Šta je novo?

Ručni akumulatorski alati - bušilice, brusilice, trimeri, čekići...

Kupio sam skoro ovo čudo da ubrzam taj poslednji deo:
Vodi računa koji farbu koristiš,pošto ima plastične dizne nije baš za uljanu i nitro,ne zbog nagrizanja nego ne raspršuje baš najbolje.Više je predviđena za boje na vodenoj bazi.
Šrafove si uzimao gde,nešto ih baš nema u ponudi,ja našao samo na KP i u TF u NS?

hoću da uzmem i duvač/usisivač za lišće, mučimo se svake godine sa time, ne znam koliko su ovi baterijski učinkoviti, ako neko ima iskustva neka napiše.
Imam par godina Parkside PLS 3000 A1,koristim ga pretežno kao duvač,i tu je odličan nemam zamerki.Kao usisivač,možda dva-tri puta za tih par godina,ne zato što je loš,naprotiv odlično usisava i melje,prosto mi taj sistem usisavanja ne odgovara.Lakše i brže završim sa grabuljama za lišċe.Govorim o suvom lišċu lipe.

Hvala na javljanju. Ovo je koliko vidim električni uređaj (na struju, nije na baterije), pa je sigurno jači i to drastično od baterijskog modela. S jedne strane, možda bih i mogao da pokrijem celo dvorište, mislim da imam 50m produžni. Ali bih radije da mogu to da oradim bez razvlačenja produžnih kablova, naravno prvo ako može dovoljno dobro da oduva lišće, usisavanje je bonus ali nije neophodno.

Ako neko ima baterijski duvač, koliko dugo traje baterija? Recite i koja je baterija da probam da skontam šta treba da uzmem.

Što se tiče duvača lišća - crni performance 36v nema opciju skupljanja lišća. To samo ima zeleni na kabl. Imam oba, što se tiče snage slični su (kad se crni prebaci na Turbo) ali crni izvuče bateriju za 10ak min (2x4Ah) Praktičniji je naravno aku crni, jer za 10min brzinski mogu da razduvam sve što mi smeta. U jesen kad se radi velika količina lišća, onda razvučem kabl pa sa njim, jer to traje i traje.

@component Ajd javi majke ti kakav je taj pištolj za farbanje i kolko si zadovoljan, uzeo sam ga prošle godine, još mi stoji upakovan, bio nešto smešno jeftin.

Poslednja izmena od urednika:
Hvala na javljanju. Ovo je koliko vidim električni uređaj (na struju, nije na baterije), pa je sigurno jači i to drastično od baterijskog modela. S jedne strane, možda bih i mogao da pokrijem celo dvorište, mislim da imam 50m produžni. Ali bih radije da mogu to da oradim bez razvlačenja produžnih kablova, naravno prvo ako može dovoljno dobro da oduva lišće, usisavanje je bonus ali nije neophodno.

Ako neko ima baterijski duvač, koliko dugo traje baterija? Recite i koja je baterija da probam da skontam šta treba da uzmem.
Nisam ukapirao ili dovoljno pažljivo čitao da te interesuje na baterije.

Poslednja izmena od urednika:

A što ne pitaš component-a jel ima dozvolu da diže te objekte za decu, po dvorištu? Jesu odobreni, sigurni, ispitani? 🙂 (šalim se znam da će biti sve to overbuilt 🙂 )

Da ne idemo u off oko toga. Ko nema kuću sa puno zelenila, onda ni ne zna probleme oko toga.
Pazi kad sam gledao da li treba dozvola 😁
I ne treba. Spada u pomoćne objekte za koje nije potrebna dozvola niti rešenje o odobrenju radova.
Da je preko 20m2, ili ima priključak za vodu ili struju, trebalo bi. Pitao i u opštini i samo što se nisu krstili šta ih to pitam 😂

Da je javno igralište verovatno bi trebali neki atesti. Ovako "radi šta hoćeš samo pazi da se neko ne povredi".
A ima "majstorski atest": udariš rukom i protreseš i kažeš "na neće to nikud".

Šrafove si uzimao gde,nešto ih baš nema u ponudi,ja našao samo na KP i u TF u NS?
Ako si iz NS,
šrafove, vijke, tiple, matice, brezone....itd imaš nedeljom na Najlonu, svih mogućih tipova, varijacija, sve što možeš da zamisliš , i ne bi ti palo na pamet da postoji, kod jednog brke, mislim iz Pančeva, drži stand pod nekoliko tendi, zauzima 2-3 pijačna polja, sve je na meru, tj. na kilo, a cene su super povoljne. Samo nedeljom dolazi, a nalazi se kad prođeš hale i samo pravo dok više nigde ne možeš pravo, udariš u ogradu poštinog depoa, onda ideš uz ogradu levo tu je tezga u tom redu uz ogradu. Ili ako ulaziš iz Primorske(od autopijace/nsmeštaja) samo ideš pravo uz ogradu i tu je negde sa desne strane uz ogradu.

За носеће и друге битне конструкције и дуготрајан животни век (посебно напољу) битно је да је квалитет проверен.

Ako si iz NS,
šrafove, vijke, tiple, matice, brezone....itd imaš nedeljom na Najlonu, svih mogućih tipova, varijacija, sve što možeš da zamisliš , i ne bi ti palo na pamet da postoji, kod jednog brke, mislim iz Pančeva, drži stand pod nekoliko tendi, zauzima 2-3 pijačna polja, sve je na meru, tj. na kilo, a cene su super povoljne. Samo nedeljom dolazi, a nalazi se kad prođeš hale i samo pravo dok više nigde ne možeš pravo, udariš u ogradu poštinog depoa, onda ideš uz ogradu levo tu je tezga u tom redu uz ogradu. Ili ako ulaziš iz Primorske(od autopijace/nsmeštaja) samo ideš pravo uz ogradu i tu je negde sa desne strane uz ogradu.
Piše mi Beograd-Čukarica ali ne čitaš 😉 Znam da ih ima kod TF,ali mi bre nešto skupi valjda sam navikao da su vijci jeftini 🙂 Ok,kod njih je proverena marka to stoji i da 8x160 nije isto kao 4x50 za ivericu i to stoji...Ali da mi na vijke ode skoro 30% vrednosti projekta(lepše zvuči) e na to nisam navikao.

Pričao sam sa čovekom koji je distributer za solarnu opremu, radi i konstrukciju. Po njemu je ovaj mini rail sistem sasvim dovoljan za moj krov, kaže da je postao apsolutni standard u svetu, najveće uštede za izgradnju elektrana se prave sada na konstrukciji. Radi i "tradicionalne" sisteme, ima ih na stanju, ali mi i dalje preporučuje da radim mini rail. Da ponovim, taj sistem se radi tako što se kratka šina šrafi direktno u trapezni lim, koristi 4 samoresca, i ni ne dodiruje ni daske ni bilo šta ispod. Minimum je da je debljina krova 0.4mm, kod mene je 1mm (ovo moram da proverim, tast kaže da je ovako). sistem sa 2 mini raila po strani panela mora da može da izdrži bar 100kg, sa sve udarima vetra. Rešenje koje mi je ponudio a koje ću 99% da prihvatim je da dodam još jedan mini rail, pa onda imam 3 tačke oslonca umesto 2. Dao mi je dobar rabat pa me kompletno rešenje košta oko 200e za 18 panela, objektivno jeftino.

Što će reći, 99% mi ne treba bušenje pilot rupa pa šrafljenje, to znači da mi treba samo šrafilica? Da uzmem onda onaj 18/50 BL? I koje "gedore" da uzmem, pošto su šrafovi oni sa šestougaonom glavom? Stavio sam na spisak i neke SDS burgije bosch 7x, i uzeo bih neki set burgija za drvo i metal. Imam neki parkside set bitova, ne znam koliko su dobri ali su slabo korišćeni i za sada su zdravi.

18-50 BL je i bušilica i šrafilica, Pilot rupe ti ne trebaju jer radiš sa samorescima. Da li šina ima već izbušene rupe ili i nju bušiš samorescima? Sam metalni krov od trapeznog lima je smešan i to je tanko, ja sam sa sličnom bušilicom šrafio samoresce u mnogo deblje kutijaste profile bez problema. Jedino što me tu brine su same dihtung gumice na samorescima, obavezno bih tu i neku zaptivajuću masu za krov na svaki šraf al verovatno ti je i taj distributer već predložio nešto i za to.

Pošto radiš sa imbus šrafovima, trebaju ti imbus bitovi za njih, ako su torx onda torx šrafovi i bitovi, nije isto. proveri da ih već nemaš u tom Parkside kompletu, nema potrebe da kupuješ druge, završiće ti taj posao.

Izbušene su već rupe na šinama, i šine i šrafovi dolaze sa EPDM gumom. Imam 72 šine X4 šrafa, skoro 300 šrafova u lim, a onda 72x da zavrnem spojnicu za panel, ona mora relativno malim momentom (18-24Nm kaže proizvođač panela), uzeću i moment ključ za to. Da li će jedna baterija od 2.5Ah biti dovoljna za ovo? Imaću i jednu od 4Ah, ali je po priči iskusnijih ljudi sa ove teme zgodnije da baterija bude manja, pa razmišljam da li da gledam da uzmem sa još jednom ovom manjom baterijom šrafilicu.

Ovakav je šraf, a ovakve su spojnice. Za spojnicu imam odgovarajući bit, za šraf nemam. Zapravo, kupio sam pre 100 godina sa AliExpressa neku račnu sa nasadnim ključevima, ali se sećam da je bila baš užasna, i da mi je to brzo propalo, tako da moram uzeti nešto.

Prilozi

• Screenshot_20260806-221412.webp
    Screenshot_20260806-221412.webp
    16 KB · Pregleda: 6
  • Screenshot_20260806-221539.webp
    Screenshot_20260806-221539.webp
    11.4 KB · Pregleda: 5
1 tip za hobi majstore:

Ova glava za bitove mehanički zaključava bit tako da i kada se isit zaglavi u neki šraf / vijak, čak i ako je bit okrenut na dole on će uvek ostati u glavi za razliku od glava koje imaju magnetni "prihvat" gde ne tako retko snaga magneta nije dovoljna da zadrži bit u glavi.
Dakle, postoje 2 vrste glava za bitove, one koje mehanički ("na klik") zaključavaju bitove i one glave koje ih drže snagom inegrisanog (ugrađenog) magneta.
Imam ih 6 ili 7, za svaku busilicu, plus za udarne, u razlicitim duzinama, opasno dobra stvar.
За директно шрафљење самоурезујућим шрафовима ударна шрафилица је откриће, немерљиво практичнија алатка од стандардне шрафилице/бушилице.

У, и кроз греде иде без проблема без бушења.
Bosch udarne imaju mod za njih, da stane kada se ureze

Ovo rešava obična bušilica/šrafilica.
Nema prejake, samo se podesi kvačilo na određeni podeok , da bude sila zatezanja slabija i nema brige. A bolje je uzeti jaču koju možeš podesiti na slabiju silu po potrebi, nego slabiju koja kad zatreba neće moći da uradi jači posao.

Udarna šrafilica, sem što je overkill za ovaj posao, i ne može da ga uradi, jer nema kvačilo, a najniže sile u podešavanjima kod udarnih su nekoliko puta veće od potrebnih, i tu će doći do kidanja srafova ili će prošlajfovati. Možda bi i moglo sa udarnom, ali sa puno osećaja i polako, ali to bi te tek usporilo i ne bi uspelo svaki put.

Za ove hex šrafove imaš dve varijante:
1) Kupiš bit-gedoricu koja ti treba
2) Kupiš bit-nastavak za gedore koje već imaš(ili planiraš da imaš)

Evo ti slika, sa leva na desno:
1)bit-gedora,
2) bit nastavak za gedore,
3) jedan mali setić koji ima razne bitove, uključujuçi i ovaj kratki bit-nastavak za gedorice. Tih setova ima svugde, a uključuju imbus, torex ph, pz itd...
IMG_20260806_235139.webp
Ovo sve je dostupno u radnjama poput WobyHouse, Okov...itd u stalnoj ponudi.

Poslednja izmena:
Izbušene su već rupe na šinama, i šine i šrafovi dolaze sa EPDM gumom. Imam 72 šine X4 šrafa, skoro 300 šrafova u lim, a onda 72x da zavrnem spojnicu za panel, ona mora relativno malim momentom (18-24Nm kaže proizvođač panela), uzeću i moment ključ za to. Da li će jedna baterija od 2.5Ah biti dovoljna za ovo? Imaću i jednu od 4Ah, ali je po priči iskusnijih ljudi sa ove teme zgodnije da baterija bude manja, pa razmišljam da li da gledam da uzmem sa još jednom ovom manjom baterijom šrafilicu.

Ovakav je šraf, a ovakve su spojnice. Za spojnicu imam odgovarajući bit, za šraf nemam. Zapravo, kupio sam pre 100 godina sa AliExpressa neku račnu sa nasadnim ključevima, ali se sećam da je bila baš užasna, i da mi je to brzo propalo, tako da moram uzeti nešto.
Za ovo ti treba samo bušilica sa kvačilom i bit gedore. Nemoj udarnom. Ako je 300 šrafova i mala baterija onda imaj dve. Kad se jedna isprazni, staviš je da se puni dok radiš sa drugom. Ako je jedna velika baterija, možda odradi posao bez punjenja, ali ako ne, sediš u čekaš dok se ne napuni (duže nego mala). Ako već imaš dve, nema potrebe da uzimaš bilo šta drugo za potrebe ovog posla.

set burgija za metal
Po meni se odlično pokazalo iz tuđeg prvenstveno (preporuka trgovca kada sam uzimao pojedinačne borere), a onda i mog ličnog iskustva, da je ovo bar za dva koplja bolje od Bosch seta za metal (uzeo 9-to djelni komplet HSS PointeQ koji je ništa za ovo ispod):
IMG_0117.webp
Imaš 2-3 kompleta u ponudi, a možeš da uzimaš i pojedinačno. Kao kroz sir.

Jedino što me tu brine su same dihtung gumice na samorescima, obavezno bih tu i neku zaptivajuću masu za krov na svaki šraf al verovatno ti je i taj distributer već predložio nešto i za to.
Sve te gumice što dolaze u kompletima sa šarafima zbog vremenskog uticaja otvrdnu i počnu nakon par sezona da se raspadaju, ali polako. Prvo počnu da puštaju malo, pa onda imaš vremena da se organizuješ. Nakon dve sezone načete, ne raspadaju se skroz, ngo još malo i onda ih glava šarafa/podloška na kojoj su sprečavaju da se dezintegrišu. Komšija mi reče da je uzeo neki silikon baš za to, koji je UV rezistentan, da dobro podnosi vremenske uticaje i da mu se odlično pokazao. Pritom može i boja da se bira, čini mi se. Ja bih uzeo to i namazao ispod gumice, tj. gumicu, podlošku, pa i šaraf. A imaš i opciju tečnog bitumena u spreju, takođe…

Hvala @castor. EPDM guma koja dolazi na konstrukcijama za solarne panele bi stvarno trebalo da traje jako dugo. Kažu da je 25 godina minimalni životni vek u ozbiljno problematičnim okolnostima, za naš region se očekuje 30-50 godina. Laboratorijski se projektuju za 50-70. U svakom slučaju, tu se ne brinem.

Nazad
Vrh Dno