Šta je novo?

Yunet optika - mts

Sve se može kad se hoće...baš me zanima koga su zakinuli da bi ovo sredili.

Zaklinjem se svojom čašću da ću govoriti istinu i samo istinu i ništa osim istine.

Izvinjavam se javno kompaniji Yunet International, što sam ih javno blatio i klevetao na internetu, ipak su najbolji provajder interneta u Srbiji.

Ova izjava naravno vrijedi do sutra u 8 uveče 😁.

Single server, SOX...samo brije...😀

Prilozi

• Screenshot 2026-09-28 at 20.35.31.webp
    Screenshot 2026-09-28 at 20.35.31.webp
    25 KB · Pregleda: 64
Pogledajte prilog 554994
Evo grafika u poslednjih nedelju dana, skripte se okidaju svakih 10 minuta, hvala @shamanNS za inspiraciju.
Vidi se neko "poboljšanje" na SOX speedtest-u nakon radova ali je istovremeno pogoršan speedtest ka mts serveru.

Poslaću oko ponoći novi screenshot (tada se dešava neki magični reset kada se svi korisnici YUNet uspavaju, izgleda 🙂)

Probajte i druge testove brzine, nije Speedtest jedini...

Шта учини само један +10G линк 🥰🤣

U što jaka optika ! Jaka egzibicija brate, jak protok u p.m. ! Nadogradnja u fulu, lele što mali ping...🤣🤣🤣

Deluje sve mnooogo brže, otvara streaming sajtove instant. Ping u WOT-u koji jedini i igram je pao za više od pola... Da se ne ureknemo 🤞

Sox i sbb su u kanalu već 10 dana... Zato i ne radi eon uveče.
Dragi kolega,

Može li neki tracert ili MTR koji ukazuje da je SOX "u kanalu"?

Mi najviše volimo kad nam korisnici dokumentuju problem, pa da ga brzo rešimo.

Nego je nama problem što nam niko drugi od SOX korisnika ne prijavljuje probleme, a imamo mnogo zaje.... korisnike koji vole da prijave kad im ne prođe treći ping.

Svakako predlažem da uradite intenzivno i višestruko testiranje alatima sa adrese https://testmyspeed.sox.rs/ a ako to ne pomogne imamo i neke CLI alate tipa iperf, NLNOG RING, Ark CAIDA, itd...

Posle toga možete preći na razne BGPlay instance, bgp.tools (koji takođe hostujemo u našoj mreži), RIPE RIS i Catchpoint (od skora kupljen, pa se zove Logic Monitor).

Kao što vidite postavili smo u SOX mnogo mernih sistema kako nam korisnici ne bi bili uskraćeni za pravovremenu informaciju o stanju mreže.

Pri tome imamo 8 Internet nadprovajdera od kojih je 6 Tier-1.

Hostujemo mirror sajtove skoro svih, a svakako najpopularnijih LINUX distribucija https://mirror1.sox.rs/

I baš niko nam nije skrenuo pažnju da smo "u kanalu".

Pozdrav

Perke

Heh...sad se javio kad su ovi iz YUnet-a pustili još jednu "cevku" i sredili zakrčenje...
Provrti malo postove od pre nekoliko dana, ima dosta materijala za analizu.
Čak i ja koji ne gledam EON i link ka SBB serverima mi je potpuno efemeran, imao sam mnogo lošiji protok nego danas, otprilike 2x lošiji, dok je nekima bio na nivou ADSL-a i potpuno neupotrebljiv za TV striming.
Čekamo @poglavicas da doda nešto na ovu temu, mislim da neće ostati imun.

Mislim da je lik iz SOX-a, ne iz YuNeta...

Pa jeste iz SOX-a, jasno mi je.
Poenta je da se baš sad javio kad je YUnet pustio dodatne resurse u pogon i sredio probleme, pa nas čelendžuje da mu pokažemo šta to ne valja sa linkom prema SOX-u, a sad sve radi dobro, bar meni radi onako kako treba, iako nemam EON da proverim kako je to u realnom radu.
Izvukao deo Mikijevog posta i pita šta ne valja sa SOX-om, a niko nije rekao da ne valja sam SOX, već link od YUnet-a kao SOX-u nije radio kako treba sve do danas.

Svakako predlažem da uradite intenzivno i višestruko testiranje alatima sa adrese https://testmyspeed.sox.rs/ a ako to ne pomogne imamo i neke CLI alate tipa iperf, NLNOG RING, Ark CAIDA, itd...

Posle toga možete preći na razne BGPlay instance, bgp.tools (koji takođe hostujemo u našoj mreži), RIPE RIS i Catchpoint (od skora kupljen, pa se zove Logic Monitor).

Kao što vidite postavili smo u SOX mnogo mernih sistema kako nam korisnici ne bi bili uskraćeni za pravovremenu informaciju o stanju mreže.
U ovome lezi srz problema kod nas. Kontam da si iz SOX-a - ako gresim ispravi me. Ti predlazes da mi kao krajnji korisnici koristimo alate, testiramo... to nije nas posao niti mi imamo znanje i potrebu za istim. Platim proizvod - hocu da radi. Sta ce neko od vas da radi - apsolutno me ne zanima. Problem postoji - treba da ga resavaju ljudi koji su odgovorni za to. Ako ne radi - prijavis problem - prodavac ga resi u zakonskom roku. Ako ne radi - reklamacija. Do vidjenja. Kad odvezes auto kod automehanicara - jel razgledas alate malo po radionici???

Meni je čudno da se niko iz Yunet-a nije javio ovde, al siguran sam da čitaju naše postove... Da bar imamo neki info šta se dešava.
Po meni su povećali kapacitet yunet-mts, al ima šta da se radi još meni do SoX-a speedtest Download jako varira, sa Uploadom nije problem.

Dragi kolega,

Može li neki tracert ili MTR koji ukazuje da je SOX "u kanalu"?

Mi najviše volimo kad nam korisnici dokumentuju problem, pa da ga brzo rešimo.

Nego je nama problem što nam niko drugi od SOX korisnika ne prijavljuje probleme, a imamo mnogo zaje.... korisnike koji vole da prijave kad im ne prođe treći ping.

Pri tome imamo 8 Internet nadprovajdera od kojih je 6 Tier-1.

Hostujemo mirror sajtove skoro svih, a svakako najpopularnijih LINUX distribucija https://mirror1.sox.rs/

I baš niko nam nije skrenuo pažnju da smo "u kanalu".

Pozdrav

Perke
Dragi kolega, lepo je videti da neko sa te strane brda prati temu. Možda niste prelistali unazad da vidite da su ti isti tracert i MTR izveštaji danima unazad slati i operateru i kačeni ovde, pa su se nekako uvek gubili u prevodu.

Nego, kad već imaš sve te dostupne alate i 6 Tier-1 provajdera, baš me interesuje – da li tvoji merni sistemi vide i taj čuveni istorijat prometa ka YuNetu u 22, 00 h u poslednje tri nedelje? Baš bih voleo da vidim taj grafikon pre nego što je danas svanuo ovaj novi +10G link. Znaš kako kažu, papir i logovi ne lažu. 😉

Inače, lepo je videti ovaj skok, bolje je, ali je i dalje to samo malo više od polovine mog paketa 500/250.

P. S. Slično je i sa sbb-om, ruku na srce eon radi večeras, da ne ureknem.

Prilozi

• InShot_20260928_214858581.webp
    InShot_20260928_214858581.webp
    48.1 KB · Pregleda: 57
Očigledno su sa 10G linkom "pokrpili" stvar, da vide kako će da se razvija situacija, jer bez njega je pretilo da im kola krenu nizbrdo, a to nisu hteli.
Jer što bi plaćali "veći fi", ako i ovo može da radi posao.
Umiriće se ljudi, neće biti idealno kao što smo mislili da će da bude kad smo potpisivali UO, ali će biti dovoljno dobro da ne krene bežanija.

Za sada da, videcemo kad padne sneg kako ce da bude.😁

U ovome lezi srz problema kod nas. Kontam da si iz SOX-a - ako gresim ispravi me. Ti predlazes da mi kao krajnji korisnici koristimo alate, testiramo... to nije nas posao niti mi imamo znanje i potrebu za istim. Platim proizvod - hocu da radi. Sta ce neko od vas da radi - apsolutno me ne zanima. Problem postoji - treba da ga resavaju ljudi koji su odgovorni za to. Ako ne radi - prijavis problem - prodavac ga resi u zakonskom roku. Ako ne radi - reklamacija. Do vidjenja. Kad odvezes auto kod automehanicara - jel razgledas alate malo po radionici???
Iz SOX-a sam i na ovom forumu 15+ godina.

Pa sam nekako kapirao da se zna.

Sorry na zabuni, moja greška i prepotentnost...

Ne branim ja YUnet (koji nam čak nije ni korisnik), samo pokušavam da izkomunuciram informacije šta je sve SOX uradio za krajnje korisnike Interneta u Srbiji, pored gore navedenog...

A doveli smo u Srbiju

CloudFlare
I-root DNS server
J-root DNS server
E-root DNS server
F-root DNS server
D-root DNS server

PCH, Gransy, Verysign MSK-IX anycast node-ove

NETFLIX, Bytedance, META, Google, Hetzner Akamai, M247, CDN77, Tencent, Valve...

Dakle do 1.1.1.1, 9.9.9.9, 8.8.8.8 preko SOX-a na najbrži mogući način.

Koliko blizina DNS-ova i CDN-ova utiče na kvalitet i raspoloživost Interneta možda nekom drugom prilikom...

Direktne veze sa 15+ tržišta kroz saradnju sa drugim IXP u regionu itd...

Ne uspevamo još da povežemo Starlink, ali verujem da smo blizu (ne fizički jer to jesmo, orman do ormana u jednom od 20 Data Centara u kojima smo prisutni, nego strateški)

Pa mi malo krivo kada neko kaže da je SOX "u kanalu"...

A SOX je privatna firma, neutralna i nezavisna od osnivanja 2010. Nama je zadovoljstvo korisnika i dobar imidž apsolutno sve...

Dragi kolega, lepo je videti da neko sa te strane brda prati temu. Možda niste prelistali unazad da vidite da su ti isti tracert i MTR izveštaji danima unazad slati i operateru i kačeni ovde, pa su se nekako uvek gubili u prevodu.

Nego, kad već imaš sve te dostupne alate i 6 Tier-1 provajdera, baš me interesuje – da li tvoji merni sistemi vide i taj čuveni istorijat prometa ka YuNetu u 22, 00 h u poslednje tri nedelje? Baš bih voleo da vidim taj grafikon pre nego što je danas svanuo ovaj novi +10G link. Znaš kako kažu, papir i logovi ne lažu. 😉

Inače, lepo je videti ovaj skok, bolje je, ali je i dalje to samo malo više od polovine mog paketa 500/250.

P. S. Slično je i sa sbb-om, ruku na srce eon radi večeras, da ne ureknem.
"Ako laže koza ne laže log" ;-)

Reče jednom jedan moj dragi prijatelj i kolega Ricky.

Nemamo logove niti indikacije svih zagušenja na Internetu, a verovatno bi mogli nešto da iskopamo i dokumentujemo, ali nemamo ni motiv ni pravni osnov za takve aktivnosti.

Sa druge strane perfektno funkcionisanje kritične IKT infrastrukture, što SOX jeste, nam je 24x7 zadatak i zato nam je krivo kad neko kaže da SOX ne radi kako treba...

Izgleda da sam vam ja pravio pometnju, čim me isključiše progledao link 🤣 Ostalima srećno, na mene su nažalost ostaviti loš inicijalni utisak, ne bih da razmišljam da l će opet da pukne kad dodaju još korisnika, kad više ljudi upali eon, itd. Cena im je super, al nije opravdanje za nestabilnu uslugu.

"Ako laže koza ne laže log" ;-)

Reče jednom jedan moj dragi prijatelj i kolega Ricky.

Nemamo logove niti indikacije svih zagušenja na Internetu, a verovatno bi mogli nešto da iskopamo i dokumentujemo, ali nemamo ni motiv ni pravni osnov za takve aktivnosti.

Sa druge strane perfektno funkcionisanje kritične IKT infrastrukture, što SOX jeste, nam je 24x7 zadatak i zato nam je krivo kad neko kaže da SOX ne radi kako treba...
Slažem se sa tom izrekom – a proteklih dana su ti isti logovi i testovi jasno pokazivali da je saobraćaj od YU ka SOX-u i SBB-u bio u ozbiljnoj krizi.
Naravno, nije bio cilj da osporavam stabilnost same SOX infrastrukture, već da ukažem na realan problem sa kojim smo se mi korisnici operatera suočavali svako veče. Drago mi je da su najnoviji radovi dali pomak, pa su večerašnji rezultati konačno na nekom razumnom nivou. Svakako, hvala tebi na razmeni mišljenja i korektnom pojašnjenju!

Pogledajte prilog 554994
Evo grafika u poslednjih nedelju dana, skripte se okidaju svakih 10 minuta, hvala @shamanNS za inspiraciju.
Vidi se neko "poboljšanje" na SOX speedtest-u nakon radova ali je istovremeno pogoršan speedtest ka mts serveru.

Poslaću oko ponoći novi screenshot (tada se dešava neki magični reset kada se svi korisnici YUNet uspavaju, izgleda 🙂)

Mnogo bolje stanje nakon radova:
1790639835712.webp

Nazad
Vrh Dno