Šta je novo?

Trenutno stanje u IT-u kod nas

Imam nekoliko primera oko sebe gde su ljudi dobili izmedju 3000 i 4500 eura.

Nije super stanje definitivno, trazi se znanje, prijatelji su dosta dobri u svom poslu (koji su dobili ponude), ali ako si dobar mislim da nije to toliki bas haos.

Za sad nisam primetio da skidaju plate, benefite skidaju to sam video, ali plate nisam, samo je konkurencija velika za pozicije medio - junior.

Btw kakvi ljudi dolaze na intervjue, da se zapitas sta traze u IT bransi,, najosnovnije stvari ne znaju i ne zanima ih (posebno mladje kolege, ne svi ali vecina da, ali ima i kvazi seniora koliko hocete).

Ma u poslednjih 5-6 godina je tolika traznja za IT-em bila da su se zaposljavali ljudi koji veze sa tim nemaju. Kakve neznalice su nam dolazile na intervjue to je neverovatno, tako nizak nivo znanja da neke najjednostavnije stvari nisu mogli da rese. I to pricamo o frontend poziciji gde ze zaglave sa nekim primerom gde je potrebna jedna petlja, neki if condition da se napise, nista spektakularno. Doduse jesu nam dolazili juniori/mediori ali svakako nisu bili pocetnici, imali su od 2 pa sve do 5 godina iskustva. Ja sam se zaprepastio

TO ^^
To sto ja ne znam nekoga ko se zaposlio ne znaci da niko nije
To sto znam nekoga ko se zaposlio ne znaci da svi / vecina jesu

Statistika je jedino merilo. A ona je krvava.

Ali DevOps koji imaju 3-4.500 NETO def nisu prosek vec IZUZETAK.

Tako sam ja slušao priče od kolega sa faksa, kaže ne znaju nikoga ko je popio otkaz a da je završio ETF. A ono ima ih skoro koliko i ostalih.

Eno Ubisoft imao desetine ETF-ovaca i popiše svi otkaze.

Situacija je izuzetno loša i sve toksičnija u celoj industriji. Da, dobro je ljudima koji su dugo u priči, pa su se finansijski dobro obezbedili, ali nama koji smo imali tu nesreću da uđemo u IT u prethodnih 2-3 godine nije baš bajno i sjajno. Mada opet i tu sigurno ima izuzetaka. Neko ko je ušao u startu u Databricks, MS, sigurno ima finu platu i benefite.

Plata slabo raste, da pređeš negde ne možeš, jer prilika nema, a odgovornost sve veća, kao i output zahtevi.

Evo iz ličnog primera ravno 2 godine iskustva, 1200€ plata, Beograd. A zadaci: rad na backendu, održavanje produkcione baze, arhitektura baze, priprema i puštanje release-ova... Pa dodaš sve što ide uz jedan release, ostajanje prekovremeno, muke sa klijentima, natezanje da sve mora da bude gotovo juče, svakakvi svakodnevni sastanci...

I sad uzmem ortaka, lik završio Ekonomski, ostao da radi na faksu, prvo kao saradnik, a potom i kao asistent, kroz celu tu etapu, sve vreme je gazio veću platu od mene i ostalih prijatelja koji su u IT-u, sad je na 1700€.

Pa dajte tu statistiku?
Ja samo cujem vase utiske.

@Envoy @alfaunits

Lepo pitam gore na osnovu cega dolazite do zakljucka. Jedina statistika kod nas koja postoji da ja znam jeste ova.

Imam pola kolega koji ne mogu naci drugi posao i imam drugu polovinu koji su nasli uspesno.

Prva polovina su junior/medior nivoi driga su seniori, sto sam gore i napisao.

Seniori koje ja znam i u mom timu svi imaju izmedju 2500e i 4000e plate, kako se ko snasao i uglavio.
Svi juniori imaju do 1500.

Sam si napisao, Taj range je bio za mediora do pre tri godine.

Seniori koje ja znam i u mom timu svi imaju izmedju 2500e i 4000e plate, kako se ko snasao i uglavio.
Svi juniori imaju do 1500.
Aj da se vratimo stranicu unazad, covek je pitao za NETO platu.
Znas DevOps koji imaju NETO 3000-4500? I mislis da je to normalno?
lli se nismo razumeli da je prica o Neto, ili nema smsila da razgovaramo 🙂

Ja pricam o NETO zaradama posto zivim u Srbiji i primam NETO platu, i svi govore o NETO platama kod nas u zemlji.

Da kod mene u timu kolega koji radi DevOps ima oko 3300e.

Da,znam, vecina ima ispod 4k ,ali ima ih i preko toga. I da,rade uglavnom za USA firme.

Znas DevOps koji imaju NETO 3000-4500? I mislis da je to normalno?
Prijatelju, imam loše vesti za tebe 🙂 Do 4k je sasvim prosečan range za senior DevOps-a, u Srbiji. Preko toga dolazi do izražaja tvoj skill u tome kako da se prodaš. Retko koja firma će interno samovoljno da radi normalizaciju plate zaposlenog (recimo poveća za više stotina evra da bi bila na nivou njegovih kolega), ali sam video kod mene da se rade korekcije u vrednosti od više stotina evra na inicijativu menadžera i bez "exceeds expecations" reviewa.

Na primeru moje firme sam video novu vrstu problema za ljude koji konkurišu. Nisam pričao direktno sa mojim HR, ali kao da se ovog leta nešto promenilo u načinu zapošljavanja - i pored toga što ja intervjuišem seniore moja firma interno dovodi juniore i interne da rade uz pomoć AI.

Endava sledeca ce zvanicno proglasiti potop, ni drugi slicni nisu daleko od njih.
Ja sam pobegao odatle pre tri ipo godine, ispostavilo se tik pre onog prvog talasa benča i otkaza. Ubila ih akvizicija Comtrade-a i armije domaćih/ex-Yu uhleba? 🙂

Ja pricam o NETO zaradama posto zivim u Srbiji i primam NETO platu, i svi govore o NETO platama kod nas u zemlji.

Da kod mene u timu kolega koji radi DevOps ima oko 3300e.
I to je normalna neto plata za DevOps u Srbiji?
Ne outliers? U smislu zar nije ovo PUNO za NETO PROSEK?

Poslednja izmena:
Prijatelju, imam loše vesti za tebe 🙂 Do 4k je sasvim prosečan range za senior DevOps-a, u Srbiji. Preko toga dolazi do izražaja tvoj skill u tome kako da se prodaš. Retko koja firma će interno samovoljno da radi normalizaciju plate zaposlenog (recimo poveća za više stotina evra da bi bila na nivou njegovih kolega), ali sam video kod mene da se rade korekcije u vrednosti od više stotina evra na inicijativu menadžera i bez "exceeds expecations" reviewa.

Na primeru moje firme sam video novu vrstu problema za ljude koji konkurišu. Nisam pričao direktno sa mojim HR, ali kao da se ovog leta nešto promenilo u načinu zapošljavanja - i pored toga što ja intervjuišem seniore moja firma interno dovodi juniore i interne da rade uz pomoć AI.

Ja sam pobegao odatle pre tri ipo godine, ispostavilo se tik pre onog prvog talasa benča i otkaza. Ubila ih akvizicija Comtrade-a i armije domaćih/ex-Yu uhleba? 🙂
Sacekaj da prodje jos jedno godinu dana pa cemo onda da vidimo sta ce biti sa tim silnim DevOps-ima.

@alfaunits odes u Republički zavod za statistiku (RZS) i pitas njih.

Ja stvarno nemam spisak plata u Srbiji za DevOps niti za bilo koju drugu bransu, ja samo mogu da ti kazem na osnovu ljudi oko mene koliko ko ima. Dal je mnogo ili malo, nemoj mene da pitas.

Ako pogledas opet link koji sam poslao, to je uglavnom to za DevOps sto se poklapa sa realnim platama oko mene:

24634.webp

@alfaunits odes u Republički zavod za statistiku (RZS) i pitas njih.

Ja stvarno nemam spisak plata u Srbiji za DevOps niti za bilo koju drugu bransu, ja samo mogu da ti kazem na osnovu ljudi oko mene koliko ko ima. Dal je mnogo ili malo, nemoj mene da pitas.

Ako pogledas opet link koji sam poslao, to je uglavnom to za DevOps sto se poklapa sa realnim platama oko mene:

Pogledajte prilog 547395
Izgleda da se ne razumemo (a prihvatam iskreno da je do mog izrazavanja problem od kako sam u ovaj Debiland...)
OK je da imaju ljudi oko tebe 3300e ali i po ovoj slici tvojoj to vise izuzeci.
Priznajem da sam mislio da su dosta nize jer redje znam programere sa 4k+ kod nas (van MSa barem)

Moguce da te nisam skapirao, ali ja koliko znam pocetne plate u MS su 3000, juniori.

Nek me neko ispravi ako gresim

IT kadar koji nije fluentan sa LLM promptingom na flawless English, može slobodno da odsupi i bez otkaza ali odmah.
Što to? Pa ako ništa drugo, LLM fantastično barata sa svim živim jezicima, uostalom u nazivu mu stoji Large Language Model.

Evo ja prvi baratam po naški sa Klaudijem, jednostavno jer me mrzi da razmišljam na engleskom, lepo ga na srpskom malo izdriblam, opsujem i radi ko sat.

Zar ne koristi vise tokena kad mora da prevodi onda?
Jer za programiranje je gro na engleskom.

Za nas (low level) je jos uvek total "meh". Pretpostavljam jer nemamo skoro nista online da su mogli sa crawluju pa nema ni info. Na nivou deteta od 10 godina koje blefira ispit iz nuklearne fizike.

Za nas (low level) je jos uvek total "meh". Pretpostavljam jer nemamo skoro nista online da su mogli sa crawluju pa nema ni info. Na nivou deteta od 10 godina koje blefira ispit iz nuklearne fizike.

Sta je konkretno meh za low level? Sad naravno i pitanje je sta ko smatra pod low level-om. Neki primeri iz mog iskustva:
1) Perf - skill za hvatanje i citanje flamegraph-ova. Lepo radi pogotovo sto je loop zatvoren (procitaj flamegraph, napravi promenu, pokreni testove, pokreni benchmark, nazad na flamegraph).
2) Debugging - uz skillove za GDB/memory profiling dosta se lepo snalazi.
3) SIMD rewrite - uz dokumentaciju instruction seta CPUa dosta lepo sljaka.

Deluje mi da ako se harnessu da mogucnost da kontrolise alate preko kojih sam shvata kako stvari rade da je AI veoma koristan.

Mislim da je vise problem sto je low level svet generalno nedokumentovan sa dosta tribal knowledge-a.

^^ ovo zadnje vrvt.

Debugging nije los ali samo typical. A to mi rucno uradimo za 10 sek. AI cak i ne ubrza summary gomile memory dumpova - jer i non-AI to uradi odlicno i MNOGO jeftinije.

Sad kad je token cost ozbiljan dosta scale-backa vidim.

Drugar dobio šut kartu u Oracle, počistili ih za čas. Ali dobra strana je što su ih šefovi uhlebili skoro pa sve u drugim firmama koliko odmah, pa je ostala fina otpremnina u šteku.
Ovaj moj se zaposlio u Trezoru RS, nije kao kod Amerikanaca, ali nema da se birka.

Znamo istog drugara, izgleda😅

E, a bukvalno smo pre mesec i po dana pričali na tu temu, i bio je u raspoloženju da će male šanse da budu da čiste i ovde, jer ih nema mnogo. I onda ga stretnem u šetnji i kaže mi to…

Drugar dobio šut kartu u Oracle, počistili ih za čas. Ali dobra strana je što su ih šefovi uhlebili skoro pa sve u drugim firmama koliko odmah, pa je ostala fina otpremnina u šteku.
Ovaj moj se zaposlio u Trezoru RS, nije kao kod Amerikanaca, ali nema da se birka.
Domaći Oracle? Znam par ljudi koji tamo rade, pitao sam se kada će talas Oracle otkaza potkačiti i Srbiju.
Bukvalno ima manje od deset ljudi u timu, barem koliko ja znam...

I ovi devopsi koji su uspeli da uzmu 3000+ evra u božijoj 2026. godine u Srbiji, neće to potrajati...

Edit: Vidim sad jednog kolegu sa kojim sam radio na projektu promenio posao pre mesec dana posle pet godina u Oracle... mnogo dobar lik.

Poslednja izmena:
Domaći Oracle? Znam par ljudi koji tamo rade, pitao sam se kada će talas Oracle otkaza potkačiti i Srbiju.
Bukvalno ima manje od deset ljudi u timu, barem koliko ja znam...

I ovi devopsi koji su uspeli da uzmu 3000+ evra u božijoj 2026. godine u Srbiji, neće to potrajati...

Edit: Vidim sad jednog kolegu sa kojim sam radio na projektu promenio posao pre mesec dana posle pet godina u Oracle... mnogo dobar lik.
Da, baš taj, "domaći".
A moguće je da je taj kolega upravo Darko 🙂

Nisam veliki poznavalac onoga šta sve rade domaći Oracle inženjeri, ali iz mojih kontakata oni su mahom bivši admini sada SRE i network inž. Rade održavanje Jovanovac-1 data centra i prateće OCI infrastrukture.
Pravog DevOpsa tamo nisam imao prilike da upoznam, devove još manje.

Ima posla u Dubai i Emiratima, ko hoće da se preseli i da radi IT dok mu lete iranske rakete iznad glave 🙂
Samo me njihovi regruteri cimaju poslednjih dana sa ponudama, mora da se pošten narod spakovao i otišao iz tih pustinjskih rajeva.

Nazad
Vrh Dno