Šta je novo?

Nova studija tvrdi da je mlada Gen Z radna snaga produktivnija u radu kod kuće

Cenama cega?
Renta, struja i hrana su jos uvek neuporedivo jeftinije u Srbiji. Za 500e ima odlicnih stanova u centru bg, u gradovima Nemacke nema ni cimerstvo za toliko bez zackoljica debelih.
O Irskoj da ne pricam.
Apropo ovoga , toliko je različitih informacija o cenama/standardu/uslovima života van i u SRB da čovek ne zna šta više da misli, činjenica je da se sve više ljudi vraća a to nije za džabe. Drug koji je hteo da mi pomogne da odem u Nemačku sa porodicom se u međuvremenu vratio ovde.

@RingeRaja cek, tvoji primeri se SA RAZLOGOM ZALE?
Pa ti si napredan... komsija iz BG izmenjao 10 radnika u kaficu ove godine, 600e neto + 400e tips. Samo ne dodju jedan dan na posao i bez reci... stresirali se verovatno sto je neko pricao bucno i culi su pricu koja nije 'good vibes'...
Isto njesra u Nemackoj... stresiraju se jer gosti nisu tihi i mogu da cuju desavanje koje nije "good vibe" (to kazu gazdi).
2800e plata plus 500e tips BAREM, decko radi sta mu je prijalo i toliko....

Apropo ovoga , toliko je različitih informacija o cenama/standardu/uslovima života van i u SRB da čovek ne zna šta više da misli, činjenica je da se sve više ljudi vraća a to nije za džabe. Drug koji je hteo da mi pomogne da odem u Nemačku sa porodicom se u međuvremenu vratio ovde.
Pitanje je gde tacno, zato specificiram sto vise mogu.
Irska je bila jeftinija od Nenacke kad sam se preselio (sem rente, ona je def jeftinija u Nemackoj).

(Netto cifre)
Ali mojima je 1000e ihaha u Srbij. Ja u BG sa 1000e zivim lagano (moj stan imam).
U Stutt / Minhenu / Frankfurtu sa 2000e (nakon rente) ja se osecam gore.

Pratim diskusiju, pa moram i ja...
Stariji sam i drugačiji, ali uglavnom podržavam tu decu. Nisu budale kao prethodne generacije koje su pristajale na nehumane uslove samo da bi dobile koju crkavicu više ili da bi zadržale radno mesto. Nisu budale da rade mesecima ili čak godinama bez plate. Nisu budale da trpe ******e od šefova ili mušterija.
O velikim korporacijama da ne pričamo - tamo je zaposleni nužni trošak i ništa više od toga. Regionalni direktori su puki administrativci koji popunjavaju tabele sa prihodima i rashodima, otpuste radnika da bi taj kvartal bili u plusu, a njegov posao prebace ostalima. Zašto bi neko poštovao firmu i šefove, ako firma i šefovi ne poštuju njega?

Sa druge strane, mnogi imaju tu neku preteranu samouverenost bez pokrića, misle da sve znaju najbolje i da već u startu zaslužuju i unapređenje i veću platu... ali bolje i to nego jajare i poltroni.

Ako mi se neko iz mog okruženja poznanika požali na posao, ja mu kažem da ima tri opcije:
1. Da promeni poslodavca
2. Da se doedukuje i promeni zanimanje
3. Da postane poslodavac
(Postoji i opcija 4., da postaneš ženska ili muška sponzoruša).
I to je to.
A raditi negde i non-stop izbacivati frustraciju oko sebe je bezobrazluk per se.

Sreća pa se poslodavci menjaju kao čarape. Sa prekvalifikacijom to ide još lakše.

Regionalni direktori su puki administrativci koji popunjavaju tabele sa prihodima i rashodima, otpuste radnika da bi taj kvartal bili u plusu, a njegov posao prebace ostalima. Zašto bi neko poštovao firmu i šefove, ako firma i šefovi ne poštuju njega?
Ovo se desavalo u moj firmi poslednje dve godine, doveli Indijca za direktora da "pocisti visak" i ustedi firmi velike pare.
Sta se posle desilo: nekad radilo troje posao koje sad treba da radi jedna osoba, samo su se malo zaleteli, Irac to ne tolerise, pa im je otislo more iskusnih radnika, menadzera i sl.
Sad su povukli rucnu jer su skontali da ovi ne trpe nasilje kao radnici trecih zemalja a limitirani su brojem stranaca koji zele raditi za male pare(ako vise i ima takvih), jer su lokalci primarni, po ugovoru kad je data dozvola da se gradi fabrika.

Četvero podelili bonus od 1 000 000e, da.

Nadam se da im savest uziva sad sa tim parama.
Da su se prodali za bar 10x toliko pa i da razumem. Ne potrosi se to lako ni u jevropi vise, ali jedna milka?
Kupis neku pristojnu kucu u nemackoj i ostane ti da je opremis mozda.

Drugar uzeo u Nemackoj kucu oko 300m2, na selu, sa solidnim imanjem, za oko 150.000e.

Ako hoce neko u centar Minhena, onda milonce. Btw spremite to isto milion e za Beograd.

Srbija je u zadnjih nekoliko godina itekako postala uporediva sa Nemackom sto se tice stanova.

Prosek Beograd 3000e m2.

Kuce u mom gradu na 90km od BG kostaju od 90.000 za nedovrsene zidane pre 20 godina pa do 250.000 full sredjene.

Welcome to Srbija.

Zanimljivo mi je kako svi kukaju kako je lose preko, a dobro u Srbiji, i to iz inostranstva.

Izvolte dragi prijatelji, otvorena su vam vrata da ze vratite.

Edit: Btw periferija Berlina, cena m2 oko 3500-4000e, skoro kao i BG prosek, a u BG do posla 1-1.5h a u Berlinu 20 min, jeftinije je uglavnom skoro sve od tehnike, hrane, odece, automobila itd, a kamate za stanove su nize te malo skuplji stan u Berlinu izadje isto kao i u BG jer je kamatna stopa za 1-1.5% manja

Poslednja izmena:
Nadam se da im savest uziva sad sa tim parama.
Da su se prodali za bar 10x toliko pa i da razumem. Ne potrosi se to lako ni u jevropi vise, ali jedna milka?
Kupis neku pristojnu kucu u nemackoj i ostane ti da je opremis mozda.
Na to se placa veliki porez, zato uloze u akcije kompanije ili penzioni fond, to se ne oporezuje.

@DexterMorgan Taj deo sa kuknjavom ljudi koji su u inostranstvu mi je najgori, zato izbegavam mnoge nase ljude u komsiluku. Vrati se bajo kad je toliko bolje u Srbiji. Prica kako se ljudi vracaju u Srbiju se forsira iz politickih razloga, med i mleko, ekonomski tigar, svi lete nazad, jeste al u q....
Vrate se neki, naravno, nije svako sposoban da se snadje vani. Druga strana je kad jedan od bracnih partnera ne zeli da zivi vani, pa se vrate ili ako je onaj drugi pametan, razvede se od nostalgicara(energetskog vampira), sto je i moj brat uradio.
Dodjem na godisnji u NS(zbog zene i sina) i samo slusam kuknjavu komsija u zgradi kako im je 200din mesecno mnogo za odrzavanje zgrade. Treba lift da se remontuje, niko ne da pare, ma dobar je lift i kad ne radi...
Novi Sad se pretvorio u Mali Beograd, katastrofa.

Poslednja izmena:
To je najtuznije kvalitet zivota i 5x vise mrtvih u Srbiji nego prosek EU samo od direktnih posledica aerozagadjenja.
Nikako ne opravdava cenu nekretnina.
Nema sanitarnih deponija, kanalizacija ide u reke, nema filtera, nema dpf, egr kao obaveza.....
Cime se orpavdava kvalitet zivota da bi nekretnine u NS / BG bile 4000e+ ?

Sa druge strane strasan je disbalans prava radnika i visine plata privatni/drzavni sektor.
Nigde u normalnom svetu nisu vise plate u javnom sektoru nego u privatnom. O razlikama u pravima radnika i kolicini rada ne bih spominjao.
Da li znate da u Srbiji trenutno ima vise zaposlenih u drzavi nego sto je imala cela SFRJ ? Da li ste svesni da 90% javnih preduzeca za skoro sve poslove uzima privatne podizvodjace? Sta ti ljudi rade breee...

Mislim da sam postovao negde ovu pricu ali eto, da se nadovezem na tvoje dobre tvrdnje:
Pre desetak godina kada sam radio u jednoj lokalnoj fabrici, isao sam na pauzu sa drugarom i sedeli smo ispred ulaza firme na ivicnjaku. Sve ostalo je bilo puno delegacija i gospode, sto drzavne sto vlasnicke (finske) koji su proslavljali otvaranje novog pogona a lokalna vlast iskoristila priliku za jeftine politicke poene i slikanje.
Stajali su pored nas, gradonacelnica grada (tezak bot) i jedan od vlasnika firme i pricali su na engleskom (koga sam i tad govorio savrseno) mozda 2 metra od nas ako i toliko, no njima na pamet nije palo da bi iko od nas znao jelte taj drevni jezik.

Jedan od vlasnika: Svidja nam se kako radnici rade, razmisljamo da im povecamo plate kolektivno..
Gradonacelnica: Ne.

Danima sam razmisljao zasto je rekla ne.. Na vece plate vise bi se para slilo u budzet, dobro nama, dobro vlastima.
Ali ne. Jedini razlog koga sam kasnije uspeo da se setim je da nas zele bedne i ocajne, pa ako eventualno odlucis da pristupis sekti da te i tamo lakse jasu.
Drugi razlog je bio da ne bi doslo do odliva radnika iz lokalnih firmi, jer svi ce ici tamo gde se bolje placa. Ali to ne bi bile ne znam ni ja kakve pare i povecanje, tako da je to palo u vodu.

Sekta (tako zovem ovu vlast) se mesa sa interesima privatnog sektora iako bi trebalo da potpomazu a ne sabotiraju rast plata tamo. Ali onda ne bi mogli da kupuju glasace za 3 crvene i sendvic. Trebale bi im 10 crvene i prase verovatno.

Deluje mi da je ideja samog teksta ta da je uzrok sto je Gen Z produktivniji kod kuce samo u slucaju kada se porede uslovi sa firmom koja je iskljucivo open space gde je bucno. Znaci nije problem sa odlaskom na posao, problem je sta te ceka na tom poslu, i da je resenje redizajn takvog prostora. Ja mrzim taj open space koncept i jasna mi je ta dilema, i u tom slucaju cu uvek odabrati rad od kuce, jer radim u open space firmi i ne mogu da podnesem konstantne distrakcije i da slusam tudje razgovore o putovanju na more u paraliju ako ne moram. Ali radio sam u manjoj firmi gde je koncept bio vise manjih kancelarija od po 10ak mesta i to mi mnogo vise odgovara, nisam imao problema sa odlaskom na posao. Ta velika korpo open space okruzenja su dehumanisticka gde nema privatnosti i pod stalnim si nadzorom.

Ja jedino pokušavam da ih ubedim da po nekada moraju biti strpljivi i izgraditi neki status... drugar mog sina se zaposlio, a direktna šefica mu je neka žena pred penzijom i verujem da se on mnogo bolje snalazi sa tehnologijama, da mnogo brže može da odradi stvari, da ume kreativno da koristi AI, bio je neki problem pa je on rešio a ne ona, ali ipak je ona šef i ona je odgovorna, ona potpisuje, pa je njena reč poslednja... Ako ti se dopada posao, strpi se malo, izgradi neki status, žena će za godinu-dve u penziju pa ćeš ti biti šef i onda raditi onako kako misliš da je najbolje...
Sa druge strane, apsolutno podržavam: u našoj firmi se u call-centru zaposlila devojka, tu negde genZ ili kasni milenijalac, apsolvent sa "jezičkog" fakulteta, trebalo je nešto da se prevodi, direktor je pitao da li ima nekog od kolega ko to radi, a ona je rekla da može i ona, ali da to košta toliko i toliko po stranici. Mnoge kolege su bile konsternirane(R), ali meni je bilo skroz OK - zašto bi radila besplatno nešto što nije njen posao, a što bi firma svakako platila nekom drugom. Ja, budala, bih odradio besplatno, kao što sam mnoge stvari i bez očekivanja bilo kakve nagrade, mada sam u jednom momentu dobio "nagradnu" trajnu povišicu od par hiljada dinara, tako da eto, možda na kraju ipak i to neko ceni...

Ja sam pre nego što sam postao PR radio u firmi gde su me pitali da li znam nekoga ko ima agenciju koja se bavi uslugom sprovođenja procedure registracije medicinskih sredstava. Rekao sam da ja to mogu da radim vikendom, radio sam taj posao u firmi pre njih, ali da to košta 500 EUR na zaradu mesečno, može i na ruke, kako god. Mogli su da provere da li znam posao, ali ne, zahvalili su mi se i sami su našli agenciju kojoj su platili registraciju 500 EUR po medicinskom sredstvu, što je firmi bilo neuporedivo skuplje, jer su samo za tu turu registracije iskeširali oko 20.000 EUR u tri tranše tokom godinu dana. Ja bi ih koštao oko 3x manje, ali je neko odlučio da ne treba ni da razgovaraju na tu temu sa mnom.

Pa ti ako stvsrno si gazda i drzis firmu, cudno mi je da ne znas sto su tako uradili

Ako mi se neko iz mog okruženja poznanika požali na posao, ja mu kažem da ima tri opcije:
1. Da promeni poslodavca
2. Da se doedukuje i promeni zanimanje
3. Da postane poslodavac
(Postoji i opcija 4., da postaneš ženska ili muška sponzoruša).
I to je to.
A raditi negde i non-stop izbacivati frustraciju oko sebe je bezobrazluk per se.
Jedno bih dodao na ovo: najgore nije da se kuka i izbacuje frustracija oko sebe, vec "nula informacija".
Kazi ljudima da konkretno znaju kako razmisljas - ni sami Gen Z se medjusobno ne razumeju a misle da ce ovako moci?
Moraju da kazu nesto ljudima. Mozda jeste 'ma idi, uzeo si mi 1000din od plate za moju ugovorenu gresku, to me stresira" ali cutanje nece nigde dovesti.

Dolazi do toliko nesporazuma da policija mora budalama da objasni da slepi ljudi ne mogu da bulje u njih (posto sam legalno slep, cujem dovoljno cesto u socijalnom takva desavanja i opste neinteresovanje za drugacije misljenje do tog nivoa). Da, takvih Gen Z ima ovde.

Sto vise samo pobegnu, sve manje ce se razumeti ljudi! Oni idu iz jedne u drugu krajnost.. od toga da trpe sve idu do toga da ne trpe ni postojanje.

I jos jedna stvar.. dolazi nam na Open-Mic grupica ljudi sa PSIHOLOGOM svojim. Pitate se zasto? Jer nikada im niko nije ispricao salu!
Citali su salu online / text, gledali je u klipu. Sve to mogu da preskoce / pauziraju / uspore - kontrolisu.
Kada im neko prica uzivo toga nema - i oni ne znaju kako da se ponasaju!
Nisu bezibrazni bili niti su izasli, to je bio deo terapije. Ali vidi se ono "error, crash, cannot compute' pogled 🙂

Cime se orpavdava kvalitet zivota da bi nekretnine u NS / BG bile 4000e+ ?
Politikom. Necemo o tome na forumu.
Ali probaj kao obican covek da prodas prosecan stan u BG za 4000e/m2 - neces nijedan poziv dobiri verovatno.
Ja sam prodao sa stvarima i garazom za 4000e/m2 (3700e bez garaze, i da se ne racuna koliko su stvari onda 3200e). Pored Novi Dorcol, extra stanovi. Deklarisan gubitak od strane poreske, bez da sam dao racune za stvari!

To sto izgleda da se prodaje za 5000e je jedno. Ali obican covek da proda i za 4000e je skoro nemoguca misija.

Ima raznih poslodavaca i raznih radnika... Kod nas u firmi se nekako podrazumevalo da sve te dodatne stvari radiš besplatno, pa su se zato tako svi zgranuli. Poslednjih godina ipak plate te dodatne stvari, možda ne po tržišnoj ceni, ali ipak plate. A ja sam možda i prošao najbolje, jer nije neka cifra mesečno, ali sam za par linija koda, koji doduše jeste značajno olakšao posao (a nije ni u najširoj definiciji mojih radnih obaveza), dobio 20€ svakog meseca unazad 6 godina, što je svakako bolje nego da su mi platili par stotina jednokratno....
Ima na internetu mnogo priča, pitanje je da li su sve istinite, gde firma ne da radniku povišicu pa on da otkaz ili ga sami otpuste, a posle po ugovoru dobije mnogostruko veći novac za isti posao... te korporativne zavrzlame mislim da ne razumeju ni ti koji ih prave, a ne ja. Nije tema ovde, ali ja mislim da su kapitalizam kidnapovali ljudi koji vode investicione fondove i sve se vrti samo oko kvartalnih izveštaja i cena akcija, tu im pomaže ta nova klasa kojekakvih CEO zvezda koji samo prelaze iz jedne u drugu firmu ko Mesi i Ronaldo, i konglomerat marketing i HR "stručnjaka" - a razvoj, proizvodnja (uključujući i programiranje), zadovoljstvo korisnika, to je sve tamo negde na kraju nekog izveštaja koji niko ne čita...

Ja sam pre nego što sam postao PR radio u firmi gde su me pitali da li znam nekoga ko ima agenciju koja se bavi uslugom sprovođenja procedure registracije medicinskih sredstava. Rekao sam da ja to mogu da radim vikendom, radio sam taj posao u firmi pre njih, ali da to košta 500 EUR na zaradu mesečno, može i na ruke, kako god. Mogli su da provere da li znam posao, ali ne, zahvalili su mi se i sami su našli agenciju kojoj su platili registraciju 500 EUR po medicinskom sredstvu, što je firmi bilo neuporedivo skuplje, jer su samo za tu turu registracije iskeširali oko 20.000 EUR u tri tranše tokom godinu dana. Ja bi ih koštao oko 3x manje, ali je neko odlučio da ne treba ni da razgovaraju na tu temu sa mnom.
Ovo bi 100% bio slucaj i u Nemackoj (i jeste bio).

, gde firma ne da radniku povišicu pa on da otkaz ili ga sami otpuste, a posle po ugovoru dobije mnogostruko veći novac za isti posao...
Mislim da ovo ima veze sa planiranjem troskova. Layman guess: radnik je planiran trosak cele godine i tako se planira bilans. Kontraktor nije, i on ne stoji nigde.
Meni je ovo odgovaralo itekako, jer em imam malo veci Bruto em sam mogu da otpisem troskove i planiram porez pa izadje po 1000e vise mesecno neto.
(Pricam o Srbiji dok sam bio)

Sto se tice sto se ljudi ne vrate - mahom cekamo pasos sada.
Ja cu se mozda i vratiti pre toga ako mi to ne gusi vreme za pasos.

Izdrzavam losiji zivot u Nemackoj da ne bi opet od nekoga (firme ili supruge) zavisio ako unutar EFTA barem se selim.

Neki od nas su realni. Mozda ne kazu sve, mozda vama nisu iste stvari bitne.

Дођем у Београд на десет дана, изгледа пун град оваквих што су им газде одбиле 1000 динара од плате и ових што им се радници не појављују на послу, сви намрштени и надрндани. Издржим некако до одласка на море. Које црно враћање…

Dodjes da pojedes lubenicu i nazad na lososa 😘

Poneses ladnu lubu na besplatan bazen, besplatnim gradskim prevozom (ako si u BG), uzmes i par pakli pljuga...raj na zemlji.

Evo ga jedan primer od pre par minuta.
Devojci, 2005. godište, koja radi na prijemu pacijenata u jednoj laboratoriji, je poslata poruka od strane vozača koji ide po punktovima i skuplja biološki materijal, da mu se plati parking - organizacija je takva da se svi parkinzi svih vozača plaćaju sa jednog broja i to radi devojka koja je u toj smeni na recepciji sa službenog telefona.
Parking nije plaćen, stigla doplatna karta, devojci skinuto od naredne zarade.
Bez reči je ustala i otišla, niti se javlja na telefon, niti se zna šta će biti sa njom.
Sve zbog 1.000 rsd, a greška njena.
Šta se desilo sa žutim kartonom?

Nulta tolerancija na grešku može da funkcioniše samo u firmi gde su plate van konkurencije, tj. firma nudi nešto vanserijsko i neponovljivo za karijeru.

Na stranu što teško da je otišla zbog 1000 din, već je pre to bila samo jedna od stvari.

Zuti karton za sefa/poslodavca koji, radi ustede, nije obezbedio sluzbeni telefon radniku na terenu da plati parking za sluzbeno vozilo, nego se to prebacuje na radnika na prijemu pacijenata. Pre ili kasnije dolazi do ovakvih "gresaka".

Kada sam poceo da radim na mom radnom mestu pre 8 godina, posle nepunih mesec dana rada (jos uvek na probnom) slucajno sam polomio jedan stakleni deo od neke masine. Steta 9000€. Da se to desilo u Srbiji, mogao bih da biram dud na koji da se besim. Ovde je stetu pokrio poslodavac jer se desilo slucajno.

Ima firma u NS koja ti da sluzbeni auto i kada slupas moras da platis. Zamisli ceo dan vozis po NS to ti posao i ne plate kasko.

Nazad
Vrh Dno