Šta je novo?

Nova studija tvrdi da je mlada Gen Z radna snaga produktivnija u radu kod kuće

Jednu stvar sam naučio u pregovaranju u svojoj 20 godina dugoj karijieri. Nije važno koliko vrediš, važno je šta ispregovaraš. Ako omladinici mogu da pregovaraju idealne uslove i poslodavci pristanu, svaka čast. Ako ne, biće brzo puna socijalna kuhinja. Generacije Alfa mislim da ima drugačiju filozofju i može se desiti da pojedu Z na tržištu za par godina. Sin mi je 2012, tu je na kraju Z, ali mislim da je više Alfa. Pričam i sa njegovim drugarima povremeno. Više su u fazonu get rič or daj trajin', nego o traženju uslova. Sam svoj gazda, grizemo pa dokle stignemo. Ćerka je 2010, ona je pravi Z.

Pa ti ako stvsrno si gazda i drzis firmu, cudno mi je da ne znas sto su tako uradili
Ok, objasni mi, jer izgleda da sam glup i nije mi jasno zašto neko ima želju da potroši 3x više novca, a da pritom i ne pokuša da možda potroši manje.
Nije stvar što su me odbili, nego što su me odbili bez ikakvog pokušaja da porazgovaraju na tu temu sa mnom.
Ja bih bar razmotrio da li mi je bolje da platim čoveka koji mi već radi u firmi 3x manje, nego da tražim firmu koja će to da mi uradi za 3x više para. Možda će i da urade 3x brže i bolje i treba im platiti toliko koliko traže, ali bih bar razmotrio sve opcije.
Btw, za 20K su posao uradili prilično traljavo i sporo, čim je istekao ugovor od 1 godine raskinut je, a i ja više nisam bio tamo.

Ima firma u NS koja ti da sluzbeni auto i kada slupas moras da platis. Zamisli ceo dan vozis po NS to ti posao i ne plate kasko.
Imao sam svojevremeno pre korone jedan razgovor za posao, gde lik koji me je propitivao kao na isledničkoj stolici (HR - dipl. psiholog...izem ti diplomu) nije spomenuo gomilu detalja, pa sam, pošto je on završio, ja krenuo da ga rešetam. Dođosmo i do teme službeni auto, kad se nisam šlogirao.
1. Službeni auto se preuzima ispred firme i ide na teren. Pitanje: Šta da radim kad mi je sastanak u Preševu u 10h prepodne? Odgovor: Zakaži u 13h
2. Službeni auto se pere o trošku zaposlenog, 1x nedeljno. Tu nisam imao šta da pitam...mislim, šta reći.
3. Auto nije kasko osiguran, u slučaju sudara i kad zaposlen nije kriv, plaća štetu.
4. Ovo mi je vrh...Firma plaća menjanje guma, ali bih morao da ih menjam van radnog vremena, tako što ću da dođem npr. u subotu (jer kola imaju GPS i prati se da li si na svom terenu u radno vreme, 8-16h), uzmem ključeve od portira, odem na drugi kraj BG-a da ih zamenim i onda se vratim do firme, dam ključeve portiru i idem kući. Možda bih i iskombinovao da ne dolazim subotom, ali ovo je potpuno suludo

Eto, još jedno lepo iskustvo za proteklih 25 godina rada.

Šta se desilo sa žutim kartonom?

Nulta tolerancija na grešku može da funkcioniše samo u firmi gde su plate van konkurencije, tj. firma nudi nešto vanserijsko i neponovljivo za karijeru.

Na stranu što teško da je otišla zbog 1000 din, već je pre to bila samo jedna od stvari.
Ne znam, nije moja firma, samo sam naveo primer.
Možda je bilo žutih kartona pre ovoga, možda im je stvarno nulta tolerancija (ne bi me čudilo).
Ali si u pravu da je ova črvena verovatno bila kap koja je prelila čašu...nadam se da je tako, jer je meni jedna zaposlena otišla čim joj je legla prva zarada, samo se nije pojavila. Možda sam ja bio mesto za premošćavanje, ko bi ga znao. Jedna je otišla u N. Front, tata ubacio mezimicu preko partije, ta se bar uredno javila i odradila otkazni rok....ima svašta, dobro, loše.
Ova pomenuta Saška koja radi 3 godine im pored primarnog i sekundarni posao, pošto radi od 7-14h, popodne radi tatoo, momak ima firmu, ona mu pomaže i zaradi nešto manje nego kod mene. Kad sam je pitao da li joj je palo na pamet da ona sama krene kao PR, kaže da joj je ovako bolje, ne razmišlja ni o čemu, samo radi i dobro zaradi. Kod mene je prijavljena, kod momka zaradi na ruke. Lepo.

@RingeRaja

1- pravni rizik, firma moze da upadne u probleme, ako ne uradis posao kako treba firma je u problemu a nemaju koga da gone jer ti pravno ne postojis, sto je sledeca stavka

2- siva zona, na ruke, nije legalna, a i zakon ne dozvoljava da radis sa strane nikakakv posao, opet firma rizikuje da upadne u probleme

3- sigurno su bili skepticni kako mozes da zavrsis sam sve, ne znam koliki je obim posla bio ali mi ne svuci kao studentski projekat koji bi radio vikendom, cim su zaposlili firmu sa vise radnika

Neke od stavki, a ima ih jos dosta, od toga kako firme razmisljaju pogotovo ako je veca korporacija, kako se to pravna visem menadzmentu, finansijama itd. Opet kazem nisam u tome ne znam o cemu se radi ali sam siguran da nisu krompiri na pijaci.

1. ne postoji prepreka, jer sam dipl. farmaceut, po zakonu mogu da radim posao registracije i morali bi da me prjave agenciji za lekove, tako da bi itekako mogli da me gone
2. ne postoji prepreka, mogli su da mi isplaćuju "na belo", kao dopunski rad
3. ovo je mogao da bude razlog, ali je sve završeno bez da su mi i predstavili obim posla koji je trebalo uraditi - btw, posao je bio takav da je mogao da ga uradi jedan čovek, što je inače i radila jedna zaposlena u toj firmi koja je brojala 2 zaposlena.
Kako god, sad nije ni važno, samo sam naveo kao primer, ništa više.

@RingeRaja i sta ce raditi kada im 20 njih tako samo ode? Da pretpostavljaju pogresno?
Da ih tolerisu? Moraju da kazu nesto radnici. Nisu to gazde bezobrazne, ako sa njima ne probaju ostace samo bezobrazne gazde sa kojima nece moci!

Ovo sto kazes primer sto nece PR "ma ovo mi je ok" je tipican attitude u Nemackoj sada! "Da zarade da se ne cimaju, ali nikako da rade vise za komociju ako to znaci ikakvo cimanje!

Pa kada shvatis da jedino sto u zivotu imas jeste vreme, i da se trosi nezaustavljivo, onda pocnes da razmisljas drugacije.

Milione svakako neces zaraditi kao radnik, a dal ti par stotina eura nesto menja na mesecnom nivou u odnosu na utriseno vreme i cimanje? Pa tesko. Zasto bi se onda cimao iko i izlazio iz zone komfora? Pogotovo Nemci koji sa prosecnom platom zive dosta solidno.

Мала фирма је обавеза 24 часа 365 дана годишње, ту одмора нема, и кад ниси на послу размишљаш о послу, радницима, платама, пдв и осталом.

Obzirom da je lubenica 2e/kg u Nemackoj, isplatio bi mi se let samo za lubenicu 😉
I opet - neadekvatna usporedba, što niste uzeli Milku za primer. Ajd mi objasni zašto je naša Plazma jeftinija kod vas? Ima mnogo mnogo kurioziteta
Skoskni do Makedonije, avionom, isplatiće ti se i pored karte Lufthanse

Stvarno hoćeš da porediš Srbiju sa Nemačkom? Možeš samo da ih porediš u smislu da je kod nas pod ogromnom stimulacijom države sve otišlo dovraga i trudi se da prestigne europske cene. Španiju smo debelo prestigli npr
Trebali bi da se poredimo sa regionom, a tu smo pored naših levih komšija prvi po skupoći životno bitnih namirnica i uopšteno robe osnovne potrošnje.

Мала фирма је обавеза 24 часа 365 дана годишње, ту одмора нема, и кад ниси на послу размишљаш о послу, радницима, платама, пдв и осталом.
Da, a koren problema leži tu tome jer se misli kako da se zaradi što više i zakinu i država i radnici kod 99,9% privatnika

Apropo zakidanja…
Država Srbija se prema nekom ko odluči da uloži svoj novac u biznis, pokrene ga, zaposli još nekoga i tako poveća toj istoj državi priliv u kasu, ponaša, iz vizure kako to funkcioniše u nekim drugim ekonomijama, krajnje maćehinski, da ne upotrebim pravu reč.
Nema nekih specijalnih olakšica da početnik stane na noge, da postane produktivan, pa da onda postoji realan prihod toj istoj državi na duže staze.
Jok, udri odmah sve obaveze, pa ko preživi.
A taj isti privatnik direktno i neposredno tim istim državnim činovnicima obezbeđuje platu - ne zaradu, zaradu ima onaj koji je zaposlen u privatnom sektoru, u državi svako ima administrativno razrezanu nadoknadu koja se zove plata.
Tako da se ja lično svojski trudim da državi dam samo ono što moram i ni dinar više, uz dozvoljene finansijske akrobacije kojima pokušavam da dam što manje.
Da ne uplićem i politiku sve i kako se taj novac troši, esej bih mogao da napišem.
Savest mi je potpuno čista.

Yeap, sve je to od naših (radničkih) para

Apropo zakidanja…
Država Srbija se prema nekom ko odluči da uloži svoj novac u biznis, pokrene ga, zaposli još nekoga i tako poveća toj istoj državi priliv u kasu, ponaša, iz vizure kako to funkcioniše u...
Savest mi je potpuno čista.
Da, koren svih problema leži u lošem državnom aparatu, ali donekle leži i u tome što nije izbila opšta pobuna kada su počela da se menjaju pravila igre na gore
Ali, da ne pričamo o politici, nije joj mesto ovde

Poslednja izmena:
Ja sam sve više sklon da verujem da su ljudi najproduktivniji kada u stvari ne pokušavaju išta da rade ovaj svet i onako počiva na 5-10 % genijalaca i 20 % vrednih ostali bolje da ništa ne rade...tako da ne čudi da su produktivniji kada su kod kuće i spremaju ručak...tu mogu da upropaste samo ručak.

Mozda ako zivis u diznilendu.

Svet pociva na novcu, i na jako bolesnim ljudima koji ga vode, sto se da zakljuciti iz proslih godina.

Ja sam sve više sklon da verujem da su ljudi najproduktivniji kada u stvari ne pokušavaju išta da rade ovaj svet i onako počiva na 5-10 % genijalaca i 20 % vrednih ostali bolje da ništa ne rade...tako da ne čudi da su produktivniji kada su kod kuće i spremaju ručak...tu mogu da upropaste samo ručak.
weaponizing incompetence

90% javnih preduzeca a plata ista.
problem je sto su takvi skolstvo i zdravstvo

Hm, treba li da pominjemo policiju, vojsku...

Poslednja izmena:
Samo u kontekstu psovanja i beskicmenjastva. Za vojsku to mogu da kazem licno posto sam sluzio pod oruzjem 2009 a za policiju iz gomile prvih ruka (drugari iz komsiluka i iz osnovne).
Bolje da ne navodim primere bahatosti i zloupotrebe sluzbe kojima sam prisustvovao, dakle licno, a ne slusao od Sime i Pere..

Yeap, sve je to od naših (radničkih) para

Da, koren svih problema leži u lošem državnom aparatu, ali donekle leži i u tome što nije izbila opšta pobuna kada su počela da se menjaju pravila igre na gore
Ali, da ne pričamo o politici, nije joj mesto ovde
Tako je!
A razlog je što ovde većinski ne žive građani svesni svojih obaveza i prava, već puki podanici.

Najjace je sto u Srbiji zivi 10% populacije koji bi ti oci iskopali kad bi im rekao da mnogi rade za manje od 800e mesecno. Takvi imaju i pravo glasa, sto je najgore.

Najjace je sto u Srbiji zivi 10% populacije koji bi ti oci iskopali kad bi im rekao da mnogi rade za manje od 800e mesecno. Takvi imaju i pravo glasa, sto je najgore.
Dakle ti si za diktaturu elite? I ko je uopšte pozvan da definiše ko ima pravo glasa a ko ne....Pogledaj malo značenje demoktratije...a na kraju ko kaže da je demokratija najbolje rešenje...ali eto neko rekao da jeste. Dakle uprošćeno glas jupitera je jednak glasu vola u tom sistemu...a svi kažu to je super sistem.

@isnogood a ja ti kažem da je tako i u 99% posto velikih prihavtnih firmi i to globalno ne lokalno...i to iz prve ruke...igraš golf sa nekim, ili radiš nešto drugo sa kim treba i postaneš šta treba...poznato ne?

Poslednja izmena:
Dikt... what?

Procitaj ponovo.

Dikt... what?

Procitaj ponovo.
Sam si rekao da "takvi imaju pravo glasa što je najgore"... dakle impiciraš da ne trebaju da imaju pravo glasa..ili je moj mozak tako shvatio tu izjavu...ako nemaju pravo glasa onda se to ne zove demokratija nego recimo kako sam ja kolokvijalno nazvao "diktatura elite" samo je pitanje ko je i šta je ta elita...U demokratiji i vola moraš da pridobiješ na svoju stranu da bi vladao...neki to shvate pa vladaju a neki ne shvate pa ne vladaju, i naravno mora da se ima mnogo para od čika iz senke.

@DexterMorgan ono što je jednom jedan seljak iz Srbije rekao...pa ću parafrazirati za ovaj slučaj o demokratiji. Bolje nemamo, a gore nećemo naći...i to opet ne važi samo za Srbiju već za ceo svet...ja lično mislim da smo mi samo malo isped svog vremena jedno 20 godina...tako da šta se kod nas dešavalo sada se dešava tamo negde...ko bi rekao da će klovnovi voditi ozbiljne zemlje...ali eto...vode...da ne pričam o ratovima i ostalim stvarima...tipa ekologije...verovatno se ispaljuju sada ekološke rakete...svaki dan po nekoliko stotina ili čak hiljada...kažu za Protokol sionskih mudraca da je pamflet ali pamflet ili ne tamo ima jedna odlična rečenica koja kaže "Sila i licemerje"...mi smo samo statisti u celoj priči...a možda čak ni statisti.

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: vix
Jos je Sokrat (ako dobro pamtim) imao svoje misljenje o demokratiji u staroj grckoj i kakva ce prava dati glupima i nezainteresovanima, i kakva lopovima na poziciji.
No genz je tema i njihova promena tj pokusaj promene ustajalog robovlasnickog sistema.

Pa kada shvatis da jedino sto u zivotu imas jeste vreme, i da se trosi nezaustavljivo, onda pocnes da razmisljas drugacije.

Milione svakako neces zaraditi kao radnik, a dal ti par stotina eura nesto menja na mesecnom nivou u odnosu na utriseno vreme i cimanje? Pa tesko. Zasto bi se onda cimao iko i izlazio iz zone komfora? Pogotovo Nemci koji sa prosecnom platom zive dosta solidno.
Nemci ne zive solidno sa prosecnom platom a tek penzijom ne od takve plate. Oko 750.000 penzionera prima Grundsicherung im Alter a 5.5 miliona Nemaca Burgergeld jer nemaju dovoljno za zivot (1500e mesecno).
Zive sa prosecnom platom da ne brinu od plate do plate ali ne nesto vise od toga. A zamisli da ni pola ne prima prosecnu platu.

Moraju da rade malo vise jer nece imati od cega da zive na kraju jer ce ekonomija biti drzavna birokratija i ogromne firme. I nece moci ni da se poprave stvari jer niko ne radi.

Ne pricam ovde da radi dan vise, sat vise... oni gledaju u telefon dok musterija ceka. Tacno vidis ko su stranci radnici a ko lokalci. Cast izuzecima ali cak i da se ne slazemo za ovo gore, slazemo se sigurno da stranci preuzimaju poslove. I onda nema 3000e neto nego 1500e (Burgergeld) i to je 560e neto a ostalo iskljucivo ide u rentu i komunalije!

Nazad
Vrh Dno