Šta je novo?

Carina na pošiljke (2026)

E, to me zanimalo. Hvala. Znaci proces je digitalizovan, i oni imaju pristup ceni iako je nema na samom paketu. Ocekivao sam da zbog te digitalizacije i automatizacije, ima manje prostora za muljanje sa cenom, ali izgleda da kinez i dalje ima opciju da napise sta hoce tj. manju cenu, sto je dobro za mene kao kupca, dok ovi domaci lopovi taj gubitak na pojedinacnom paketu nadoknade naplatom raznih gluposti na veliku kolicinu paketa. Ima smisla.

Ovo za upisivanje vrednosti po želji je 50/50
Ako kupiš nešto što se prodaje kao "Choice" (izabrani proizvod od Aliexporessa) tu porudžbinu izvršava aliexpress, znači prodavac pošalje svoje proizvode u aliexpress skladište i oni dalje sve rade po njihovom. Tu nemaš mogućnost uticanja na vrednost, šta oni upišu to su upisali.
Ako kupiš direktno od prodavca/radnje onda možeš da pitaš da deklariše na manju vrednost (pre ili odma nakon kupovine) i tu sve zavisi od prodavca, meni su zadnjih 6-7 puta izlazili u susret i upisivali manje vrednosti a drugar recimo pitao pre kupvine da li mogu da stave manju vrednost, kinez kaže "ok", drugar kupi a ovi kažu "žao nam je paket je već otišao" iako je poruku poslao odma nakon kupovine, ili "ne smemo da menjamo vrednost" iako su rekli "OK javi kad kupiš..." i tako ga troje prodavaca zeznuli uzastopno.
Tako da, kako ti se zadesi, pitaš ali budi spreman da možda neće hteti da ti učine.

Tako je ako iz AE skladista salju tu nema muljanja sa cenom a ako prodavac salje onda ima mogucnost, pitao tako mi napisali.

Pozdrav, ugovaram kupovinu artikla sa kinezom (oko 250-300 evra vrednosti). Opcije koje nudi za slanje su UPS, Fedex i DHL Express. Sve tri su manje više iste cene (plus minus 3 evra). Šta izabrati? Ima li razlike u ceni špedicije između ova tri? Kinez se ponudio da može da smanji cenu artikla, prolazi li to kad se šalje preko UPS, Fedex, DHL Express? Šta se najviše isplati izabrati?

Takođe pročitah da kad se paket šalje običnim DHL-om (ne Express-om) njega na kraju isporučuje pošta, da li to onda znači da u tom slučaju nema troškova špedicije?

DHL špedicija je 3159 din, Fedex 2820 din, UPS mislim da nema troškove špedicije za fizička lica. Ja bih izabrao Fedex (uglavnom zbog bržeg carinjenja i nešto manje papirologije) ili DHL (više opcija isporuke). Ako stavlja manju vrednost, mora da priloži i fakturu na tu vrednost sa tim što i ti moraš da dostaviš dokaz o plaćanju i fakturu na tu vrednost. Ako se sve ne poklopi očekuj probleme.
DHL ne Express je obična pošta i nema troškova špedicije sa tim što se carini po stopi od 10% dok kurirske službe carine po carinskoj stopi za tu vrstu robe (može biti manje ali i više od 10%) pa i to imaj u vidu.

DHL špedicija je 3159 din, Fedex 2820 din, UPS mislim da nema troškove špedicije za fizička lica. Ja bih izabrao Fedex (uglavnom zbog bržeg carinjenja i nešto manje papirologije) ili DHL (više opcija isporuke). Ako stavlja manju vrednost, mora da priloži i fakturu na tu vrednost sa tim što i ti moraš da dostaviš dokaz o plaćanju i fakturu na tu vrednost. Ako se sve ne poklopi očekuj probleme.
DHL ne Express je obična pošta i nema troškova špedicije sa tim što se carini po stopi od 10% dok kurirske službe carine po carinskoj stopi za tu vrstu robe (može biti manje ali i više od 10%) pa i to imaj u vidu.
Hvala puno na pomoći i odgovoru. Proverio sam sad i carinska stopa je 5%.

Da li se paketi običnog DHL carine u carinskoj ipostavi DHL ili pošte? Odnosno da li i u tom slučaju traže papirologiju, dokaze o plaćanju, fakture itd. ili je kao preko obične pošte gde mi nikad nisu tražili papirologiju (ili prihvate cenu ili podignu malo)

Sve kao obična pošta, što to u stvari i jeste. Kada krene dobićeš i standardni broj za praćenje. DHL je pre dosta godina kupio Deutsche mail (ili obrnuto, ne sećam se više) pa tu nastaje zabuna. Svaki DHL što nije Express je obična pošta. Znači carina u Zemunu, papirologija u 99.9% slučajeva nije potrebna osim ako uvoziš (pre)više primeraka iste robe, nešto zabranjeno ili za što je potrebna dozvola npr. lekovi.

Da li neko ima iskustva sa Bex Spedicijom?

Malopre mi stize email od njih, traze da im dostavim dokumentaciju, da bi usli u proceduru carinjenja
Posiljka je vrednosti 50ak dolara. Da li se isplati ulaziti u pricu sa njima, ili da trazim da vrate posiljku nazad?

Istrazio sam malo o flying cargo na ovoj i predhodnim temama, ali posto nema bas svezije informacije, odlucih da pitam.

Narucio nesto online i stigla mi je poruka, a posle i email od njih da se registrujem na portalu i popunim neke formulare.

Ako sam dobro razumeo u emailu, posto sam fizicko lice, njima za usluge spedicije placam 2820, a onih 4320 se placa ako odlucim da promenim speditera (tovarni list + lezarina).
Takodje, tek kad stigne posiljka, oni ce utvrditi koliki je iznos koji dodatno treba da platim (carina+pdv).

Da li je tih 2820 i konacno sto cu platiti njima za uslugu spedicije, tj da li me mozda ocekuju neki "skriveni troskovi", svasta sam procitao po netu.
Ako ce da me jasu za ko zna koje troskove, onda bolje da odustanem od spedicije, paket da se vrati, pa da mi refundiraju.

I generalno pitanje, kakvo je iskustvo sa njima u 2026.? Mozda su se popravili u medjuvremenu.

Hvala

Nema njihovih dodatnih troskova. Ostalo sto se placa je carina i pdv mada je sve zbirno na racunu koji dobijes od kurira. Bolji su nego ranije, narocito ako sve ide po planu. Brze zavrsavaju carinjenje od DHL-a recimo. Ako iskrsne neki problem zavisi na koga tamo naletis, kao i kod ostalih.

Ok, pretpostavljam da njima samo direktno placam uslugu spedicije, pretpostavljam uplatom na racun?

Ostalo, tj carina i pdv se placa kad postar donese posiljku, kao i obicno,

Hvala na brzom odgovoru.

Pošto vidim da se i BEX setio da otvori špediciju, a država krenula nam i obične poštanske pakete delom šalje preko dotičnih, da li ovo u praksi znači da ćemo ostati bez 'besplatnog' carinjenja na svim mogućim paketima preko 50e?
Kakva je praksa u drugim državama, da li i tamo postoji nekakav 'DHL špediter' da im odradi carinski postupak kad neki paket treba da ide na carinu ili smo samo mi to otkrili rupu na saksiji i krenuli da bušimo i one ukrasne koje ne treba da je imaju?

Da odgovorim sam sebi vezano za Bex Spediciju.

Ovaj odgovor sam dobio od njih

1000017195.webp

Ok, pretpostavljam da njima samo direktno placam uslugu spedicije, pretpostavljam uplatom na racun?

Ostalo, tj carina i pdv se placa kad postar donese posiljku, kao i obicno,

Hvala na brzom odgovoru.
Ne, placa se sve zajedno kuriru kada donese. Moze i karticom a izdaju i fiskalni racun.

Kakva je praksa u drugim državama, da li i tamo postoji nekakav 'DHL špediter' da im odradi carinski postupak kad neki paket treba da ide na carinu ili smo samo mi to otkrili rupu na saksiji i krenuli da bušimo i one ukrasne koje ne treba da je imaju?
Koliko sam mogao da vidim po stranim forumima, zale se ljudi da se dodatno placa usluga kurirskim sluzbama. Jedino je mozda procedura jednostavnija i pitanje je koliki su limiti.

Другари, колико дуго се чека да пошиљка прође царину? Вредност 15 евра.
1000023070.webp

Da li je mozda neko pisao carini i dobio informaciju vezano za ove male paketice koji se urucuju od strane postara, a postar ne trazi da se plati pdv iakao na sajtu carine stoji da ima nesto sitno.
Meni je juce stigao jedan paketic sa oznakom UC....HU gde na sajtu carine kad ukucam broj pise da je procenjen na 49 dinara i da moram platiti 10 dinara porez ali mi postar nije trazio nista. Ne znam da li mu je bilo glupo traziti tih 10 dinara jer mi je postar komsija pa je on platio, da li se ti mali iznosi otpisuju ili se mozda ceka da se nakupi neka veca cifra od par stotina ili par hiljada dinara i onda da posalju racun da se plati.
Treba mi stici jos jedan paketic isto sa oznakom UC....HU koji je prosao carinu i vidim da je procenjena vrednost 194 dinara i da moram platiti 39 dinara pdv pa cu videti kad stigne da li ce mi postar traziti to da platim.

Zna li neko sta desava sa tim malim iznosima?
Da ne bude posle par godina kamata tekla, iznost narastao na ko zna koliko i da dodje prinudna naplata. 🙄

UC posiljke ne naplacuju ,sam obracun PDV-a se po meni vrsi automatski pri skeniranju posiljki i u tome ne ucestvuje ni jedan carinik. Ako nekad zahvali para lako ce poceti da naplacuju i UC posiljke . Za sad se to ne placa.

Dobio sam album za slicice iz Spanije, i ocearinjen je 500 din, ajde to.. Postar dolazi da naplati, kaze 960, pitam sta je to 460 dodatno, to je naplacena DODATNA postarina, do sada nisam imao taj slucaj, zasto to, to je cista pljacka. Ja sam postarinu platio vec jednom

Drugar iz Leskovca ima interesantan slučaj, naručuje sitne stvari, elektroniku, sa aliexpresa i za zadnjih 4-5...10 pošiljki koje je preuzeo na pošti ništa mu nisu naplatili na ime PDV-a iako na onom web sajtu carine za svaki paket može da pogleda obračun i svaki paket ima neki sitan iznos, tipa 5-6, max 20 dinara, obračunat na ime PDV-a!
OK, nije to sad neki iznos veliki kad se sabere ali ako predpostavimo da on nije jedini kome se to dešava, taj zbirni iznos na nivou pošte za mesec dana može da bude i preko 1000-2000-3000 din pa je sad pitanje šta se s tim dešava, da li to neko plaća, pošta, da li se nekako "otpisuje" !!!
Nikome nije jasna ova situacija!

Prošlo je 6 meseci ,dosad bi trebalo da smo shvatili kad naplaćuju PDV i poštine "troškove" a kad ne:

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh Dno