Šta je novo?

Poslednji odgledani filmovi 2026

Čist hipsteraj 🙂 Sad kad imamo 16:9 ekrane, hajde da zahebavamo narod i pravimo filmove koji ostavljaju ekrane neiskorišćene 🙂

Da, tačno pomislim, a šta je još sve moglo da stane u kadar da je te "IMAX" visine ali još širi 😆

Kakva glupost. 300 godina prelazili sa 4:3 na 16:9 (i slične wide rezolucije), a sad se vraćamo na 4:3. Kao možeš IMAX i u wide, ali onda ne vidiš pola slike 😂

Odgledah juče Odiseju u IMAX-u u Galeriji. Film je epic u pravom smislu te reči. Muzika, kinematografija, scenografija. Jednostavno must watch u bioskopima. Šteta je ovo gledati kod kuće, kao u ostalom i sve Nolanove filmove. Od mene 9/10.

Planiram u avgustu/septembru da odem u Prag ili London i da ga pogledam u IMAX 70mm, čisto da vidim kolika je razlika.

Pa kad nije, ali je prilično blizu.
4:3 je 1.33:1 a IMAX aspect ratio je 1.43:1. Svakako jako daleko od 16:9 aka 1.78:1.
E fala ti na istraživanju ne bi mi palo na pamet 🤣. Video sam sve to ali kažem ovako na slici mi ne deluje da je blize 4:3 nego 16:9 ali da podaci govore suprotno.

Kakva glupost. 300 godina prelazili sa 4:3 na 16:9 (i slične wide rezolucije), a sad se vraćamo na 4:3. Kao možeš IMAX i u wide, ali onda ne vidiš pola slike 😂
Jeste glupost (jer industrija ako im zatreba iz ovog ili onog razloga ima da proglasi vertikalni snimak 9:16 kao ono pravo).
Ali takođe stoji i da je 4:3 ponajbolji odnos za kadriranje ljudskog lica. A ono naravno mnogo znači u filmovima.
15669.webp

A sad citam da IMAX kamere uglavnom koriste za snimanje pojedinih scena, jer zbog svoje "buke" nisu dobre za snimanje scena sa dijalozima i u tihim okruzenjima ali Nolan je trazio da snimi ceo film u IMAX tehnologiji i shodno tome su modifikivali te kamere u ovu svrhu, smanjili im bucnost pri radu.
Koliko ima istine, ne znam,.al ako je tako, svaka mu cast na poduhvatu, samo se nadam da to ne uzme maha , znate vec zasto 😂

Koliko sam ja shvatio, ovaj nas IMAX nije "punokrvni", dakle nema 70mm analogni projektor niti double laser da bi mogao da reprodukuje u 4:3, ali je sasvim prihvatljiva alternativa. Projektor je visoke rezolucije, zvuk je vrhunski i polozaj sedista u odnosu na platno je takodje u IMAX standardima. Dakle nije ni full IMAX ali nije ni LieMAX (postojece sale koje su preradjene u IMAX). Punokrvni imax valjda zahteva i namenski gradjeni objekat i nema ih puno u svetu. Ovo je najblize IMAX-u sto cemo ikada imati.

Uglavnom film je vrhunski spektakl, skoro 3h bukvalno proleti. Ja sam uzivao zaista.

Jel ima uopste fantasy delova osim Kiklopa ? Svinje, sirene... jel ih ima ?

Nije ovaj nas IMAX kao preko, neka neko ko je bio i preko da neki info ali koliko sam čuo ovo nije ni blizu ounokrvnog IMAXa. A realno takav je i osećaj noke ništa više wow od najvećih sala po ostalim bioskopima.

Aman ljudi, 16:9 ratio je stvoren kao neki bizarni kompromis pre 2 decenije,
Pa da i oni sa wide plazmama (ili fullHD TV-ima) i oni sa telefonima imaju sto popunjeniji ekran u landscape modu.
Kao i da... platforme sa istih (YT i ostala krecana...) se vide sa vise detalaja.
(Lazem, ima par YT kanala.. koji su fenomenalni)

E pa posle je dosao kraj sveta kojeg poznajemo,
tj Instagram i TikTok vertiklani snimci i videii..
i od tada se racuna da krece Doomsday countdown 🙂

Meni je onaj koji god da je što ima malo crnoga gore i dole najbolji. House of Cards je tako radjen.

Serije aspect ratio je uvek pravljen za TV prijemnike, sto je danas 16:9
(HoC je cak imao 2:1 ako mislis na Netflixovu verzije te serije, sto je presedan za TV/Streaming),
a filmovi za bioskopsko platno su uvek isli na od 1.85:1 do 24:10.
Post rem je da smo navikli na serije u 16:9, a filmove.. eh, tu je sad razlika... neko voli taj TV format, a neko senzorski 4:3.

Elem, posto si, kao i ostali svi mi ostali matorci u temi, gledao sa crnim barovima, verovatno i na VHS-u?
...smo i gledali mnoge filmove sa crnim barovima iznad i ispod slike.

Serije aspect ratio je uvek pravljen za TV prijemnike, sto je danas 16:9
(HoC je cak imao 2:1 ako mislis na Netflixovu verzije te serije, sto je presedan za TV/Streaming),
a filmovi za bioskopsko platno su uvek isli na od 1.85:1 do 24:10.
Post rem je da smo navikli na serije u 16:9, a filmove.. eh, tu je sad razlika... neko voli taj TV format, a neko senzorski 4:3.

Elem, posto si, kao i ostali svi mi ostali matorci u temi, gledao sa crnim barovima, verovatno i na VHS-u?
...smo i gledali mnoge filmove sa crnim barovima iznad i ispod slike.
Da da taj 2:1 baš gledam Midnight Mass sada i ima taj je AR koji mi je svaršen.

Nazad
Vrh Dno