Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

• Začetnik teme Začetnik teme Ddee
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Moja od 13-og do danas 9 KW potrošila...
Svako 💩 malo trosi, kada se koristi kao kineski ventilator ---> samo u Fan-Modu! 🙂
remax-rucni-ventilator-sf05-zeleni-cene.webp
Jes' li video prognozu za narednih 10-ak dana? Budi sretan ako budeš mogao od gužve da pridješ prodavnici i da imaju bilo šta na stanju.
To su genijaci koji cekaju uvek pik sezone! I posle je problem, sto ga nema odmah majstor itd. 🙂
Takvima treba majstor da dodje tek pocetkom septembra 😀

Poslednja izmena:
Svako 💩 malo trosi, kada se koristi kao kineski ventilator ---> samo u Fan-Modu!
Или у stand-by моду, ове моје су за три и по недеље одмора потрошиле око 8 kWh, само јер су остале укључене у струју. Ова новија има WiFi па је можда и то додатно трошило.

Ljudi jedno pitanje...posto ja imam spremnih nekih 1000e + za klimu i drugar za svoj stan o kome sam pisao slicnu cifru...zanima me ako nazovem coolshop acs ili interelektronik i kazem uzeo bih dve klime lupam tu i tu u keshu dosao bih po njih...jel bi mi dali neki popust ? Jel to moguca solucija?
Meni je u klimaplusu hteo da da 5% na 200k na daisekai. U acs nisu mogli da mi daju odgovor za popust jer nisu dobili cenu od dobavljaca za toshibu. Pitao ih za Perferu kazu da je vec na popustu i da ne moze nize. Verovatno ne moze preko telefona, pa probaj da odes tamo. Ja ih zvao u cetvrtak, dosli ugradili mi u utorak.

Svako 💩 malo trosi, kada se koristi kao kineski ventilator ---> samo u Fan-Modu! 🙂
Pogledajte prilog 547947

To su genijaci koji cekaju uvek pik sezone! I posle je problem, sto ga nema odmah majstor itd. 🙂
Takvima treba majstor da dodje tek pocetkom septembra 😀
Objekat je od 2016 do 2023 laufao bez inverterskog hlađenja (a još sam ja svim sobama ka jugu), tako da, što reče jedan moj kolega mašinac glavne tri stvari za energetsku efikasnost objekta - 1. izolacija, 2. izolacija 3. još izolacije 😉... Ovaj mjesec 300 kW će struje biti, ali klime moožda 30-40 kW da su uzele, mnogo se i peklo i gulila se skoro 2 bojlera dnevno...

Vidim da se povela prica o 14KMCC. Stigla pre nekoliko dana, podelicu utiske kada se montira i tokom/posle zime.

Sada citam, buni me da li klimu mora da ugradi ovlasceni Fujitsu servis kako bi ostala garancija, ili moze bilo koji
servis za klime?

Ne nalazim nigde na netu, spisak ovlascenih servisa sa Fujitsu klime.

Vidim da se povela prica o 14KMCC. Stigla pre nekoliko dana, podelicu utiske kada se montira i tokom/posle zime.

Sada citam, buni me da li klimu mora da ugradi ovlasceni Fujitsu servis kako bi ostala garancija, ili moze bilo koji
servis za klime?

Ne nalazim nigde na netu, spisak ovlascenih servisa sa Fujitsu klime.
Cimni uvoznika Viacom za listu servisa. Mada bi svaki nirmalan servis sa pečatom trebalo da je OK. Proveri sa uvoznikom, da ne bude da pričam napamet, ali ne vidim problem da ti bilo koja normalna firma overi garanciju po ugradnji

Objekat je od 2016 do 2023 laufao bez inverterskog hlađenja (a još sam ja svim sobama ka jugu), tako da, što reče jedan moj kolega mašinac glavne tri stvari za energetsku efikasnost objekta - 1. izolacija, 2. izolacija 3. još izolacije 😉... Ovaj mjesec 300 kW će struje biti, ali klime moožda 30-40 kW da su uzele, mnogo se i peklo i gulila se skoro 2 bojlera dnevno...
Znaci, oko 50-60kWh ustede u odnosu na mene koji nemam izolaciju i drzim otvorene prozore u proseku 12 sati dnevno, a sunce mi direktno bije od 12-19h u centru BG-a, gde je otprilike uvek oko 2-3C vise nego van centra.
Leti se izolacija ne isplati uopste, ali zimi pravi drasticnu razliku pre svega u akumulaciji i osecaju toplote.

Meni su prozori na spratu otvoreni nekih desetak sati, u prizemlju sedam.
Nije stvar same ustede, na nju je ljeti bespredmetno gledati, nego sto u kući skoro nikad nemam osjećaj vrućine.
Masa ljudi sa slabom izolaxijom spava pod klimom i ljeti apsolutno ne rotvaraju prozore, mislim da smo mi u debelo vecem komforu i zdravije zivimo sa luftanjem redovnim.

Znaci, oko 50-60kWh ustede u odnosu na mene koji nemam izolaciju i drzim otvorene prozore u proseku 12 sati dnevno, a sunce mi direktno bije od 12-19h u centru BG-a, gde je otprilike uvek oko 2-3C vise nego van centra.
Leti se izolacija ne isplati uopste, ali zimi pravi drasticnu razliku pre svega u akumulaciji i osecaju toplote.
Isplati se za kuću. Za stan ne, zavisi od pozicije. Za potkrovlje se UVEK isplati, inače je život u istom nemoguć preko leta

Koja vam je temp podesena kad tako malo trosi? Meni perfera na 24C trosi 4kw, na 22C 8kw. Sprat sa otvorenim tavanom iznad bez ikakve izolacije - 21 soba + 11 hodnik.

Onteresantno da 12KHCAN moze da se forsira sa punom brzinom ventilatora. Na 33 spoljasnje i 23 podesena temperatura,ventilator na 4 cetice i tako i radi. Ne smanjuje turbinu. Potrosnja 650w,vrata otvorena i hladi veci deo stana da ne kazem ceo.
Cim sam prebacio vent na auto smanjila je turbinu ali i potrosnju na 330w.
E sad,ako povecam na 24 ona ce da pirka i to sa potrosnjom od 130-180w sa povremenim povecanjem na 250w ali kratko.
Dnevna potrosnja je od 2-4kw za 24h sa setovanom temperaturom na 24.
Od sinoc je stavljena na 23 i vent na 4 tj najjace i do sada potrosila 4,2kw. Ali je danas pakao,ona je na betonu od zgrade okacena i sunce je direkt u nju gotovo celog dana.

23? Ja moju ne spuštam ispod 25-26 sada, doduše ubačen i onaj Xiaomi smart ventilator da pogura malo po spavaćoj sobi vazduh, ali na 23-24 stepena je neprijatno hladno u prostoriji gde je klima(LMCE).

23? Ja moju ne spuštam ispod 25-26 sada, doduše ubačen i onaj Xiaomi smart ventilator da pogura malo po spavaćoj sobi vazduh, ali na 23-24 stepena je neprijatno hladno u prostoriji gde je klima(LMCE).
Meni je ona kao i LMCE u spavacoj na 24
Al nismo bili u stanu i nisam palio LMCE a ni GTech pa sam zato pustio da duva jako i na 23 kako bi ceo stan hladila. A to radi eto sa potrosnjom do 650w. Gree kako upalim ona ode na 1kw pa spusta i skinuo sam je sa monitoringa da se ne sekiram vise. 🫣

Koja vam je temp podesena kad tako malo trosi? Meni perfera na 24C trosi 4kw, na 22C 8kw. Sprat sa otvorenim tavanom iznad bez ikakve izolacije - 21 soba + 11 hodnik.
26, kad prigusti spusti se na 25. Gotovo uvijek samo jedna radi s potkrovlja (i to malo kad radi) , veoma rijetko obje.
Ti si sjajan primjer eksponencijalnog rasta potrošnje za svaki "pretjeran" stepen temperature.
Rješavaj krov, makar medju grede naguraj nesto 🙂

I kod mene 23 ljeti. Zimi mozda i 24 ... to je ta neka temperatura. S tim,sto fuji mnogo bolje to balansira od midee. Midea zamrzne(sto meni odgovara) dok ostatak porodice vise voli da fuji "pirka" i nema tog efekta zamrzivaca. Svako razlicito 😀

Ja grejem na 24, hladim na 26. Imam odličnu izolaciju 15/20cm EPS na zidovima od bloka debljine 25cm. Takonda zidovi nisu topli, i opšti utisak je dobar. Kd su zidovi/plafon kao rerna, vazduh mora na nižu temperaturu. Bitno mi je da je vazduh suv.

Ja samo hladim i to na 27C,u stanu imam unutrašnju izolaciju od oko 5-6cm,pvc stolarija, 7 sprat poslednji pa me mnogo zeza plafon. To cu morati da odradim ali iznutra, bar da ga spustim za 10cm i stavim mineralnu vunu pa rigips, ne vredi vise ovako. Inače ne smanjujem ispod 27C I noću, samo spustim fan 2 crtice I to je to.

Tema je Fujitsu +kako rade i koliko nam troše, a da ima tema Daikin/Mitsubishi, onda bi se govorilo koliko nam inverteri proizvode električne energije 🤣
Šalu na stranu, sa 12 EPS isto zid na 25 cm giter, grijem na 24-5 a hladim na 25-26.
Danas nije ni radila (sinoć dobro ishaldjeno) sad ju pokrecem tek.

Tema je Fujitsu +kako rade i koliko nam troše, a da ima tema Daikin/Mitsubishi, onda bi se govorilo koliko nam inverteri proizvode električne energije 🤣
Šalu na stranu, sa 12 EPS isto zid na 25 cm giter, grijem na 24-5 a hladim na 25-26.
Danas nije ni radila (sinoć dobro ishaldjeno) sad ju pokrecem tek.
pravo da ti kazem,ovu moju ne gasim. poslednjih pa jedno 7 dana radi dan noc. nedje pred jutro je i ok ali se zgrada zagrijala i dzaba sve. Necu se radi 5-10eura muciti kunem ti se! neka radi da se moze odmoriti kako treba. gledao sam nesto spoljnu,ima sloj(tanak) prljavstine zalijepljen preko izmjenjivaca. mozda zato za mrvicu vise trosi nego prosle godine. u svkaom slucjau,za moj stan je ova kmcg sasvim ok.

Ma taman govora da se iko muči i cima za neku siću, pa i za mnogo veće novce - komfor je komfor i tu ne pitaš za cijenu... Samo prikazujemo značaj izolacije ljeti.
Dok god su noći svježe sve je lako, naveče sve otvoriš i ishladiš termalnu masu betona i blokova i kreneš hladan u novi dan, a potrebno je dosta dok se sve to zasiti i krene grijati unutar objketa, zato klimu i ne palim priejpodne uopšte.

Ne znam koja je fora sa tim "pali-gasi" u toku dana, kada će klima svejedno raditi, samo onda kada i treba..

Ja preko dana nisam ni kuci, ali svakako i po potrebi kad upalim, povuce jedno sat 800-900w i onda padne 300-400w...nocu vec jedino ako se sakupimo dosta pa bude "zagusljivo" ,ovako je i ne palim, sveze je, otvoris malo prozor i eto ga ....ova KG- 12ka fino i hladi ovih 45-50m2, kako je na papiru nista spec za hladnjenje....verujem da bi sa izolacijom to bilo jos lakse...
Nisam jos prosao pored spoljne a da se cuje itd (kao pored ovih drugih kineza koje imam) i kad greje i kad hladi...nek istera neku godinu ovako, i vredi za sve pare 😀
Zao mi samo sto je nisam otvorio dok je nisu montirali, da vidim koji je kompresor i kolko ima reda izmenjvac na spoljnoj...

Hajde mala pomoc. Treba mi jedan Fujitsu uredjaj za lokal od 21 m2 sa toaletom. Povrsina bez toaleta je 19m2. Visina velika - 3.5m do spustenog plafona od amstrong ploca, a do betonske ploce iznad amstronga 3.7m. Duzina prostora 7.1m, sirina 2.9m. Kubatura za grejanje oko 72m3. Okvirno sam postavio i namestaj koji ce biti unutra. Dva radna stola i nekoliko stolica. Posao je kancelarijski, bez mnogo otvaranja vrata u toku dana. Dosta cesto se ostane i do 21h uvece. Plavim linijama su obelezeni spoljni zidovi i veliki izlog od 10m2. Lokal se nalazi u prizemlju zgrade, na koti plocnika oko zgrade. Sve ostalo sam ispisao na fotografiji. Skica je radjena u tacnoj razmeri prostora. Crvenim pravougaonicima sa upitnikom su obelezena unutrasnja i spoljna. Mislim da je to najoptimalniji njihov polozaj, a i skoro da nema nacina da se drugacije postave.
Dvoumim se izmedju 12KJCA ili 12 KGTE.

Slusam predloge

Hajde mala pomoc. Treba mi jedan Fujitsu uredjaj za lokal od 21 m2 sa toaletom. Povrsina bez toaleta je 19m2. Visina velika - 3.5m do spustenog plafona od amstrong ploca, a do betonske ploce iznad amstronga 3.7m. Duzina prostora 7.1m, sirina 2.9m. Kubatura za grejanje oko 72m3. Okvirno sam postavio i namestaj koji ce biti unutra. Dva radna stola i nekoliko stolica. Posao je kancelarijski, bez mnogo otvaranja vrata u toku dana. Dosta cesto se ostane i do 21h uvece. Plavim linijama su obelezeni spoljni zidovi i veliki izlog od 10m2. Lokal se nalazi u prizemlju zgrade, na koti plocnika oko zgrade. Sve ostalo sam ispisao na fotografiji. Skica je radjena u tacnoj razmeri prostora. Crvenim pravougaonicima sa upitnikom su obelezena unutrasnja i spoljna. Mislim da je to najoptimalniji njihov polozaj, a i skoro da nema nacina da se drugacije postave.
Dvoumim se izmedju 12KJCA ili 12 KGTE.

Slusam predloge
14KMCC ili 14LMCE+LALL

Hvala @jozza
Nisam uocio te 14-tice. Mislim da moram da danas odlucim, najkasnije sutra platim preko firme i narucim, jer za vikend idem na odmor. Moze li neko da mi kaze koliko nisko idu sa modulacijom ti uredjaji KMC, bilo 12 KMC bilo 14 KMC ... a 99% sam siguran da ce uzeti 14. Jel neko koristio 14 KMCC za grejanje ? Pogledao sam eurovent, i ok je. Ima rezerve koliko hoces. Mozda cak i prejaka za prelazne periode za ovih 21 m2 - 72m3, ali se nadam da je i kod nje sve odradjeno sa modulacijom kao i kod svakog Fujitsu i da ce da se snadje u takvom - malo cudnom okruzenju, sa toliko visokim plafonom. Vrlo malo imam iskustva sa njihovim uredjajima sa R32. Znaci ukratko sve ono sto je najbitnije za rad tog uredjaja.

Hvala i izvinjavam se sto trenutno nemam vremena da citam, ali cu se oduziti kada dodje uskoro prelazna sezona, pa napisem ponesto oko njenog rada 🙂

Nazad
Vrh Dno