Šta je novo?

DDR5 memorije (sve u vezi DDR5 memorija, tajminga, SR/DR itd)

• Začetnik teme Začetnik teme GoranM
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja sam ovu G.Skill memoriju iz potpisa platio 195$ + troškovi dostave i carina, sada je nema na Amazonu, a najsličnija košta oko 870$ + dažbine, dakle preko 1000$ da dođe do mene.

ne znam u cemu je problem, ljudi hoce AI

KINGSTON KF556C40BB-32 FURY BEAST BLACK MEMORIJA 320е један штап.

G.SKILL TRIDENT Z5 RGB 32GB DDR5-6000 RAM
510е 2 штапа.

На сајту радње које купујем

da li će kinezi da uleću sa jeftinijim komponentama (kao što su sa telefonima ili automobilima) ili možemo da sanjamo kompove

Ko god da "uskoči" uradiće to zbog visoke cene, sada im se više isplati ali sigurno neće biti socijala. Problem nije u proizvodnji samih čipova nego siliciumskih vejfera na kojima se čipovi prave, nema njih dovoljno za sve. Tako da mrtva kapa za nešto jeftinije.

Znam da se silicijumski vaferi koriste za proizvodnju procesora, ali prvi put čujem da se to koristi za proizvodnju RAM memorije. Mislim, ne znam kako se RAM memorija proizvodi, ali znam da se zbog grešaka u litografiji (ako se ne varam to je pravi izraz) na jednom vaferu "iseče" nekoliko vrsta procesora u zavisnosti od grešaka u proizvodnji.

Memorija se isto proizvodi iz sicliujmskih vejfera, kao i svi čipovi za GPU, chipset etc, Pravi se sve nekom tehnikom kao Litografija (hemija), laser, plazma.... Vejferi su od prilike veliki kao LP ploča. Kada se izštampaju svi delovi onda se vejfer izseče na komadiće. Vejferi su silcijum pomešn sa poluprovodničkim materijalom (soli Galijum arsenida ili drugih, ne mogu sada da se setim svih) koji postane provodnik jednom od tih tehnika). .

Odes na Ali i proveris...

Pale masu, glupost.

Prilično ništa 😒

Kad se setim da sam u Septembru kupio 32GB Corsair Vengeance 6000 CL30 (dan posle više je nije bilo u ponudi na Iponu) sa parom "lažnih" modula zbog RGB-a za 200€ i da mi je par ortaka reklo da sam lud. I bili su u pravu, ali ne zbog toga. Lud sam bio što sam dotadašnji 32 GB Kingston RAM-a prodao za 11.000, umesto da sam čuvao u rezervi i sada je prodao... 🙂 🙂

Corsair poceo da prodaje CXMT Kinesku memoriju

CXMT-DRAM-on-Corsair-DDR5-Memory-Modules-_1.jpg
Corsair-Memory-Chinese-DRAM.jpg

mislim da je i Splave jednom pomenuo u video-u
@Gulftown @d0minat0r

Ako se dobro secam, spomenuh davno da me mrzi da trazim u prethodnim snimcima gde je Splave rekao i da cu sacekati sledeci put kad naidjem da spomene (mozda sam posle bio mazohista u nasao time-stamp, a zaboravio i potisnuo secanje xD), elem,

Ponovo kao i u prethodnim snimcima sa Linus saradnjom, gde je Splave spominjao, drzi iskljuceno MCR (Memory Context Restore), a sad spomenu i iskljuceno Run Time Reduction, zarad vece stabilnosti sistema pri overclock-u, ...

Time-stamp-ovano, ...

Poslednja izmena:

Chinese CXMT DRAM doesn't look like the budget savior many were expecting : new modules enter the market, but prices still track the big three​

A 64GB DDR5-5600 RDIMM based on memory from Samsung or SK hynix costs $2,745 at JD.com, whereas a module featuring the same capacity and specification, but using DRAMs from CXMT is priced at $2,805, according to observations by @harukaze5719. It is noteworthy that a Samsung 64GB DDR5-5600 RDIMM made by Samsung and sold by Samsung costs $2,425 at Amazon.com in the U.S.
While the $60 difference seems significant, it is really just 2.2%, which can be considered negligible at these sky-high prices. Nonetheless, many expect CXMT-based memory modules to be cheaper than those carrying chips from Micron, Samsung, or SK hynix, so observing that they are even a bit more expensive than offerings with ICs from renowned manufacturers may be a bit surprising.

Jesteeeee koliko moramo biti naivni da će CXMT doći da spasi potrošačko PC tržište. Hoće i kinezi da grade AI data centre i to verovatno više nego amerikanci, pa sigurno njima prodaju a ne raji.

Realno sve dok je korporativna potražna jaka neće cena padati dok ima novih porudžbina i da se još 5 proizvođa pojavi.
Ista priča kao sa AMD grafičkima, sad će Lisa da nas spašava od pohlepnog Jansena, malo morgen. Zacenili grafičke u cent naspram ekvivalent Nvidia modela.

Inače 32GB DDR5 6000Mhz za 400€ je nova realnost.
Noćas sam ugrabio za 429€ neki Laxar kit 6000Mhz CL28 za 9850X3D koji mi trenutno stoji u kutiji.
Znam, znam da CAS tajming ne igra neku ulogu pored X3D keša, ali kad već plaćam premijum cenu hoću i taj RAM da bude premijum.

Kontam da tek za možda 2 godine će krenuti cene da padaju, tako da sledeći upgrade (sa nekim novim Ryzen X3D) će morati da mi bude neka namunjena memorija na 7600-8000 Mhz sa utegnutijim CAS tajmingom.

Ortak platio 62000 2x16 CL30/6000. Tako da si dobar.

Ja pre mesec dana nabasao na G.Skill 2x32 za 58k. Doduše CL36, ali zabole me, iskreno.

Za X3D CL36 ili utegnutije je odlično.
Ortak početkom marta platio 405€ Kingston 32GB 6000Mhz CL30 i to još beo kit RGB.

Sad taj isti kit se vrti oko cene 530€ što je za mene previše.
Realno da ovaj Lexar nije CL28 ne bi ga uzeo za preko 400€.

Poslednja izmena:
Neki odredjen razlog zasto ne bi uzeo ? Nailazio sam na njihove kitove, u istoj
Za X3D CL36 ili utegnutije je odlično.
Ortak početkom marta platio 405€ Kingston 32GB 6000Mhz CL30 i to još beo kit RGB.

Sad taj isti kit se vrti oko cene 530€ što je za mene previše.
Realno da ovaj Lexar nije CL28 ne bi ga uzeo za preko 400€.

Zasto ga ne bi uzeo ? Nalazio sam na Lexar kit-ove koji su bili u istoj specifikaciji kao Kigsotn ili Corsair npr, a fino jeftiniji.

Jer je cena prenaduvana opet. U martu Kingoston CL30 je mogao za 400€ da se nađe, sad je taj isti 450-460€.
Ovo pričam za cene preko (DE, KP itd.)

A da ne pričam da kupujem CL36 za 450-500€ ili neku 5200Mhz memoriju, drugo ako treba količina za posao, kod mene su 1% i 0.1% FPS lows.

Sve što je ostalo je kvantitet... jedva sam našo za sebe a pored toga još jedan paket istog 8200 na cl36 BIwin pa sa jednim ide sklapanje za drugi se razmišljam da prodam 32gb je u pitanju... ali cena nije uopšte bila sjajna, sobzirom da generalno slabo se nalazi premium tipa 6k na cl26 8+k na 36 i tako... al kolko vidim neko ko unapred razmišlja za zen6 ide juri 8k+ mislim ko prati i ko želi odma da zategne to na max

@ChieF. ja tek prelazim na Zen 5 i mislim da ću Zen 6 da preskočim i vidim šta će da smisle u Zen 7. Kontam da do tada će i cena sa memorijom da se stabilizuje (smanji) i da kupovina nekog nekog utegnutog 7200Mhz tipa CL36 neće da košta pola bubrega.

Velika su obećanja za Zen 6, mada prvo da izađe i da vidimo testove, tj. da li se isplati u odnosu na trenutne X3D i non-X3D procesore.

ULL memorija - da nije ovo ludilo sa cenama kolko tolko bi imalo smisla, sad bukvalno je samo preskupo i ništa ne performanse onima koji već imaju X3D procesore

Nazad
Vrh Dno