Šta je novo?

Poslednji odgledani filmovi 2026

Trap (2024)
Неко га је овде препоручио, па рекох да погледам.
Уживао сам толико да нисам трепнуо. Филм нема можда неку велику уметничку вредност, али ме је заокупио у потпуности.
Хартнет је одлично одиграо, али одлично. Нисам сигуран где сам га још гледао, али ми делује као добричина тешка, претпостављам да му је ово излет из таквог шаблона. Вероватно зато је и покидао улогу, мислим што је добричина. Претпостављам.
Генерално је глума у филму добра, али он, свака част.
Није ми баш јасно зашто релативно просечна оцена.
Што се мене тиче, велика препорука.
Pitam se ko ga je preporucio, mahom se secam losih komentara na forumu.
Jedan od glavnih razloga je bio taj sto je film prakticno reklama od sat i po za Samalanovu cerku.
Osnovna ideja mi je i ok, ali je izbor kako to pretociti u film po mom misljenju promasen.

Od Joshovih novijih filmova, ovaj mi je bio mnogo interesantniji za gledanje iako razlika u oceni nije velika.

Gledao sam bas kad je bila premijera, u deltinom cinemaplexu ako se ne varam, i kao neko ko je nakupio sate po onim simulatorima letenja za PC (DCS) mogu ti reci da nisam bio previse impresioniran.
Zvuk je ok, zvuci autenticno sa tih par semplova koje koriste, ali previse koriste i ponavljaju onaj zvuk ubrzanja mlaznica (kao u Fast and furious kad neprekidno menjaju brzine dok voze) sto je nesto sto se ne radi kada si u borbi dok borba ne prestane. Pricaju i dovikavaju se stalno tokom izvodjenja high-G manevrsianja, sto je prakticno nemoguce (udahnes i drzis vazduh u plucima da se ne bi onesvestio). Postoje pravi snimci na netu gde cujes koliko tesko disu i to oni najiskusniji dok izvode takve 7-8G manevre, a koje ovi u filmu izvode gotovo stalno.
Povlace one palice/joystike kao da su rucne u autu, a pri velikoj brzini da to uradis, cak i na onim F18 growlerima - ostao bi bez krila.. (fly by wire bi verovatno korigovao i spasio avion, ali je generalna instrukcija da se to ne radi jer bi sam pilot verovatno momentalno pao u nesvest jer bi krv jurnula dole iz glave).
Konstantno se cuje tracking computer kao da ima lock, a on em sto ne radi na tolikoj blizini, jer bi se mehanizam u kljunu aviona gde se i nalazi izlomio, em se ne cuje onako u F18.
Ali ceo kraj filma kada nam se Tom izvlaci u F14 tomcatu (u kome provede ceo prvi film) koga je konfiskovao tamo iza neprijateljskih linija, i kada sje*e, ne jedan, nego 2 SU-57.... koji bi realno mogli kolce da igraju oko F14 (koliko god ja voleo taj avion, tezak je kao vepar <americki piloti sami izjavili> i hidraulicne kontrole cine svoje).
Pilot SU-57 je spavao bukvalno na onom okidacu za top od 30mm koji ima oko 150 metaka/projektila, a posto ispaljuje 1500 u minuti zakljucuje se da bi sve ispucao za samo 6 sekundi. Dakle to se ne radi tako. Samo pipnes onaj okidac i on vec ispali kratki rafal od 5-6 metaka od kojih 1 pogodak (podsecam, zrno od 30 mm) moze da probije tenk sa gornje strane, a da ne pricam sta bi uradio F14 koji je ceo od mekih i fleksibilnih metala, a od koga se u filmu konstantno ta zrna - odbijaju odnosno rikosetiraju.
Smesno.
No kontam film - kao i prvi deo, napravljen je kao propaganda da se uposli sto vise pilota lovaca u americko vazduhoplovstvo th USAF. Negde sam procitao da je nakon prvog top gun-a broj prijavljenih skocio 6 puta. Isto je falilo pilota kada je snimljen i drugi deo, samo ne znam koliko je amera nalozio da se i oni posvete toj karijeri.
Mislio sa više na poredjenje sa ostalim filmovima iz tog nekog žanra, ne ulazim u dubioze oko pilota i te tematike.

Apsolutno. Nikad mi nisu bili jasni likovi koji gledaju film na laptopu.
Zvuk je najmanje pola filma.
Gledao sam Sabljarku kad je izašla, ali tad nisam imao custom made 5.1.sistem kao sada. Sutra se skida i ima da grmi!!!
...neka prvi baci kamen onaj koji nikada nije pogledao DivX na kompu ili slušao .mp3 na Canyon .mp3 plejeru...

Onda možemo mirne duše reći da je sve ono što je snimljeno u domaćoj kinematografiji posle 2000. čisto smeće jer je zvuk najblaže rečeno, kriminalan.
Zvuk je najmanje pola filma jedino ako pričamo o mjuziklima. U svim ostalim slučajevima scenario i gluma su više od pola filma, pa zatim sledi fotografija i muzika. Ako je seraund glavni hajlajt filma, to onda govori da je sve ono prethodno nabrojano debelo zakazalo.

Ево моје рецензије Одисеје, па ко воли.Не знам ни како да почнем рецензију овог филма, пре свега зато што су очекивања била огромна. Када сам пре две године видео да Кристофер Нолан снима Одисеју, причу уз коју сам практично одрастао, као неко ко је велики заљубљеник у историју и антички свет, било ми је готово немогуће да не очекујем нешто заиста велико.Онда су почеле да цуре прве информације и појавиле су се приче да ће филм бити „woke“. И, да се не лажемо, јесте. Један од важнијих ликова је трансвестит; појављује се свега неколико минута, али је тај лик ипак битан за причу. Ту је затим изразито разнолика глумачка постава, велики број црних и индијских глумаца, црни репер са дредовима и читав низ одлука које врло очигледно припадају савременом холивудском приступу, јер тако МОРА .И сада долази најважније: хајде да све то потпуно ставимо по страни.
Хајде да кажемо да филму због тога нећемо спустити оцену ни за промил, иако лично мислим да се о таквим одлукама у историјском и митолошком спектаклу свакако може расправљати. Занемаримо све то и судимо филму искључиво као филму.Почетак је спор, али то ми није сметало. Филм те постепено уводи у свет, поставља ликове и атмосферу, и у том тренутку још увек имаш осећај да Нолан само припрема терен за оно што долази, чекамо спектакл.А онда долази сцена са Киклопом. И ту сам први пут озбиљно почео да се питам шта гледам. Један од најчувенијих и најважнијих делова Одисејевог путовања обрађен је невероватно површно и кратко. Нема тежине, нема постепене изградње тензије, нема начина на који га Одисеј заиста превари, нема осећаја да присуствујемо митском догађају. Прође готово као још једна ставка коју је филм морао да прецрта са списка.И даље себи говорите: добро, можда је ово још увек увод. Можда прави филм тек почиње.Не почиње.Највећи проблем Одисеје јесте то што веома често немате осећај да гледате филм који тече, већ низ одвојених секвенци. Као да између великих догађаја недостаје везивно ткиво. Одисеј иде од једне епизоде до друге, али ретко постоји осећај правог путовања, протока времена једино што је лепо приказано је психолошка тежина.А онда, готово ниоткуда, филм коначно покаже шта је могао да буде.

Његов апсолутни врхунац долази у разговору Одисеја и Пенелопе (Горансен ту КИДА са музиком) када се Одисеј присећа Троје и њеног пада. Нећу улазити у детаље, али тих петнаестак минута имају готово све оно што сам очекивао од Ноланове Одисеје: атмосферу, глуму, монументалност, емоцију, визуелну снагу и осећај да гледамо уметност, а не само екранизацију низа догађаја.То је Нолан каквог сам желео да гледам током барем осамдесет одсто филма.А онда Одисеј изговори: „Our age of bronze is collapsing.“!!!!!!!!!И чаролија нестане.

Заиста ми је невероватно да редитељ Нолановог калибра себи дозволи реплику која звучи као да је Одисеј свестан историјске периодизације коју ће људи осмислити хиљадама година касније. Уместо драматичне и пророчанске реченице, добили смо нешто што ме је потпуно избацило из филма.И још један ЈЕЗИВ детаљ.Сви знамо шта би Троја требало да представља: град који је десет година одолевао највећој грчкој војсци тог времена, митску, неосвојиву тврђаву.И онда се капије отворе.Испред њих стоји Агамемнон у нечему што практично изгледа као Бетмен костим, и на томе Нолан потенцира у 10ак кадрова најмање, док саме капије Троје делују тање од врата моје спаваће собе! Људи буквално, капије Троје су 10цм дебеле!!!! ПАКАО!ЗАШТО?! Тај детаљ буквално показује шта је Нолану приоритет.Како је могуће да се толико пажње посветило томе да Агамемнон изгледа као да управо иде да патролира Готамом, а да зидови и капије једног од најлегендарнијих градова људске историје изгледају као сценографија коју би неколико људи могло да растави за викенд?И поред свега тога, део са Тројом остаје најбољи део филма. Тих петнаестак минута ћу вероватно погледати још неколико пута, управо зато што у њима видим филм који смо могли да добијемо.Након тога следи завршница која је, нажалост, изненађујуће млака.Сукоб са просцима, који би требало да представља коначну експлозију свега што се током Одисејевог путовања скупљало, његовог беса, исцрпљености, понижења, чежње за домом и повратка сопственом идентитету, одрађен је толико слабо да сам на крају остао готово потпуно равнодушан.А то је можда и највећи грех филма попут Одисеје, уз то колико је бедна Зендаја као Атина.Не би требало да изађете из овог филма равнодушни. Требало би да имате осећај да сте прошли море заједно са Одисејем.Ја нисам.

Наравно, није ово први пут да Нолан у иначе веома амбициозне филмове убаци нешто потпуно бизарно. У Опенхајмеру имамо завршни разговор у којем Опенхајмер практично објашњава Ајнштајну да стварање атомског оружја може довести до потенцијалне пропасти човечанства, као да један од највећих умова двадесетог века то није могао сам да закључи. У Мранчном витезу имамо чувену смрт Марион Котијар која изгледа као нешто што би одглумила моја петогодишња сестричина, као и Бруса Вејна, једног од најпознатијих и најбогатијих људи на свету, који се наводно крије од света тако што седи на препуном тргу у Италији.Нолан је одувек имао такве киксеве.Да ли је Одисеја катастеаофалан филм, НИЈЕ. Али човече ово је материјал од којг је могао да настане један од највећих епских филмова наше генерације.Хомерова прича. Кристофер Нолан. Огроман буџет. IMAX. Троја. Киклоп. Итака. Пенелопа. Одисеј.Сећам се колико сам био разочаран када је пре више од двадесет година изашла Троја. Колико смо тада налазили мана том филму, колико смо причали о одступањима од изворног материјала и свему што је могло бити боље.Данас, када је ставим поред Ноланове Одисеје, Троја ми изгледа готово као ремек дело.

И да, ако нисте знали Фидија је улчествовао у Тројанском рату, погледајте коња. 7/10 max

Svaka cast na analizi i paralelama sa drugim delima i izvorima..
Zasto ostali na forumu nisu videli deo ovoga sto si ti video i zasto im nije zasmetalo?
Verovatno im nije ni bilo bitno. Konzumeri navikli da konzumiraju.

Видели смо и сметало нам је, једино бих ја све ово ставио под спојлер. Ја слабо пратим актуелне филмове, па сам већину (главних) глумаца први пут видео, самим тим нисам имао неке предрасуде и очекивања у старту.

Капије града, неогребане после 10 година опсаде, са механизмом и детањима ближим викторијанском него бронзаном добу се отварају уз велику тензију и испред њих стоји бетмен лично. Није тешко бити критичан према оваквом филму.

Poslednja izmena:
Od Joshovih novijih filmova, ovaj mi je bio mnogo interesantniji za gledanje iako razlika u oceni nije velika.

https://www.imdb.com/title/tt13652286
Нисам га гледао. Као што неко рече, гледао сам Перл Харбор, и баш ми се свидео филм. Више пута сам га гледао. Али годинама већ не.

Mislim da se u zivotu ne bih slozio sa nekom tvrdnjom vise.
Jedino sto ne samo da se sami tvorci dela ne trude previse oko zvuka, vec ako govorimo o filmu - upitan je i sam kvalitet toga sto se skine sa neta i gleda.
Ima dobrih releasova, ali ako poredimo sa pravim blurej izdanjima na disku, razlika u samom kvalitetu je osetna.
Ne pricam ovde o recimo 3d pozicioniranju, koji je bitan u akcionim filmovima ali totalno nebitan u komedijama i lupam sad - romanticnim filmovima.
A cak i tamo gde je ulozen trud, ljudi jednostavno ne cuju. Sto neko pomenu, oni filmove gledaju preko laptopa, tableta, telefona cak..
Polovina se toliko koncentrise da pohvata subtitlove da zvuk ni ne cuje (ovo sam cuo od par ljudi, kroz ogromnu nevericu).
Onda je tu ta tehnologija enhancovanja zvuka, ili cak forsiranja da to radi tamo gde izvorno nije uradjen. Ima mnogo standarda, sertifikata od kojih je vecina iskljucivo rezervisana za bioskopske sisteme. To sto naprave da radi na kompu je bitka sa svakim filmom ponaosob u video playeru ako se gleda na kompu.
U jednom trenutku, imajuci sve ovo sto sam nabrojao, samo prestanes da se cimas i koristis good enough podesavanja pa sta ti bog da.
Da se kreatori vise trude oko zvuka, mozda bi vredelo vise se posvetiti toj jurnjavi ka savrsenosti.
Ali kada u skoro savrsenom Black Hawk Down-u cujete one rpg-ove dok lete, kao neke rakete prskalice, sto u stvarnosti uopste nije istina (nit se vide<jedva mozda danju, a nocu ovako> nit se cuju dok ne zveknu ono sto gadjate, video svojim ocima) onda dzabe DTS i sav trud kad se sam reziser us*ao u imerziju.
Po ovome ti samo nisi iskusio u domaćoj radinosti čari onoga šta je dostupno od materijala. Od hardwarea zaista za neki pristojan novac može da se ubaci sistem koji pravi nebo zemlja razliku a onda kreće ona rupa bez dna audiofilija bolest nenajmilija. Tu nema potrbe da se preteruje nego se shodno mogućnostima budgeta i prostora normalan čovek korektno opremi. Nije i nikada neće biti kao bioskop ali veruj mi razlika je ogromna. Npr Returnal sa Atmosom iako je moj setup bez plafonskih kada plave lopte od čudoviša sa prvog bioma idu iznad mene tačno ih čujem kako preleću. Probao sam zatvroreih očiju i po zvuku znam odakle mi prilazi neprijatelj. Nije ovo nešto novo i wow prosto je imerzija X puta veća nego stereo pristup niti je neko flexovanje već ljubav prema zvuku.

Ukratko oko materijala sve je apsolutno dostupno i sve što gledam jesu bluray remuxovi za filmove koji su tako izdati. Oni koji su još na platformama ide se webdl. Nekada se koriste i hibridi kombinacije te dve vrste izdanja. E da i ne gleda se na kompu neko android box i aplikacije za streaming. Imaš teme ako te bude interesovalo na forumu.

P.S. Speed 1994 navukao sam.klince opasno na akcijeniz 90ih. Film odlican, nije im trebala.ona scena sa letećim autobusom. Speeda se setih kad sam gledao Sabljarku i onih poslednjih scena.

Prilozi

• Screenshot_20260807_114608_Nuvio.webp
    Screenshot_20260807_114608_Nuvio.webp
    28.5 KB · Pregleda: 29
Видели смо и сметало нам је, једино бих ја све ово ставио под спојлер. Ја слабо пратим актуелне филмове, па сам већину (главних) глумаца први пут видео, самим тим нисам имао неке предрасуде и очекивања у старту.
Коментар и детаљнија рецензија су настали јер се Нолан сматра једнимод највећих режисера икада, што свакако није, али је могао да буде.

У коментару нема спојлера. Све што је описано је ствар опште културе и сигуран сам да сви чланови овог форума, тачније ове секције, знају све догађаје које сам описао у пола ноћи да их пробудите. Уколико не знају, извињавам се.

Ево моје рецензије Одисеје, па ко воли.Не знам ни како да почнем рецензију овог филма, пре свега зато што су очекивања била огромна. Када сам пре две године видео да Кристофер Нолан снима Одисеју, причу уз коју сам практично одрастао, као неко ко је велики заљубљеник у историју и антички свет, било ми је готово немогуће да не очекујем нешто заиста велико.Онда су почеле да цуре прве информације и појавиле су се приче да ће филм бити „woke“. И, да се не лажемо, јесте. Један од важнијих ликова је трансвестит; појављује се свега неколико минута, али је тај лик ипак битан за причу. Ту је затим изразито разнолика глумачка постава, велики број црних и индијских глумаца, црни репер са дредовима и читав низ одлука које врло очигледно припадају савременом холивудском приступу, јер тако МОРА .И сада долази најважније: хајде да све то потпуно ставимо по страни.
Хајде да кажемо да филму због тога нећемо спустити оцену ни за промил, иако лично мислим да се о таквим одлукама у историјском и митолошком спектаклу свакако може расправљати. Занемаримо све то и судимо филму искључиво као филму.Почетак је спор, али то ми није сметало. Филм те постепено уводи у свет, поставља ликове и атмосферу, и у том тренутку још увек имаш осећај да Нолан само припрема терен за оно што долази, чекамо спектакл.А онда долази сцена са Киклопом. И ту сам први пут озбиљно почео да се питам шта гледам. Један од најчувенијих и најважнијих делова Одисејевог путовања обрађен је невероватно површно и кратко. Нема тежине, нема постепене изградње тензије, нема начина на који га Одисеј заиста превари, нема осећаја да присуствујемо митском догађају. Прође готово као још једна ставка коју је филм морао да прецрта са списка.И даље себи говорите: добро, можда је ово још увек увод. Можда прави филм тек почиње.Не почиње.Највећи проблем Одисеје јесте то што веома често немате осећај да гледате филм који тече, већ низ одвојених секвенци. Као да између великих догађаја недостаје везивно ткиво. Одисеј иде од једне епизоде до друге, али ретко постоји осећај правог путовања, протока времена једино што је лепо приказано је психолошка тежина.А онда, готово ниоткуда, филм коначно покаже шта је могао да буде.

Његов апсолутни врхунац долази у разговору Одисеја и Пенелопе (Горансен ту КИДА са музиком) када се Одисеј присећа Троје и њеног пада. Нећу улазити у детаље, али тих петнаестак минута имају готово све оно што сам очекивао од Ноланове Одисеје: атмосферу, глуму, монументалност, емоцију, визуелну снагу и осећај да гледамо уметност, а не само екранизацију низа догађаја.То је Нолан каквог сам желео да гледам током барем осамдесет одсто филма.А онда Одисеј изговори: „Our age of bronze is collapsing.“!!!!!!!!!И чаролија нестане.

Заиста ми је невероватно да редитељ Нолановог калибра себи дозволи реплику која звучи као да је Одисеј свестан историјске периодизације коју ће људи осмислити хиљадама година касније. Уместо драматичне и пророчанске реченице, добили смо нешто што ме је потпуно избацило из филма.И још један ЈЕЗИВ детаљ.Сви знамо шта би Троја требало да представља: град који је десет година одолевао највећој грчкој војсци тог времена, митску, неосвојиву тврђаву.И онда се капије отворе.Испред њих стоји Агамемнон у нечему што практично изгледа као Бетмен костим, и на томе Нолан потенцира у 10ак кадрова најмање, док саме капије Троје делују тање од врата моје спаваће собе! Људи буквално, капије Троје су 10цм дебеле!!!! ПАКАО!ЗАШТО?! Тај детаљ буквално показује шта је Нолану приоритет.Како је могуће да се толико пажње посветило томе да Агамемнон изгледа као да управо иде да патролира Готамом, а да зидови и капије једног од најлегендарнијих градова људске историје изгледају као сценографија коју би неколико људи могло да растави за викенд?И поред свега тога, део са Тројом остаје најбољи део филма. Тих петнаестак минута ћу вероватно погледати још неколико пута, управо зато што у њима видим филм који смо могли да добијемо.Након тога следи завршница која је, нажалост, изненађујуће млака.Сукоб са просцима, који би требало да представља коначну експлозију свега што се током Одисејевог путовања скупљало, његовог беса, исцрпљености, понижења, чежње за домом и повратка сопственом идентитету, одрађен је толико слабо да сам на крају остао готово потпуно равнодушан.А то је можда и највећи грех филма попут Одисеје, уз то колико је бедна Зендаја као Атина.Не би требало да изађете из овог филма равнодушни. Требало би да имате осећај да сте прошли море заједно са Одисејем.Ја нисам.

Наравно, није ово први пут да Нолан у иначе веома амбициозне филмове убаци нешто потпуно бизарно. У Опенхајмеру имамо завршни разговор у којем Опенхајмер практично објашњава Ајнштајну да стварање атомског оружја може довести до потенцијалне пропасти човечанства, као да један од највећих умова двадесетог века то није могао сам да закључи. У Мранчном витезу имамо чувену смрт Марион Котијар која изгледа као нешто што би одглумила моја петогодишња сестричина, као и Бруса Вејна, једног од најпознатијих и најбогатијих људи на свету, који се наводно крије од света тако што седи на препуном тргу у Италији.Нолан је одувек имао такве киксеве.Да ли је Одисеја катастеаофалан филм, НИЈЕ. Али човече ово је материјал од којг је могао да настане један од највећих епских филмова наше генерације.Хомерова прича. Кристофер Нолан. Огроман буџет. IMAX. Троја. Киклоп. Итака. Пенелопа. Одисеј.Сећам се колико сам био разочаран када је пре више од двадесет година изашла Троја. Колико смо тада налазили мана том филму, колико смо причали о одступањима од изворног материјала и свему што је могло бити боље.Данас, када је ставим поред Ноланове Одисеје, Троја ми изгледа готово као ремек дело.

И да, ако нисте знали Фидија је улчествовао у Тројанском рату, погледајте коња. 7/10 max
Krenuo da čitam čisto da vidim šta ovaj piše. Nema šta svaka na mestu iako sam jedan od neukih koji nije čitao. Sada kad procitam tvoj komentar apsolutno razumem. Ali ono veliko ali kao što kolega reče pravljen je za mnogo širu publiku koja nema te sposobnosti da dokuči nešto kao ti rečenicu sa krajem bronzanog doba.

P.S. Speed 1994 navukao sam.klince opasno na akcijeniz 90ih. Film odlican, nije im trebala.ona scena sa letećim autobusom. Speeda se setih kad sam gledao Sabljarku i onih poslednjih scena.
Volim taj film ali gluma Sandre Bullock je katastrofa.

I ja sam uzeo nekih 35 meni omiljenih filmova na 4k Br diskovima, koje planiram da odgledam… medju njima je i Speed ,a kad smo kod Keanu-a, mozda omiljeniji mi je Point break(1991) od Ketrin Bigelou( tada meni nepoznate reziserke)

Dodao bih za Hartnetta i Pearl Harbor, naravno uz nenadmašnu Kate, a isto ko nije probao taj film sa 5.1 zvukom mnogo je propustio.
Upravo sam to za zvuk komentarisao ovde pre par meseci kada sam ga gledao posle duze vremena,efekti i zvuk izuvaju!
I sto se tice zvuka,nema toliko veze da li je film novije ili starije proizvodnje,nego do toga koliko je studio u tom momentu iskeširao za miksanje zvuka. Znam gomilu starijih filmova sa "osnovnim" Dolby Digital i DTS koji su spektakl za slušati. Ali ruku na srce,i sve novije što sam gledao,bogami zvuči itekako dobro. Bar kod mene,na mom sistemu.

Poslednja izmena:
Hm pada mi na pamet Pad Crnog Jastreba kao kandidat za reprizu ali da ne bude niko doma.

Hell or high water - ništa posebno, ne znam ni što sam ga odgledao do kraja.

Reprizirao juče novog Blade runnera.
Vizuelno super, tempo spor ali adekvatan da bi se uživalo u scenama. Sad je vreme za final cut originala.

Reprizirao Screamers (1995), bolji su kontrolori dosta, ovo je trebalo ostaviti u dobrom sećanju. Još sam pre reprize pročitao priču koja je maestralna, pa je utisak još gori. Može da se gleda ali osim premise koja je uzeta od Dicka, sve je loša reciklaža.
Screamers je više neka B produkcija i to se baš vidi.
Preporučio bih ti Nemesis iz '92, ako ništa makar zbog scene jurnjave pri početku filma koja je po meni jedna od najboljih. Produkcija opet B, ali jako dobar stil.

Poslednja izmena:
...neka prvi baci kamen onaj koji nikada nije pogledao DivX na kompu ili slušao .mp3 na Canyon .mp3 plejeru...

Onda možemo mirne duše reći da je sve ono što je snimljeno u domaćoj kinematografiji posle 2000. čisto smeće jer je zvuk najblaže rečeno, kriminalan.
Zvuk je najmanje pola filma jedino ako pričamo o mjuziklima. U svim ostalim slučajevima scenario i gluma su više od pola filma, pa zatim sledi fotografija i muzika. Ako je seraund glavni hajlajt filma, to onda govori da je sve ono prethodno nabrojano debelo zakazalo.
Sve nabrojano se podrazumeva. Neće krš film da se izvadi na zvuk.
Ovo sto sam napisao razume samo onaj ko voli da sluša dobar zvuk. Ne muziku u mjuziklu.
Onaj kome je svejedno taj i danas gleda dvix na laptopu ili mobilnom.

Za atmosferu u filmu prvobitni post na koji se kolega nadovezao se odnosi na atmosferu u filmu. Npr kod horora gde atmosfera igra veliku igru u kreiranju tenzije zvuk tu igra presudnu ulogu u toj atmosferi više nego vizuelni aspekt ( ne obaveznonuvek). Ovo ostalo kao što si i napisao ako ne valja film neće ga zvuk izvući. Ako je iole pristojan film dobar zvuk će ga podići za ocenu dve. Otuda i česta pojava boljih ocena dok je film u bioskopu pa kad posle dodje na laptopove i tablete krenu lošije ocene.

Bravo. Nešto ovako bih ja napisao, ali sam se suzdržavao, jer sam dobar deo sekvenci prespavao u bioskopu. Zato ne bih objektivno pisao, pa sam čekao da ponovo odgledam. Takođe sam obožavalac grčke istorije i mitologije, kao i starog sveta uopšte. Upoznat sa velikim delom Homerovih spisa i bio spreman da mnogo toga progutam. Ali sam izašao iz bioskopa ravnodušan. Meni je i muzika u vecem delu bila psihodelična i nije išla uz određene scene. Hteo sam da napišem isto poređenje sa sa Trojom iz 2004., ali sam odlučio da još jednom odgledam Odiseju kad izadje na Blu-rey-u.

A sto se woke-a tiče, živim za dan da odgledam nekog belog glumca da odglumi Mendelu ili Šaka Zulu

Phantom Thread
Razmišljam da bih pristao da platim kao za letovanje da me samo 4 dana organizovano ubace u ovakvo okruženje, sa ovakvim zabavama, lokacijama, ljudima da osetim uživo taj old money & status.
Naravno bez onih pečuraka.

Коментар и детаљнија рецензија су настали јер се Нолан сматра једнимод највећих режисера икада, што свакако није, али је могао да буде.

У коментару нема спојлера. Све што је описано је ствар опште културе и сигуран сам да сви чланови овог форума, тачније ове секције, знају све догађаје које сам описао у пола ноћи да их пробудите. Уколико не знају, извињавам се.
Složio sam se u potpunosti sa tvojom recenzijom iako nisam gledao film (i nemam nameru još neko vreme pošto ovakve filmove gledam nešto kasnije kada prođe hajp) ali ono što si napisao je nekako upravo ono što sam očekivao od filma na osnovu svega dostojnog još pre njegovog izlaska - audio vizuelni spektakl sa dosta praznina.

Slažem se i sa ovim napisanim oko spojlera kada je u pitanju adaptacija nekog dela iz domena opšte kulture, ali samo delimično pošto sve što si rekao pije vodu dok se na platno doslovno prenose dešavanja iz knjige pa dok gledam film očima režisera mogu istovremeno da zamišljam kako je to izgledalo i kako sam ja zamišljao dok sam čitao knjigu(e) - problem nastaje kada autori filma (scenaristi, reditelji, kostimografi...) dozvole sebi i previše umetničke slobode i pritvore film u nešto potpuno različito od izvornog materijala, čak do te mere da se zapitamo da li je reč o istom delu koje smo čitali - e tada, bez obzira što je film rađen o po delu koje spada u opštu kulturu spojleri jednostavno moraju da rade...

Nazad
Vrh Dno