Pogledajte prilog 554994
Evo grafika u poslednjih nedelju dana, skripte se okidaju svakih 10 minuta, hvala @shamanNS za inspiraciju.
Vidi se neko "poboljšanje" na SOX speedtest-u nakon radova ali je istovremeno pogoršan speedtest ka mts serveru.
Poslaću oko ponoći novi screenshot (tada se dešava neki magični reset kada se svi korisnici YUNet uspavaju, izgleda 🙂)
200/100?Single, SBB:
Pogledajte prilog 555012
Ma lepota!Шта учини само један +10G линк 🥰🤣
Dragi kolega,Sox i sbb su u kanalu već 10 dana... Zato i ne radi eon uveče.
U ovome lezi srz problema kod nas. Kontam da si iz SOX-a - ako gresim ispravi me. Ti predlazes da mi kao krajnji korisnici koristimo alate, testiramo... to nije nas posao niti mi imamo znanje i potrebu za istim. Platim proizvod - hocu da radi. Sta ce neko od vas da radi - apsolutno me ne zanima. Problem postoji - treba da ga resavaju ljudi koji su odgovorni za to. Ako ne radi - prijavis problem - prodavac ga resi u zakonskom roku. Ako ne radi - reklamacija. Do vidjenja. Kad odvezes auto kod automehanicara - jel razgledas alate malo po radionici???Svakako predlažem da uradite intenzivno i višestruko testiranje alatima sa adrese https://testmyspeed.sox.rs/ a ako to ne pomogne imamo i neke CLI alate tipa iperf, NLNOG RING, Ark CAIDA, itd...
Posle toga možete preći na razne BGPlay instance, bgp.tools (koji takođe hostujemo u našoj mreži), RIPE RIS i Catchpoint (od skora kupljen, pa se zove Logic Monitor).
Kao što vidite postavili smo u SOX mnogo mernih sistema kako nam korisnici ne bi bili uskraćeni za pravovremenu informaciju o stanju mreže.
Dragi kolega, lepo je videti da neko sa te strane brda prati temu. Možda niste prelistali unazad da vidite da su ti isti tracert i MTR izveštaji danima unazad slati i operateru i kačeni ovde, pa su se nekako uvek gubili u prevodu.Dragi kolega,
Može li neki tracert ili MTR koji ukazuje da je SOX "u kanalu"?
Mi najviše volimo kad nam korisnici dokumentuju problem, pa da ga brzo rešimo.
Nego je nama problem što nam niko drugi od SOX korisnika ne prijavljuje probleme, a imamo mnogo zaje.... korisnike koji vole da prijave kad im ne prođe treći ping.
Svakako predlažem da uradite intenzivno i višestruko testiranje alatima sa adrese https://testmyspeed.sox.rs/ a ako to ne pomogne imamo i neke CLI alate tipa iperf, NLNOG RING, Ark CAIDA, itd...
Posle toga možete preći na razne BGPlay instance, bgp.tools (koji takođe hostujemo u našoj mreži), RIPE RIS i Catchpoint (od skora kupljen, pa se zove Logic Monitor).
Kao što vidite postavili smo u SOX mnogo mernih sistema kako nam korisnici ne bi bili uskraćeni za pravovremenu informaciju o stanju mreže.
Pri tome imamo 8 Internet nadprovajdera od kojih je 6 Tier-1.
Hostujemo mirror sajtove skoro svih, a svakako najpopularnijih LINUX distribucija https://mirror1.sox.rs/
I baš niko nam nije skrenuo pažnju da smo "u kanalu".
Pozdrav
Perke
Iz SOX-a sam i na ovom forumu 15+ godina.U ovome lezi srz problema kod nas. Kontam da si iz SOX-a - ako gresim ispravi me. Ti predlazes da mi kao krajnji korisnici koristimo alate, testiramo... to nije nas posao niti mi imamo znanje i potrebu za istim. Platim proizvod - hocu da radi. Sta ce neko od vas da radi - apsolutno me ne zanima. Problem postoji - treba da ga resavaju ljudi koji su odgovorni za to. Ako ne radi - prijavis problem - prodavac ga resi u zakonskom roku. Ako ne radi - reklamacija. Do vidjenja. Kad odvezes auto kod automehanicara - jel razgledas alate malo po radionici???
"Ako laže koza ne laže log" ;-)Dragi kolega, lepo je videti da neko sa te strane brda prati temu. Možda niste prelistali unazad da vidite da su ti isti tracert i MTR izveštaji danima unazad slati i operateru i kačeni ovde, pa su se nekako uvek gubili u prevodu.
Nego, kad već imaš sve te dostupne alate i 6 Tier-1 provajdera, baš me interesuje – da li tvoji merni sistemi vide i taj čuveni istorijat prometa ka YuNetu u 22, 00 h u poslednje tri nedelje? Baš bih voleo da vidim taj grafikon pre nego što je danas svanuo ovaj novi +10G link. Znaš kako kažu, papir i logovi ne lažu. 😉
Inače, lepo je videti ovaj skok, bolje je, ali je i dalje to samo malo više od polovine mog paketa 500/250.
P. S. Slično je i sa sbb-om, ruku na srce eon radi večeras, da ne ureknem.
Da. Zaboravih da napišem.200/100?
Slažem se sa tom izrekom – a proteklih dana su ti isti logovi i testovi jasno pokazivali da je saobraćaj od YU ka SOX-u i SBB-u bio u ozbiljnoj krizi."Ako laže koza ne laže log" ;-)
Reče jednom jedan moj dragi prijatelj i kolega Ricky.
Nemamo logove niti indikacije svih zagušenja na Internetu, a verovatno bi mogli nešto da iskopamo i dokumentujemo, ali nemamo ni motiv ni pravni osnov za takve aktivnosti.
Sa druge strane perfektno funkcionisanje kritične IKT infrastrukture, što SOX jeste, nam je 24x7 zadatak i zato nam je krivo kad neko kaže da SOX ne radi kako treba...
Pogledajte prilog 554994
Evo grafika u poslednjih nedelju dana, skripte se okidaju svakih 10 minuta, hvala @shamanNS za inspiraciju.
Vidi se neko "poboljšanje" na SOX speedtest-u nakon radova ali je istovremeno pogoršan speedtest ka mts serveru.
Poslaću oko ponoći novi screenshot (tada se dešava neki magični reset kada se svi korisnici YUNet uspavaju, izgleda 🙂)

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari