Šta je novo?

Poslovi preko interneta - Saveti & Iskustva

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Joj, što je meni žao jednog posla... Javio se neki čiča, pesnik, traži neki sitan update sajta. Što je najgore, meni je matori bio strašno simpa, svideo mi se i njegov sajt i njegovi tekstovi i on kao faca. Koliko da mu tražim, ajd lupim 100$ (a mislim se, za te sitnice je i to mnogo). Avaj, čiča ne misli da su to sitnice, za njega je to ravno magiji, pita me "jesam li ja siguran da to umem". Ja bio nešto nakrivo nasađen i odvalim mu nešto u fazonu "ko može biti 100% siguran u bilo šta". I matori uze nekog Poljaka za 150$ + mu dao još 25$ bonusa. Nije mi toliko krivo zbog love, koliko bi baš sa uživanjem odradio taj posao. E jesam ******!

desava se i najboljima ;)

moj moto cak i kad ne znas nesto ne priznaj. kad prihvati posao naucice se :) (za pravu cifru moze sve ;) )

Eh, da, "za pravu cifru". U poslednje vreme na "Coderu" su baš te "prave cifre" problem. Videh neke Flash templejte za sajtove, to je stvarno urađeno da ti pamet stane. Cena? Sitnica - 1000$ komad. Prodaće se sigurno 20-25 komada. To je 25.000$. I onda se na Coderu pojavi neko ko bi hteo nešto takvo, ali da plati 25$, to se svakodnevno dešava. Kako, zaboga, iko normalan može očekivati da se isti rad ulaže za 25 i za 25.000 dolara?!

Eh, da, "za pravu cifru". U poslednje vreme na "Coderu" su baš te "prave cifre" problem. Videh neke Flash templejte za sajtove, to je stvarno urađeno da ti pamet stane. Cena? Sitnica - 1000$ komad. Prodaće se sigurno 20-25 komada. To je 25.000$. I onda se na Coderu pojavi neko ko bi hteo nešto takvo, ali da plati 25$, to se svakodnevno dešava. Kako, zaboga, iko normalan može očekivati da se isti rad ulaže za 25 i za 25.000 dolara?!

dizajn ne pratim. ja vecinom radim Quality Assurance Manual & Automated. ponekad uzmem neki coding ali retko.

imam stalno van codera za coding a ovde samo derem ljudi za QA posto se lepo *****u jer uzmu indijce da im kodiraju i onda kad shvate da su se zeznuli vec kasno pa onda im ostaje jedino da plate nekog da to sve proveri pa da im skacu po glavi pa poprave :)
do sada sam ih vidjao dosta ali jos nisam video dobrog codera iz indije mada da ne gresim dusu jer ima ih mnogo. ove sto sam ja sretao je ko kineska roba. iz daljine lici ali kad se priblizis malo vidis da pola stvari ne radi a i ostalo bas nije kako bi trebalo (malo karikiram ali nije daleko od istine)

Pa za te pare koje plaćaju nek' kažu hvala i za to što su dobili. Mislim, stvarno... Eno tamo Silver okači koliko je u Nemačkoj plaćen XHTML/CSS/JS coder, ako se dobro sećam 42.000 evra godišnje. Na coderu za 7 dana takvog posla veoma često nude 20-25$. To ne da je bezobrazno malo, nego ja nemam reči. I to nude ljudi koji će te sajtove preprodati za 3-4-5 hiljada dolara.

Pa za te pare koje plaćaju nek' kažu hvala i za to što su dobili. Mislim, stvarno... Eno tamo Silver okači koliko je u Nemačkoj plaćen XHTML/CSS/JS coder, ako se dobro sećam 42.000 evra godišnje. Na coderu za 7 dana takvog posla veoma često nude 20-25$. To ne da je bezobrazno malo, nego ja nemam reči. I to nude ljudi koji će te sajtove preprodati za 3-4-5 hiljada dolara.

to sto plate 20-25 nece prodati za toliko ali realno nesto sto plate oko 200-500 opusteno prodaju za toliko koliko si ti naveo.

eno na elancu se kurce sa sloganom "do only what you like outsource the rest" i onaj ebook sa "how to achieve a 4 hours work week" (pazi nije work day nego work week)
outsourcujes sve i samo pratis projekte i radis 4-8 sati nedeljno. to oni radi sa zapada. ali polako shvate da kvalitet moraju malo vise platiti ali njima se opet isplati. jgb i da plati 500-1000$ ako proda za 4-6k njemu milina.
opet sa druge strane kad gledam radeci ovako zaradim mnogo vise nego sto bih dobio da odem u firmu kod nas. tako da nije bas sve tako crno... ali treba imati dobru pricu, znanje i pomalo srece ;)

to sto plate 20-25 nece prodati za toliko
Hoće, jer je reč samo o delu posla. Ali bitnom delu.

Meni se desilo da mi se javi lik, kaže hitno mu je, mora da se završi za jedan dan, oće da mu se kodira CSS kao na jednom sajtu, ali on ne sme da kaže koji je to sajt jerbo ću ja da iskopiram. Velim "Kako ja da znam šta ti hoćeš ako mi ne pokažeš?". Dobro, kaže, evo ti URL. A URL je www.nytimes.com. Ja kad ne padoh sa stolice, čovek hoće da mu se kompletan layout New York Times sajta uradi od nule, za jedan dan, da bude kompatibilan, tableless (NYT, BTW, koristi tabele za layout) itd. Ja ga otkačim, nađe nekog iz Južne Amerike koji će to, kao, da mu uradi za 20$. Pa to je stvarno ludak do ludaka tamo. Ne znam ko je luđi, dal' "kupci" dal "prodavci".

Ja sam juče video, za 34 neka templejta plaća se na RAC-u 13.000.000$ (i slovima: 13 miliona dolara). Ovo ili je neko teško pranje para ili je neka greška, cena je sumanuto velika. Da vic bude veći, traži se "expert guarantee" da bi se poslao bid, a neko je već bio poslao 1 bid. Ima li neko od vas 1.300.000$ da plati expert guarantee? :d

Ja sam juče video, za 34 neka templejta plaća se na RAC-u 13.000.000$ (i slovima: 13 miliona dolara). Ovo ili je neko teško pranje para ili je neka greška, cena je sumanuto velika. Da vic bude veći, traži se "expert guarantee" da bi se poslao bid, a neko je već bio poslao 1 bid. Ima li neko od vas 1.300.000$ da plati expert guarantee? :d

mozda je stavio manji % ;)

ma to je neka *****... mozes i ti staviti bid:) posle imas 3 dana ako te prihvati da posaljes parice za expert ;)

ajd daj link ka bidu majke ti :)

Zainteresovan?

http://www.rentacoder.com/RentACoder/misc/BidRequests/ShowBidRequest.asp?lngBidRequestId=726824

Tačnija cifra, plaća: $13,000,050.00

Inače, za mene je bid request godine bio "Fix Rent-A-Coder" za 25$:

This shouldn't be tough. I just need someone to fix this damn site so that I can do things like:

- Submit requests for bids without having to worry that the last screen will lead to this: Microsoft VBScript runtime error '800a01a8'

- Click on a bid requests link and not have to login A SECOND TIME when I'm already logged in.

- Navigate the site without getting a headache.

- Read emails from rentacoder without having my eyes start bleeding before finding the interesting part of the email.

Note that this request does not violate rentacoder's terms of use, because I have no intention of using your work to build a competing site. I intend to donate any fixes straight to rentacoder, which will hopefully have the extra benefit of making my own life a little less miserable.

Platform:
http://rentacoder.com
Naravno, zvaničnici su udarili cancel na ovo dok si rek'o keks.

Poslednja izmena:
pitao ja coveka da nije pogresio sa 13mil i on kaze:

Hello

What i am after is maximum price for this contract. It can always be negotiated down before i select the person or company i would like to carry out the work.

If you do not post a Maximum price then unfortunatly you will not be short listed for this project.

iliti hteo da mu ljudi zapaze project

Vidim da je ponovio bid request, ali sad je stavio 130.000$

Evo još jednog fenomenalnog posla na RAC-u. Čovek traži logo za sajt, plaća maksimum 5$. Ali to nije sve, za svakih 100 ideja koje mu isporučite plaća još po 1$ (dolar za 100 ideja, ne dolar po ideji). Ako bude zadovoljan vašim radom angažovaće vas, navodno, na projektu koji vredi 400$ (kome vredi toliko, njemu?)

http://www.rentacoder.com/RentACoder/misc/BidRequests/ShowBidRequest.asp?lngBidRequestId=729245

A username na RAC-u mu je, pazite ovo: workhardforme

Poslednja izmena:
Bar je iskren :)

Evo još jednog fenomenalnog posla na RAC-u. Čovek traži logo za sajt, plaća maksimum 5$. Ali to nije sve, za svakih 100 ideja koje mu isporučite plaća još po 1$ (dolar za 100 ideja, ne dolar po ideji). Ako bude zadovoljan vašim radom angažovaće vas, navodno, na projektu koji vredi 400$ (kome vredi toliko, njemu?)

http://www.rentacoder.com/RentACoder/misc/BidRequests/ShowBidRequest.asp?lngBidRequestId=729245

A username na RAC-u mu je, pazite ovo: workhardforme

hehe, pa lepo kaze - platice te sitnice, ok.
A mislis da ce biti zadovoljan idejama ? hehehe

wiz meni se cini da ti pravis losu propagandu za RAC da elminises potencijalnu konkurenciju
:banana: :wave: :p :D ;) :) :bottle: :guitar: :,,: :wall:

wiz meni se cini da ti pravis losu propagandu za RAC da elminises potencijalnu konkurenciju
Tačno tako. :smoke: Evo malopre videh, lik traži PSD -> CSS konverziju, plaća max 5$. Ja taman sav srećan skočih da pošaljem bid kad vidim da su poslala petorica pre mene, a jedan već i izabran. Ej, 2 dolara čiste zarade mi propade zbog prevelike konkurencije! :d

Šalu na stranu, oni imaju problem. RAC je postao još jedno od onih mesta gde u 99.99% slučajeva pobeđuje isključivo najjeftinija (i po pravilu besmisleno jeftina) ponuda. Rezultat je, to svi vide, da su bezmalo svi ozbiljni buyer-i otišli sa RAC-a, a bogami i ozbiljnih kodera je sve manje, ja gledam ove bid-ove koji su otvoreni i tu su mahom neki likovi bez rejtinga ili s par poslova od po par dolara.

Jedna je zarada samog Coder-a, kao firme, ako se zaključi 1000 poslova od po 200$, sasvim druga ako se umesto toga zaključi 1000 poslova od po 5$, a od toga 2/3 padne na arbitraži. Još uvek nije baš ovako katastrofalno, ali stvari ka tome idu. Njima nije ostalo mnogo vremena da zaustave propast.

Neko je lepo rekao u ovom threadu da je RAC čisto gubljenje vremena, ja više i ne bidujem, samo čitam zabave radi.

pa dobro ne znam u tim poslovima koje ti radis mozda tako ovo sto ja radim jos uvek ima nade, tako da ostajem i na RAC. evo bas zavrsih posao za 200$ i lik dao 50$ bonusa, a sve ukupno mi trebalo mozda dva dana da odradim.
nisam lud da uzimam ona jefitna cuda, nego samo kad naleti neko sisanje ovaca i svima lepo :)

Pa dobro, kad naleti... Mislim, pazi, ja primam te bid requeste preko RSS feed-a i valjda 95% je 5-10-15 dolara. Nebitno šta je, bilo da se traži pisanje dll-a, programa, ovoga, onoga...

To je stvarno komedija tamo, neki lik je tražio da mu se napiše program koji će pretraživati hard disk da bi našao gde je neka stvar instalirana i onda odraditi update (nudi 30$). Ja mu kažem da postoji free program koji to radi i da nema potrebe da se pretražuje hard jerbo taj podatak može da se pročita iz registry-ja, dobijam ovakav reply:

"Ja neću džabe, ja hoću da platim! I neću ja da pretražujem registrari (sic!), ha hoću da pretražujem hard disk. A ti čitaj kakve probleme sa registrarijem ima Vista, na visti registrari ne može da radi."

Prvo pomislih da je "registrari" lik ko zna odakle kad tako priča, kad ono - United States. Pogledam bio info, kaže jedan coder da je "registrari ekspert za programiranje i da je zato milina s njim raditi". E ako je on ekspert za bilo šta, onda sam ja prvi čovek koji je bio na Mesecu.

U stvari, često se iza jednog nicka pojavljuje boga pitaj koliko različitih osoba, ja sam odradio jedan posao za nekoga za koga ne znam je li muško ili žensko (pojavljuje se negde žensko, negde muško).

U stvari, često se iza jednog nicka pojavljuje boga pitaj koliko različitih osoba, ja sam odradio jedan posao za nekoga za koga ne znam je li muško ili žensko (pojavljuje se negde žensko, negde muško).

aha ima takvih, kontraverzne licnosti:) "upadljivo suv i debeo" :)

ma da u pravu si, i po meni RAC ne moze da ti bude primaran posao nego ono stavis search za keyworde (snarfer je dusu dalo za to) i gledas samo te bidove preko RSS. i kad uleti lepo osisas ovcicu i gotovo :type: :wave:

Poslednja izmena:
aha ima takvih, kontraverzne licnosti:) "upadljivo suv i debeo" :)
Ma ovo su izgleda muž i žena. Ja sam utripovao da sam radio sa ženom, mada ko zna. Pošto smo se silno posvađali i ja sam u jednom trenutku rekao da neću da radim pogrešno samo zato što buyer to traži i da ne zna ni da čita tekst na engleskom jer u tekstu sa Google-a piše ono što sam ja rekao a ne to što on/ona pogrešno čita i deli mi savete na osnovu teksta koji nije u stanju ni da razume. Na kraju smo se pomirili, čak smo jedno drugom dali 10 (a istina je da taj posao ne bi ni mogao da bude uspešno završen bez ekstremno korisnog i detaljnog feedback-a buyera).

pa RAC je klasichni sweatshop. da ima dobrih freelance sajtova, ima. da je RAC tu, nije. ranije se i moglo naci ok ljudi i poslova tamo. sad je ono ''nekad bilo, sad se pripoveda''.

sa social networking sajtovima imam ok iskustva u trazenju poslova.

inace, zbog glupiranja sa nekim likom na RAC i sto sam se *****av'o pa mu nisam poslao uradjeno me google nesto ne voli. ;) :(

kvalitet svugde kosta... u srbiji, indiji, USA, rusiji, ... nebitno.

www.krop.com ima ponekad neke poslove na daljinu.

pa RAC je klasichni sweatshop. da ima dobrih freelance sajtova, ima. da je RAC tu, nije. ranije se i moglo naci ok ljudi i poslova tamo. sad je ono ''nekad bilo, sad se pripoveda''.
Meni se nekoliko puta desilo da na RAC-u pošaljem bid na osnovu opisa posla i usput zatražim više detalja. Po pravilu kad dobijem detalje to ispadne neki izuzetno komplikovan posao. Znači, ti pošalješ bid od 200$ i onda se ispostavi da je to posao koji brat-bratu vredi 2000$ ili više. I što nikako ne razumem, po pravilu postavljaju izuzetno kratke rokove, znači em pokušavaju da ti uvale ogroman posao, em očekuju da nedelju dana bezmalo ne spavaš.

Moj generalni savet je da uopšte ne šaljete bid-ove tamo gde nije unapred data vrlo precizna specifikacija, kad god sam to uradio ispostavilo se da je to neki projekat tipa "napravite space shuttle za 7 dana". Kakvog razloga ima buyer da ne otkrije odmah sve karte osim toga da pokuša nekog da smota na brzaka prikazujući posao kao mnogo prostiji nego što jeste?

Jednom mi se desilo da pošaljem bid na 200$, specifikacija je bila vrlo jasna. Posao je dobio neki Egipćanin za 250$. Ne bunim se, on je profi i jedan od najboljih kodera u tom fahu, kako izgleda. Međutim, par dana kasnije ista firma šalje za manje pare jedan strahovito složen projekat i danima ne može da nađe nikoga da to uradi, pa ponavljaju... A ja kažem u sebi "pa mamu vam, dajte to sad Egipćaninu!"

jednom rechju, izbegavati RAC! ;) posao se moze naci preko neta, ali ne na RAC.

forumi su odlichno mesto za networking, samim tim i poslove.

dobro ljudi ajd onda na navodimo dobra mesta za posao scriptlance i rac su divlji zapad prvi veci drugi malo manji.

ja pored ovoga imam iskustva sa guru.com mogu reci da su tamo ljudi mnogo bolji.
elance.com se u startu pakleno placa

ima li neko jos predloga

moji su za Software developement & Software Quality assurance.

molim vas i vi navedite vase predloge i oblasti u kojima ste radili tamo.

Dve stvari su tu bitne. Prvo, kako se isplaćuju pare (ja nisma srećan sa Western Unionom na RAC-u, skupo je, ali je brzo a i ne znam kako bih drukčije). Drugo, da li se plaća članarina, slanje bidova itd? Any info?

Uzgred, upravo me jedan Englez, za bid koji sam poslao pre dobrih mesec dana, ubeđuje da ga prihvatim (to je jedan od onih "space shuttle za 7 dana"). Kaže, ma ne brini, ja ću da napišem sve skriptove, sve ću ja da sredim, samo mi ti malo doteraj layout... E sad kad me on bezmalo moli da to uradim za 250$ vi zaključite sami koliko taj posao zaista vredi.

Poslednja izmena:
na freelancers.net si direkt u kontaktu s klijentom i sve uslove dogovarate sami. WU jeste najskuplji, ali i najbolji za ljude u srbiji.

Thanks. Istražiću. Ne mogu da mislim po ovoj vrućini, pogledaću kad bude normalnije vreme. Možda bih da je zima uzeo čak i onaj space shuttle da kodiram za Engleza, ali jednostavno ne mogu po ovoj vrućinčini da radim ništa komplikovano.

proveri i free-lance.ru

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno