Šta je novo?

Carina na pošiljke (2026)

E, to me zanimalo. Hvala. Znaci proces je digitalizovan, i oni imaju pristup ceni iako je nema na samom paketu. Ocekivao sam da zbog te digitalizacije i automatizacije, ima manje prostora za muljanje sa cenom, ali izgleda da kinez i dalje ima opciju da napise sta hoce tj. manju cenu, sto je dobro za mene kao kupca, dok ovi domaci lopovi taj gubitak na pojedinacnom paketu nadoknade naplatom raznih gluposti na veliku kolicinu paketa. Ima smisla.

Ovo za upisivanje vrednosti po želji je 50/50
Ako kupiš nešto što se prodaje kao "Choice" (izabrani proizvod od Aliexporessa) tu porudžbinu izvršava aliexpress, znači prodavac pošalje svoje proizvode u aliexpress skladište i oni dalje sve rade po njihovom. Tu nemaš mogućnost uticanja na vrednost, šta oni upišu to su upisali.
Ako kupiš direktno od prodavca/radnje onda možeš da pitaš da deklariše na manju vrednost (pre ili odma nakon kupovine) i tu sve zavisi od prodavca, meni su zadnjih 6-7 puta izlazili u susret i upisivali manje vrednosti a drugar recimo pitao pre kupvine da li mogu da stave manju vrednost, kinez kaže "ok", drugar kupi a ovi kažu "žao nam je paket je već otišao" iako je poruku poslao odma nakon kupovine, ili "ne smemo da menjamo vrednost" iako su rekli "OK javi kad kupiš..." i tako ga troje prodavaca zeznuli uzastopno.
Tako da, kako ti se zadesi, pitaš ali budi spreman da možda neće hteti da ti učine.

Tako je ako iz AE skladista salju tu nema muljanja sa cenom a ako prodavac salje onda ima mogucnost, pitao tako mi napisali.

Pozdrav, ugovaram kupovinu artikla sa kinezom (oko 250-300 evra vrednosti). Opcije koje nudi za slanje su UPS, Fedex i DHL Express. Sve tri su manje više iste cene (plus minus 3 evra). Šta izabrati? Ima li razlike u ceni špedicije između ova tri? Kinez se ponudio da može da smanji cenu artikla, prolazi li to kad se šalje preko UPS, Fedex, DHL Express? Šta se najviše isplati izabrati?

Takođe pročitah da kad se paket šalje običnim DHL-om (ne Express-om) njega na kraju isporučuje pošta, da li to onda znači da u tom slučaju nema troškova špedicije?

DHL špedicija je 3159 din, Fedex 2820 din, UPS mislim da nema troškove špedicije za fizička lica. Ja bih izabrao Fedex (uglavnom zbog bržeg carinjenja i nešto manje papirologije) ili DHL (više opcija isporuke). Ako stavlja manju vrednost, mora da priloži i fakturu na tu vrednost sa tim što i ti moraš da dostaviš dokaz o plaćanju i fakturu na tu vrednost. Ako se sve ne poklopi očekuj probleme.
DHL ne Express je obična pošta i nema troškova špedicije sa tim što se carini po stopi od 10% dok kurirske službe carine po carinskoj stopi za tu vrstu robe (može biti manje ali i više od 10%) pa i to imaj u vidu.

DHL špedicija je 3159 din, Fedex 2820 din, UPS mislim da nema troškove špedicije za fizička lica. Ja bih izabrao Fedex (uglavnom zbog bržeg carinjenja i nešto manje papirologije) ili DHL (više opcija isporuke). Ako stavlja manju vrednost, mora da priloži i fakturu na tu vrednost sa tim što i ti moraš da dostaviš dokaz o plaćanju i fakturu na tu vrednost. Ako se sve ne poklopi očekuj probleme.
DHL ne Express je obična pošta i nema troškova špedicije sa tim što se carini po stopi od 10% dok kurirske službe carine po carinskoj stopi za tu vrstu robe (može biti manje ali i više od 10%) pa i to imaj u vidu.
Hvala puno na pomoći i odgovoru. Proverio sam sad i carinska stopa je 5%.

Da li se paketi običnog DHL carine u carinskoj ipostavi DHL ili pošte? Odnosno da li i u tom slučaju traže papirologiju, dokaze o plaćanju, fakture itd. ili je kao preko obične pošte gde mi nikad nisu tražili papirologiju (ili prihvate cenu ili podignu malo)

Sve kao obična pošta, što to u stvari i jeste. Kada krene dobićeš i standardni broj za praćenje. DHL je pre dosta godina kupio Deutsche mail (ili obrnuto, ne sećam se više) pa tu nastaje zabuna. Svaki DHL što nije Express je obična pošta. Znači carina u Zemunu, papirologija u 99.9% slučajeva nije potrebna osim ako uvoziš (pre)više primeraka iste robe, nešto zabranjeno ili za što je potrebna dozvola npr. lekovi.

Nazad
Vrh Dno