Šta je novo?

PDA ili mobilni oko $400

pailhead

Slavan
Učlanjen(a)
12.08.2004
Poena
319
Cudi me da nema neki sticky, jer mi ovo deluje kao tema na kojoj moze izbiti flejm. Posto su mobilni danas uzasno napredovali, jer ima uopste smisla uzimati neki PDA? Zanima me nesto reda velicina sto hp nudi za 400+/-50 dolara u vidu nekog PDA uredjaja.

Ovo za semlovanje zvuka je kao sarkazam sta ? Pa ja takav slican program koristim za stimovanje gitare koju inace sviram - ne razumem - nadam se da nisi bas toliko nezreo.. Ma ko s-decom spava po*pisan se budi.. A ti partizan shampion! setaj nokije sa kamerama do mile volje - pusti nas diabole sa pocket pc uredjajima - mi smo u stvari stari dosadni i nemamo pojma sta valja - da si ti meni ziv i zdrav:d..

Nisam siguran koji je tvoj problem, ja sam lepo naveo jedan jako koristan program koji mi je posluzio da nastimujem klavir a koji sam nasao samo za pocket pc. Sarkazam je bio jedino u tome sto vam ja navodim koristan program za PPC iako sam zagovornik symbiana.
i naravno haludza, idi igraj se na PPC ;)

@studiopvc ocigledno da je nokia bolje "podesena" od ppc-a cim joj baterija duze traje tako da nema potrebe za podesavankem / spustanjem kloka cpu.
Palmovi isto imaju arm na 200mhz i pustaju normalno divx kao i E61, za ostale nokie ne znam (9500 je takodje pustala ok divx ali je ipak malo stucala pri premotavanju, ima ARM na 150 MHz).
To twekovanje windowsa je posebna disciplina pc korisnika ocigledno preneta i na ppc korisnike. Pogledaj / probaj MacOS X, tako treba da izgleda i da bude organizovan jedan moderan os. Iskreno ja ne znam sta bi vise usavrsavao / podesavao na mojoj E61.

Sad dok citam ove postove moram da primetim da ppc useri (haludza i stdiopvc) izuzetno cesto koriste reci i fraze tipa: kur*eva prasina, jeb*acki, pi*kin dim... Da li vam to govori nesto o ppc userima... :) i pored najbolje volje takve reci nisam uspeo da nadjem u postovima symbian korisnika ;)

Ono - bas su ti argumenti :banana:- ti bi bas ono da se svadjas :d - ma bespotrebno totalno raspravljati se - kome trebaju informacije o pocket pc-u ili se dvoumi izmedju symbiana i pocket pc-a nek procita studiovpc-ove, moje postove itd.. o pocet pc - pa potom sve druge i neka sam odluci sta mu TREBA - ima dovoljno informacija za ovaj topic.. Sto se kaze ja sam se community-u bencha (koje mi milon puta razbistrilo neke stvari) donekle oduzio ovim silnim kucanjem ovde i pokusajima da objasnim ljudima enigmu pocket pc-a touchscreena itd.. Da licno izenjeri nokije slete sad ovde i kazu symbian je glupost - touchscreen je zakon - sve buduce nokije ce imati touchscreen - mi samo hocemo jos malo da izmuzemo postojeca postrojenja itd.. to u ovom momentu nista nebi promenilo - nepostoji argument koji moze bilo sta da promeni u nacinu razmisljanja nekih ljudi.. Svaka dalja prica je praznjenje necijih frustracija preko foruma - isuvise cesta pojava ovde nazalost..

Poslednja izmena:
@kovacm: preko MSN-a iskljucivo tipkanjem (znas li bre posto je gprs ovde, i internet uopste). Mislim da nisi u pravu kada si rekao da je auto cad arhaican program. Ja vec 7 godina radim u njemu i u tom sam poslu. Svi gradjevnski, arhitektonski projekti, kao i projekti masinskih i elektro instalacija se i dalje rade u njemu, to je isto u svim drzavama i svim firmama (doduse ima neupucenih koji pokusavaju da rade u vizio :D). Naravno da je za 3D modeliranje auto cad malo upotrebljiv, ali je odlican za svoju primarnu namenu. Dobro, odsetao sam malo van teme ali sam siguran da Haludza ima u svom etenu neki 3D max pored onih silnih tutoriala :p

@studiovpc: samo ti prepisuj na ispitima, sada mi je sve jasno :D

@haludzoni: samo za tebe: ja sam svoj E61 platio 403€ - to je najpovoljnije sto sam mogao da nadjem, a inace su preko 500€, +27€ za karticu od 1Gb. I sta sad, treba da se ubijem, a ne pada mi napamet da zbog 100€ razlike cimam nekog iz BG-a da mi donese ovamo u Niznjevartovsk.
Kazem ti, da je bilo da se kupi Qtech 9100 uzeo bih njega ali u ovoj bestragiji malo teze. Zamalo da kupim nokia E70 ali nisam.
Jos jednom: E61 i eten imaju ekrane istih dimenzija. I dalje sam pri misljenju da je mazohizam editovati bilo kakve fajlove na dzepnim uredjajima osim u slucaju krajnje nuzde. Za to sluzi PC ili notebook. Bas cu sutra da prebacim neki PDF file od 40-50 Mb pa cu da probam kako barata sa njim. Cim sam kupio tel probao sam sa nekim od 5-6 Mb i nije bilo problema.
Pozdrav i dobro jutro, to jest laku noc.
P.S.
Koliko ti cesto blokira/zabaguje se taj eten?

Ma dzaba slepom crtati i gluvom govoriti :d .. Dati 260 E za budjavu nokiu a za 300 moze da se nadje qtek s110 !? Ma strasno - po meni to moze samo lud covek ili covek koga uopste ne zanimaju hi-tech sprave.. Govoriti da je joypad navigacija naprednija od touchscreena je vec na ivici razuma i apsolutne gluposti.. Ono jeb*iga pukoh sve pare i sad mora da je najbolje pa makar crko + daj jos nekog da navucem na isto sr*anje bice mi lakse. Al to je ona srpska fora - da se pamet prodaje svak bi svoju kupio..

ajd please reci mi gde ima da se kupi qtek s110 za 300. ovo nije prozivka nego me stvarno interesuje jer bih da kupim

Pa ima mozda kod sanera ili slicno za 300€, kao sto ima i dekranih laptopova za slicne pare, ili SE telefona i drugih za sicu. Znaju ljudi neko si...ra, pardon, albanca pa vidi sa njim...

Evo moj buraz prodaje S100 za 200e., komplet sa torbicom, punjacem, na engleskom, otkljucan. Jedino sto mu se izlizao taj deo od plastike inache sve ostalo je ok. Mislim da je cena od 200e. Ok. Pisi mi na PM ako te interesuje.

@rus jel moze neki info o saneru na PM? Inace za autocad kazem da je arhaican jer je napravljen pre 27 godina a koncept rada nisu menjali zbog armije korisnika koji su se navikli na precice i sistem rad a koji bas i nije u skladu sa ostalim win programima.

btw haludza vidim tvoji argumenti su sjajni... Pljuc, pljuc pa symbianu i to je to ;) ja jesam preterano odusevljen ali kad sam sa pocket pc-ja, posle palma presao na Nokiu preporodio sam se. slicno mi se desilo kad je prijatelj uzeo MacBook Pro i posle pet minuta mi je bilo jasno koliko je to svetlosnih godina ispred windowsa. Rekao sam ti odmah u pocetku da se tu razlikujemo: za mene je M$ windows nuzno zlo.

Poslednja izmena:
moze i meni info o tom saneru na PM :)

@studiopvc ocigledno da je nokia bolje "podesena" od ppc-a cim joj baterija duze traje tako da nema potrebe za podesavankem / spustanjem kloka cpu.
Palmovi isto imaju arm na 200mhz i pustaju normalno divx kao i E61, za ostale nokie ne znam (9500 je takodje pustala ok divx ali je ipak malo stucala pri premotavanju, ima ARM na 150 MHz).
To twekovanje windowsa je posebna disciplina pc korisnika ocigledno preneta i na ppc korisnike. Pogledaj / probaj MacOS X, tako treba da izgleda i da bude organizovan jedan moderan os. Iskreno ja ne znam sta bi vise usavrsavao / podesavao na mojoj E61.
pa ne bih rekao da je bas optimizovan symb kako treba kad se stalno baguje i koci sta sam pricao pre ovoga? Mozda u tvom slucaju ne uvek ima izuzetaka. Tweak ce biti popularan na bilo kom uredjaju ne mora da znaci da je prenet od pc-a. I btw username mi je studioVPC ne PVC. pozz

Sad dok citam ove postove moram da primetim da ppc useri (haludza i stdiopvc) izuzetno cesto koriste reci i fraze tipa: kur*eva prasina, jeb*acki, pi*kin dim... Da li vam to govori nesto o ppc userima... :) i pored najbolje volje takve reci nisam uspeo da nadjem u postovima symbian korisnika ;)
pa kad samo ti pises o symbianu i onda ispadnu svi symb useri fini, ja se izvinjavam u svakom slucaju zbog psovki ne govori to nista o ppc userima nego da sam prso pa sam morao tako

@R_U_S: morao sam da prepisujem jer me je profa budjave makro ekonomije *****avao, uvek mu napisem sve od a do s on me obori i onda sam prso poneo sve otkucano u wordu i kad sam prepisao sve onda je kao rekao pa dobro moze ovo da prodje mada moglo je i vise a ja napisao sve kako je kod njega u knjizi, nisam ja kriv sto pojedini ljudi lete tako visoko

Pljuc pljuc po symbianu!? Pogledaj malo postove - ko ima mozga dovoljno je samo da prati tok diskusije i sve ce mu biti jasno.. Mi ti napisemo mobile win je bolji jer na njemu svaki program radi upravo onako kako treba da radi (od worda excela pa ostalo) to ga cini dosta ozbiljnijim resenjem + je 100% kompatibilan sa deskop PC-em - a ti kao neko ko podje*bava postavis pitanje - a zasto!?. Mi ti opet krajnje lepo objasnimo - a ti kao da nista nisi procitao ili kao da krajnje nista ne kapiras kazes - pa dobro zasta vi koristite svoj pocket pc.. Mi ti opet lepo objasnima - a ti i dalje postavljas pitanja ko da si nedaj boze pandur ili neki inspektor - navedite mi programe. Mi ti opet lepo sve objasnimo - a ti na sve to kazes - joypad je naprednije resenje od touchscreena!? I to ti je jedini argument!? Nijednom nisi napisao koje programe ti koristis i zasta si ti koristio svoj PDA, nista. Jedino sto si naveo kao prednost je joypad.. Mislim skapirao sam ja da si ti vezara al reko da razjasnim ljudima:d.. A to sto tvoj burazer ima pocket pc te ne cini doktorom za pocket pc. Iz tvojih postova ja vidim da si ti lik kome je i ta nokia mnogo za njegove potrebe a kamoli pocket pc i da si 90% lik kao moj drugar koji je uzeo pocket pc pa me zove svaki cas sa pitanjima "nesto sam pritisnuo - neznam sta!?" i kome je to izvor nepresusnih frustracija kao i pravljenje playliste u winamp-u na PC jer se i sa tim nije izborio do kraja.. Uzmi pa procitaj ponovo sve postove - razmisli - pre negoli ponovo postavis neko pitanje u pandurskom stilu..

Poslednja izmena:
Pljuc pljuc po symbianu!? Pogledaj malo postove - ko ima mozga dovoljno je samo da prati tok diskusije i sve ce mu biti jasno.. Mi ti napisemo mobile win je bolji jer na njemu svaki program radi upravo onako kako treba da radi (od worda excela pa ostalo) to ga cini dosta ozbiljnijim resenjem + je 100% kompatibilan sa deskop PC-em - a ti kao neko ko podje*bava postavis pitanje - a zasto!?. Mi ti opet krajnje lepo objasnimo - a ti kao da nista nisi procitao ili kao da krajnje nista ne kapiras kazes - pa dobro zasta vi koristite svoj pocket pc.. Mi ti opet lepo objasnima - a ti i dalje postavljas pitanja ko da si nedaj boze pandur ili neki inspektor - navedite mi programe.

Prvo,kako keve ti na Symbian-u programi NE RADE onako kako treba!?!?Evo instalirao sam na primer PowerMP3,pusta pesme onako kako odredis (random,playlist,alphabetical order),ekvilajzer radi svoj posao,muzika se prekida ako dobijas poziv ili poruku... STA tu ne radi kako treba?Jel to sto ne cita misli mozda,pa da ukapira dal mi se u tom trenutku slusaju balade ili techno ili sta vec...?Sad si vec poceo da lupas...
A sto se kompatibilnosti sa PC-em tice,sta to nije kompatibilno kod Symbian-a,da ti mozda ne koristis iste te .exe aplikacije sa XP-a a mi ne mozemo?Da to mozda XP ne moze da prepozna telefon kad mu das drajver za data kabal ili jednostavno povezes telefon preko BT i odmah mozes da radis sa njim (jos ako uparis uredjaje,ubuduce je dovoljno samo da upalis BT na telefonu i onda saljes fajlove,primas...) sta te jos zanima?
I sta ste mu naveli kao primere za korisne programe na WinMobile-u,ja ne primetih nesto jako korisno sto ste pomenuli a sto nema na Symbian-u pa da sad budes u pravu da je mnogo upotrebljiviji WinMobile,jer nije!
Za touchscreen se slazem sa tobom,jeste upotrebljiviji u nekim situacijama od dzojstika,ali da je tolika prednost kao sto je predstavljas da nam dzabe tastatura i dzojstik kad je touchscreen vrh evolucije!!
Pozdrav ,)

Koliko ti cesto blokira/zabaguje se taj eten?
pa kad nebi koristio neke custom konverzije - palm emulatore - itd - skoro nikad - ovako jednom nedeljno.. A to za kocenje, gubljenje signaila i bagovanje sam cuo da je problem na hp6515 itd i hp pocket pc fon uredjajima starije generacije.. Ja to licno nisam imao - tako da ne mogu da pricam o tome..

Partizan sampion! procitaj pazljivo ponovo nase postove - mi ne pricamo o mp3 playeru vec o wordu excelu chm fajlovima od 40mb snimanjnu web sranice u mht, chm html sa slikama ili bez - trenutnom reskaranju velikih slika u okviru pdf fajla itd.. Nemojte samo pretrcavati - pazljivo procitajte pre nego odvalite neku glupost..

Poslednja izmena:
Ne prelecem,napises da ne rade programi na Symbian-u kako treba a posle kazes pa mislio sam na Office,a sto kao ne radi kako treba,mislis nije preslikana kopija Office-a sa Windows-a,uh al si nas potreso sto ne mozemo da iskoristimo:"nabubaj kucanje dugme po dugme"sistem za rad i sad moramo da zaposlimo klikere na koji sekund!
Neozbiljno je pricati o takvim programima,pa sta ako nisu portovani kao IDENTICNE kopije vec malo prilagodjeni i uprosteni,otkad je to mana!?Mozda nekom klincu koji je u prvom osnovne dobio od tate budzovana dobio 6630 pa ne zna da se snadje! :p
Pozdrav ,)

Pljuc pljuc po symbianu!? Pogledaj malo postove - ko ima mozga dovoljno je samo da prati tok diskusije i sve ce mu biti jasno.. Mi ti napisemo mobile win je bolji jer na njemu svaki program radi upravo onako kako treba da radi (od worda excela pa ostalo) to ga cini dosta ozbiljnijim resenjem + je 100% kompatibilan sa deskop PC-em - a ti kao neko ko podje*bava postavis pitanje - a zasto!?. ...Uzmi pa procitaj ponovo sve postove - razmisli - pre negoli ponovo postavis neko pitanje u pandurskom stilu..
boze kako samo znas da vredjas...
kako mislis da Symbian programi ne rade kako treba? PocketPC je 100% kompatibilan sa Desktop PC-jem na nivou dokumenata isto kao i symbian tako da to i nije neka prednost.

ono sto ste naveli kao prednosti ne prethodne tri strane staje sve u tri recenice (koje si i sam lepo napisao):
1. wordu
2. excelu
3. chm fajlovima od 40mb
4. snimanjnu web sranice u mht, chm html sa slikama ili bez
5. trenutnom reskaranju velikih slika u okviru pdf fajla itd..
1. i 2. ima i na symbianu i nisam imao problema sa kompatibilnoscu.
3. nisam probao
4. nikad mi nije trebalo, drzim otvoren browser dok me nesto interesuje
5. svi PDF fajlovi su radili ok, bez ikakvih problema (5-6MB...)

e da, nova nokia E61 moze da kontrolise PowerPoint na desktop PC-ju preko bluetootha i jos ispisuje na ekranu podsednik sa slajda ,)

@studiovpc nokia 9500 i E61 retko kucaju, mozda dva-tri puta za godinu dana (9500). desi se da pukne neki task ali se bez problema ponovo podigne (Symbian je Microkernel* - "i samo lici na OS" :D:D:D). za ostale symbiane ne znam jer ih nikada nisam koristio.

*pogledati wikipediju - btw windows bi trebao da leti u odnosu na Symbian, pogotovo sto uredjaji rade na bar duplo vecem taktu!

E sad ti si jedini covek koji nije imao problema sa symbian verzijama doticnih programa.. Lepo studiovpc i ja koji smo imali symbian telefone napisamo da word na symbianu je "kao" word, da je prikaz KOMPLEKSNIH word dokumenata netacan, spor i izbagovan. Napisasmo da search opcija na symbian verzijama worda ne radi kako treba - gotovo neupotrebljiva kod vecih i kompleksnijih dokumenata. Cak je studiovpc kome je ova opcija jako bitna za prepisivanje na ispitima morao da zbog toga kupi win mobile uredjaj:d.. Znas li ti sta je trenutan search? Znaci zadas search (recimo 3dmax tutorijal - 40mb chm) i on ti ODMAH izbaci rezultate sa sve slikama hyperlinkovima itd.. Ovo symbian PROVERENO nemoze i ko kaze da moze jednostavno ili lupeta ili laze.. Na symbianu mozes da otvaras jednostavnije word dokumente a to ti verovatno i radis - otvorio si neki word dokument od 100 kb bez slika ili sa slicicom dve i kao - vidi radi.. Kazes da su symbian dokumenta win mobile dokumenta isto kompatibilni - to je tek lupetanje ali tesko.. Alo - i studiovpc i ja samo imali symbian telefone koje smo koristili za slicne stvari za koje danas koristimo win mobile.. Plus ja sam jos imao symbian spravu sa touchscreenom - problem symbiana je sto su sve ozbiljnije aplikacije "kao" aplikacije.. Na win mobile uredjajima svaka ozbilnija aplikacija je ULTRA kompatibilna i ULTRA ozbiljna.. A sto se tice pdf fajlova tu tek pokazujes koja si vezara - aj leba ti otvori neki desktop pdf fajl sa slikama (recimo neki katalog) pa probaj da skrolujes na dole - pa kad na symbianu krene da reskalira vecu sliku 2 min.. To je neupotrebljivo sporo - niko ne kaze da nemoze da otvori pdf ali je neupotrebljivo sporo reskaliranje slika i samim tim neupotrebljivo za citanje pdf fajlova zbog loseg hardvera symbian telefona.. A ako kod tebe pdf fajlove lista ko na desktopu ono trenutno zumira i smanjuje velike slike itd sa desktop pdf dokumentima - onda si ili dobio direktno od noki-e neki syber prototip - ili si lazovcina.. Eh sto su ti ljudi.. Kao ne treba ti funkcija da dok surfas mobilnim pa bi hteo da neku stranicu sejviras recimo u chm ili mht sa sve slikama da bi mogao kasnije da je pogledas na miru ili da je posaljes nekome ili da je prebacis na desktoppc - ti je drzis na ekranu koliko ti treba!? Mislim svasta - ono nek crknem al nisi u pravu - ma bas svasta..

Poslednja izmena:
Sta je vama ljudi i sta ste se uvatili samo za taj Office kao dokaz da Symbian programi uopste ne rade kako treba,a koliko nas koristi taj Office toliko!?Ajd sad da mi nadjemo vama tako neki program i tako onda izgeneralizujemo stvari,odjednom da WinMobile nije nizasta,da to samo"lici na OS",da...
U pravu ste za neke stvari,za neke niste i PRESTANITE da pisete o brzini kad vase sprave imaju po 3 PUTA vise RAM-a i 3 PUTA brze procesore i sta tu ima da se poredi"realno"!?!?!
Ako uskoro izadje neki Symbian smartphone sa 400-500-600MHz procesorom i vise desetina MB RAM memorije (umesto nekoliko MB) ONDA ce mo da ih uporedjujemo 1 na 1 po brzini izvrsavanja ovog ili onog,dotad mozete da uporedjujete SAMO upotrebljivost!
Znaci i sa jednim i sa drugim mozete da surfujete,i sa jednim i sa drugim mozete da imate i touchscreen i tastaturu ili samo jedno ili drugo,i sa jednim i sa drugim mozete da slusate muziku,povezujete se na razne nacine sa kompjuterom... samo je pitanje za koji se od dva ravnopravna sistema odluciti,dosta vise samo o sirovoj brzini kad poredite OS-ove a ne hardver!
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
Pa ja samo o UPOTREBLJIVOSTI i pricam sve vreme - ne kapiram.. Znaci ja recimo skinuo sa neta BMW i Shelby Mustang 2007 verzija (brooka auto) kataloge koji su u pdf formatu.. I krenem da pokazem ortaku - i ono sve leti - slike, txt, specifikacije ma sve na win mobile (eten).. A to kad sam pokusavao na symbianu (motorola A1000) - on je jednu sliku iz bmw (x5) kataloga zumirao u proseku 2 minuta.. E sad nemozes da kazes da symbian ne otvara pdf dokumenta - on ih otvara - ALI JE NEUPOTREBLJIVO!!! A isto tako i za office, chm, mht, itd.. A cene tih uredjaja su tu negde - 270 za nokiu ili 300 za qtek s110 - tako da prica o hardveru ne pije vodu.. Ako dam cca 300 evra za mobilni uredjaj ocu da je UPOTREBLJIV MAXIMALNO.. Mislim zasto bi dao slicne pare za nesto sto EMULIRA prave stvari - kad za slicne pare mogu da uzmem pravu stvar..

ljudi a da se slozite da se ne mozete sloziti :)

NE,nego pises koliko brzo zumira sliku,koliko brzo ucitava .pdf od 40MB,koliko brzo... a to je sve posledica neceg drugog ne samom Symbian-a!Kad bi neko mogao portovati Symbian na hardver tvog PDA,mislis da ne bi tako brzo radio ovo ili ono!?Nije isto brzina i upotrebljivost,to sto si ti predstavio BRZO pregledanje slika iz nekog kataloga kao nesto sto je tebi presudno za upotrebljivost i kao nesto najnormalnije sto SVI mi radimo jer,eto nemamo kompjuter da na njemu gledamo,ili sta vec... pa zato kazem da nije to u redu!
A o cenama bolje da ne pocinjemo,jer to sto ti pises o Symbianu vazi i za najjeftinije od 170-ak eura za 6630,a koliko je najjeftiniji tako opremljen PDA+GSM sa svim funkcijama koje ima 6630,i bez obzira da li tebi"bas imalo treba kamera",jer nije cilj da uporedimo ono sto ti treba,nego sta ti nude za te pare ovamo a sta tamo,a sta ima za tih 170-ak eura od PDA+GSM-ova!?
Pozdrav ,)

Nije isto brzina i upotrebljivost,to sto si ti predstavio BRZO pregledanje slika iz nekog kataloga kao nesto sto je tebi presudno za upotrebljivost i kao nesto najnormalnije sto SVI mi radimo jer,eto nemamo kompjuter da na njemu gledamo,ili sta vec... pa zato kazem da nije to u redu!

Pa ja - sto bi gledali kataloge na mobilnom kad imamo komp gajbi.. Sto i da surfamo sa mobilnog kad imamo komp gajbi - cista glupost.. A jes vala brzina i upotrebljivost bas nemaju veze jedno s drugim.. Eto ja uzeh core duo E6600 i ta konfiguracija mi je isto toliko upotrebljiva kao i konfiguracija sa celeronom na 300 MHZ - samo dzabe bacih pare - pa ja:d.. A i kad surfam na win98 na 300 MHZ sa 32rama (symbian uredjaj sa par mega rama) i na xp-u na E6600 sa 2 giga rama (eten 400 mhz, 128 ram) - i ono otvorim vise stranica sa slikama (open i new window) + mp3 u pozadini + neka jos aplikacija - ma sve to isto - nema razlike :d .. Ono bas upotrebljivo.. 3dmax na 300MHZ ma milina.. Doom3 opusteno..

Pa topic je PDA ili mobilni do 400 E koliko sam ja skapirao.. Za te pare moze da se kupi win mobile + fon uredjaj bez problema.. Koga zab*ole sto imas symbian fon-ova za 170 E kad si spreman da das 400? U jee ne samo da prelecete preko odgovora nego ni temu ne pogledate kako treba a ulecete u raspravu ko da ste licno dizajnirali i symbian i win mobile uredjaje :d.. Mislim :banana: - Partizan sampion! :banana:..

Poslednja izmena:
E ovo stvarno ne vodi nicemu kako samo izvrces stvari!?!?ISTO je upotrebljiv svaki noviji Symbian kao i svi noviji PDA a svaki od ovih najnovijih Symbian telefona je mnogo brzi nego raniji i nije poenta da OPET kreces sa nekom analogijom sa PII masinom i Windows 98 vs PV i Windows XP (sto kazu na TV emisiji Slagalica) :D jer ne moze to tako,nije ti Symbian toliko zaostao OS,pre ce biti kao G4 i Panter vs PV i Windows XP (jooooj Slagalice) :d!!
Ajd sad pomenuo si bas Eten sa 400MHz procesorom i 128MB RAM-a,e sad cu ja da mu pariram sa N73 koja slicno kosta ali je ISTO tako nevidjeno brza,ima DUPLO sporiji procesor,a RAM-a ima ne znam koliko PUTA manje,pa opet parira u brzini!!
I sta sad,sad je opet Symbian napravljen da"lici na OS",kako to,kako jedan tako kompleksan OS (sad vec dosta unapredjen u odnosu na prve verzije) moze da leti na N73 a toliko je hardverski slabija od tvog Etena (aj sad se opet uvati za Office i ne pravljenje njegove identicne kopije za Symbian vec pravljenje uproscene verzije)!?
I nije poenta da poredis surfovanje na PDA i gledanje kataloga slika i fotoalbuma na onolicnom ekranu,znaci stvarno su ti pokvarena poredjenja,poenta je sto SVI surfuju lako i pregledno (i da,i svaki Symbian ima i multitasking,mozda si ti imao 7650 pa ti je zato kocio jer je bio PRVI Symbian,a znamo koliko su savrsenstvo prvi macici) a SKORO NIKO nije toliki genije ko ti da gleda kataloge od po,ko zna koliko desetina MB,na onolicnom ekranu i to predstavlja kao neku svakodnevnu aktivnost (e,sto sam juce odgledao tri kataloga i dva fotoalbuma i procitao 4 uputstva za ovo i ono i stvarno sam pametan sto sam uzeo WinMobile uredjaj) ali to je IZUZETAK a ne pravilo kako ga ti predstavljas,mada kako su ti poredjenja izvestacena ne bi me iznenadilo da ti to svaki dan samo i radis pa ti je toliko bitna brzina pregleda slika.U tom slucaju citaj i uzivaj,i pazi na oci!
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
A po cemu ti leba ti zakljucujes da su isti u brzini? Po imeniku? Po cemu? Pa dovoljno da je aplikacija iole zahtevnija i gotovo - symbian je neupotrebljiv zbog losijeg hardvera - i ti kao se slozis jer jelte ima slabiji procesor, manje memorije itd..
PRESTANITE da pisete o brzini kad vase sprave imaju po 3 PUTA vise RAM-a i 3 PUTA brze procesore i sta tu ima da se poredi"realno"!?!?!
- i onda odjednom isti!?.. Ma ti neda veze smozgom nemas - nego strasno.. Pa dal si video i jedan jedini sinteticki test pokrenut na symbianu i pokrenut na win mobile-u ? Pa neda nemogu da budu isti u brzini - nego to je vec tesko lupetanje.. Sad odjednom isti!? Ti partizan sampion! bi da ispadnes pametan a pola tvojih postova nema ali veze smozgom - googlaj malo i onako si u ovu temu upao kao padobranac pa sad lupetas cisto da bi nabijao postove..

Ama covece... kako mozes da poredis tamo neke Symbiane od ko zna kad i tako generalizujes A SAM kazes da se ovde porede oni od po 400 eura!!E onda ima da se porede najnoviji koji toliko kostaju kao N73 i neki od vasih slicne cene,e onda imas da vidis kako radi u akciji u bilo kojoj aplikaciji pa onda da tvrdis nesto a ne si se uhvatio za neka iskustva sa starijim Symbianima a poredis ga sa svojim najnovijim uredjajem!
E pa ne moze to tako,ako ces bar da poredis u cenovnom rangu onda poredi iste,a N73 je mnogo napredniji Symbian fon nego sto ih se secas a opet ima mnooooogo sporiji procesor i mnooooooooogo manje RAM-a a da su isti (pod tim sam mislio na ono sto si citirao,tek kad naprave takav telefon,sa CPU i RAM-om kao na vasim uredjajima,onda ce moci da se realno poredi brzina na istim zadacima u istim aplikacijama) a u realnom radu je sve to sad bez neke razlike,bilo koji da je OS a na razlicitim hardverima!
A ti kao da ne kapiras nista (cuj KAO) nego sve vreme okreces na neke gluposti,sve vrtis na neke kataloge od po nekoliko desetina MB i sad neko na osnovu toga treba da zakljuci neko da je WinMobile uredjaj bolja kupovina,ajd ne lupetaj!Sad hoces screenshotove testova,i dalje ne mozes da poverujes da kudis nesto sto si video na 7650 ili ko zna kom sa ovim sto je sada aktuelno na N73 i slicnima i to i dalje na mnogo slabijem hardveru pa opet u realnom radu ne zaostaje koliko ti predstavljas (ej,tvoje Eten za 2 sekunde ucita sliku a neki Symbian potrosi 2 minuta da ucita sliku,pa ne da lupas nego...)
Uostalom padobranac si ti,ja imam dovoljno postova,ne brini ti za mene!!
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
Cekaj da razjasnimo - ti kazes da n73 sa procesorom ARMv1024 na 200MHz i 48 mb za ram i za rom!? brza (samo ne znam u cemu - imeniku) koliko i uredjaj sa samsung procesorom na 400 mhz (ekvivalent intelu na 600 MHZ) i 256 MB za ram i rom? Mislim - kapiram da ceo dzeparac dajes na N73 ali ne preteruj:d..

Plus poredis SMARTPHONE sa POCKET PC uredjajem - toliko o padobranstvu..

Za ljude koji se ne kapiraju: smarphone i pocket pc su dva totalno razlicita koncepta.. Smartphone je TELEFON sa dodatom funkcijom operativnog sistema - radi surfa - multimedjie, da mozes da slusas muziku, pregledas neki video klip, otvoris neki ne preterano zahtevan dokument itd.. Pocket pc je "DZEPNI PC" - KOMPIJUTER kome je tek NAKNADNO dodata funkcija telefona.. Pocket pc je stoga ozbilnije zamisljen jer pre nego sto su uopste integrisali telefon u njega - koristio je ozbiljnim ljudima za rad sa ozbiljnim aplikacijama.. Pocket pc pogotovu palm su se pojavili mnogo pre smartphone uredjaja imaju mnogo duzi staz - ozbiljnije funkcije - te stoga i mnogo ozbiljniji hardver - i mnogo se duze usavrsavaju nego smartphone uredjaji koji su se relativno skoro pojavili.. Porediti smartphone i pocket pc je kao porediti PS3 i PC - na PS3 (sony playstation3) moze da se radi gomila stvari koja moze da se radi i na PC-u ali porediti ih je totalno besmisleno.. Mogu da se porede recimo N73 ili E61 sa MPX200 ili MPX220 i o tome da se raspravlja ali porediti N73 ili E61 sa qtekom 9100 etenom M600 ili recimo hx4700 +gsm card je totalno neznanje i budalastina - i potpuno je imbecilno ali i malcice ih uporedjivati..

Sto se tice citanja dokumenata (bilo - ebookova - pdf-a worda - excela itd) na etenu - googlaj malo i pogledaj forume pa vidi koliko ljudi koristi i odusevljeno je bas ovom funkcijom. Etenov display zbog nenormalne ostrine je zakon za citanje knjiga i teskih tehnickih tutoriala koje da citas na monitoru - ispale bi ti oci. Ja pred spavanje volim da citam - sto i tebi partizan sampion! toplo preporucujem..

Poslednja izmena:
Vrh Dno