Šta je novo?

Blu-Ray vs. HD-DVD - stanje stvari

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa procitaj komentare nedjo:

The statement that "originally, nearly all the major studios lined
up behind Blu-ray" is incorrect. It is the Blu-ray format that has been peeling away studio support from HD DVD, not the other way around. Universal has always been an HD DVD-exclusive studio. This latest statement by them is not newsworthy. On the other hand, Warner Brothers (originally HD DVD exclusive), is now supporting Blu-ray. Paramount (originally HD DVD exclusive) is also now supporting Blu-ray.
Other major studios, such as Fox, Sony, MGM, Disney, and mini-major Lionsgate are Blu-ray-exclusive studios. A Universal death blow? Hardly.

----

wtf.. slow news day in anti-sony land?

universal have been hd-dvd exclusive since day 1 and is the only studio that is so

HD-DVD:

Universal
Paramount
Warner Bros

Blu-ray:

Sony Pictures
Paramount
Warner Bros
MGM
Disney
20th Century Fox

basically hd-dvd got 50% support while blu-ray have 90% support

this is not news

Nemoj da se ponasas ko Fudo sa INQ! 🙂

Chudno da to Universal kaze, jer je jedini koji josh podrzava samo HDDVD 🙂

Postoji dovoljno uticaja zbog kojih HDDVD nema nikakve shanse.

1. Bluray filmovi su jeftiniji
2. Ima ih vishe, a tek ce ih biti vishe
3. Bluray ima podrshku svih mogucih studija osim Universala, dok je HDDVD jadan sa ispod 50% podrshko
4. Vec postoje Bluray rezachi za PC po vrlo pristojnoj ceni (600$), HDDVD rezachi nisu ni najavljeni
5. Vec postoje bluray prazne medije, pa ma koliko skupe, HDDVD medije se josh ne prodaju
6. Vec je najavljen 200GB bluray, shto ce omoguciti pad cena ovih 1 i 2-layer medija
7. Do kraja godine prodace se oko 2 miliona playera (PS3), koliko ce se prodati HDDVD ?

Zakljuchak - sve je u podrshci, a HDDVD tu nema shanse. Microsoft tu ne znachi nishta, eto prvi potez koji su uradili da kao nekako poguraju HDDVD je taj shto su napraivili 400$ HDDVD player za X360 shto je verovatno neshto najbesmislenije shto je Microsoft uradio, naravno na silu kao i uvek.

7. Do kraja godine prodace se oko 2 miliona playera (PS3), koliko ce se prodati HDDVD ?
Čekaj, zanči ipak će biti koliko toliko dobra isporuka PS3a za božićne praznike?:trust:
Ovo pitam, jer je u PS3 threadu bilo nekih nagoveštaja o komplikacijama u količini proizvedenih konzola.
Pozdrav.:wave:

Čekaj, zanči ipak će biti koliko toliko dobra isporuka PS3a za božićne praznike?:trust:
Ovo pitam, jer je u PS3 threadu bilo nekih nagoveštaja o komplikacijama u količini proizvedenih konzola.
Pozdrav.:wave:

Pa srezano je sa 4 na 2 miliona do kraja godine, ali to nije nikakva isporuka, kao ni 4 miliona, to ce sve da ode pre nego shto i dodje u prodavnice. Za bozichne praznike, Wii ce da rastura sa svojih 250$, a X360 ce da se bori sa PS2 😀

OMG zaista su blesavi, pa ko bi jos to kupio zaista?

Ma to oni nisu izbacili da bi neko kupio, nego da bi mogli da kazu, eto i mi imamo hidef player kao PS3, Microsoftova posla. Ima kao varijanta da kupish bundle X360+player, i onda player ispadne 250$ shto je opet skuplje od PS3 i pushta samo filmove, u stvari 50% filmova 😀 Sada su najavili i X360 sa HDDVDom umesto DVDa, za sredinu sledece godine, ali i taj ce samo da pushta filmove. Ne bi me chudilo da opet promene i kazu da ce i igre da se isporuchuju na HDDVDu, i tako za*ebu sve koji su do tada kupili X360, i po ko zna koji put sami sebi pljunu u usta, jer su vec sto puta rekli kako je DVD9 dovoljan za igre.

Poslednja izmena:
Iako je ova vest klasičan FUD (Neđo i ti nasedaš na svašta 😉),
naš guru tek pravi komendiju sa "argumentima": 🙂

koliko tačno?

BluRay
HDDVD

Izvoli prebroj. 😀

3. Bluray ima podrshku svih mogucih studija osim Universala, dok je HDDVD jadan sa ispod 50% podrshko
dobro, ovo već i vrapci znaju, ali filmski studiji nisu lancima vezani za neki format. Imaj u vidu da je proizvodnja HD DVD diskova idalje 50% brža, jeftinija i znatno jednostavnija u odnosu na BD, a pruža identično zadovoljstvo! Čitaj, veća zarada za studio u Holivudu. 😉

4. Vec postoje Bluray rezachi za PC po vrlo pristojnoj ceni (600$), HDDVD rezachi nisu ni najavljeni
gnusna laž 🙂
Toshiba's RD-A1 se od 27. jula već nalazi u prodaji i to je prvi NEXT-GEN recorder na svetu. doduše, cena je prava sitnica. A koji to BD Recorder košta 600$? Prvi AMEX BD recorder za koji ja znam i koji se tek od nedavno prodaje u USA košta $2,000! Inače, to za 600$ me podseća na neke tračeve s kraja 2005...

edit: nisam se još razbudio 🙂 tek sam sada video da si umetnuo "PC", to je upravo taktika na koju se odlučio HD DVD tabor koji forsira kućne plejere i rekordere. Za PC je tačno, na žalost i to je prednost BD tabora koji drži consumer industriju uz sebe (čitaj: Sony ih je nanizao na uzicu) i prvi HD DVD drajv će se pojaviti tek u martu '07. To za 600$ kod nas možeš samo da sanjaš, onaj Sony koji u USA danas košta 750$, u EU ga evo prodaju za 950€, a u Srbiji tek ne smem ni da izračunam koliko bi koštao.

5. Vec postoje bluray prazne medije, pa ma koliko skupe, HDDVD medije se josh ne prodaju
to što ih nema u Srbiji, ne znači da ih nema u Japanu, USA i Zapadnoj Evropi. još jedan dezinfo! Verbatim, Memorex i ostali već prodaju blanko HDDVD medije u EU!

6. Vec je najavljen 200GB bluray, shto ce omoguciti pad cena ovih 1 i 2-layer medija
ahaha 🙂
daj prvo da im zažive i ovi od 50GB pošto čujem da imaju problema sa "yieldom". :d

Tih 200 giga je još uvek marketiška žvaka, a uopšte ne sumnjam u to da će im cena biti suluda
pa pogledaj realno, hard od 200 GB danas košta manje nego dva 50 GB BD-DL diska... budimo realni na trenutak.

no comment (da ne izbaksuziram nova odlaganja :d)

Poslednja izmena:
Koliko je blueray dobra tehnologija ne znam, ali ako se da porediti sa hddvd onda je to malo smesno. Poslednja 3 meseca proveo sam u USA i ovde bas ne vidim da se u vazduhu "oseca" bilo sta vezano za HDDVD... tu i tamo ima necega (filmova, vesti, recenzija) u vezi za bluerayom, ali ne secam se da sam bilo sta cuo/video/procitao u vezi sa HDDVD. Stvari se krecu polako, ali se krecu u pravcu blueraya...

Bane, svi koji prate tu oblast već neko vreme znaju da BD ima znatno više šansi, ali za sada je opet nerealno i prerano govoriti o apsolutnoj propasti ovog drugog i ja se lično trudim da zadržim kakav-takav neutralan stav, jer meni i mnogima ni iz džepa - ni u džep. Jasno je da je tehnologija i jednog i drugog tabora sazrela i da više nije pitanje "how", već "how much", korporacije ne interesuju ova "dečija" prepucavanja koja nama inače donose jednokratnu zabavu... Međutim, ako neki argumenti koji se (već) iznose protiv kontra-strane svoju težinu baziraju na nepotpunim i neproverenim informacijama tj. ne sadrže proverenu i realnu osnovu i zdravu logiku, već poput nekih domaćih novina plasiraju bombastične naslove 🙂, logično je da će neko reagovati. Da neko npr. krene da iznosi FUD o BD na račun HDDVD kao što je to nedavno uradila Toshiba tj. neki njen "plaćenik", svako sa imalo rezona će provaliti priču i doneti neki zaključak. Ali to su prljave igre iza paravana o kojima mi i ne znamo sve detalje.

Pa procitaj komentare nedjo:

Nemoj da se ponasas ko Fudo sa INQ! 🙂

Komentar je dobar - 50% za HD-DVD i 90% za BD 😀 Americka matematika, again!
No ne bitno, vazno je da se mi ovde lepo raspravljamo, sto je i bila poenta zapocinjanja treda!

Poslednja izmena:
Chudno da to Universal kaze, jer je jedini koji josh podrzava samo HDDVD 🙂

Postoji dovoljno uticaja zbog kojih HDDVD nema nikakve shanse.

Zakljuchak - sve je u podrshci, a HDDVD tu nema shanse. Microsoft tu ne znachi nishta, eto prvi potez koji su uradili da kao nekako poguraju HDDVD je taj shto su napraivili 400$ HDDVD player za X360 shto je verovatno neshto najbesmislenije shto je Microsoft uradio, naravno na silu kao i uvek.

1.
Cene su im identicne! Samo pojedini HD-DVD filmovi kostaju 35, a vecina ih je kao i u slucaju BD-a 25 i 30:

HD-DVD: http://www.bestbuy.com/site/olspage...CatID=false&initialize=true&_requestid=130020
Blu-Ray: http://www.bestbuy.com/site/olspage...CatID=false&initialize=true&_requestid=130151

2.
HD-DVD naslova ima vise i prema onome sto pisu ovde: http://www.highdefdigest.com/feature_blurayvshddvd_firstcomparison.html uglavnom su bolje "visoko-definisani"

3.
OK! HD-DVD je jedana, ali ga ima vise u ponudi...

4.
LOL
Ovo je sve samo ne pristojno: http://www.behardware.com/news/imprimer/8358/

5.
U situaciji u kojoj je BD rezac 1000 € i medija kosta 1€/GB krajnje je irelevantna kolicina rekordabilnih medija ma trzistu koje prakticno ne postoji!

6.
200GB BD medije su u sferi naucne fantastike i prica o njima je samo u cilju potenciranja razloga zbog kojih Sony gura manju udaljenost izmedju slojeva, oko koje je i nastao problem prilikom razgovora o "pomirenju"! Jedino sto moze pogurati cenu BD medija na nize jeste veca raspolozivost istihi ponuda od strane jos nekoga sem Verbatima. Pa razlog jake cene DL-DVD medoija je taj sto se Verbatimu moze da drzi visoku cenu.
Inace kad smo kod medija, ova Toshibina ideja je zanimljiva: http://techon.nikkeibp.co.jp/english/NEWS_EN/20060912/121068/

7.
LOL
Znaci 17. Novembra Soni ce u ponudi imati 500.000 konzola (100K za Japan i 400K za SAD), a mesec dana posle jos 1.500.000?!?! Ajd zapitaj se sam da li je realno da za mesec dana utrostruce proizvodnju?!

8.
Slazem se da je podrska najbitnija, a brojke kazu da HD-DVD za sada ima bolju podrsku izrazeno kroz kolicinu filmova u ponudi. Isto tako bitna je cena, a brojke kazu da se za cenu jednog BD playera (http://www.bestbuy.com/site/olspage.jsp?type=category&cmp=&id=pcmcat86300050019 odnosno: http://www.bestbuy.com/site/olspage.jsp?type=category&cmp=&id=pcmcat87100050011) mogu kupiti dva HD-DVD playera: http://www.bestbuy.com/site/olspage.jsp?type=category&cmp=&id=pcmcat80500050007

Mene licno bas briga ko ce da pobedi i da li ce cistog pobednika u opste da bude! Ja samo iznosim chinjenice, a chinjenice govore u prilog trenutno bolje pozicije HD-DVD standarda!
Sto se tice Microsoftovog poteza, on tebi kao Sony fanu moze izgledati kao smesan i banalan, ali kada bi bio u stanju objektivno da sagledas stvari video bi koliko je bitan taj potez! Izmedju ostalog sve deficitarne plave diode koje odu u taj XBOX360 dodatak nece biti dostupne sonyju za PS3 😉

1.
Cene su im identicne! Samo pojedini HD-DVD filmovi kostaju 35, a vecina ih je kao i u slucaju BD-a 25 i 30:

Cene Bluray diskovi koshtaju 20 i 25$, osim ako nisu poskupeli u poslednjih 15 dana jer nisam pratio toliko.

2.
HD-DVD naslova ima vise i prema onome sto pisu ovde: http://www.highdefdigest.com/feature_blurayvshddvd_firstcomparison.html uglavnom su bolje "visoko-definisani"

Pogledaj u nekoj prodavnici kojih ima vishe, recimo Amazonu ili Ebayu, tu se kupuju stvari ne na highdefdigest.com...

Jel negde pishe da to mora da bude sony ? Evo ga samsung za 500$ http://www.engadget.com/2006/01/26/samsung-sh-b022-blu-ray-burner-reviewer/

5.
U situaciji u kojoj je BD rezac 1000 €

...ta situacija mozda postoji u paralelnoj dimenziji 🙂

7.
LOL
Znaci 17. Novembra Soni ce u ponudi imati 500.000 konzola (100K za Japan i 400K za SAD), a mesec dana posle jos 1.500.000?!?! Ajd zapitaj se sam da li je realno da za mesec dana utrostruce proizvodnju?!

Trebalo je da bude 2+2 miliona, a palo je na 2 ukupno, Sony je rekao kako ce proizvodnja da skochi odmah posle launcha.

Mene licno bas briga ko ce da pobedi i da li ce cistog pobednika u opste da bude! Ja samo iznosim chinjenice, a chinjenice govore u prilog trenutno bolje pozicije HD-DVD standarda!

Koje chinjenice ? Izjava Universala ? Ti nemash nishta protiv Bluraya, nemash nishta protiv PS3, a nikada nisi postovao loshu vest o HDDVDu i X360, a stalno postujesh negativna nagadjanja u vezi PS3 i bluraya. Koga bre ti lazesh 🙂

Sto se tice Microsoftovog poteza, on tebi kao Sony fanu moze izgledati kao smesan i banalan, ali kada bi bio u stanju objektivno da sagledas stvari video bi koliko je bitan taj potez! Izmedju ostalog sve deficitarne plave diode koje odu u taj XBOX360 dodatak nece biti dostupne sonyju za PS3 😉

Kao shto rekoh samo pasus iznad. Ceo svet je ismejao Microsoftovu odluku, ti si prvi chovek koji je rekao da je to dobro, i samo ti znash zashto 🙂

Opet ponavljam, kao shto ce X360 da bude zgazen, tako ce biti i sa HDDVDom, ali cemo morati da sachekamo, jer ti ko da si juche krenuo da se interesujesh za tehniku.

I shto kaze Bane, sve shto se deshava i pricha o HD medijima, uvek je pricha o Blurayu, o HDDVDu se cuti kao da je Toshiba videla da nema leba od toga. Nikakve najave, reklame, konferencije za shtampu itd, shto se sa blurayem deshava non stop. Otkad je najavljen pa odlozen, o HDDVDu imam utisak kao da je tu zato shto ga gura Microsoft ili Intel, a da su ovi iz Toshibe ukapirali da to nisu trebali da rade. Josh jedan dokaz je taj shto je Toshiba pre samo par meseci izjavila kako se oni josh uvek nadaju da naprave univerzalni format sa Sonijem, koji ih je naravno napushio.

Poslednja izmena:
X360 sa HDDVDom umesto DVDa

Ma to bi cak bilo super... ali ovako kako jeste je ipak malo skupo... ali ispade da je opet pristupacno barem onome ko vec ima x360... u odnosu na cenu samih playera...

Nego nije mi jasno zasto ovoga puta ne bi imali oba formata, a vremenom ce razvoj tehnologije da ponudi citace koji citaju oba... mislim da bi to bilo i najbolja solucija?

Vec je najavljen 200GB bluray, shto ce omoguciti pad cena ovih 1 i 2-layer medija

OMG, daj prvo nek naprave lepo DL+DVD medije po ljudskoj ceni... a sto neko rece taj od 200 giga kostace dosta vise nego hard.

Inace na manifestacijama posvecnim broadcast tehnologiji hardovi su odavno zbog pada cena uzeli svoje mesto kao sasvim prihvatljiva opcija za skladistenje podataka u TV stanicama...

Ja mogu samo da dodam jednu stvar koju sam procitao na par sajtova koji su poredili kvalitet filmskih izdanja koja su do sada izasla na Blue Ray i HD DVD diskovma. I ironicno kvalitet transferovanog snimka u svim recenzijama favorizuje HD DVD , bez obzira na manji kapacitet. Verovatno je u pitanju superiorniji algoritam video kompresije .

Jos to da srede i Blue Ray odnosi kompletnu pobedu.

Mada , uostalom, sve ce to da se ripuje na DVD u H264 codec i Matrosku. 😉

Poslednja izmena:
@ Driver

Taj Samsung je trebalo da se pojavi u Aprilu i naravno nikada se nije pojavio...

Sto se tice paralelne dimenzije, imas link, pa pogledaj...

A ono sto se sigurno desava u paralelnoj dimenizji je mogucnost da Sony za mesec dana proizvede milion i po konzola!

BestBuy je relevantna prodavnica!

To sto se HD-DVD ne reklamira, a BD lupa na sva zvona u opste ne govori o inferiornosti HD-DVD-a u smislu zastupljenosti... lepo sam ti dao link sa kog mnozes videti da HD-DVD ima vise naslova i duplo jeftiniji player...

Okej X360 ce biti zgazen, HD-DVD ce propasti! Izbio si mi sve argumente iz ruku! U pravu si!

Okej X360 ce biti zgazen, HD-DVD ce propasti! Izbio si mi sve argumente iz ruku! U pravu si!

A shta, imaju shanse ? Neko mora da propadne, a to nece biti ni PS3 ni bluray.

Ni HDDVD ni Bluray playere, rezache, medije niko zivi josh uvek ne kupuje, a onaj koji se bolje bude reklamirao, pobedice. I dalje ne razumem zashto favorizujesh sklepanu konzolu i overklokovani DVD u odnosu na potpuno novi hardver i potpuno novi optichki standard, ti koji najvishe postujesh u trendovi i nove tehnologije 🙂 To samo moze jedno da znachi. Sve shto znash o next gen konzolama/medijama, chitash na inquireru.

Poslednja izmena:
Ma ne favorizujem. apsolutno sam za ono sto je bolje i tehnoloski naprednije. Na papiru tvoj PS3 i BD to jesu, ali ono sto me, uslovno receno, nervira i zbog cega ispada da favorizujem ove druge (a zaista nije tako), jeste sto Sony samo prica i prica (narodski receno "baljezga")! Obecavaju kule i gradove i nikako da "diliveruju"! I onda ispada da samo mazu oci nama konzumentima.

Moja poslednja recenica iz prethodnog posta je poslednja linija odbrane u raspravi sa tobom kome argumenti nista ne znace i ko se u raspravi vodi slepom verom u sopstveni izbor.

Navodis mi tamo primer Samsung BD rezaca, koji je najavljen u JANUARU ove godine, a koji jos nije izasao?!?! Kakav je to argument!? I sada kada je Sony konacno izbacio BD drajv za komp, on kosta 960 evra! I sta onda znaci ona tvoja prica od 600 USD?!

Pricao si price o kolicinama i rokovima PS3-ke informisuci se na svojim sajtovima i nimalo nerazmisljajuci koliko je nemoguce da u zadatom roku isporuce obecane kolicine, kad masovna proizvodnja jos nije ni pocela! I pored svega stoje Spony u zadnje vreme priustio svojim sledbenicima ti i dalje verujes da ce mesec danaa nakon loucha imati milion i po vise konzola nego na samom laounchu?!

O cemu onda covek s tobom da raspravlja i kakve argumente da koristi, kada tebi argumenti nista ne znace!
Ponavljam, sve cinjenice trenutno ukazuju da je HD-DVD ispred BD-a. Za godinu dana to mozda nece biti tako, ali je sumanuto proglasavati XB360 i HD-DVD mrtvim, ako se ima u vidu ko stoji iza njih!

I pored svega stoje Spony u zadnje vreme priustio svojim sledbenicima ti i dalje verujes da ce mesec danaa nakon loucha imati milion i po vise konzola nego na samom laounchu?!

Ako je sony tako REKAO... 😀

Ne znas ti Nedjo kako stvari funkcionisu u Japanu - tamo kad neko nesto kaze, moze samo harakiri da izvrsi ako tako i ne bude...jos malo pa u SONY-u nece imati ko da radi 😀

Poslednja izmena:
Ajd jos malo chinjenica! Raspitao sam se kod verbatima i evo njihovog plana u naredne dve godine:

HD-DVD

Q4 2K6 - 2x Single Layer R/RW
-
Q2 2K7 - 4x Single Layer R & 2x Dual Layer R
-
Q4 2K7 - 6x Single Layer R
-
Q1 2K8 - 4x Dual Layer R
-
Q3 2K8 - 8x Single Layer R
-
Q4 2K8 - 6x Dual Layer R

BD-R
Q4 2K6 - 2x Dual Layer R/RE (50 GB)
-
Q1 2K7 - 4x Single Layer R/RE
-
Q3 2K7 - 4x Dual Layer R/RE
-
Q4 2K7 - 6x Single Layer R/RE
-
Q2 2K8 - 6x Dual Layer R/RE
-
Q4 2K8 - Quad Layer R/RE (100 GB)

Znaci 200 GB je za sadazaista u drugoj dimenziji 😉

Poslednja izmena:
Pricao si price o kolicinama i rokovima PS3-ke informisuci se na svojim sajtovima i nimalo nerazmisljajuci koliko je nemoguce da u zadatom roku isporuce obecane kolicine, kad masovna proizvodnja jos nije ni pocela! I pored svega stoje Spony u zadnje vreme priustio svojim sledbenicima ti i dalje verujes da ce mesec danaa nakon loucha imati milion i po vise konzola nego na samom laounchu?!

Poenta je samo u tome sve do sada shto si postovao, bilo je baljezganje inquirera, sponga, PRova protivnichkih tabora. Broj konzola je zvanichna informacija, rekao Kutaragi himself, i mozda se ta informacija promeni, ali dok postoji, to je jedina validna. Trenutno je na snazi izmedju 1.7 i 2 miliona konzola do kraja godine, za razliku od 4 $mil koliko je ranije bilo. Ti prichash kao da je Sony znao da ce se desiti problemi u proizvodnji pa da nece stici, ali je slagao. Sony nije svetac, ali protiv "djavola" i ti morash prljavo da se borish, inache ce svet konzola postati ono shto je Windows u svetu PCa. Microsoft je ne samo mnogo vishe slagao, vec je Microsoft taj koji plasira nerealne informacije o PS3, i samo o PS3 i pricha, umesto da reklamira svoju konzolu. To je znak slabosti i znak da se Microsoft za****. Kada na to dodash da prodaja ne da ne ide po planu, vec ne ide nikako, jasno je da Microsoft nije u dobrom polozaju, ali ti to nikada na ovom forumu nisi rekao, niti postovao bilo kakvu informaciju o prodaji X360. Da te podsetim, X360 se u EU prodaje smeshno, u japanu za godinu dana nema josh ni 100k konzola prodatih, a u USA gde mu najbolje ide, i to nije onako kako su planirali. Na svetskom nivou, PS2 i Gamecube se i dalje prodaju vishe, i sada mi kazi da je to dobro.

O cemu onda covek s tobom da raspravlja i kakve argumente da koristi, kada tebi argumenti nista ne znace!

Pa vrati se na sve tvoje loshe vesti u vezi PS3 koje si ovde postovao, sve redom su bile sa nezavisnih sajtova poznatih po izmishljanju, a samo par nekih nagadjanja se ispunilo, ali i corava koka zrno ubode. To nisu nikakvi argumenti, validni argument je samo ono shto mi ovde stavish sa www.playstation.com.

Poslednja izmena:
guru, high-def digest ne prodaje diskove već sve linkuje do Amazona. U suprotnom, sigurno ne bi držali veeeliki Amazonov baner na vrhu strane i posebnu stavku u top-meniju Amazon Pre-Order. 😉

a posle ove izjave:

...uvek je pricha o Blurayu, o HDDVDu se cuti kao da je Toshiba videla da nema leba od toga.

...sam siguran da tvoj browser ima neki *sony word exclusive* filter. 😛

(možda ti je Sony ubacio rootkit? 🙂)

Ja mogu samo da dodam jednu stvar koju sam procitao na par sajtova koji su poredili kvalitet filmskih izdanja koja su do sada izasla na Blue Ray i HD DVD diskovma. I ironicno kvalitet transferovanog snimka u svim recenzijama favorizuje HD DVD , bez obzira na manji kapacitet. Verovatno je u pitanju superiorniji algoritam video kompresije .

Jos to da srede i Blue Ray odnosi kompletnu pobedu.

Mada , uostalom, sve ce to da se ripuje na DVD u H264 codec i Matrosku. 😉
Problematično je što su članice Blu ray grupacije donele stratešku odluku da koriste isti buđavi MPEG2 koji se koristi i za obične DVDove. Kada se videlo da je đavo odneo šalu, zapakovali su par naslova u superiorniji VC-1, mada to opet ne znači da neće nastaviti sa MPEG2, kao ni da ne treba istaći da su dripci pokušali da zeznu narod. Generalno, i dalje filmovi na HD-DVD diskovima imaju bolju sliku, a koliko vidim njima mogu da pariraju samo studiji koji objavljuju i na HD-DVD i na Blu-ray formatu, pa su koristili istu kompresiju za svoje filmove na oba tipa diska. Onaj ostatak (dakle većina) i dalje koristi MPEG2.

Navodis mi tamo primer Samsung BD rezaca, koji je najavljen u JANUARU ove godine, a koji jos nije izasao?!?! Kakav je to argument!? I sada kada je Sony konacno izbacio BD drajv za komp, on kosta 960 evra! I sta onda znaci ona tvoja prica od 600 USD?!
Ne zaboravi još jednu sjajnu činjenicu - taj Sony BD pisač nema HDCP podršku, što znači da amože™ da pušta filmove. Sony uvek misli na svoje korisnike i želi da im omogući da budu zainteresovani da svoj uređaj hitno zamene novim.

filipenko je napisao(la):
Ne zaboravi još jednu sjajnu činjenicu - taj Sony BD pisač nema HDCP podršku, što znači da amože™ da pušta filmove. Sony uvek misli na svoje korisnike i želi da im omogući da budu zainteresovani da svoj uređaj hitno zamene novim.
ovo je demantovano, potreban je samo odgovarajući softver (InterVideo i sl.) i HDCP grafička, monitor etc.

The BWU-100A is capable of playing back commercial Blu-ray movies as well as personally created Blu-ray content. Playing commercial Blu-ray Disc content (BD-ROMs) requires that the drive is integrated into a suitably-specified playback environment that is capable of handling copy protected material. A free upgrade for the bundled player software to support BD-ROM playback will be made available by Sony later this year.

Ne razumem šta oni tu mogu da demantuju ili potvrđuju (zvučim kao driver, ali ajde 🙂 ). Imaju li pisači HDCP podršku? Svi kažu da aimaju™. Prema tome može Sony da demantuje i obećava šta god hoće, ukoliko sve na liniji plejer/pisač - monitor - grafička nema HDCP ništa od filma u punoj rezoluciji. Ovo bi bilo kao kada bi rekli da auto može da se vozi, a nigde točkova. Jednostavno ne može. E sad, postoje 2 varijante:
1) da svi sajtovi lažu i da njihov pisač ima HDCP podršku, što nigde nisam video
2) da će Sony kao "player software to support BD-ROM playback" u stvari isporučiti neko softversko zaobilaženje ovog problema, nalik na AnyDVDu ili tako nečemu.

Meni je prosto neverovatno da koriste budjavi MPEG2 10 godina kasnije uz sve nove tehnike kompresije vise je nego jasno da se radi o otimanju para, cilj je bio samo da se ljudima izbiju pare za nove plejere, nove televizore, i da se bar na neko vreme spreci back-up i ono sto svaki prosecan amer radi a to je iznajmi 10 filmova iz kluba iskopira i gleda kad ima vremena, jer niti moze da ode 10x da uzima po 1 tamo se radi, niti ima vremena da gleda 10 od 1x.

Sa te strane HD deluje daleko razumnije, barem kada je u pitanju racionalnost... nema pojma kako stoje stvari sa back-up-om i jednog i drugog... ali sve i da je moguce ko ce da radi back-up koji je skuplji od originala?

BD je trebao da dodje na PC za back-up, a za video sadrzaj on iskreno nikad nije bio potreban (bar do sledeceg upgrade-a video standarda)... ma obican DVD 9 im je bio dosta uz MPEG 4 bez da se znoje uz malo optimizacija...

Koji god standard da pobijedi ova generacija diskova ce najsporije zazivjeti jer treba promijeniti i TV tako da je investicija povelika. Kod nas ce barem jos 5 godina ce vladati DVD.

tačno tako miloše, ali to ovde još niko ne kapira...

inače, evo još jedne zanimljive vesti:

Triple-standard disc

The electronics industry is in a fine mess, with two blue-laser disc standards (Blu-ray and HD-DVD) competing to succeed ordinary red-laser DVDs. On 26 September, Warner will be the first studio to release a movie, Lake House, on all three disc standards simultaneously.

Meanwhile, however, two top Warner engineers, Alan Bell and Lewis Ostrover, have been working on a cheaper and more elegant solution. Blu-ray uses a 405-nanometre wavelength laser to read data from tracks 0.1-millimetres-deep on the top surface of a disc. HD-DVD, on the other hand, uses the same wavelength to read recordings at a depth of 0.6 mm.

Warner’s plan is to create a disc with a Blu-ray top layer that works like a two-way mirror. This should reflect just enough blue light for a Blu-ray player to read it okay. But it should also let enough light through for HD-DVD players to ignore the Blu-ray recording and find a second HD-DVD layer beneath. An ordinary DVD recording could be put on the other side, so that conventional DVD players can read the disc as well.

http://www.newscientisttech.com/article.ns?id=dn10102&feedId=online-news_rss20

Dakle, nakon combo-plejera, najavljuju se i combo-izdanja i svi su izgledi da će se uprkos nekima zadržati oba formata, jer nijedan od tabora ne popušta.

Poslednja izmena:
Koji god standard da pobijedi ova generacija diskova ce najsporije zazivjeti jer treba promijeniti i TV tako da je investicija povelika. Kod nas ce barem jos 5 godina ce vladati DVD.
Realno DVD je postao aktuelan pre oko 1.5 godine kod nas tako da realno ne ocekujem BD ili HD pre 2010, mnogo realnije oko 2015 kod nas da postane aktuelan...

Inace obican DVD je postao aktuelan davne 1996... a i dan danas od ljudi koje znam manje od 20% ima player u kuci, dok VHS ima 90% ljudi... toliko o tome BD ocekujem u istom procentu tamo 2025-30... i to bez zezanja (pa i VHS je star preko 20 god i tek je sad dosao na to)...

Poslednja izmena:
Ne razumem šta oni tu mogu da demantuju ili potvrđuju (zvučim kao driver, ali ajde 🙂 ). Imaju li pisači HDCP podršku? Svi kažu da aimaju™. Prema tome može Sony da demantuje i obećava šta god hoće, ukoliko sve na liniji plejer/pisač - monitor - grafička nema HDCP ništa od filma u punoj rezoluciji. Ovo bi bilo kao kada bi rekli da auto može da se vozi, a nigde točkova. Jednostavno ne može. E sad, postoje 2 varijante:
1) da svi sajtovi lažu i da njihov pisač ima HDCP podršku, što nigde nisam video
2) da će Sony kao "player software to support BD-ROM playback" u stvari isporučiti neko softversko zaobilaženje ovog problema, nalik na AnyDVDu ili tako nečemu.

Filipe, do sada ni jedan BD drajv koji je izašao nema istaknutu HDCP podršku, ali tu izgleda stvari funkcionišu malo drugačije. Dakle, potrebni su:

1) Operativni sistem koji podržava HDCP (čitaj Vista...)
2) Software koji ne dozvoljava kopiranje i kontroliše ICT (konkretno CyberLink koji je bundlovan uz ovaj BWU...)
3) HDCP grafička sa DVI/HDMI konektorom
4) HDCP monitor

U suprotnom, ni jedan BD drajv koji je do sada izdat nije/ne bi bio sposoban za playback, a ne samo Sony kao izuzetak.

Hm... Kao sot ljudi kazu... daleka daleka buducnost za 99.99% ljudi.
Dok hd materjal bilo na br ili hd dvd stigne u nase domove, mnogo ce drugog hardvera i softvera proci kroz nase ruke...

Nazad
Vrh Dno