Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@GMT II pisao sam ranije, imao je više putovanja od ~500km (bez dopunjavanje jelte), kući se vraćao sa 5-10% baterije. Ali 100% magistrala, eventualno par desetina km AP. A tast je svojevremeno vozio kamion, tako da mu definitivno nije strano da vozi 90kmh na AP. Mene kada vozi, vozi oko 110kmh, povremeno ispod, ne preko. Njemu je čoveku jedino stalo do uštede, tako mu je i A3 trošio 4.5l/100km. Eno ga Audi još u garaži, čuči u rezervi, za ovih 5 meseci samo 3x za Zagreb i nazad išao njime, i nešto sitno kad sam mu ja uzimao Koju i kad mu je trebala kuka (koju ima A3).

A kada ga je uzeo dobio je SoH sertifikat, 100%. Naravno da ne verujem da baterija nije ništa degradirala za 173kkm, ali je defitivno u dobrom stanju.
Magistralom oko 500km mogu da poverujem, ali magistrala i 110km/h je razlika samo takva. Ja na auto-putu pređem tipa 220-230km, a kad vozim putem gde je 80-100km/h sa povremenih 50-70km/h kod gradova i isključenja mogu da pređem oko 340km (znači oko 50% više).

A baterija mu je verovatno degradirala bar 4-5% i to u najboljem slučaju.

Tesle (osim kontejnera) imaju odličnu aerodinamičnost, pa još na to stave i ratkapne na felge da to i poprave.
Ok daj mi nadji koji of njih moze trositi 15 wh/km na 130. Pregledao sam valjda na hiljade testova i ne nadjoh to
Tesla 3 u optimalnim uslovima trosi oko 18, sto nije daleko od tvojih zacrtanih 15.

Ok daj mi nadji koji of njih moze trositi 15 wh/km na 130. Pregledao sam valjda na hiljade testova i ne nadjoh to

Kao prvo, to što si okačio nije prosečna brzina kojom si vozio, već trenutna kad si napravio fotku. Nema apsolutno nikakve šanse da si konstantno vozio tom brzinom i da ti statistika izbaci 15 ili 16kWh na 100km, jednostavno fizički nije moguće na 130 km/h, ajde da budemo realni malo, zbog ovakvih postova ljudi negativno gledaju na EV vlasnike... Znači vozio si 110 u najboljem slučaju.

Kao prvo, to što si okačio nije prosečna brzina kojom si vozio, već trenutna kad si napravio fotku. Nema apsolutno nikakve šanse da si konstantno vozio tom brzinom i da ti statistika izbaci 15 ili 16kWh na 100km, jednostavno fizički nije moguće na 130 km/h, ajde da budemo realni malo, zbog ovakvih postova ljudi negativno gledaju na EV vlasnike... Znači vozio si 110 u najboljem slučaju.
Bravo, ti znas kolko sam ja vozio bolje od mene, sjedio si pored mene tacnije. Ne radi mene nego radi tebe ljudi bjeze od EV, ti se ovdje raspravljas sa ljudima dan noc na tu temu. Niko nije presao na EV radi nekih foruma, budi siguran u to. Ti sam si vjv otjerao masu potencijalnih.

Ne bih ja rekao da nije moguće. Jer ako je vozio tipa 130km/h i računaj da prikoči tu i tamo i onda GPS prava brzina pada lako na oko 120km/h. A evo ti fajl od Bjorn Nylanda gde se vidi da je RWD trošio pri pravih GPS 120km/h 15,4kWh

Ne bih ja rekao da nije moguće. Jer ako je vozio tipa 130km/h i računaj da prikoči tu i tamo i onda GPS prava brzina pada lako na oko 120km/h. A evo ti fajl od Bjorn Nylanda gde se vidi da je RWD trošio pri 120km/h 15,4kWh
Ma jok, zna on bolje od svih nas. Kakav Bjorn to je smijurija za njega. Nije mi uopste bila namjera da se ukljucujem u ove price ali kad izvali ovu glupost da Tesla nije stedljiva, da je prosjek u tome, e tu sam morao odreagovati. A Tesli upravo suprotno. Kralj efikasnosti.

Lovačke priče.

Evo ja sam vozio E klasu na more, išao 190kmh i stajao x sati na granici..

IMG_20260810_045438.webp

Bravo, ti znas kolko sam ja vozio bolje od mene, sjedio si pored mene tacnije. Ne radi mene nego radi tebe ljudi bjeze od EV, ti se ovdje raspravljas sa ljudima dan noc na tu temu. Niko nije presao na EV radi nekih foruma, budi siguran u to. Ti sam si vjv otjerao masu potencijalnih.

Druže, kad uletiš ovako u diskusiju, kako čovek normalno da ti odgovori? Apsolutno da ne, napišem koju poruku tu i tamo, imaš masu aktivnijih ljudi od mene u temi. O kom forumu pričaš, ja nekog oterao? Možeš nekog drugog da farbaš, ali mene ne možeš, ajde da ne vozim EV pa da ti poverujem, ali o čemu pričamo, kakvih 15 kWh na 130 konstantnoj brzini? Potrošnja na toj brzini ti je ma ajde da kažeš i 19 kWh u nekim idealnim biranim uslovima. Svašta... Lovačke priče zaista. Kakvo zadovoljstvo imaju ljudi od ovakvih neiskrenih postova o potrošnji, neće mi nikad biti jasno...

Ne bih ja rekao da nije moguće. Jer ako je vozio tipa 130km/h i računaj da prikoči tu i tamo i onda GPS prava brzina pada lako na oko 120km/h. A evo ti fajl od Bjorn Nylanda gde se vidi da je RWD trošio pri pravih GPS 120km/h 15,4kWh

To onda nije 130, nego 120 prosečna brzina, a to je ogromna razlika. Šta ljudi ne razmišljaju kod Bjorna i njegovih testova je to da on ciljano vozi tako da izvuče najbolju potrošnju, plus ni tih 120 prosečnih nije 120, on vozi toliko na tempomatu, ali njegov prosek ne ispadne 120, to je uvek manje u praksi, ali nema konkretne cifre koliko je vozio zapravo u toj kilometraži. Nemojmo pričati o Bjornu realno, toliko sam njegovih klipova odgledao u vreme kada se zaletao sa popularnošću da sam zbog njega i kupio Teslu. Super je on lik, lepo testira i ima ogromnu bazu za poređenje, ali često ti testovi nisu 100% realni odraz kako bi većina vozača vozila auto i dobila takvu potrošnju...

Poslednja izmena:
22 za XC40 mi deluje bas mnogo, narocito leti.
Прва генерација XC40 има већу потрошњу генерално, нова би требало да је ефикаснија. Иако није велики ауто, и даље је тежак и кросовер, са лошом аеродинамиком - мали џип. Ово је првих пар дана углавном локалне вожње са пуно стајања у месту, ја климу, грејање и сл. не гасим. Написаћу како стоје ствари кад се буде дуже користио, као и зими, нисам од оних што им је TDI трошио 4 литре у просеку.

EVo nešto za Konu

@GMT II Bord je jedan od tačnijih koji sam video. Ne razumem zašto se napravio hajp da je svemoguća uopšte. Rekao sam da mi se samo dva puta desilo u najidealnijim uslovima da troši toliko malo. Napisah i da pri niskim temperaturama, kiši i vetru ide i do 21kw, a svi zaobilaze tu informaciju i prave "lovačke priče" od ovog sada.
Uglavnom se gledaju informacije na netu pa se kaže "nema ko da potvrdi kako je zaista u praksi" a kad neko kaže onda se opet hvatate za informacije sa neta.
Ćelije u bateriji su identičnog napona.

Heinzove poruke više neću ni da komentarišem. Pomislim da čovek ima višak vremena i da troluje ovde iz dosade.

Nema lakše stvari nego da upališ kameru, staviš GPS koji pokazuje 130 kmh, okreneš se nazad posle 50km - ista ruta suprotan smer.

A ove priče ja rekao ja video.. Makar danas sve može da se pokaže.

Evo još jedne lovačke:

Prilozi

• Screenshot_2026-09-02-09-38-52-282_com.miui.gallery-edit.webp
    Screenshot_2026-09-02-09-38-52-282_com.miui.gallery-edit.webp
    40.5 KB · Pregleda: 57
  • Screenshot_2026-09-02-09-39-27-847_com.miui.gallery-edit.webp
    Screenshot_2026-09-02-09-39-27-847_com.miui.gallery-edit.webp
    44.9 KB · Pregleda: 57
Nema lakše stvari nego da upališ kameru, staviš GPS koji pokazuje 130 kmh, okreneš se nazad posle 50km - ista ruta suprotan smer.
Tako je, kod EV detalji kao sto su pravac i jacina vetra, reljef puta, kvalitet asfaltne podloge, i naravno spoljna temperatura mogu mnogo da uticu na potrosnju. Sve to isto utice i na potrosnju SUS-a, ali niko ne obraca paznju. Ove podatke koje je kolega @rida postavio apsolutno je moguce dobiti kada se pogode idealni uslovi. Dovoljno je da ima ravan put uz vetar u ledja, i odmah da dobije nekoliko kwh manju potrosnju. Iz tog razloga za ozbiljno merenje prosecne potrosnje uvek se radi povratna ruta.

Jedino da neko me neko plati da se vozim napred nazad u laboratorijskim uslovima da bi ljudi na forumu verovali potrošnji za taj specifičan model.
Ako neko napiše svoje iskustvo, to je njegova dobra volja a naše je da radimo sa tom informacijom šta mislimo da treba. Zaključak možemo da izvučemo jedino da imamo jako veliku količinu podataka, a to od pojedinačnih korisnika ne možemo da dobijemo. Nekad više vredi pogledati na internetu za neki specifičan model. I nikad nije jedan broj, nego od-do, a to može i poprilično da varira.
I YouTubere ljudi uzimaju previše ozbiljno. Zbog viewa i reklama okače video, a uzorak je komada jedan. Pa ako je zanimljiv video i popularan YouTuber onda ispada da je neki model dobar ili loš, ili da troši puno ili malo. Ne verujem potpuno ni Marques Brownleju koji ima para za bacanje i može da isproba šta god poželi.
Hvala svima ovde koji dele svoje iskustvo i što žele da odgovore na ono što nas interesuje. To vredi mnogo više nego da pogledamo grafikone ili neki video na internetu.

Punio se 3x više nego da je išao sa normalnim vozilom 🙂

Pa? Uopste nije bitno koliko se puta punis, vec koliko cesto pravis pauze. Apsolutna preporuka svake agencije za bezbednost u saobracaju je da se prave pauze na svaka 2-2,5h voznje. Ja kad idem sa SUS na put od 1000km pravim 3-4 krace pauze, sa ovim LinkCo 02 bi trebalo 4-5 dopuna za taj put. Jedina razlika je sto sa EV ne pravis pauzu tamo gde ti hoces, nego tamo gde ti route planner kaze (naravno onako kako si ga ti podesio)
Decko je kupio gradski EV.... koji nije realno nije ni namenjen za ista dalje od pijace i posla. Njegova je odluka da sa takvim autom ide van grada...
Ne bih rekao da je LinkCo 02 gradski EV. 66kwh baterija i 150kw punjenje je dovoljno za putovanja. Nije bas range monster, ali samo gradski EV nije svakako.

Tako je, kod EV detalji kao sto su pravac i jacina vetra, reljef puta, kvalitet asfaltne podloge, i naravno spoljna temperatura mogu mnogo da uticu na potrosnju. Sve to isto utice i na potrosnju SUS-a, ali niko ne obraca paznju. Ove podatke koje je kolega @rida postavio apsolutno je moguce dobiti kada se pogode idealni uslovi. Dovoljno je da ima ravan put uz vetar u ledja, i odmah da dobije nekoliko kwh manju potrosnju. Iz tog razloga za ozbiljno merenje prosecne potrosnje uvek se radi povratna ruta.
Predpostavljam i da uvek vozis iza nekoga da smanjuje otpor...inače mi je to praksa da sam iza nekoga dok me ne smori ako je previše spor ne iz neke efikasnosti nego prosto navika.

Decko je kupio gradski EV.... koji nije realno nije ni namenjen za ista dalje od pijace i posla. Njegova je odluka da sa takvim autom ide van grada...
I tu je dobar deo problematike prihvatanja EV-a u većim brojkama... Čuj, gradski EV...

P.S. E sad kad si pojasnio - slažem se 🙂 U tome je poenta 🙂

Poslednja izmena:
Pa? Uopste nije bitno koliko se puta punis, vec koliko cesto pravis pauze. Apsolutna preporuka svake agencije za bezbednost u saobracaju je da se prave pauze na svaka 2-2,5h voznje. Ja kad idem sa SUS na put od 1000km pravim 3-4 krace pauze, sa ovim LinkCo 02 bi trebalo 4-5 dopuna za taj put. Jedina razlika je sto sa EV ne pravis pauzu tamo gde ti hoces, nego tamo gde ti route planner kaze (naravno onako kako si ga ti podesio)

Ne bih rekao da je LinkCo 02 gradski EV. 66kwh baterija i 150kw punjenje je dovoljno za putovanja. Nije bas range monster, ali samo gradski EV nije svakako.
Lose sam formulisao. MENI je ovo gradski auto. Zasto? Ako ne mogu komotno da se odvezem od Nisa do Beograda 130km/h i da imam rezerve za neki detour/krkljanac i sl... meni je to onda gradski auto. Kad predjem na EV (nadam se za 4 godine), uslov ce mi biti da sve najcesce relacije mogu da zavrsim sa 25% baterije.

Svaka čast pojedincima unakazili ste temu do krajnjih granica…
A od bitnih i relevantnih informacija na temu EV ovde može da se nađe jedno veliko NIŠTA.
Više vozača SUS u grupi nego vozača EV koji trebaju iz iskustava da prenose informacije.

@ny555
Морам директно пошто је везано углавном за Норвешку, користиш ли за пуњење на јавним пуњачима апликацију Elton (или нешто слично ако има) која подржава више компанија, или инсталираш засебне апликације за за сваку фирму?

Ne znam kakva je situacija sa punjačima da zapadnoj obali, kod mene na istočnoj strani Norveške koristim najčešće dve aplikacije za brzo punjenje - Tesla i Ionity. A i to koristim max 10ak puta godišnje.

Inače imam i bmw charging karticu koja je uparena sa mnogim drugim dobavljačima, tako da u principu samo ubacim odredište i auto sam izabere punjač (bilo u Norveškoj bilo u inostranstvu) usput, stanem na taj punjač koji auto predlaže i provučem tu karticu da bih startovao punjenje. Na kraju meseca stigne faktura. Nije ne znam kakav rabat, ali olakšano da se ne cimam sa aplikacijama usput.

U principu je najpovoljniji Ionity sa 3.5 kr po kWh, uz mesečnu obavezu od 70ak kruna. Ranije je bila godišnja ugovorna obaveza, sada je samo mesečna (može da se uplati samo za 1 mesec). Tesla app ima dosta varijabilne cene u zavisnosti od doba dana, proveris u app. Ovo preko bmw charging bilo oko 6 kr/kWh ako se dobro sećam..
Proverio bih da nema nešto slično i kod vw grupacije (tipa vw charging), ne košta verujem ni kao kod bmw ništa ta kartica da stoji u džepu..

У селу имамо Eviny па сам инсталирао њихову апликацију, и додао Mer. Не верујем да ћу ни ја користити пуно опција осим ако не будемо ишли у неке обиласке Норвешке или Европе. Волво исто има могућност да се дода њихов налог, овде сарађују са Ionity, Recharge и Mer, разгледам мало и разматрам опције и могућности. Генерално превише фирми и апликација.

И за пуњење сам исто имао дилему да ли да контролишем преко Volvo апликације, преко Easee пуњача, или преко Vibb код којих купујем струју. За почетак сам подесио Easee са праћењем и ограничењем потрошње у целој кући.

🤯

Da, ti si uzeo volvo, nije vw 😅 verujem da i oni imaju ugovore sa raznim firmama, kako se ne bi cimao sa aplikacijama ponaosob..

Za kućno punjenje bude vrlo često problem ako ti je preko dobavljača struje (vibb) uključena neka opcija pametnog punjenja (kad je struja najjeftinija). Videćeš i sam šta ti odgovara, ali ja sam na kraju ostavio jedino ograničenje snage punjenja preko auta, sve ostalo mi je na max (i bez pametnog punjenja). 99% vremena punim na 6A (najslabije) a baš nekad izuzetno ako mi je žurba samo podesim u kolima na veću amperazu (i brže punjenje)..

Наручио сам малопре Волво картицу за пуњаче, не кошта ништа у основном пакету, неће да шкоди.
За кућни пуњач сам сад у току лета ставио ограничење од 5 kW за целу кућну потрошњу да ми мрежни трошкови не иду преко тога, ноћу би требало да имам 4-4,5 kW слободно за пуњење. Зими кад крене грејање ћу вероватно подићи на 6 или 7 видећу кад буде актуелно. 6A је баш лагана варијанта, ја не планирам да пуним често по мало, да не правим гужву испред кућа и блокирам пролаз за комшије више него што је неопходно.

Nazad
Vrh Dno