Šta je novo?

Tekuci racun u bankama

Nije do novčanika, do njih je, Yettel je pri rebrendiranju sa Mobi Banke ažurirao dizajn kartica kroz par dana, OTP je isto relativno brzo ažurirao dizajn kartica. Ds ne spominjem npr da npr. za bybit karticu ako promeniš dizajn virtuelne kartice kroz app, par minuta kasnije se propagira i u wallet-u. Tako da sve se može, samo su naše banke po ko zna koji put pronađene bez mozga.

Meni je to prestrasno. Hvale se raznim nagradama, a nesto najosnovnije nisu u stanju da urade. Najgore je sto nije do kompeksnosti kako zakljucujem, vec iz ciste nezainteresovanosti.

Pa da, a to si u suštini sam sebi i odgovorio u okviru svog pitanja, hahah. Meni bi, inače, najlogičnije bilo da ne bude isti dizajn za sve nego da se prikazuje onako kako ti fizička kartica stvarno izgleda. I to je lagano moguće, kako je već navedeno za BYBIT, a od banke zavisi kako to reguliše.

Primera radi, rođaka koji je u Aiku je neko vreme baš bunilo kad mu se stari dizajn debitne Mastercard (ovakav) u Guglovom novčaniku promenio na novi (ovakav). Navikao je da mu je ta kartica svetla, sa ovim narandžasto-ljubičastim detaljima, a nikako teget, pogotovu što ima i drugih teget. I dalje se desi da povremeno omaši, pa je sklopom okolnosti koliko juče pokušao da na Aikovom bankomatu podigne novac Yettelovom kreditnom (ovakvom), koja liči poprilično. Srećom, ta transakcija nije prošla.

Sa Yettelom mi je to manje strašno, jer sve i da je neko navikao na Mobijevu sivkastu (ovakvu), teško da sa nekom drugom može da pomeša Yettelovu drečavo zelenu (ovakvu). Tu, doduše, znam i da su mnogi baš želeli da im se promeni, hahah, iako nemaju fizičku zelenu, ali eto, to je stvar ukusa, pa u krajnjem slučaju bi najbolje bilo da klijent sam bira.

Sve je to u redu ako imaš samo digitalne varijante kartica. Ako imaš fizičke onda bi morao po pojedinačnom korisniku da prilagodiš prikaz... Tako da rade to verovatno kada misle da treba.
Valjda dobro pogledaš prvo šta koristiš... 🙂

U vezi teme, pitam za malog sestrića koji je napunio šesnaest godina. Gde je bolje po vama da otvori račun za mlade. Od ponuda sam pogledao Intesu koju lično baš ne volim, ali mislim da je dobra (nešto mi nije jasno i dalje da li ide devizni i spajanje računa na jednu karticu...) i Erste o kojoj baš skoro ništa ne znam... Nisam siguran za ostale da može ispod 18 godina. Bar koliko sam pregledao uslove. Intesa ima na nekoliko lokacija bankomate dok Erste ima jedan za koji znam. Intesa ima mogućnost jednokratne virtuelne kartice za plaćanje preko neta, a tu opciju nisam primetio u Erste...
Koristim samo jednu banku a nisu te dve pa ne znam ni sam. Lično dajem prednost Intesi gde ima dosta familije račun ali možda nešto propuštam kod ostalih 🙂

Imas nesto interesantno kod OTP ali ja ne bih kod njih zalazio,oni su tek pacijenti.

Zanimljive informacije, ali nisu baš mnogo relevantne za temu
Mislio sam na brzinu da pišemo u ovoj temi, pardon, otud sam se bacio na detalje. Pošto je ipak o tekućim računima, kontam da je neažurnost banaka bila kontekst, što jeste parametar po kojima se bira gde će se otvoriti tekući račun. Ali istina je da su svi neažurni i da je najbolje ove sitnije stvari zanemariti, a fokusirati se na glavne, strogo bankarske.

Sve je to u redu ako imaš samo digitalne varijante kartica. Ako imaš fizičke onda bi morao po pojedinačnom korisniku da prilagodiš prikaz... Tako da rade to verovatno kada misle da treba.
Ako može da se prilagodi za digitalne, može i za fizičke, to je suština. Po tome kada je kartica izdata direktno sledi i kakav je dizajn, tako da bi sve moglo kada bi se htelo. Svakako, oni najpre ni ne razmišljaju o tome, nego ispadne kako ispadne. I to je realno i okej, bolje je da se fokusiraju na strogo bankarski deo poslovanja, da opet isto napišem, hahah.

Valjda dobro pogledaš prvo šta koristiš... 🙂
Edit: zaboravih da odgovorim, slabo vidi rođak, teget mu je teget, pogotovu ako lepo ne obrati pažnju. 🤣

U vezi teme, pitam za malog sestrića koji je napunio šesnaest godina. Gde je bolje po vama da otvori račun za mlade.
Osim te dve opcije koje si naveo, mogao bi bezuslovno da otvori i račun u ProCredit-u. BPŠ otvara stipendistima, a OTP je opcija samo ukoliko roditelj ima račun kod njih. Ne znam kakva je sad situacija sa UniCredit-om, da li i dalje otvaraju maloletnima, ali ranije jesu, dok su oni bili zaduženi za stipendije. Gde je (naj)bolje, zavisi isključivo od sestrićevih potreba.

Na primer, ako mu trebaju plaćanja sa deviznog, jer si to pomenuo, Erste je najbolji, jer je kod njih taj račun besplatan. Intesi bi ga dodatno plaćao, ne računajući foru sa sklanjanjem sredstava pred kraj meseca, o čemu se piše stalno na temi o banci. U ProCredit-u je uključen u paket, ali nije vezan za kartice, tako da nema plaćanja.

Poslednja izmena:
@nesa69

Imaš Intesu, Erste, UniCredit, ProCredit i OTP (mora roditelj da ima racun) kao opcije.

U Intesi i Erste devizni ne može pre 18.

U UniCreditu se dobijaju i dinarski i devizni, Dina i MC (vezana i za dinarski i za devizni) pa je moguce da se troše € i u inostranstvu. Transakcije preko mBankinga su 0 din. U UniCreditu traže potvrdu iz škole da je dete učenik ili đačku knjižicu.

ProCredit isto otvara i dinarski i devizni, ali kartice se mogu koristiti samo za uplatu/isplatu deviza na njihovim bankomatima (ne mogu da se troše € sa devizne partije, vec bi moralo da se prebaci u dinare, sto nije uopste povoljno).

Intesa i za omladince ima naknadu 20 din po poslatom nalogu preko mBankinga.

Kod mene u okruženju su ljudi po mojoj preporuci otvarali UniCredit i Erste račune za svoju decu.

Hvala za odgovore.
Ovo za Unicredit nije loše. Pogledaću detaljnije. Ima đačku pa nije problem.

Za Intesu se uopšte ni ne pominje devizni dok Erste piše da ima. Pogledaću opet ali mislim da je pisalo ide devizni... Hvala na upozorenju.

imas yettel bank max ako imas bilo koji paket kod yettla besplatno je ili ako trosis 30k meseccno, i raiif a sve ostalo je bukv samo ako imas do 27

Ajd kad vec pitate,da pitam i ja. Ima li jos ona Bambini Intesa? Znaci samo racun,bez naknade,za dete,da mogu i dinari i euri.

U Intesi i Erste devizni ne može pre 18.
Au, ovo nisam znao. Pošto UniCredit otvara, jasno je da nije do regulative, što znači da svesno biraju da uberu novac makar na plaćanjima u inostranstvu.

Za Intesu se uopšte ni ne pominje devizni dok Erste piše da ima. Pogledaću opet ali mislim da je pisalo ide devizni...
Pa ne, oba omladinska računa, i IN i Lagani, strogo su dinarski. Mogu da se dodatno otvore devizni, koji je u Ersteu besplatan, i samo to piše na stranici, ali se ne pominje punoletstvo kao uslov. Mogao bi zato to da proveriš dodatno, ali verujem da je član koji je napisao da ne otvaraju pre 18. rođendana to i proverio. Ali možda se nešto promenilo.

Kako misliš "klasični"
Pod klasičnim sam mislio da nije ništa inovativno, baš zato što mnogi nude. Ne treba zaboraviti da ni ProCredit-ov Total nije besplatan zapravo, to je samo u prvih šest meseci. Isto važi i npr. za Aikov Supreme, ni tu nema naknade za plaćanja, a besplatan je prvih šest meseci po onlajn otvaranju. Jedini stvarno i potpuno bezuslovno besplatan je iRačun, to stoji.

Ima li jos ona Bambini Intesa?
Koliko sam upućen, toga odavno nema, mada vidim da se iz nekog razloga pominje u ovom članku od prošle godine.

Hvala za odgovore.
Ovo za Unicredit nije loše. Pogledaću detaljnije. Ima đačku pa nije problem.

Za Intesu se uopšte ni ne pominje devizni dok Erste piše da ima. Pogledaću opet ali mislim da je pisalo ide devizni... Hvala na upozorenju.
e zaboravih da pitam, dal ti mozda kojim slucajem otp maticna banka ili u kojoj si, ako si u otp imas i junior karticcu, nisam bas siguran msm da se vezuje za tvoj racun il kao namenski se dodaje nisu bas jasni

Nije. Ja sam u RF banci.
Pročitao sam to za otp. Koristio on i moju Dinu kada treba i ubacimo u telefon visu pa apple pay...
Sada sve banke uglavnom sve imaju od usluga pa želi njegov račun pošto radi povremeno honorarno i da mu se niko ne meša 🙂
Tata i brat su mu u Intesi. Majka u yetelu. Imaš i poentu u broju bankomata i mogućnostima po gradu. Nisam pametan, ali ne gledajući to što nije punoletan, ove tri banke su najbolje pokrivene ovde u gradu.
Nije ti svejedno ako imaš jedan bankomat kao neki primeri pa je još prazan...

Ako mu je majka u Yettelu na paketu Bank MAX, mogli bi da se dogovore da ima njenu karticu u novčaniku, i da joj po potrebi prebaci novac koji hoće da podigne sa bilo kog bankomata, da samo za to služi. Pošto je na tom paketu to besplatno, cela ta priča postaje suvišna, tj. izbor bankomata prestaje da mu bude važan, makar dok sistemi banaka rade.

Ako planira da radi preko omladinske zadruge, uglavnom traže račun na ime deteta.

Ima i moju karticu 🙂
Ubacio je njenu u apple pay za letovanje u Grčkoj. Nije to u pitanju.
Hoće čovek njegov račun, ne mame, tate... Imamo par firmi po familiji pa uleti gde je potreba. Isto sa njegovim drugarima, odrade neku fizikaliju npr... Zadrugu sam ja radio zadnji, ako se ne varam, još u mojoj srednjoj školi pre devedesetih, nisam znao da to postoji još uvek.
Nešto se meni čini da će Intesu da uzme za početak. Njemu nisu bitne transakcije toliko za sada. Pouzdan sistem, bezbedan je preko neta...
Malo sam pažljivije pročitao za Erste i može lova za dobrodošlicu i ovo i ono... ali samo ako si punoletan 🙂
Rekao sam mu i za UniCredit da pogleda, nije uopšte loše to što nude.
Nije problem RF, Intesa ili Yetel... odgovorno je dete pa nikada nije bio bez toga. Jednostavno odrastu...

Da dodatno pojasnim na šta sam mislio u prethodnoj poruci, pošto se potencijalno nismo razumeli.

On svakako otvara svoj račun, u kojoj god banci bio. Majčina kartica ulazi u priču samo ukoliko postoji problem sa bankomatima, a treba da podigne neki novac. Ako je to recimo 2k, tih 2k bi prebacio majci sa svog računa mobilnim bankarstvom, a zatim ih slobodno podigao njenom karticom na bilo kom bankomatu. To bi mu, dakle, samo bila rezerva, kako ne bi morao da se opterećuje dostupnošću bankomata, budući da si to naveo kao važan aspekt. Ni za šta drugo tu karticu ne bi koristio, van toga bi bio nezavisan. A, naravno, bez problema bi podizao i direktno novac sa matičnih bankomata u slučaju da su mu dostupni. Predlažem, dakle, to rešenje strogo kao rezervu, za slučaj da nisu, ništa više od toga.

Verujem da mu trenutno plaćanja nisu važna, ali mogla bi u nekom trenutku postati, pogotovu ako bi se stvarno realizovao moj predlog za rešavanje bankomata. U tom slučaju je Intesa neoptimalna, jer za svaku transakciju ima naknadu od 20 dinara. U Ersteu bi to bilo besplatno, kao i u UniCredit-u. U krajnjem slučaju, neka ide život, može da otvori i sva tri računa, pa da prema iskustvu izvaga koji mu najviše odgovara, što po ponudi, što po aplikaciji, i tako dalje. Ionako "ne traže hleba", a neće ga tražiti ni duže vreme nadalje.

Nazad
Vrh Dno