Šta je novo?

Yunet optika - mts

Potrebna pomoc u vezi problema sa ruterom/mrezom. Konstantno imam visok ping pri downloadu/uploadu. Streaming koci najcesce uvece ili nedeljom. Analiti test na TV-u pokazuje 15-25% loss na HTTP RTT-u.

I ja imam problema uveče, na TV stalno izlazi "slaba internet konkecija", pa kad izmerim jedva 5Mb/s?! Šta se dešava?

Sinoć i kod mene eon tv jako loše radio na yu netu, na svakih par sekundi prekid i buffer.

Radi tako stalno ali juce bilo bas traljavo. Sve to od kad sam na 500/250. Dok sam bio na 200/100,radio kao Doxa.

Sinoć i kod mene eon tv jako loše radio na yu netu, na svakih par sekundi prekid i buffer.
Radi tako stalno ali juce bilo bas traljavo. Sve to od kad sam na 500/250. Dok sam bio na 200/100,radio kao Doxa.
Ja sam na 200/100 i bas brlja. Danas sam kontaktirao tehnicku podrsku i sa "njihove strane je sve u redu". Onda su nesto cackali ruter i sad radi jos gore. Nude mi Xiaomi AX3200.

Meni je Nokia radila odlicno i radi jos uvek,samo na Eonu brlja.

Ja sam na 200/100 i bas brlja. Danas sam kontaktirao tehnicku podrsku i sa "njihove strane je sve u redu". Onda su nesto cackali ruter i sad radi jos gore. Nude mi Xiaomi AX3200.
Ja imam svoja dva ax3200 u meshu, skinuo njihovu nokiu i brlja eon tj negledljivo je uveče oko 20-22h.

Sad ste me prepali. Ugovor box 3 mts mi ističe 02.10. i imam želju i nameru da pređem na yunet, na paket 600/300 ili viši (brži). A koristim eon van mreže, za gledanje TV.

Baš ste me fino uterali u dubiozu. Neka neko od vas javi ovde kada reše taj problem, ako ga uopšte i priznaju da postoji i kada bude sve ponovo proradilo kako treba.

Meni ne brlja uopšte, 500/250 optika od marta.
Verovatno je kao i kod svih provajdera, ako je gužva na čvorištu biće problema u piku protoka kad većina zajaše, a to je obično uveče, a ako nije (kod mene verovatno i nije tolika gužva) radiće bez štucanja. Naravno, nikome nije max 24/7, ali u mom slučaju nema problema koje ovde opisujete.

Nisam par godina merio, ali menjao UTP Cat6 kabl od AX3200 do laptopa juče pa da ga proverim: standardnih 950/490 Mbps (blokovi, NBgd).

Brzina na Eonu varira oko 9000 kbit/s. Nije ni cudo sto trokira.

Pozdrav ljudi,

Da pustim par informacija, koje mozda ce znaciti ex orion korisnicima. Nakon 4 meseca natezanja, napokon yunet je uspeo da me "vidi" u bazi podataka, i da mi dozvoli koriscenje njihovih usloga. Uveli su mi optiku, i za sada sve ok radi.

Resavajte to sa podrskom, za 3 nedelje treba da predjem! 🤔🤓

I ja imam problema uveče, na TV stalno izlazi "slaba internet konkecija", pa kad izmerim jedva 5Mb/s?! Šta se dešava?
Kod mene to takođe često zna da izbaci ali samo na njihovom box uređaju. Proverim u tom momentu na telefonu brzinu ono sve na max a na box uređaju celu desnu stranu TV ekrana zatrpale poruke jedna za drugom slaba internet konkecija.

Pozdrav ljudi,

Da pustim par informacija, koje mozda ce znaciti ex orion korisnicima. Nakon 4 meseca natezanja, napokon yunet je uspeo da me "vidi" u bazi podataka, i da mi dozvoli koriscenje njihovih usloga. Uveli su mi optiku, i za sada sve ok radi.
Sada bi bilo lepo da @shamanNS uputi jedno izvinjenje. Kao što rekoh, zna mnogo ali ne zna sve, što je jako opasno.

Šalu na stranu, izgleda da je prošao hajp o tome da telekom neće da dozvoli bivšim orion korisnicima da sklope ugovore sa drugim provajderima koji zavise od njihove optike. Pisao sam već da je moj zet uspeo da uvede yunet, znam.i za slučaj da je uveden A1, sve bivši orion korisnici, sve preko mts optike. Izgleda da je to važilo samo prvih par meseci nakon preuzimanja oriona, pa da apdejtujemo informacije

Sada bi bilo lepo da @shamanNS uputi jedno izvinjenje. Kao što rekoh, zna mnogo ali ne zna sve, što je jako opasno.
Nemam ja za šta da se izvinjavam, ono što sam napisao je tačno bilo u momentu kad je napisano. Bilo je problema, ti si taj koji si nastupio u fazonu parafraziram "ne netačno nikad nije bilo nikakvih problema, prema tome nema ih ni sad ".

I tad sam namerno u citatu tvoj komentara podvukao reč "bilo" u sklopu 'nije bilo' i dalje obrazložio zašto tvoja tvrdnja nije tačna i da ne apsolutno nikakve veze nema sa godišnjim odmorima jer su problemi postojali u martu i aprilu mesecu. Kao što je i sam @stefkev potvrdio.

A sam @stefkev je problem imao i krajem avgusta tj sve do sad. A ti si uleteo u diskusiju sa:

Onda nema problema ako ima mts. Obrati se yunetu i završi posao.

I dobio repliku od mene.
Da nema problema ne bi čovek pisao ovde u temi

prošao hajp o tome da telekom neće da dozvoli bivšim orion korisnicima da
To nije bio hajp nego je bila činjenica koju je potvrdilo pisanje nekolicine bivših Orion članova.

Ako si pratio forum verovatno si čitao i nedavne komentare sa sad novim momentima: da tvrde ljudi da su više od jednom dobijali odgovor da YuNet može a Yettel i A1 ne mogu na istoj adresi preko istog MTS vlakna 😅

Poslednja izmena:
Nemam ja za šta da se izvinjavam, ono što sam napisao je tačno bilo u momentu kad je napisano. Bilo je problema, ti si taj koji si nastupio u fazonu parafraziram "ne netačno nikad nije bilo nikakvih problema, prema tome nema ih ni sad ".

I tad sam namerno u citatu tvoj komentara podvukao reč "bilo" u sklopu 'nije bilo' i dalje obrazložio zašto tvoja tvrdnja nije tačna i da ne apsolutno nikakve veze nema sa godišnjim odmorima jer su problemi postojali u martu i aprilu mesecu. Kao što je i sam @stefkev potvrdio.

A sam @stefkev je problem imao i krajem avgusta tj sve do sad. A ti si uleteo u diskusiju sa:

I dobio repliku od mene.

To nije bio hajp nego je bila činjenica koju je potvrdilo pisanje nekolicine bivših Orion članova.

Ako si pratio forum verovatno si čitao i nedavne komentare sa sad novim momentima: da tvrde ljudi da su više od jednom dobijali odgovor da YuNet može a Yettel i A1 ne mogu na istoj adresi preko istog MTS vlakna 😅
Tačno. Ja sam lično pitao u A1 i Yetel. Rekli se da ne mogu da na MTS optiku pruže svioje usluge. Na pitanje zašto, rekli su da im jednostavno ne daju iz MTS. U Yunet su rekli da može i da su im vlasnici MTS, ali sa bez obzira na to hoće da prave probleme da bi sprečili odliv korisnika. Dobio sam savet da sačekam istek ugovora i da posle toga ne bi trebalo da bude problema. Samo su 1 korisnika u Negotinu omeli nekim razlogom...To je informacija od prošle nedelje. Meni u MTS ističe ugovor 1.10. i čekam taj datum i onda sam slobodan. Znam platiću još jedan mesec ali nema veze... Ili će mi dati 24/50 u MTS ili idem u Yunet/A1. A možda bude i neka jošpovolnost i akcija u Yunet i A1...

Brlja na ax3200?
Samo eon brlja. Konkretno 8.9.2026 oko 21-22.Ostalo radi ok.
Meni ne brlja uopšte, 500/250 optika od marta.
Verovatno je kao i kod svih provajdera, ako je gužva na čvorištu biće problema u piku protoka kad većina zajaše, a to je obično uveče, a ako nije (kod mene verovatno i nije tolika gužva) radiće bez štucanja. Naravno, nikome nije max 24/7, ali u mom slučaju nema problema koje ovde opisujete.
Biće da je do lošeg rutiranja kod yuneta, sve drugo radi perfektno osim eon-a. Čak i free stremio, nuvio, yt sve ide u full-u u istom vremenu kada eon secka i baferuje.

Moguće.
Iako, ja sam jedno vreme imao paralelno SBB i YUnet i radio je EON na telefonu bez greške preko YUnet-a.

Uradite traceroute ka nekoj od EON CDN IP adresa koje se koriste za vaš region i pogledajte da li se koristi SOX za peering između YuNet i SBB mreže.
U prošlosti se neuporebljivost Eon-a svodila često na preopterećen SoX ili na kapacitet vaš provajder <> SBB ruta, obično na nivou regiona a ne globalni problem provajdera.

Kad su bili ultra popularni sportski prenosi redovna pojava je bila da se raspadne gledanje Eon sa Supernova interneta a ređe se dešavalo i za MTS optiku.

I dobio repliku od mene.

Nije majka sina klela što je kockao nego što se vadio.
Sve što sam napisao pa i "nije bilo problema" odnosilo se na konkretan slučaj mog zeta, jer je u tom trrenutku uvođenje yuneta bilo prošlo vreme, odnosno već je uveden u trenutku pisanja. To što si ti imao zastarele informacije iz marta i aprila, a ja najnovije iz avgusta dovoljno govori. Ja ni u jednom trenutku nisam govorio da ranije nije bilo problema, već samo da ih sada nije bilo u konretnom slučaju.
Cenim tvoje komentare, da si nam živ i zdrav i koristan na forumu ali shvati da niko ne zna sve pa ni ti. Ostani otvoren i za druge koji imaju preciznije i svežije informacije.
Hajd uzdravlje

To što si ti imao zastarele informacije iz marta i aprila, a ja najnovije iz avgusta dovoljno govori. Ja ni u jednom trenutku nisam govorio da ranije nije bilo problema, već samo da ih sada nije bilo u konretnom slučaju.
Jesi govorio i uostalom koga zanima ima u temi šta je ko napisao pa nek izvlači zaključke ko je u pravu a ko se "vadi".
Na ovaj tvoj komentar imam da odgovorim sledeće: čovek je u avgustu došao u temu i napisao da ima problem i dalje i da problem traje već 4 meseca. Prema tome...
A ti čitavu diskusiju nastupaš sa stavom "godišnji bla bla" i "ako imaš MTS optiku nema problema odmah rešavaju", ne zna korisnik da ustvari ima Supernova optiku bla bla.

Znači čovek je napisao u komentaru već da je već više puta kontaktirao YuNet a ti mu odgovaraš "savetom" ma samo treba da ih kontaktiraš i to je to, kao da je d*bil. Što je jasan indikator koliko si (ne)pažljivo pročitao komentar na koji odgovaraš i koliko si dao koristan odgovor.

Nazad
Vrh Dno