Dobar dan,
Potreban mi je savet o tome kako da poboljšam stabilnost i brzinu A1 Kućnog neta u Vikend naselju Krčedin.
Pretražio sam ovu temu, ali nisam našao da se neko bavio time, možda nisam dobro postavio filter, pa se unapred izvinjavam ako se tematika ponavlja, kao i zbog dužine ove poruke.
Dakle, kuća u Vikend naselju Krčedin, okrenuta prema Dunavu, ima direktnu optičku vidljivost prema selu Gardinovci, preko Dunava. Prema Mapi baznih stanica Srbije, tamo je A1 4G bazna stanica, udaljena je 4,3km od moje kuće u pravoj liniji. Trenutno sa A1 ruterom ZTE MF296R koji stoji u kući i dobijam između 4 i 15 Mbps down (dosta varira!) i između 6 i 11 Mbps upload (i to dosta varira). Ping je obično između 25 i 40ms. Naravno, vikendom kada ima dosta ljudi u Krčedinu, brzina opada na 2-4 Mbps down. Sve u svemu, EON i Arena vikendom uopšte ne mogu da se gledaju od seckanja i baferovanja, radnim danima je situacija nešto bolja.
Mogu da izbacim spoljnu antenu i usmerim je prema baznoj stanici u Gardinovcima, ali se tu postavljaju 2 pitanja: prvo, da li je to najbolji pravac ili treba da se orijentišem u nekom drugom smeru (prema Beški ili šta god) i drugo, kako će A1 ruter da prepozna spoljnu antenu prikačenu na SMA priključke ako znamo da u A1 ZTE softveru nema opcije za prebacivanje sa unutrašnjih na spoljne antene. Da li tu ima neka automatika pa ruter sam "oseti" da ima nešto prikačeno na SMA priključke i automatski se prebaci na to?
Druga mogućnost koju razmatram je nabavka nekog kompleta kao što je na primer D-Link DWP-1010/KT. Video sam neke pozitivne prikaze na YT (ako je tome za verovati), a i nekako mi tako nešto ima smisla. Ono što me zbunjuje je činjenica da na KP ima dve grupe tih 1010/KT kompleta: jedna grupa ima cene oko 190-200 EUR, druga grupa ima cene oko 420 EUR. Ume li neko pouzdano da mi kaže u čemu je razlika (ako postoji)?
Hvala na odgovorima i bilo kakvim drugačijim idejama koje biste mogli da imate u vezi sa ovim problemom. Ponovo se izvinjavam zbog dugačkog posta.
Vlada