Šta je novo?

macOS 27 Golden Gate

mare037

Slavan
Učlanjen(a)
26.05.2011
Poena
455
Moja oprema  
Monitor
Hisense 55U7QF
Ostale periferije
PS5 Slim Digital Edi
Tablet
iPad Pro 11" M2
Mobilni telefon
iPhone 16 Pro
Pametni uređaji
Galaxy Watch 5 44mm
Steam
PSN: mare037
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
macOS-Golden-Gate-Mac.jpg

Apple today announced that macOS 27 is named macOS Golden Gate.

macOS Golden Gate has some Liquid Glass design changes. For example, apps now have a unified toolbar at the top, and the sidebar now expands to the edge of the window.

Much like Mac OS X Snow Leopard in 2009, Apple said it focused on improving macOS's performance and dozens of underlying technologies.

Za sada konferencija deluje kao da su se posvetili da se odradi feedback i zamerke korisnika.

I?
Kako ti se čini u odnosu na 26?

Brz je, ali je prazan sistem i nov laptop. Radio sam clean install preko USB fleša, na odvojenu 512GB particiju internog SSD-a u MBP.

Prozori su dobili nazad normalno zaobljenje kao u MacOS 15. Treba malo pomeriti semfor gore da prati zaobljenje prozora i to će biti top i smanjiće title bar u prozorima. Sa novim, odnosno vraćenim strarim sidebar-om, izgledaće isto kao Sequoia.

Slajder za podešavanje Liquid Glass-a ne radi previše, ali je npr. Control Center bolje vidljiv, ipak je i dalje u glass fazonu. Nema više one besmislene transparencije u Finder prozorima gde se ikone preklapaju sa ikonama tokom skrola. To je velika besmislica po pitanju dizajna, da preklapaš dva elementa koja su već prepuna detalja. Moguće je uključiti i border na finder prozorima i tada se dobije efekat koji malo podseća na Windows 11.

Ima još puno nekonzistentosti, tipa App Launcher ima staro zaobljenje ivica, pa posle rada sa "novim" prozorima izgleda baš puno zaobljen. Valjda će to srediti.

Nema puno promena, ovo je zapravo kako je Tahoe trebalo da izgleda da nije bilo onog sumanutog dizajna. Izgubili su više od godinu dana na pravljenje Liquid Glass-a, godinu dana su ga "poboljšavali" kroz Tahoe apdejtove, a sada dodaju opcije da ga praktično skroz isključimo

Po meni interejes do Montery-a je bio najbolje. Kako su krenuli da guraju pricu da lici na iPadOS sve gore i gore.

Po meni interejes do Montery-a je bio najbolje. Kako su krenuli da guraju pricu da lici na iPadOS sve gore i gore.
Slažem se.
Cela strka oko unificiranja svih OS-ova da treba da budu identični je bila pogubna za macOS.
I ono što mene lično muči još od kada sam prešao sa Win-a na OSX (pre oko 25 godina) je mreža. Microsoft je to izgleda rešio mnogo bolje, jer mi nikada korišćenje u mrežnom okruženju (transfer sa NAS-a na Mac) nije radilo brzo kao na npr. Win 11.
Ne znam šta je u pitanju, ali 1:1 transfer u okviru Win 11, koji radi pod virtuelnom mašinom, je brži i manje se zaglupljuje.
U pitanju je Samba, probao sam i Apple File Protocol (AFP), ma jok, najbolje radi SMB iz Win-a.
Dakle, Windows bolje komunicira sa Linuxom (NAS) nego što to radi macOS, koji je "brat od tetke" sa Linuxom.

Nazad
Vrh Dno