Šta je novo?

macOS 27 Golden Gate

Definitivno radi mnogo bolje od macOS 26, sistem je agilniji i otvara brže aplikacije. Bukvalno cold start VS Code-a je u sekundi.

Uradio update na macOS 27, sve od softvera što koristim radi sa poslednjim update-om.

Kad odes na settings > about
imas ispod OS verzije novo polje:
Intel-Based Apps:

1789460648473.webp

Evo sta ima kod mene:

1789460681056.webp

Definitivno radi mnogo bolje od macOS 26, sistem je agilniji i otvara brže aplikacije. Bukvalno cold start VS Code-a je u sekundi.

Jel ti radi search u settings-u?
Kod mene sta god upisao, dobijam no result.

Da li imate Writing Tools u kotekstualnom meniju?
Ako da, da li vam je Apple Account na Srbiju ili neku drugu zemlju?

Kod mene je ovaj neki novi intefejs... Čas ga ima, čas ga nema. Sam se izmenio, verovatno kako se enable-uju nove AI funkcije.
Po meni regresija.

1789495279266.webp

terminal >> fm chat > aktivira LLM koji je ugrađen u MacOS 27...

Naravno, u pitanju je offline model.

1789821410290.webp

Пока имаш ли учуће? 🤨

Pitah ga iz zezanja za srpski da li razume.

1789822239662.webp

Hold Up What GIF

Pa nije on treniran za to, to je mali model za ove zezalice tipa rewrite, notify u Safari-ju... Da ne plaćaju Gemini za svaku sitnicu 🙂

Ma znam, cisto iz zezanja sam probao. 😉

Odradio update i ne može da se koristi internet. Nakačen na WiFi, neće, nakačim na hotspot na usb-c neće, bežično, neće da izađe na internet. Restart ne radi ništa pametno. Obrišem VPN, isto. Obriše, Little Snitch i sve odjednom proradi. Skinem najnoviju verziju i sve i dalje radi 😁
Dakle, uvek prvo update softvera na najnovije verzije koje podržavaju novi macOS i tek nakon toga update 😃

Ono što je meni za M5 MBP upadljivo je da nakon restarta, prvo logovanje učitava nakon unošenja šifre za korisnika i ide kao progress bar ispod i to traje nekoliko sekundi. Tako mi nije delovalo na prethodnoj verziji.

Ono što je meni za M5 MBP upadljivo je da nakon restarta, prvo logovanje učitava nakon unošenja šifre za korisnika i ide kao progress bar ispod i to traje nekoliko sekundi. Tako mi nije delovalo na prethodnoj verziji.

Da da, tako je i kod mene.
Prvo mi je izbacio da unesem ime pa sifru.
Stanem i razmisljam, koje sad ime.
I onda se setim user foldera, unesem, vidim progress bar i ulogujem se. Posle sam video da u podesavanjima moze samo slika da se vidi na lock ekranu
i onda ispod slike je input za sifru.

Ja sam odradio bekap pre update-a, ali sve je proslo kako treba.
Cak sam i intel app zamenio sa silicon pre update-a, medjutim, vidim obavestenje da intel app moze da se koriste dok iOS 28.
Sve u svemu, zadovoljan.
Lepo me sluzi za sad.

Dešava se da neki servis poludi pa krene da rilja po disku.

To je bilo na nekoj od prethodnih beta... Odavno je to ispravljeno, na jednom laptopu sam instalirao sve public beta verzije do ove finalne RC/GM verzije.

Ja sam skoro uzeo Mac Mini M1 8/512, na Sekvoji 15.6 sam i Activity Monitor pokazuje dosta upisa na disk. Međutim, količina upisa koju Activity Monitor prikazuje ne odgovara SMART informacijama. SMART prikazuje otprilike duplo manje. Nema servisa koji divljaju, niti swap-a. Jel normalno na MacOS-u da Activity monitor pokazuje više od prave količine koja je upisana na disk?

Nazad
Vrh Dno