Šta je novo?

Koji 20" TFT?

jero

Slavan
Učlanjen(a)
20.06.2006
Poena
301
ljudi posto ima i nas koji hocemo 20" tft reci te nesto i o njima ko ih ima neka kaze neka iskustva itd??

Gigatronu treba zabraniti rad. 4 mrtva piksela na kvadratnom inču, pa jesu li oni normalni? Svaka garancija na više od 3 piksela na celom ekranu po meni je je čist bezobrazluk.

Pa zvao sam i Pin cija je i bila garancija, i oni su mi pricali da imaju citavu tabelu za razlicite bad pixele, svetle i tamne (garancija je razlicita, za svetlije pixele je rigoroznije koliko sam ja shvatio), pa kontam da prema tome menjaju. Za tamne mi je rekao covek da cak mogu i samo dva da postoje na razdaljini od 5mm (koliko se secam) pa da se monitor zameni u garanciji (naravno ovo vazi za lg204wt), sto kontam da bi vazilo i u gigatronu gde sam i kupio monitor. Mozda je onih 4bp-a na kvadratnom inchu samo jedno od tih pravila.
U svakom slucaju ja za sada imam vrlo pozitivno iskustvo sa gigatronom (samo zbog ovog sada).

Da'l je moguće da se taj LG prodaje po 290€ MP cene u tom Gigatronu? Prosto ne mogu da verujem da Samsungu ergonomija diže cifru za preko 50 evra (gotovo 20% skuplje od LG)?

Pa ima i na drugim mestima lg za oko 23000din, bar po cenovnicima na netu. A samsung je i pre kod svojih modela dobro naplacivao ergonomiju, koja je super stvar samo sto meni ne treba. Koliko se secam pre je cak i 205bw mogao da se nadje za oko 320-330e, a sada je kao poskupeo u cemu je tu fora (OK znam prodavci vise zaradjuju).

Samsung koristi svoje TN panele (iskreno nisam ni znao da ih uopste proizvodi) u 205bw a LG koristi LG Philips TN panele u 204WT (po sajtu www.prad.de). mozda otuda razlika u ceni :)

Ja kad sam gledao cene po netu, nasao sam LG ~280$, Samsung ~300$...
Tako da sam dosao da zakljucka da nasi prodavci naplacuju popularnost samsunga (budimo iskreni 60% nasih ljudi i ne zna da jos neka firma proizvodi monitore)

Aj kad si gledao cene po netu, nađi ti na ulici, tj u prodavnici LG-a za 280e.
Meni recimo nikad neće biti jasno kako je moj komšija uzeo Samsunga 931BF za 285e, a u ERC-u je oko 340e. Naravno uzeo ga je novog, i ta firma i dalje ima Samsunga po mnogo manjim cenama od ERC-a.

Pa neznam kakva mu je garancija, ali znam da su mu rekli da ima garanciju 3 godine na 3 bp-a. Ostalo neznam, ali mislim da je i ovo dovoljno.

205BW i 7900GTX

imam pitanje , za para dana bi uzeo ovaj samsung 205BW i zanima me ,kako ima veliku prirodnu rezoluciju ,da li bi grafichka karta nVidia 7900GTX mogla da potera igre u toj njegovoj rezoluciji (1680x1050 chini mi se) , naravno ukoliko igra to dozvoljava , rezoluciju to jest
hvala

Ma moći ćeš sve da teraš u full-u. Ako vidiš da ti secka nije problem da smanjiš u 1440x900 (takođe 16:10 rezolucija) i tu da igraš u punom fulu, a razliku u prikazu nećeš primetiti (barem se na LG204WT ne primeti)

EDOT: Sumljam da ćeš moći da igraš NFS Carbon u full-u, pošto drugi članovi foruma imaju problema sa ovom igrom i nVidia-om (7950GX2), tako da moraćeš da čekaš ili nove drajvere ili patch koji će to da ispravi.

Poslednja izmena:
205bw radi fantastično skaliranje, neka te ne brinu niže wide rezolucije. Isto tako da te ne brinu wide rezolucije uopšte, gotovo sve nove igre ih podržavaju, pa čak i neke starije. Definitivno je wide nešto što se ozbiljno primilo u IT svetu. Prava su uživancija takvi monitori i nije uopšte čudo što su postali pravi hit.

zasto su mnogo jeftiniji od svoje obicne brace? i zar nije bolje za malo vise od 100e vise uzeti 225BW?
btw. video sam 19" wide u gradu i ono je tragikomicno. ima visinu 14" CRT-a. strasno.

@Chinaski ja se razmisljam izmedju Samsunga 205BW i 225BW mada mi je malo mnogo da dam 480e za 225BW,iskreno 205BW bi trebalo da je oko 350e realno a 225BW 400e.
Ne znam sta je pametnije uzeti,a trenutno je prevelka cenovna razlika.

ako ti tih 130e mnogo znaci u zivotu, uzmi onda jeftiniji model,ali znaj da se monitor ne menja kao graficka karta (jednom godisnje) ;)

Chinaski je napisao(la):
zar nije bolje za malo vise od 100e vise uzeti 225BW?

slazem se! jel' zna neko da li i dalje "probija" pozadinsko osvetljenje na 225bw kao sto je ranije bio slucaj (na starijim review-ovima se pominje)

Na 205BW malo probija, ali ako je baš baš mrkli mrak u sobi, recimo atmosfera gledanja firma. Mala napomena, da ni na CRT-u crna nije više crna u potpunom mraku, ako želiš dobro i jasno da vidiš film. Za multimediju, ovo je najbliže CRT-u od TFT-a što je stajalo na mom stolu (svakojaki TN paneli, svih veličina). Posebno što na ovaj wide staje mnogo lepo film.

Za konkretan rad, ne verujem da 225bw pruža neko posebno veće zadovoljstvo, ali da sam imao budžet, uzeo bih ga zbog filmova. Sa druge strane, i 205bw je dovoljno veliki da se iz aviona vide anomalije najvkalitetnijeg DVD, tako da sam pomalo i u dilemi da li je uopšte 22" potrebno za ovu sobu uopšte.

slazem se! jel' zna neko da li i dalje "probija" pozadinsko osvetljenje na 225bw kao sto je ranije bio slucaj (na starijim review-ovima se pominje)

Ja sam pazario 225BW pre nekih nedelju dana i probija osvetljenje sa donje i gornje strane, ali sasvim malo tako da se u radu ne primeti nista. Inace slazem se da je wide prava stvar, presao sam na 225BW sa 710N i nasao sam sebe kako okrecem glavu levo desno da bi mogao da procitam sve na widu :D Definitvno mora da stoji na malo vecem rastojanju od mene nego "maleni" 710N. Sto se velicine tice, pa recimo da je po visini kao 19" a po sirini je za jedno 10-ak cm siri, ako ne i koji cm vise. Inece prezadovoljan sam i kvalitetom slike, odzivom i dizajnom te ne zalim sto sam dao 480EUR za njega. Po meni je za wide neki minimum 20", video sam 19" wide i zaista izgleda mnogo malo.

Poz

Isto imam 225BW i mogu da kazem da je, po meni, wide prava stvar. Nisam naisao ni na jedan program koji je zgodniji u 4:3 u odnosu na wide.

E vidiš ja jesam. U pitanju je Subtitle workshop, pošto ma kakav format filma bio uvek je mali :) Šala mala znam da je banalan program ali stvarno baš mi je sad gadno kad treba da ispravljam neke titlove za filmove (a fala bogu ima ispravki strašno)

To je zasad jedini program u kom sam primetio tako nešto. Još nisam imao potrenu da instaliram AutoCAD, ali predpostavljam da je tamo isto sve ok.

od skoro sam i ja vlasnik 20" wide modela lg.

monitor je extra, bas sam zadovoljan.

U poredjenju sa starim 22" nec monitorom, siri je 3 cm, a nizi 1 cm !!
Filmovi su extra, sve igre koje sam probao do sad su mi bolje na wide modelu...

Jedina mana je sto je dobar deo sajtova optimizovan za "kockaste" monitore, samim tim se wide ne iskoristava dovoljno.

od skoro sam i ja vlasnik 20" wide modela lg.

monitor je extra, bas sam zadovoljan.

U poredjenju sa starim 22" nec monitorom, siri je 3 cm, a nizi 1 cm !!
Filmovi su extra, sve igre koje sam probao do sad su mi bolje na wide modelu...

Jedina mana je sto je dobar deo sajtova optimizovan za "kockaste" monitore, samim tim se wide ne iskoristava dovoljno.

koji si model uzeo, gde i po kojoj ceni?

moze na PM da ne bude reklama

poz

Jel ima neko iskustva sa Dell-om 2007wfp? Izgleda da definitivno nije as-ips, ali voleo bi da cujem nekog ko je probao u praksi.

flagpanels.dk kaže:
Dell 2007WFP (*) (widescreen) har et 20 tommer 16 ms S-IPS (LG.Philips LM201W01 eller LM201WE2) panel.

Nisam imao direktna iskustva, ali je koleginica (dizajnerka) u firmi upravo dobila ovaj monitor, pa sam na brzinu pregledao. Totalno sam se zaljubio u tu sliku. Vertikalni ugao gledanja je zaista 178stepeni, prosto nisam mogao da verujem kako se boje ne menjaju uopšte čak i kada gledam odozgo, sa ivice ekrana. Horizontalni ugao gledanja je nešto manji, rekao bih da posle 160 počinje da se menja slika.
No generalno, baš sam bio fasciniran i ovo je jedini monitor kojim sam poptuno oduševljen (uz Apple CD koji ima isti panel).

Već sam počeo da urgiram u firmi da mi se pribavi jedan. ,)

Ovde ih još nisam video u prodaji, List ima 2005 u ponudi, ovi naši stižu iz UK.

Nazad
Vrh Dno