ali ajd' da kojim slucajem i naleti na neki, odgledace ga jednom i onda ce da se vrati da gleda TV, kao i pre toga. HD risiver je tek nerealna varijanta. Ono sto je sad trenutno najrealnije i najverovatnije je da neko kupuje TV upravo da bi gledao TV program, najverovatnije sa kablovske. Tu je plazma bolja, i bice jos dugo vremena, upravo zbog zaostalosti nase tv/kabl tehnologije. Sve ostale varijante su trenutno samo izuzeci. Na kraju krajeva, za 5 godina ce verovatno stici neka kvalitetnija tehnologija (ili ce se postojeca unaprediti toliko da se prevazidju sve danasnje mane), pa ce svi svakako preci na to i pokupovati novu tehniku. Tako da treba gledati samo ono sto je danas dostupno i realno.

U pravu si, ako gledash iz ugla prosechnog gradjanina Srbije. Ali, mi ovde nismo prosechni, useri na benchu i par domacih tehnichkih foruma ekstremno podizu prosek tehnichke pismenosti u ovoj zemlji, pa ako ce neko da gleda HD ili da kupi konzolu ili HD receiver, to je upravo neko od nas.

Uzeti plasmu umesto CRTa je takodje glupost, jer ne dobijash nishta u odnosu na CRT, a gubish proporcije, i u odnosu na neki 100Hz TV, gubish kvalitet slike. Ako cesh josh dugo gledati non-HD sliku, ne treba kupovati nishta vishe od 100Hz CRTa.

A to da ce se uskoro neshto promeniti, i da ce brzo biti neki novi standard, nema shanse. Unapredjivace se paneli, imace bolji kontrast, ali ce 1080p ostati dugo vremena.

A shto se tiche HD filmova, za godinu dana bice ih lako nabaviti kao sada divx. Vec postoje kompresovani HD filmovi od 4-5GB sa malim gubitkom u kvalitetu, i to vec sada nije mnogo za download, a bluray filmovi vec koshtaju 20$.

Poslednja izmena:
Treba sačekati cca. 33 meseci da im iz cene izvetri bar jedna nula. :d

"Samo" 3 godine - ma nishta je to ;). Ko kad sam ja Dinkica pitao, bate kad ce biti bolje, ako neko zna - ti bi to trebao znati (na snimanju Kebine pesme). A on kaze 2012! - tad cemo osetiti znacajan boljitak, ulazimo na neke liste itd.. Ja reko 2012! pa ja cu tad imati 35god! Kaze Dinkic - pa sta oces, to su lepe godine!?

Uf prodje zivot u cekanju ;).

A ja cuh i za neki SED? To je josh kao vece ludilo? Jel ima kod nas negde da se vidi taj SED? Cisto da vidim dal je moguce biti bolji od LED-a :) ?

Poslednja izmena:
SED je još uvek u pelenama i ko zna da li će ih biti; u toku je sudski postupak protiv Canona od strane Applied Nanotech-a za neke zajedničke patente koje je prosledio Toshibi za SED...

U pravu si, ako gledash iz ugla prosechnog gradjanina Srbije. Ali, mi ovde nismo prosechni, useri na benchu i par domacih tehnichkih foruma ekstremno podizu prosek tehnichke pismenosti u ovoj zemlji, pa ako ce neko da gleda HD ili da kupi konzolu ili HD receiver, to je upravo neko od nas.

Uzeti plasmu umesto CRTa je takodje glupost, jer ne dobijash nishta u odnosu na CRT, a gubish proporcije, i u odnosu na neki 100Hz TV, gubish kvalitet slike. Ako cesh josh dugo gledati non-HD sliku, ne treba kupovati nishta vishe od 100Hz CRTa.

A to da ce se uskoro neshto promeniti, i da ce brzo biti neki novi standard, nema shanse. Unapredjivace se paneli, imace bolji kontrast, ali ce 1080p ostati dugo vremena.

A shto se tiche HD filmova, za godinu dana bice ih lako nabaviti kao sada divx. Vec postoje kompresovani HD filmovi od 4-5GB sa malim gubitkom u kvalitetu, i to vec sada nije mnogo za download, a bluray filmovi vec koshtaju 20$.

Pa ja i ne pricam iz licnog ugla, ja sam izbacio TV ima vec nekoliko godina. Medjutim, mislim da ovde ima jako puno prosecnog sveta koji prati ovaj forum i ne ucestvuje aktivno (izmedju ostalog i zbog toga sto ne moze novcano da "isprati"), verovatno i vise nego nas aktivnih. Uglavnom, gledano kakva je situacija kod nas, sa jedne strane tehnoloski, a sa druge, kupovna moc, ako neko hoce da gleda tv na velikoj dijagonali prakticno jedina opcija je trenutno plazma (40" plazma je jeftinija ili priblizno kao 32" LCD). Sve ostalo su pogledi u (za nas) daleku buducnost, ili proslost (crt). Ono sto se dobija sa plazmom u odnosu na crt jeste velicina ekrana (plus sto nece morati da zove 5 ortaka da bi istovario tv). Iskreno ne verujem u varijantu gde ce neko koristiti svoj tv samo da bi gledao HD filmove ili se igrao na konzolama poslednje generacije. Mislim, verovatno postoje i takvi, ali se broje u promilima. To su sve usputne aktivnosti, a TV ekran i dalje ce se 90% vremena upotrebljavati za svoju osnovnu namenu, gledanje tv programa.

Tako da, vrtimo se u krug i vracamo na pocetak. Ako neko hoce da uzme ekran isklucivo za gledanje HDTV/igranje, onda je po meni najbolja varijanta uzeti neki od kompjuterskih LCD monitora (24" i vise) poslednje generacije sa HDMI ulazima. Dobice visoke rezolucije, moci ce da ga koristi kao monitor, a kad zatreba i za igranje odn. gledanje HDTV filmova. Naravno, to kosta, ali i LCD TV velikih dijagonala puno kostaju.

Josh uvek je losh trenutak kupiti bilo shta od toga. Za godinu dana, LCD ce koshtati isto kao i plasma, bice mnogo vishe HD izvora, bice sve to povoljnije, i sada uopshte ne treba kupovati ni Plasmu ni LCD.

Koliko je loshe kupiti LCD jer nema rasprostranjenih HD izvora, toliko je loshe kupiti i plasmu i LCD ako cesh da gledash obichan TV, jer ne dobijesh nishta bolju sliku, a proporcije nisu iste, a kada TV bude podrzavao wide, podrzavace i HD. Gledati sabijene ljude i sve na ekranu nije bash interesantno, i ko kaze da se na to moze navici, laze.

E ja ne mogu da verujem da mene u 1h nije mrzelo da procitam temu od pocetku a pritom treba da ustanem ujutru za posao,ovo u principu nije bitno ali doslo mi da napisem.

Evo ja kao narodski covek,kao neko ko voli nove tehnologije i voli cesto da baca pare na iste iako se ne razume bas previse ali sasvim dovoljno za prosecnog korisnika koji cita ovaj forum a kojih verovatno kao sto neko napisa ima vise nego ljudi koji pisu na ovom forumu iz procitanog a i vidjenog po raznim radnjama u BG-u dolazim do zakljucka da ako neko ima vecu dnevnu sobu,zeli veliki ekran a ne zeli krmacu od 100 kila u sobi i ima oko soma i po da izdvoji za nov TV,za nase uslove i coveka koji cesto gleda nasu jadnu kablovsku i DVD filmove najbolji izbor je PANASONIC TH-42PV45EH koji u Tehnomarketu kosta 110.000 din

Hvala na paznji i laku noc:guitar: :bottle: :,,:

Mislim da je trenutno best buy LG 42 PC3R 1024X768 HD ready, HDMI...94388 din u Metrou. Mislim da nema nigde jeftinije plasma koja je HD ready. Ovo je na popustu do 14.februara
Inace taj Panasonic nije dobar izbor, s'obzirom da on koristi prethodnu generaciju plasma panela, a ne najnoviju, koja je znatno bolja (slucaj sa svim "jeftinim" Panasonic plasmama u gradu)

Poslednja izmena:
Mislim da je trenutno best buy LG 42 PC3R 1024X768 HD ready, HDMI...94388 din u Metrou. Mislim da nema nigde jeftinije plasma koja je HD ready. Ovo je na popustu do 14.februara
Inace taj Panasonic nije dobar izbor, s'obzirom da on koristi prethodnu generaciju plasma panela, a ne najnoviju, koja je znatno bolja (slucaj sa svim "jeftinim" Panasonic plasmama u gradu)

Ja samo pricam za ono sto sam video svojim ocima a ne citao specifikacije i komentare drugih ljudi,a ako si ih video jedan pored drugog i kazes da je taj LG bolji onda OK ;)

Vrh Dno