Šta je novo?

Zastita potrosaca kroz zakone i praksu (FAQ u II Postu)

• Začetnik teme Začetnik teme ABCD
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne postoji scenario da ce prodavac da mu bude svedok ili poslovodja radnje. Tek ne postoji scenario i da pucka da mu odmah vrate novac ili drugi tv. Jedino ako dobiju direktivu od nekoga iznad, pa to urade. Servis je taj koji mora ustanoviti kvar, ne zaposleni u radnji

Koji model tva je u pitanju?

Opet navlačiš vodu na vodenicu kako funkcioniše ovde kod nas, u praksi, a totalno je protivzakonito.
Dakle, on je reklamirao saobraznost, nije u pitanju garancija koja se daje ili ne daje nakon 2 godine.
U zakonu jasno i precizno piše da saobraznost daje MALOPRODAJA, pa tako ona i treba da je reši.
Kako maloprodaja rešava nije stvar kupca, može to da rešava na milion i jedan način, ali to kupca ne zanima.
Dakle, nije rešena saobraznost nakon 30 dana, nov TV ili pare.

Samsung 55 inca,kupljen kad je bio crni petak proslog novembra

Ne postoji scenario da ce prodavac da mu bude svedok ili poslovodja radnje. Tek ne postoji scenario i da pucka da mu odmah vrate novac ili drugi tv. Jedino ako dobiju direktivu od nekoga iznad, pa to urade. Servis je taj koji mora ustanoviti kvar, ne zaposleni u radnji

Koji model tva je u pitanju?
Kapiram tvoj odgovor pre,uraditi novi zapisnik,sačekati 8 dana pa onda pisanje,mislim da cu odmah na pisanije,deluje mi da je sa ovima cekanje cisto gubljenje vremena.

Ako i dalje postoji problem tražiš da se napravi zapisnik da kvar nije otklonjen i na licu mesta tražiš od maloprodaje novac ili drugi isti takav TV.
Moj odgovor se odnosio na ovo. Na licu mesta moze uzeti svoj tv i napraviti novi zapisnik, a moze i ostaviti tv i otici kuci. Ako servis kaze tv radi, nikakva sila ih nece naterati da daju drugi ili pare. Jedino protivzakonito da otme i posle zaglavi robiju. U ovom slucaju zakon je odmah tu. Ja se slazem da je protivzakonito ovo sto se radi, posebno u ovom lancu gde ide mnogo bezobraznije, ali dajem dobronamerne savete kako najbolje da izvuce iz svega.

Mozes da nadjes neku ogrebotinu na tvu i kazes da nije bila, pa nesrecni radnik koji je pravio zapisnik mora da plati tv. To ne bih radio, jer karma je ..... Ne verujem da je u tm praksa da na prijemu urade brdo fotografija od uredjaja koji ide u servis. Vecina maloprodaja pravi, bas zbog ovih gluposti.

Hvala za odgovore,ja da te pitam jos ovo,da li je bolja opcija ovo sto ja zelim da uradim ili ovo tvoje i to u slučaju da je TV uopste u radnji.Ako kapiram ti mi ovo kazes da bi sto pre radio situaciju i da ne bi morao da ih tuzim

Sutra zoves telefonom radnju u koju si predao tv. Pitas da li znaju sta se desava sa reklamacijom. Kad ti daju tacnu informaciju gde je tv, videcemo dalje. Tehnicki, ako su i odbili reklamaciju u roku od 30 dana moraju da te obaveste da je tv stigao na mesto gde je predat. Ne mogu da ti odbiju reklamaciju i zaborave tv negde na pola godine.

Ma jasno,nego bi radije sa njima mejl pred tuzbu nego da me opet zavlace,prosto im ne verujem posle ovoliko vremena ni da su ga popravili.

Sta raditi ako je TV u radnji,a sta ako nije?

Na nas kao prodavce vansudsko se pokazalo najdelotvornije. Skoro svako a mozda i svako je reseno u korist potrosaca. E sad, ne znam da li neka, za koja znaju da nece proci, uopste i dostavljaju nama ili klijentu kazu da je neosnovano.

Radnja sebe stiti izvestajem servisa. Ja kao prodavac moram da verujem tebi da uredjaj ne radi, a moram da verujem i servisu da uredjaj radi. Apsolitno ne zelim i nisam u obavezi da sa tobom zajedno osluskujem da li nesto pucketa.

-Dobar dan, imam tv kupljen kod vas, nesto pucketa u hdmi portu.
-Dobar dan, dajte tv, daljinski, naponski kabl i dajte dokaz o kupovini.
-Izvolite.
-Hvala.
-Molim.
-Dajte mi Ime, Prezime, Telefon, Mail ako imate
- Petar Petrovic, 064/555-333, [email protected]
-Opis kvara? Pucketa u hdmi portu?
-Da, tako je
- Kupac kaze da nesto pucketa u hdmi portu. Navodi da je treci put u servisu, zeli povrat novca.

To ti je do prodavca. Ako je prodavac neljubazan ili kupac neljubazan, ispljujemo se i izvredjamo i na kraju se usaglasimo da uradimo ovo identicno sto pise. Uradio sam hiljade reklamacija, nikad niko silom nista dobio nije, a posebno ne bezobraznoscu.

Primer, isti artikal, ide direktna zamena, nema potrebe za servisom.

Fin kupac: dobar dan, kupio sam ovo pre par meseci, prestalo je da radi, pa sam doneo da vidim sta da uradimo. Da li ima garanciju, moze li se popraviti, zameniti, sta god, samo da mi radi.
Fin prodavac: dobar dan, desava se, sta da radimo. Dajte mi racun. Skeniram racun, dam kupcu nov uredjaj, stari uzmem.

Sve traje 2 min maks. Ako trazis, mogu da storniram stari racun i kucam ti isti novi da imas novu garanciju.

Beobrazan kupac: vracam ovo (bez dobar dan naravno)
Ja: dobar dan i vama. Zasto biste vratili
bk: sta te briga, imam pravo
ja: imate ako ne radi da ulozite reklamaciju
Bk: ma kakva reklamacija, daj mi pare odmah
Ja: ne ide tako, postoji zakon, ne pisem ga ja
BK: znam ja zakon, ja sam pravnik
Ja: sjajno, onda cemo se lako dogovoriti da napravimo zapisnik i uredjaj posaljemo na proveru
Bk: ma kakva provera, zastita poteosaca kaze odmah pare
Ja: dajte da vidimo gde to pise
BK: citao sam na nekom forumu
Ja: evo vam racunar, zastita potrosaca, procedure
Bk: ali meni to treba za posao, covek sedi i ne radi nista
Ja: stvarno razumem, ali ako je vazno za posao onda imate rezervu

Onda uradimo zapisnik kao na pocetku sto je pisalo, pa mu stigne 8 dan poruka da se reklamacija prihvata i da ce biti resena u zakonskom roku. Pa mu 29 dan stigne poruka da je odobrena zamena ili povrat novca. A da je bio fin, zavrsio bi za 2 min sve.

Naravno, postoje situacije gde iako si fin ne vredi. Ne znam jesam li pisao, ljudi mnogo fini donose 3 puta komp na servis, uspon vraca kao ispravan. Doslo me da ja sednem i probam, ali znam da cu sebe da uvalim u problem. Mene vise sramota, jer vidim da su normalni i da ne zezaju. Tek cetvrti put Usponu izmolimo povrat novca. Bas mi krivo, al ne vredi. Dok servis ne kaze moze, ja jedino svoje pare da dam i nosim komp kuci za decu kad porastu.

Aha,kapiram iz kog ugla pricas,ja i sada u ovoj situaciji mogu na vansudsko.

Znaci servis kako odluci,ne finoca.

Da sam tražio zamenu,dobio bi je verovatno,pokušavam da se sklonim od TM zauvek .

Nisam te razumeo oko finoce,nije mi ponudjeno da dobijem zamenu,odmah su kucali izvestaj i rekli da ide TV ponovo u servis,zar ti kao prodavac imala pravo da im das zamenu bez provere opreme u servisu?

Bio sam ljubazan,lagana prica da prodavacicom koja mi je rekla da ocekujem poziv ubrzo posto je druga reklamacija u pitanju,niko nije zvao.

Moje misljenje je da je cela frka zato sto zelim novac,da sam tražio zamenu,dali bi je najverovatnije,e to bez servisa da daju nisam znao da smeju,mislim na prodavce,i zamenu,pare pretpostavljam da ne smeju ili i to smeju.

Ako uradim kao sto ti kazes,ulazim opet u proces sa njima,pa cekam osam dana i onda da ulazim u vansudsko ili i sad mogu u vansudsko bez ponovnog petljanja sa njima u radnji?i cekam do 90 dana za odluku,ako me odbiju sud.Moracu da razmislim sta da radim,koja opcija mi je bolja,ova tvoja ili mejl pred uručenje i sud.

I sta ako TV nije u radnji?

Poslednja izmena:
Ne, ne, ti se izjasnis sta zelis, to se unosi u zapisnik. Uvek ide u servis. Postoje artikli koji ne idu u servis, nego je dogovor za uvoznikom da se radi direktna zamena ili se vracaju pare ako nemas vise taj artikal. To nisu televizori, lapotopovi, monitori, racunari, telefoni i slicno

Kako god, posle 2 popravke u roku od 6 meseci imaš pravo na pare i njih traži, ne treba ti 2x krpljen TV, taman da ga je sam Tesla popravljao.

Druga je reklamacija, nigde nije napisao druga porpavka. Mozda je i prvi put bilo kao i sada, testiran i ispravan, odbijena.

Pa tako svaki prodavac može da te zeza unedogled i da čeka da istekne 2 godine, a onda šut u dupe.

Necu da gresim dusu, ne znam za ostale, ali kod mene se uredjaj primi, posalje u servis, vrati nazad. Nikakav dosluh sa servisom, tipa ajde da mu odbijemo, a ti cacni i porpavi ili popravi pa cemo reci ispravan je. Bukvalno smo samo kurir. Kao kada prodamo, samo u kontra smeru. Kupac dodje, naruci, ti uzmes od uvoznika i prodas. Pokvari se, kupac donese, posaljes u servis, servis kaze ne radi, vratis kupcu pare, uvoznik vrati tebi. Ti si na 0. Ne znam da li servisi imaju neke dilove sa nekim, da uvale deo i naplate jer i oni to vracaju nazad uvozniku, a uvoznik valjda nazad u neke regionalne magacine ili centre. U taj deo vec nisam upoznat.

Bio kvar prvi put,menjali plocu,sad isti kvar po drugi put.
Odgovorili mi na mejl ko i prosli put,prosledejeno odgovarajućoj sluzbi.Ocekivano.

Zato i zatežu jer znaju da ako priznaju kvar ti možeš da im tražiš pare koje moraju da ti vrate.
I sad su odlučili da primene taktiku odugovlačenja, ne znam samo po kom osnovu i po kojoj logici, jer time što ti nisu odgovorili učinili su prekršaj.
Kako god, moraćeš da ih pritegneš svim silama i gledaj da uzmeš pare, jer je moguće da taj TV ima fabričku grešku koju još uvek nije priznao Samsung, pa ako Tehnomanija prizna da TV ne radi kako treba, ide iz njihovog džepa.
A sad mi pade na pamet, možda su samo uradili reboling i vratili ti TV, on je radio neko vreme i ponovo se manifestuje problem.
Sličnu svinjariju je imala Yamaha sa jednim njihovim AV Risiverom, baš je HDMI modul bio falš, nikada nisu priznali grešku, iako su ljudi širom interneta prijavljivali identičan kvar, koji su rešavali neki elektroničari manje ili više uspešno.

Poslednja izmena:
Jel moze savet gde kupiti TV a da su pouzdana kompanija oko ovakvih stvari.
ovo uopšte nije tema za to. postoji tema za loša iskustva sa prodavnicama tehničke robe

Kupio jedan proizvod preko KlikKlak-a, vratio ga 10.09 kurirom i nikako da mi vrate novac na racun. Prvo su bili izgovori kako se sele a sada cekam da se finansije smiluju da uplate. Ovo sam dobio na mail pre tacno sedam dana:

Poštovanje,

pokrenuta je procedura za refundaciju , izdat je nalog službi finanasija.

Novac se refundira na karticu kojom je izvrešna uplata .

Izvinjavamo se zbog čekanja, došlo je do manjeg zastoja zbog selidbe .

Hvala Vma na strpljenju i razumevanju .

Preko Ananas-a sam isto skoro nesto vracao, sve bilo zavrseno za 2 dana, i povrat i uplata. Jako lose iskustvo sa ovima, prvo i verovatno poslednje.

Cim sam pomenuo advokata dobio sam novac u roku od 1h. Strasno. Mozda se tako pogodilo ali....

Kupio jedan proizvod preko KlikKlak-a, vratio ga 10.09 kurirom i nikako da mi vrate novac na racun. Prvo su bili izgovori kako se sele a sada cekam da se finansije smiluju da uplate. Ovo sam dobio na mail pre tacno sedam dana:

Preko Ananas-a sam isto skoro nesto vracao, sve bilo zavrseno za 2 dana, i povrat i uplata. Jako lose iskustvo sa ovima, prvo i verovatno poslednje.
Ako si platio karticom i zaključiš da te ovi zavlače isto možeš i da reklamiraš banci sa dokazima da si probao komunikaciju sa trgovcem i tim slučajevimase banka ti vrati pare i sve ok...

Cim sam pomenuo advokata dobio sam novac u roku od 1h. Strasno. Mozda se tako pogodilo ali....
Portefilo se. Ako tvoj zahtev nije opravdan, možeš da povedeš advokata sa sobom i kaže evo nas, džaba.
Ovo je njihova greška, pa je bilo potrebno podsetiti ih. Više puta.

Ni vansudsko ne pomaze,pretpostavljam,samo gubljenje vremena?
Loše pretpostavljaš, vansudsko je trenutno najjača opcija koja se itekako degradira.

Ako je tvoj TV u radnji, ti ćeš pre nego što ga preuzmeš da zahtevaš da se na licu mesta testira i da vidiš u prisustvu radnika/svedoka da li je sređen ili nije...
Zašto bi to radio, time bi pristao na popravku van zakonskog roka i van okvira prava koja ima? (II put se kvari isti TV)
Radnja je već pravno sebi pucala u noge (odbili su reklamaciju pa su na svoju ruku popravili TV pa je još i bio duže od 30 dana kod njih bez vlasnikovog izričitog pristanka), potreban je samo pravi pritisak (to se valjda zove "veza") da pristanu na bilo šta. Ako dobije dobrog pravnika preko vansudskog smaraće ih on, znam iz prve ruke i kako će ih smarati.

Da li moguće ostvariti prava potrošača (reklamacija) bez fiskalnog računa?

Imam izvod iz banke sa tom transakcijom kao i SMS poruku, ali fiskalnog nigde.
Da li prodavac ima u svojoj evidenciji kopiju pa da nađe po datumu i vremenu?

Portefilo se. Ako tvoj zahtev nije opravdan, možeš da povedeš advokata sa sobom i kaže evo nas, džaba.
Ovo je njihova greška, pa je bilo potrebno podsetiti ih. Više puta.
Da, bilo je potrebno da ih podsetim. Jako neodgovorno. Ne bih da ovde kopiram celu prepisku ali neprofesionalno...

Da li moguće ostvariti prava potrošača (reklamacija) bez fiskalnog računa?

Imam izvod iz banke sa tom transakcijom kao i SMS poruku, ali fiskalnog nigde.
Da li prodavac ima u svojoj evidenciji kopiju pa da nađe po datumu i vremenu?
Prodavac nema nikakvu obavezu prema tebi što se tiče fiskalnog računa. Dao ti ga je pri prodaji, to mu je bila obaveza. Da li će ti izraditi kopiju zavisi isključivo od dobre volje, ne možeš ga nikako naterati na to.

Nemoj da reklamiraš lično već podnesi reklamaciju elektronskim putem (i-mejlom) korisničkoj podršci i priloži skeniran izvod iz banke. Drugačije će reagovati (ozbiljnije) nego da se raspravljaš sa prodavcem u radnji šta je validan dokaz kupovine.

Imao sam skoro takav slučaj. Prvi fiskalni koji sam izgubio a da je uređaj u garanciji.
Prvo je morao kontakt sa podrškom, u prodavnici su mi rekli da ne smeju bez njihovog odobrenja. Može, i nije bio problem ako je ova tekuća godina u pitanju.
Podrška me je uputila u prodavnicu sa tim izvodom iz banke (vidi se broj transakcije, odštamapano, prilažu ga) gde su na osnovu toga odštampali kopiju fiskalnog. Izgleda isto ali piše "Ovo nije fiskalni račun". Tako je poslat na servis.
Probaj, ništa te ne košta. Ja sam bio svestan da je to jedino moja greška i izašli su mi u susret.

Nazad
Vrh Dno