Šta je novo?

AMD Ryzen 9000

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da nisumožda kinezima dali proizvodnju? 😒
Arctic je oduvek je bila kineska, sta vise danas je obrnuto, kopnena Kina je zlatni standard za proizvodnju, kad das nekom drugom, onda nastaju problemi, xD

samo moras Kineze da proveravas (kontrola prozvodnih linija, i kontrola posiljki osnovnih i gotovih materijala na licu mesta xD

Ima zapadnih firmi koje se bave samo time, da dobijes sta si hteo, na nivou onog sto si trazio

A + imas i Kineze koji su odlicni saradnici pa ne moras da brines toliko, samo treba znati gde kako, imati vezu, itd xD

Mislio sam da je nemački, Sa njima sam kontaktirao i odatle su mi poslali delove. BTW, kupljen na KP, nisam imao račun pa su mi ipak poslali delove.

Pregazilo ga vreme, dosta se stvari izdesavalo i unapredilo od tad na polju AIO-ova, pogotovo u skorije vreme, sve te starije Asetek pumpe su bile uzasne, tek nedavno su izbacili dobre (a slicno i pumpe od drugih firmi tek u zadnjih par godina su ih ispeglali)
....
Kako god, meni je prilično neverovatno da u istom kućištu, isti ventilatori, ista Noctua NT-H2 pasta sveže naneta, isti raspored kablova, ista ploča/CPU/BIOS podešavanja, bukvalno samo stavljen drugi AIO i H100i ne može da prebaci 110W i procesor udara u 95 stepeni, dok Atmos 2 lagano drži 140-144W i 87,5 stepeni.
Toliku razliku baš nisam očekivao, mislio sam da ima veze što je stisnuto sve u malom prostoru pa da nema odakle da povuče dovoljno svežeg vazduha, ali ipak nije bilo do toga.
Inače jesam tražio i Stealth i V1 Atmos zbog creva, ali u 240 varijanti nema ničega dostupnog pa tako prelomih uzmem Atmos 2, odgovaralo je da može preko firme zato su otpale KP varijante.

Ja licno nisam mogao da izdrzim Noctu-u NF-A12x15mm slim, mnogo je krs bucna, uzeo sam COOLER MASTER Mobius 120 Slim, pojavili su se o domacim firmama za dobru cenu
Meni su OK te slim Noctue, nisu kao ove glavne NF-A12-25 (G2), ali pristojne su, ujurio 2xchromax black sa ebay kad je neki nemac prodavao za pristojne novce pre par godina.
Na stranu što sam i grafiku deshroud-ovao i na njoj su još 2xNF-12F samo što su one limitirane na 50% max i ne zavrte se koliko ova treća na AIO, ali namestiću i nju, samo da nađem vremena.
Glavni problem sa ovim industrial noktuama je što imaju neki kao coil whine, čuje se blago zzzzzzz kad rade bez obzira na broj obrtaja, tako da samo zato neće ostati kao dugoročno rešenje.
Možda probam par ovih Mobiusa Slim za po 1000 dinara komad, par je i dalje jeftiniji duplo od jedne G2 noctue (gde si našao 25mm non-rgb verziju?)

No, da ne idemo u off ovde, zaključak je definitivno ne uzimati matore AIO za novu platformu (doduše, ovaj H100i se patio i na AM4 sa 5800X...), ne znam ni šta ću s njim sad, sramota me i da ga oglasim. 🤣

Koliko je star taj H100 ? Nekada je bio vrhunski ali stariji AIO nisu trajali baš dugo. Ryzen nije vertikalno simetričan pa ako je baza hladnjaka mala ne pokriva core potpuno i u centry gde nabolje hladi.

Kupljen 25.7.2022, mada vrv ni tad nije bio neki izbor, ali eto... nisam se previše bavio podešavanjima i utezanjem, tad je hladio 5800x, mada mu ni to nije išlo nešto specijalno, samo nije bilo toliko primetno kao sada.
Baza dobacuje preko celog IHS-a i ima po skoro 5-6mm, možda i ceo cm okolo, ali jeste značajno manja od ove na Atmosu.

Mislio sam da je nemački, Sa njima sam kontaktirao i odatle su mi poslali delove. BTW, kupljen na KP, nisam imao račun pa su mi ipak poslali delove.
Sve prave u Kini, Kineske fabrike prave
odgovaralo je da može preko firme zato su otpale KP varijante.
I Atmos 2 je super, cak i sto nema offset kacenje za AM5 nije toliko problem, jetplate u cpu block-u je napredno napravljen, i odlicno su rasporedili pritisak za kacenje, blok pokriva/reaguje lepo na zgusnute Ryzen 9000 procesore i resava problem debelog IHS-a i toplotne gustine, bez potrebe za delid-om , ...

Cooler Master je napravio veoma top seriju za Ryzen 9000 i mala kucista, nisu Atmos dzabe miljenici na svim SFF discord-ima i redit-ima xD

(doduše, ovaj H100i se patio i na AM4 sa 5800X...), ne znam ni šta ću s njim sad, sramota me i da ga oglasim. 🤣
5800x, 5800x3D su veci problem od 9000 serije btw, xD, muce se ljudi da ih konsistetno dobro ohlade cak i sa ovim novim sto kidaju na Ryzen 9000 seriji, cak iako se vratio 5800x3D i 5500x3D ne verujem da ce proizvodjaci AIO da se bave optimizacijom za stare platforme, puno para su ulozili da ispeglaju za 7000 i 9000 xD
Glavni problem sa ovim industrial noktuama je što imaju neki kao coil whine, čuje se blago zzzzzzz kad rade bez obzira na broj obrtaja, tako da samo zato neće ostati kao dugoročno rešenje.
Lezajevi u njima imaju previse nikla, a premalo bakra, i onda to pravi to zzzzz,

Bitno je za koju namenu odnosno koju brzinu idu ventilatori, kad je industrijski/serverski i za velike brzine onda se stavlja vise nikla a manje bakra u leguru za leziste/bearing, a kad ide za kucnu upotrebu i za kancelariju kad se ide na manje brzine onda obrnuto stavlja se vise bakra a manje nikla u leguru, to je problem, ...
Možda probam par ovih Mobiusa Slim za po 1000 dinara komad, par je i dalje jeftiniji duplo od jedne G2 noctue (gde si našao 25mm non-rgb verziju?)
itsvet kombinuje, i prodavnice isto nekad pomesaju, verovatno su se rasprodali na domacem, i stoji pogresno u ove dve de videh, ali mozda imas srece, samo treba proveriti licno, poslacu ti na PM u koje dve domace

Poslednja izmena:
Sve to starije Corsair je za izbegavati u sirokom luku za AMD, i AM4, i AM5, samo ova dva najnovija Nautilus RS i iCUE Titan RX, pogotovo za 9800x3D/9850x3D/9950x3D i slicne top 9000

ni tad nije bilo adekvatno, al sta da se radi, slab izbor bio tad ko sto si spomenuo
ne znam ni šta ću s njim sad, sramota me i da ga oglasim. 🤣
***, kazes ko god kupuje e ovo radi dobro samo na Intel-u, btw xD, i sta te boli uvo ako uzmu, odredis koliko bas lose mora da radi (tipa razlika izmedju H100 i Atmos 2 + jos koji stepen i kazes nema vracanja ako nekom kuburi samo 4,6,7,9 stepeni na AMD procesoru, jes da ce da potraje dok ne ubodes nekog ko koristi Intel, i ko nece da se zbuni/uplasi izjavom/zahtevom tim, al sta da se radi

Poslednja izmena:
Nema mesta za custom loop u FormD bez žestokih akrobacija, a nešto ni vremena nemam da ulazim u taj projekat, naročito sad kad je rešena situacija.
Možda kad penzionišem ovu mašinu kao primarni desktop koji nikako da postane. 😀

@d0minat0r

@mickeyrs

Sto da ne 😛, ima jedan Kinez na SFF discord-ima sto se bacio u pravljenje delova za vodeno hladjenje za mala kucista, Aurora nick na SFF Hub (aquarium-planning kanal) dizajnira i CNC izradjuje kompaktne vodene block-ove i rezervoare i monoblock-ove specificno za najmanja kucista i za 9000 seriju procesora i za najnovije graficke xD

A i modultra sajt/prodavnica lik je na SFF discord-u (doduse zali se da verovatno gasi biznis uskoro zbog drasticnog pada prodaje)

A valjda ce SFF Hub "council-ori" sto su se udruzili za FormD fabrikom da izbace uskoro svoje sandwich ~15L SFF kuciste "Perseus" napravljeno za custom vodeno

Nema mesta za custom loop u FormD bez žestokih akrobacija, a nešto ni vremena nemam da ulazim u taj projekat, naročito sad kad je rešena situacija.
Pa to, ni ne treba ti custom vodeno, kad Atmos II zavrsava posao itekako dobro

Poslednja izmena:
Koliko li tečnosti stane u tako mali loop, 250ml? 😂

@Dogzilla

Odakle ti izvlacis i plasiras informacije da je Arctic Freezer III Pro los, ima losu kontrolu kvaliteta, lose performanse i sta jos sve nisi ispisao?
Evo ti info iz prve ruke, za ovih ~6 mjeseci, u Bosni je bilo 0 (nula) reklamacija i prituzbi na 1000+ prodanih primjeraka. Desilo se par puta puta da ne dodju Intel sarafi za montazu, pri cemo Arctic distributer ekspresno reaguje. A ako nije iz legalnih tokova, Arctic Njemacka besplatno posalje ako se to desi.
A evo provjericu i na nivou Balkana kakvo je stanje, mada sigurno nece odstupati od ovog.
Tako da, smanji malo teoriju, a pojacaj praksu.

Odakle ti izvlacis i plasiras informacije da je Arctic Freezer III Pro los, ima losu kontrolu kvaliteta, lose performanse i sta jos sve nisi ispisao?
HardwareCanucks testiranje za performanse na AM5, bas skoro bilo gde su 5 komada cak kupili i bukvalno izvlacili koji je najbolji,

sad opet neko bi rekao to je hardwarecanucks i slazem se, ne volim preciznost i metodologije sa kojima rade, ali brojke se velike koliko zaostaje LFIII PRO

ali bilo je jos par test-ova gde liquid freezer III solidno zaostaje za konkurencijom (computerbase de ili neki drugi nemacki sajt i jos par, ako se dobro secam)

kontrola kvaliteta ljudi sto pricaju na reddit-u i na discord-ima o svojim iskustvima, o iskustvima drugih (mnogi od njih rade kod distributera/u prodavnicama u raznim zemljama na svetu), znaju/imaju informacije od foruma Kineskih, njihovim socijalnih mreza, kao i znaju ljude sto rade u fabrikama, rade na trzistu

drugim recim word of mouth sto se prenosi sa raznih strana, ali ima par ljudi to sto su rade ili su povezani sa distributerima/uvoznicima/prodavnicama na nekim trzistima

Tako da, smanji malo teoriju, a pojacaj praksu.
ne pije vodu ovo, slozicemo se da se ne slazemo,

nisu mi sve informacije od random ljudi sa neta, ni za losu kontrolu kvaliteta (ali jeste solidna rekla kazala), ni za performanse (javno dostupni test-ovi) ... ima puno prakse iz ovog sto pricam, nego Bosna i mi smo premalo trziste, ...

sad opet, kao i za 12v-2x6 i za druge stvari, ne znamo tacno kolike su brojke, i skoro sigurno nije neki uzasna brojka problema, jer bi onda radili popravku/recall ko sto su ranije radili, ali nije ni zanemariti, a dodatno sto zamucuje price je sto se kontrola kvaliteta najvise ispoljava kroz ne-kriticne kvarove u ovom slucaju, pa

Evo ti info iz prve ruke, za ovih ~6 mjeseci, u Bosni je bilo 0 (nula) reklamacija i prituzbi na 1000+ prodanih primjeraka.
Od tih ljudi sigurni ima onih koji su zadovoljni, zato sto ne znaju bolje, ne treba im bolje, ne zanima ih da li ima bolje (mada mali broj mozda ih i zanima), a fakticki ima bolje od konkurencije, i sto onda uzimati LFIII PRO, kad ima bolje, ima tise ... Naravno, svako trziste je specificno, i ako je losija garancija za neki brend u odnosu na Arctic, tad sasvim ima smisla plasirati vise Arctic, kao i za kupca uzimati, za ne daj boze ako zatreba opravka

Takodje veoma je bitno o kojim procesorima pricamo, ima vise stvari sto su ljudi primetili, i nisu sve iste jacine i zastupljenosti na svim procesorima, uz to sto su neke samo nesto se vidi na globalnom nivou, ili ako nekom trzistu zapadne losa serija

Nemam nikakav interes/niti konflikt interesa, osim interes za progres/kvalitet i usavrsavanje, svi su isti u mojim ocima, kad je dobro pisem o tome, kad je lose pisem o tome, kad je neutralno/izmedju pisem o tome, onoliko koliko jeste da ubodem "jacinu problema", nekad je to pozitivno nekad nije za prodavce, nekad za kupce, nekad za proizvodjace, nekad za servisere, nekad za investitore, nekad za spekulante, al na kraju ce sve to izbalansirati xD

Poslednja izmena:
@Splinter Brojke su bas velike za Noctua vodeno, ali su manje nego sto sam secao za ostale, zavisno od test-a do test-a

Nisu prevelike razlike sa nekom drugom standardnom konkurencijom, najvise mi je u stvari upalo u oko koliko mala koristi ima sto je siri radijator, koliko je to lose i ne mogu ventilatori da se izbore sa time, i koliko je mala dobit kad se stave Noctua G2 ventilatori, i koliko je blizu druga jeftina konkurencija*

Ali nije drasticno, "generalno", moja greska sta sam preuvelicao HardwareCanucks nalaze (porediti sa Noctua vodenim nije bas fer xD)

Svejedno slican savet sa moje strane stoji, zaobilazite LFIII PRO u sirokom luku, jednostavno nema potrebe uzimati pored druge konkurencije, i

dodatno videcu kad budem imao vremena da nadjem/ili pitam nekog iskopam jos testiranje iz Kine i drugog, i uporedim i sa GamersNexus, za svaki slucaj, da nije ispalo da su *****ali nesto prilikom testiranje Hardwarecanucks, ...

Screenshot 2026-07-16 152847 - Copy.webpScreenshot 2026-07-16 153042 - Copy.webpScreenshot 2026-07-16 152745 - Copy.webpScreenshot 2026-07-16 152809 - Copy.webpScreenshot 2026-07-16 152831 - Copy.webp

Poslednja izmena:
Nešto bolji su duplo skuplji, sigurno ne duplo bolji.

meni je tu cudno kako samo oni imaju tako lose rezultate za lf3 pro
nije samo oni, video sam jos na 1-2 mesta, ali da uvek su sumnjivi HardwareCanucks, slazem se

Nešto bolji su duplo skuplji, sigurno ne duplo bolji.
Ne bas, za sve, zavisi malo od trzista do trzista, ali po njihovim brojkama (i par testiranje sa Discord-a), Lian Li GA II Lite je jednostavno bolja opcija, i bas kida na AMD procesorima, pogotovo 9000x3D serija, takodje bio je malo na trzistu vec, izgleda da nema falinki kvarova, sto je ranije imao Lian Li, tako da je ok i sa te strane za sad

za ostale dobre koji su slicni po performansama sa LFIII obicnim i PRO, kod nas su skuplji dosta, tako nije bas neki reper, ...

ali za Noctua AIO, da tu se slazem potpuno 😆

Poslednja izmena:
Nešto mi stalno upada u oči kod ovakvih testiranja. Na kakvim nameštanjima drže procesore kada kuler drži 9950x na 75-80c 30 minuta? Sigurno ne na punim performansama. Nema šanse? Trebalobi da pokažu bar koliko električnih wati vuče pri merenju temperature da bar TDP može da se izračuna.

Možda kad penzionišem ovu mašinu kao primarni desktop koji nikako da postane. 😀
sve se moze kada se hoce 🙂

mene je h150i lijepo sluzio na 2 racunara..kupio ga 21' za nekih £145..prodo ga pre koju sedmicu bez commander hub za £70..

@Splinter Brojke su bas velike za Noctua vodeno, ali su manje nego sto sam secao za ostale, zavisno od test-a do test-a

Nisu prevelike razlike sa nekom drugom standardnom konkurencijom, najvise mi je u stvari upalo u oko koliko mala koristi ima sto je siri radijator, koliko je to lose i ne mogu ventilatori da se izbore sa time, i koliko je mala dobit kad se stave Noctua G2 ventilatori, i koliko je blizu druga jeftina konkurencija*

Ali nije drasticno, "generalno", moja greska sta sam preuvelicao HardwareCanucks nalaze (porediti sa Noctua vodenim nije bas fer xD)

Svejedno slican savet sa moje strane stoji, zaobilazite LFIII PRO u sirokom luku, jednostavno nema potrebe uzimati pored druge konkurencije, i

dodatno videcu kad budem imao vremena da nadjem/ili pitam nekog iskopam jos testiranje iz Kine i drugog, i uporedim i sa GamersNexus, za svaki slucaj, da nije ispalo da su *****ali nesto prilikom testiranje Hardwarecanucks, ...

Pogledajte prilog 546664Pogledajte prilog 546665Pogledajte prilog 546666Pogledajte prilog 546667Pogledajte prilog 546668

Ne da mi se nasiroko u ove sitne sate. I sta si pokazao ovdje, da duplo skuplja vodena imaju 2-5 stepeni bolje temperature od LF III Pro?
Nema sta, top level.
Dalje iz prve ruke sam ti dao info, da na 1000+ kom nije bila nijedna jedina reklamacija, a ti opet guras neku svoju pricu.
Ne znam stvarno sta pokusavas, ali siris dezinformacije.

Nazad
Vrh Dno