Šta je novo?

Poslovi preko interneta - Saveti & Iskustva

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da, postoji mogucnost da uplacujes u jednokratni zdravstveni fond na isti nacin na koji uplacujes u drzavni zf. Nisam upoznat sa detaljima kako je to organizovano kod Wienner Stadtische, jer se praksa isplate stete razlikuje od kuce do kuce.

wienner-a nisam video na sajtu da imaju i zdravstveno. koje privatne firme jos postoje za ovako nesto?

offtopic:
Dobro je to privatno zdravstveno osiguranje sve dok ti ne zatreba nešto više od merenja pritiska :S:.

Poslednja izmena:
offtopic:
Dobro je to privatno zdravstveno osiguranje sve dok ti ne zatreba nešto više od merenja pritiska :S:.

nije uopste offtopic... bas takve stvari hocu da saznam... kako resiti ostale egzistencijalne stvari ako radis kao freelancer (i jos pare primas na razne racune na crno :) ) i kome placati ovakve stvari drzavi, privatnim firmama itd. Jel imas neko konkretno iskustvo vezano za neko privatno osiguranje?

nije uopste offtopic... bas takve stvari hocu da saznam...

Jeste offtopic jer je tema: Proslovi preko Interneta - Saveti & Iskustva ;).
(tek sad vidim da piše proslovi, mogao bi to neko da ispravi)

ontopic:
kako resiti ostale egzistencijalne stvari ako radis kao freelancer (i jos pare primas na razne racune na crno :) ) i kome placati ovakve stvari drzavi, privatnim firmama itd.

Možda bi rešenje moglo da bude otvaranje neke firmice, nesto u stilu SZRIS (samostalna zanatska radnja za izradu sotvera :d). Onda bi bio zaposlen kod sebe, sam plaćao poreze i dr. Može i da te neka firma vodi kao zaposlenog kod njih i da preko njih to regulišeš.

Poslednja izmena:
Tu bi precizne informacije mogao da ti da neko ko ima neku privatnu radnju ili se bavi računovodstvom (pošto ja ne spadam među njih moraćeš još malo da se raspitaš).

Minimalni doprinos je oko 7000 dinara. I to da nadjete drugara koji ima neku malu firmu i da vas fiktivno "zaposli".
Vi njemu svakog meseca 7k din. na ruke a on vama plati doprinose plus nesto ispod 10k dinara kesa koje dignete i vratite mu. To vam je najbolja fora i mnogo bolje resenje od otvaranja neke firme, pa i najmanje. Sve to naravno ako nemate fax. Ko ga ima, doprinos mu je dosta veci.

Zato je fax negativna stvar u srbiji, sem ako nemate mnogo srece i pameti!

Najzad, stalno zaposlenje vam je NEOPHODNO nazalost, samo iz razloga sto ako zelite da putujete bilo gde u EU ili SAD/CAN/AU traze radnu knjizicu da bi vas uopste uzeli u razmatranje da vam daju vizu!

Sve ostalo i nije toliko bitno, sem ako imate neki potencijalni zdravstveni problem/hronicnu bolest, onda je naravno bitno osigurati se, za ne daj boze!

ne moras u radnju knjizicu upisati fax :) (bar je ranije to moglo, kad je pravis odneses predhodnu diplomu, neku iz osn ili srednje skole ;) )
inace koliko je doprinos sa faxom?

Poslednja izmena:
To se lako proveri, a pod krivicnom odgovornoscu si duzan da prijavis svoje najvise obrazovanje! Inace bi svi bili "osnovci"!

To je i napravljeno da privatnici ne bi prijavljivali sve zivo na minimalac, mada je naravno drzava kriva jel ovako astronomske doprinose na tako nerazvijenu privredu nema nijedna normalna zemlja na svetu!

To se lako proveri, a pod krivicnom odgovornoscu si duzan da prijavis svoje najvise obrazovanje! Inace bi svi bili "osnovci"!

To je i napravljeno da privatnici ne bi prijavljivali sve zivo na minimalac, mada je naravno drzava kriva jel ovako astronomske doprinose na tako nerazvijenu privredu nema nijedna normalna zemlja na svetu!

upss :) imam ja radnu knjizicu jos od pre hrista i tamo mi stoji osn skola :) ma upisacu im odjenom srednju i fax :) nisam jos daleko do kraja (bar se nadam :) )

@raindog: Reci mi na kom faksu si i reci kakve sve projekte radish. Daj neki primer (evo zadnja dva tri sto si radio).

Racunarstvo i Automatika. a mislis freelance kakve projekte radim ili na faxu sta se radi?

upss :) imam ja radnu knjizicu jos od pre hrista i tamo mi stoji osn skola :) ma upisacu im odjenom srednju i fax :) nisam jos daleko do kraja (bar se nadam :) )

ne, duzan si poslodavcu da prijavis, ne opstini ili ne znam kome...
Dakle, to se odnosi na momenat kada se zaposljavas negde!

Cuo sam od jednog poznanika , da moze da se zaradi od 5-10$/dnevno , radeci pozadine za neke prostije igrice ( znaci , nikakav strucan-programerski posao ) .Da li neko zna za to ( neki link:) )

Racunarstvo i Automatika. a mislis freelance kakve projekte radim ili na faxu sta se radi?
Mislio sam da dash par primera nekih projekata sto si nashao i radio sa rentacoder-a.

@all: Da li zna neko neki sajt da (i da li ima leba od toga) da saljem spam poruke i da dobijem (npr. 0.05evra) za jednu spam poruku ili tako nesto. Ili da primam maliove sa nekog sajta gde mi traze samo da kliknem na link koji mi daju ili na neki ads pa da dobijem na to isto *0.0nesto* evra. Ili neke fore da na dan bacim npr. 10 search-a na nekom sajtu i da za to dobijem isto tako neku sicu.... itd....

Jer sto se tice rentacoder-a jako mi se svidja, ali treba mi josh skill-a da bih radio tako neke stvari. Josh sam drugi razred gimnazije, citam sada raznorazne ebookove (sada se trenutno bavim sa C#-om) ali planiram posle srednje (ako bude bilo para) da upishem ETF-SI (softversko inzijnerstvo) .... itd... tako da cu jednog dana da se pozabavim ja time, a sada me zanima da li mogu nesto da uradim kliktanjem linkova/ads-a ili searchovanje netom. Ne mislim na neku veliku "zaradu" ali eto tako, cisto malo da se zabavim, da mi stigne mesecno 5-10$ da kupim/narucim neku porodicnu picu i tako :)

Sta mislite ?

Mislio sam da dash par primera nekih projekata sto si nashao i radio sa rentacoder-a.

@all: Da li zna neko neki sajt da (i da li ima leba od toga) da saljem spam poruke i da dobijem (npr. 0.05evra) za jednu spam poruku ili tako nesto. Ili da primam maliove sa nekog sajta gde mi traze samo da kliknem na link koji mi daju ili na neki ads pa da dobijem na to isto *0.0nesto* evra. Ili neke fore da na dan bacim npr. 10 search-a na nekom sajtu i da za to dobijem isto tako neku sicu.... itd....

Sta mislite ?

ono za spam ti je jako-jako ilegalno :)... ja radio sve i svasta dok nisam navukao dosta poslova jer to puno znaci.. sad radim iskljucivo Quality assurance. Na RAC-u sada uzimam samo tu i tamo projekte koji mi se svidjaju i to lupim cenu na foru ako ste ludi da platite odradicu vam ;) jer trenutno radim stalno za dve firme kod jedne radim QA njihovog web servisa i radim na jednom od delova kao neki software projektant tj gazda ima codere iz Indije pa ih ja malo bicujem da rade i smisljam im stvari da im zagorcam zivot :). A kod druge radim tipican QA sa pisanjem test caseova itd. radim oko 4-5 sati na dan max. programiranja sam malo uzimao na koderu vecinom jer se isplati da radis samo ono sto si vec radio pa da im na brzaka to izkucas kako oni hoce.... obicno nema dovoljno vremena da sad ti uzmes nesto pa kao usput ces nauciti, a posto sam na faxu nemam bas ko zna kakvo iskustvo... narocito jer se kod nas radi java a oni najvise traze .NET, PHP, Ruby itd.

To sa kliktanjem i tim glupostima ja mislim da je to sve sarena laza i da od toga nema nesto para... ali nikad ne reci nikad

Po novom radnik moze da bude prijavljen sa nizom strucnom spremom nego sto je ima.Jedino postoje ogranicenja tipa da ko radi za fiskalnom kasom mora da ima 3 stepen i slicno.

@raindog: Mozesh li reci kakav projekat radish u "prvoj firmi" jer nisam bash najbolje skontao koja je tvoja uloga tu.
I "A kod druge radim tipican QA sa pisanjem test caseova itd." >>> pisanjem test case-ova za sta? Kakve projekte radi ta "druga firma", o cemu je rec. Ae daj plz malo opsirnije, zanima me. Nije jasno kako radish "za stalno" za ovu drugu firmu jer je nemoguce da oni svaki dan izbacuju nove projekte pa da ti svaki dan imas posla.

@all: inace ako neko zna kako mogu da zaradim 5$-10$ kliktanjem misha i dalje me to zanima :).

@raindog: Mozesh li reci kakav projekat radish u "prvoj firmi" jer nisam bash najbolje skontao koja je tvoja uloga tu.
I "A kod druge radim tipican QA sa pisanjem test caseova itd." >>> pisanjem test case-ova za sta? Kakve projekte radi ta "druga firma", o cemu je rec. Ae daj plz malo opsirnije, zanima me. Nije jasno kako radish "za stalno" za ovu drugu firmu jer je nemoguce da oni svaki dan izbacuju nove projekte pa da ti svaki dan imas posla.

pazi rec je o firmi koja ima jednu jako obimnu aplikaciju koja je jako malo testirana do sada i ne postoji specifikacija nego se budzi varijanta sta koji klijent zahteva. Enterprise licenca im je oko 90.000$. Izdaju novi release trenutne beta verzije koja je u razvoju svake dve nedelje ili cesce. Kad god se izdaje beta release ili se odradi neka vaznija izmena treba odraditi build test koji je dosta obiman. Isto tako kad god se uvede neka nova funkcionalnost/modul za njega treba napisati test scenarija i odraditi testiranje. A postoji i veliki deo programa koji nikada ili je jako malo testiran do sada. Mogu ti samo dati link ka njihovom sajtu da vidis o koliko obimnom programu je rec (javi se na pm)... ostalo ti ne mogu pokazati zbog NDA koji sam potpisao sa njima. Program je u sustini program koji pravi programe ali preko koriscenja grafickog interface znaci prevlacis komponente koje ti trebaju, pa i osoba koja ima malo znanja o programiranju moze da ga koristi (kao programeru meni je to zesca debilana ali sta da se radi posao je posao), imaju sve i svasta od rada sa win documentima, msn-on do ozbiljnih stvari kao sto su pristupa bazama, generisanje baza, web servisa, voice applikacija. Svarno preobimno je i divim se programerima koji su sve to uspeli da naprave.
Znaci ja sam kod njih zaposlen na stalno imam fixnu mesecnu platu i radim 5 dana u nedelji. Kad sam ih pitao dokle ce im biti potrebne moje usluge rekli su zauvek :)

nadam se da sam sada bio dovoljno jasan :) (nisam navikao da pisem ovako duge postove pa umem da postanem konfuzan :( )

Zaboravih da ti odgovorim za prvu firmu. tu je rec o web servisu koji jos nije izasao, za auto dilere da razmenjuju svoje inentare itd. E moja uloga je da radim QA celog sistema i pored toga zaduzem sam za Inventory upload section. Ako znas sta je Softversko Inzinjerstvo sve ce ti biti jasno... ili drugim recima radim dizajn tog dela (ne graficki) nego kako treba sta da funkcionise sta kada da se implementira itd....drugim recima back end. ali ne radim samo kodiranje vise samo definisanje specifikacije zahteva i dizajna i eventualno zaidjem malo faze posle. Tu sam zaposlen na stalno ali na foru da mi je garantovano min 10 sati nedeljno rada i placaju po satima. isto ne mogu ti pokazati nista jer me veze NDA

Poslednja izmena:
@raindog: Fino fino. Sada si mi pojasnio mnogo stvari. Samo josh jedna stvar mi nije jasna. Kako imas vremena i da spavash i da idesh na faks i da ucish za faks i da radish ovo? Spavash 4h preko nedelje i vikendom 12h ili sta? :D

Koliko vremena dnevno provodish na FTN-u ? I btw baci mi link na PM. Bash me zanima o cemu je rec a i hocu da vidim koliko su ozbiljni "od spolja", jer po tome sto si ti opisao nije uopste igracka za decu :)

@raindog: Fino fino. Sada si mi pojasnio mnogo stvari. Samo josh jedna stvar mi nije jasna. Kako imas vremena i da spavash i da idesh na faks i da ucish za faks i da radish ovo? Spavash 4h preko nedelje i vikendom 12h ili sta? :D

Koliko vremena dnevno provodish na FTN-u ? I btw baci mi link na PM. Bash me zanima o cemu je rec a i hocu da vidim koliko su ozbiljni "od spolja", jer po tome sto si ti opisao nije uopste igracka za decu :)

pa provedem koliko moram bude to tokom semestra i 5 sati na dan... a stignem tako sto se posla tice radim max 4-5 sata na dan a i ljudi su jako razumni sve se mozes sa njima dogovoriti i sta god ljudi mislili o americi i amerima i sta god predpostavljali sta oni misle o nama mogu reci da grese, radio sam sa vise od 100 ljudi i nisam imao losa iskustva cak sam se par puta zacudio i razmislio koliko su ljudi ok i posteni. Tamo vecina ljudi ce da po defaultu predpostavi da si posten i da ces raditi posao a kod nas je to skorz drugacije svako gleda kako koga da *****e :) ... e sad ja radim dosta brzo cak se i kolege na faxu koji se isto bave racunarima zacude koliko brzo kucam klickem itd ... za spoljnog posmatraca to postane haoticno i tesko ko moze da isprati sta radim :)

Ja od kad sam bio mali (a ni sada nisam nesto veliki:p ) sanjao da tako radim kuci za kompom nekoliko sati na dan i da nemam posla sa ljudima jer kada celog zivota radish sa ljudima (npr. ako si profesor u nekoj skoli ili slicno) kad tad 'skrenesh' malo (mislim i vi ste presli osnovnu i a neki i srednju skolu do kraja i sigurno znate bar nekoliko profesora koji nisu bash cisti) itd... Ili npr. kada ti "nije dan" onda idesh tako sav napet na poslu i neko ti posle nesto "sere" tamo pa se sav nervozan vratish kuci itd....Ovako ti se druzish sam sa kompom (koji mora da te slusha, ponekada te i malo iznervira ali uvek na kraju poslusha) i nemas sta da brinesh. Najace je kada radish i zavrshish neki posao pa si posle sav srecan pa odesh negde da castish sebe i tako... Ja mislim da je to najbolji posao koji mozesh da imas. (za mene jeste, definitivno!)

Evo od tebe prvi put cujem da to nije nista nemoguce (a plus sto si josh i na studijama) pa me zato zanimalo kako i sta radish.
Ja mislim da sam dobio prvi komp dobio kada sam imao 8 godina i do sada sam se 'fala bogu dosta izigrao i sada sam odlucio da uradim nesto pametno u zivotu. Isto kao i ti, i ja sam veoma "haotican" kada sam za kompom, jako brzo kucam (jer se smaram po forumima od dosta vremena) i jako brzo klikcem (od tolikog igranja warcrafta-a i od budzenja APM-a (Actions Per Minute) u njemu. Kaze drug "smiri se malo, ne mogu nista da vidim, smanji dozivljaj, ti si bre hyper-aktivno dete, kako ti u skoli izdrzavash kada nemas misha i tastaturu u ruke, sta klikcesh? El uzimash lekove za smirenje ili sta?... itd. itd....

Na kompu provodim dosta vremena dnevno i to mi je omogucilo da znam dosta stvari i da imam dobru osnovu da krenem da naucim nesto pametnije (jer sam vec masterovao do kraja ovo kliktanje buttona po windowsu i rad u vec gotovim programima gde se sve radi u dva klika, ne treba ti mozak uopste (ceo windows je takav nazalost, moj brat je srecom na vreme preshao na linux).

Poceo sam sa ucenjem objektno-orientisanim programiranjem. Evo sada zavrshavam C# for beginners, posle imam u planu josh neke ebookove da predjem, da se malo pozabavim sa direktX-om i malo i sa drugim jezicima (imam na raspolaganju josh 3 godine dok ne krenem na faks) a do tada planiram da naucim i da napravim neke ozbiljne stvari jer ima stvarno jako mnogo stvari koje treba da se nauce i koje me zanimaju jako mnogo.
Skontao sam da nije toliko veliki problem naci posao kada "znash znanje". Nashao sam dosta stvari po netu i koliko vidim programeri su jako trazeni, a posebno mi se svidja sto neke stvari mozesh da radish od kuce pa ne morash da idesh u inostranstvo ako ne zelish.

Raindog, bash mi je drago sto si ti uspeo da nadjesh takve poslove, zelim ti puno uspeha i nadam se da cu i ja jednog dana da ostvarim ovo sto si ti ostvario. Volja je verujem najbitnija stvar ovde, a volje imam (i to neopisivo mnogo) jedina prepreka mi su mi finansije (ne znam dal' ce biti para za SI), nadam se da hoce, a ako bude ja cu da dam sve od sebe da izguram sve ovo do kraja.

Poz

radeci remote za strance se fino moze zaraditi. ukoliko bas dobro radis i nadjes nekog, mozete postati poslovni partneri ili te mogu zvati da radis kod njih.

ako znas ruski, free-lance.ru je bolje resenje nego www.rentacoder.com.

jedan savet za one koji koriste Ikobo. Ja podizem na bankomatima raiffeisen banke jer oni ne skidaju nikakvu proviziju znaci izgubis samo tih 2$ koliko ti skine Ikobo system za podizanje para... kako sam cuo neke banke jos lupe posle toga procenat.

pokusah sad da se registrujem za rentacoder.com i ne uspeva mi. naime, javlja mi nekakvu gresku na njihovom db serveru. jel pokusao jos neko?

pokusah sad da se registrujem za rentacoder.com i ne uspeva mi. naime, javlja mi nekakvu gresku na njihovom db serveru. jel pokusao jos neko?

:) :) :) nista novo ... stalno im crkava ceo sajt... i majstori su za izvinjavanja... probaj nesto kasnije ako ni tada ne radi probaj iz drugog klijenta

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno