Kako vas služi baterija na 15T Pro?
A koliko ga intenzivno koristiš, u smislu prosečnog vremena uključenog ekrana (SOT) i načina upotrebe? Pratiš li možda nekako egzaktno potrošnju ili samo odokativno? Čekaš li da se isprazni do kraja i puniš do vrha ili možda primenjuješ neki od onih saveta tipa da se isprazni do 10-20% i puni do 80-90%? Kakva su ti podešavanja telefona? Mnogo je pitanja, ali od svega toga dosta zavisi. Moj 15T Pro se trenutno puni svaki dan, eventualno se poneki preskoči, dakle suprotno od tebe, a u nastavku ću detaljno objasniti šta i kako.
Uzeo sam polovan telefon koji je već prošao 200 ciklusa punjenja i ima zdravlje baterije 98%. Imam sledeća podešavanja koja umanjuju potrošnju baterije: osvežavanje ekrana fiksirano na 60 Hz, bez uvek na ekranu (AOD), bez taktilnih povratnih informacija, isključeno proširenje RAM-a, određenim aplikacijama zabranjen rad u pozadini, nisko osvetljenje... Ipak, ne koristim tamni režim, ne praznim memoriju automatski, uključen mi je 5G i GPS, ekran se aktivira za obaveštenja, isključeno je automatsko podešavanje osvetljenja (ionako ne radi)... Mešovito, dakle. Najpre koristim AccuBattery za praćenje potrošnje baterije, dok za pojedinačnu i agregiranu analizu upotrebe aplikacija dodatno koristim malo ugrađeno Digitalno blagostanje, malo aplikaciju Device Info (DevInfo).
Statistika je takva da mi je potrošnja baterije po ciklusu punjenja (ili danu, kako već gledamo) sa uključenim ekranom 7-10%/h, u zavisnosti od toga koje aplikacije su prevladale tog ciklusa (ili dana). Glavna je kamera, ako sam nešto fotografisao i snimao, biće oko 10%, a bez toga može lagano i ispod 8%. Potrošnja same kamere je i preko 20%/h, ona je ubedljivo najveći potrošač, što i ne čudi, kada se uzme u obzir to kakva je. Van toga koristim najviše WhatsApp i Chrome, čija je potrošnja 5-10%/h, opet u zavisnosti od toga za šta se tačno koriste, a i toga da li sam na Wi-Fi-ju ili mobilnoj mreži, jer je u drugom slučaju potrošnja veća. Ne igram igrice niti tako nešto, ali bude i telefoniranja, koje isto troši preko 10%/h sa upaljenim ekranom.
Pritom mi je prosečno vreme upaljenog ekrana oko šest sati (silom prilika, voleo bih da je manje...) po danu, tako da mi 40-60% baterije dnevno ode na uključeni ekran. Prosečna potrošnja sa isključenim ekranom (bude tu i neko slušanje muzike u pozadini ili telefoniranje, nije mirovanje sve vreme) ispada oko 1%/h, što znači da dnevno na to ode oko 18% (jer 18 sati ostaje uz 6 šati upaljenog ekrana). Kad se sve sabere, dnevno mi ode i do nekih 80% baterije kad je upotreba intenzivna, a svakako preko 50% u proseku.
Budući da osetim potrebu da stavim telefon na punjenje dok je nivo baterije u opsegu 10-20%, a skinem ga sa punjača kad je u opsegu 80-90%, dolazimo do već pomenutog svakodnevnog punjenja. Slična situacija je bila sa prethodnim telefonom, što je bio Redmi Note 14 Pro+ 5G, s tim što je on malo više trošio, konkretno 8-12%/h sa upaljenim ekranom umesto sadašnjih 7-10%/h. Njemu je, doduše, i manja baterija, ali opet je to veća potrošnja. A i kamera mu je slabija, pa je trošila najviše 15%/h, dok je na 15T Pro pomenutih 20%/h i više.
Full brightness sve vreme + saturated + 144 Hz a telefon lagano izdrzi 2 dana sa poprilicno ekstenzivnim koriscenjem. Nekad mi i posle 2 dana ostane 25-30%
Blago tebi, hahah. Jeste ekran veliki potrošač, pa je utoliko super što ti toliko traje baterija sa najjačim podešavanjima, mada ostaju druga pitanja o upotrebi.