Šta je novo?

Motocikli - koji i gde vozite

Probaj Sym, pitaj u EuroSumar, daju na test. Vozio sam prošle jeseni ADX400TG, a sada prošlog meseca ADX300 i Joymax Z 300 (ova dva kao redakciji, na test, par dana).
SYM ADX400TG je kao baby Honda X-ADV, dakle ima plus što je kao motocikl, gde je agregat smešten u ramu, a ima i lanac. Prenos je za skuter, klasičan CVT (DCT na Hondi), i monoshock pozadi. To verovatno uslovljava i veću cenu održavanja nego što je na klasičnom skuteru. I vetrobran može da se pomera gore-dole, ali kad se stane, ne u toku vožnje. Zanimljiv koncept ali sam ga samo kratko probao pa ne mogu da kažem mnogo utisaka, pisao sam na Bjbikers. Mislim da su i rasprodali ili prvi komad ili prvi kontigent a još primeraka im stiže u drugoj polovini godine.
ADX300 je već klasičan ADV skuter s motorom nisko ispod sedišta i prenosom koji se nosi na zadnjoj osovini, što mu daje posebnu dinamiku, primeti se recimo u krivinama, nekako hoće guzicu da protera pravo umesto da prati put, čudan osećaj. Vožnja je ... stabilna, to je najbolji utisak. Inače je više za vožnju van grada, samo vizir da promeniš jer je besmislen kao na Hondi ADV350. Njega sam vozio u par navrata pogotovo što ga je Delta imala kao vozilo za rentu kad ostaviš svoj na servis (što nemaju više). Više utisaka za ADX300 na linku na testu, ostalo mi je u glavi koliko je stabilan u kretanju, kao na balvan na šinama da sam seo, posle mog Sh150
Joymax Z 300 je više maxi i bezmalo duplo je okretniji od ADX300. Ima i bolji vetrobran, a može da se i premontira na višu poziciju, držao sam veći prosek na AP s njim (nisu to sad neke brzine). Ali čini mi se da je i lošije sklopljen od ADX-a. I sveukupno je manje moderan od ADX300, linije, plastike...
Možda ima veze što je kao test primerak tek u razradi dok Joymax deluje da ga vozi kako ko stigne. Ono što je još bitno je da ima više mesta ispod sedišta.
test je ovde:

Ima tu još alternativa, plan je da ih istražimo ovog leta i pišemo još malo utisaka. Ali utisci za SYM su odlični, a pogotovo kad se cena uzme u obzir, a i tradicija fabrike.

NX500 sam vozio na kratko prošlog novembra i baš mi se dopalo, lagan motor, lagano se vozi, ulazna ADV kategorija i proletos baš povoljne cene (6k8).

Sh350 sam vozio dve, dve-i po godine, odličan za grad i okolo.

IMG_8855.webpIMG_0857.webpIMG_0490.webpIMG_0485.webpIMG_0460.webpIMG_0455.webpIMG_0831.webp
IMG_0772.webp
IMG_4658.webp

Poslednja izmena:
Od tih prcvoljaka Best buy bi bio Zontes 368 od D do K pa kome sta odgovara za njegove potrebe. Probao G i moram da kazem da ne znam sta bi moglo da mu parira u toj klasi. Ubrzanje, kocnice, lezanje, sve je top. Inace nisam ljubitelj skutera.

Poslednja izmena:
Aco ne zameri ali ti ADV klonovi nisu prcvoljci. Spadaju pod neku srednju velicinu.

Maxi skuter kategorija, u zavisnosti ko sta voli, moze da bude ekstremno veliki motor

Aprilia SRV, 850 kubika, lanac -

APRILIA-SRV-850-Maxi-9948_1.webp

Moze 5 ljudi da ga zajase ...

Od tih prcvoljaka Best buy bi bio Zontes 368 od D do K pa kome sta odgovara za njegove potrebe. Probao G i moram da kazem da ne znam sta bi moglo da mu parira u toj klasi klasi. Ubrzanje, kocnice, lezanje, sve je top. Inace nisam ljubitelj skutera.
***, mora da postoji i neka cenovna klasa. Za nešto malo preko 4k nema bolje.
Koji si G probao, v1 ili v2? 🤓

***, mora da postoji i neka cenovna klasa. Za nešto malo preko 4k nema bolje.
Koji si G probao, v1 ili v2? 🤓
V2

Aco ne zameri ali ti ADV klonovi nisu prcvoljci. Spadaju pod neku srednju velicinu.

Maxi skuter kategorija, u zavisnosti ko sta voli, moze da bude ekstremno veliki motor

Aprilia SRV, 850 kubika, lanac -

Pogledajte prilog 546187

Moze 5 ljudi da ga zajase ...
Pricam o ovima sa motorima 300-400 kubika. Do 40 ks.

Zontes 368 sasvim solidna mašina, provozao sam ga nedavno i iskreno za svakodnevnu vožnju po gradu odlična sprava. Baš me zanima da li Honda ADV 350 opravdava razliku od nekih 1500-1600€, ne znam da li ima nekoga ko je probao oba pa da prenese utiske?

Zontes 368 sasvim solidna mašina, provozao sam ga nedavno i iskreno za svakodnevnu vožnju po gradu odlična sprava. Baš me zanima da li Honda ADV 350 opravdava razliku od nekih 1500-1600€, ne znam da li ima nekoga ko je probao oba pa da prenese utiske?
Ako je i na njoj plastika kao na ostalim Hondinim modelima, izuzev Afrike i NT, ne opravdava ništa, jer sve što sam video od Kineza je bolje od onoga. Neverovatno.. Novi NC, plastike za streljanje, drugar koji servisira motore, ima NC 2017., kaže i on nije sjajan, ali ovaj novi, pakao.

Ja se isto mislim da prodam trotinet pošto je put kod mene ruiniran raskopavanjem i doplatim nešto za skuter od ~300 kubika, ali me zanima neki sa što manje održavanja (što duži servisni interval, naravno da ima kaiš koji ne traži čišćenje i podmazivanje kao lanac..) i da može da ponekad vozi dvoje po autoputu..

Čisto da znaš, kaiš ćeš na skuterima (ako planiras da održavas kako treba) menjati ranije ili isto kao i lanac koji nisi nikada oprao.. Evo baš skoro pred put sam zamenio lanac, gde sam baš testirao godinu ipo dana nisam podmazao lanac, niti ga čistio, čak je i stajao na snegu motor kad nisam bio tu, pa je zarđao i tako dogurao do skoro 30000km, kada je zamenjen..

Ja sam na jednom od ranijih motora za 109000 zamenio 4 lanca. Prvi je pukao, posle sam preventivno menjao ranije

Ja lanac očistim i podmažem kad god perem motor. Stvarno ne želim da se igram sa bilo čime na motoru gde svaka greška može skupo da košta (ne mislim finansijski).
Malo truda da budem miran u glavi da je onako kako proizvođač preporučuje.

Meni je ideja ako već moram da čistim i podmazujem na ZH2, da ne moram sad i na skuteru. Ne zanima me to što se menja na lupam 15k. Godišnje bih prelazio 1-2k km.

Evo malo zanimljivih motora koji nisu bili samo koncept, vec zavrsili kao serijska vozila 🙂

Italjet Dragster 700 -

Bila zurka u Italjet-u, popilo se ... niko ziv ne zna sta su napravili, kakvo je ovo vozilo u pitanju:

dragster-700twin-premium-black_red_white-standard.webp

BOXX -

I Heard you like Bags so we put Bag in your scooter ... Elektricni skuter velicine kofera 🙂

Boxx-Electric-Bike-6.webp

Honda CN250 -

OG Maxi skuter. Honda ga je bas ... preterala sa dimenzijama kasnih 70ih:

16536-honda-cn-250-6.webp

zamenio lanac, gde sam baš testirao godinu ipo dana nisam podmazao lanac, niti ga čistio, čak je i stajao na snegu motor kad nisam bio tu, pa je zarđao i tako dogurao do skoro 30000km
Nije problem samo lanac vec i lancanici.

Ne moze da opravda nikako pogotovo sto je 10ks slabija od Zontesa. Kako mi prijatelj koji je vlasnik skutera rece jedino sto mu se ne svidja je kratak servisni interval kod Zontesa. 4.000 km mislim da mi je rekao. Sad da li uvoznik forsira taj servisni interval ili kinezi to preporucuju ne znam. Po meni realno trebalo bi da bude 5000+ km.

Ne moze da opravda nikako pogotovo sto je 10ks slabija od Zontesa. Kako mi prijatelj koji je vlasnik skutera rece jedino sto mu se ne svidja je kratak servisni interval kod Zontesa. 4.000 km mislim da mi je rekao. Sad da li uvoznik forsira taj servisni interval ili kinezi to preporucuju ne znam. Po meni realno trebalo bi da bude 5000+ km.
Ima smisla.

Što se skraćenog servisnog intervala tiče, svakako ne može da škodi, jedino malo jače udara po novčaniku. Kinezi čuda prave na tržištu...

Ne videh temu ranije 😀

Voge 300 Rally, 15k km za malo jače od godinu dana. Svašta nešto obišli i odvozali, nije štucnuo. Pisao sam na BJB malo detaljniji report. Baš zahvalan motor, i pokazao se idealnim za ono što sam ciljao - da je dobar za učenje off roada, a da može da posluži za put.

Posle je ideja T7 pa samo da se menja za noviju do kraja života

Hvala vam svima na savetima! Na kraju mi je iskočila odlična ponuda za isti Keeway koji sam vozio kao rentu pa sam njega pazario, poslužiće neko vreme.
Pišem ponovo utiske kad napravim neku kilometražu.

Prilozi

• 20260713_160825.webp
    20260713_160825.webp
    438.4 KB · Pregleda: 24
Ja sam probo adv 350.

Za to što meni treba je ok, ali:

- Ručica gasa em ima lufta em veliki hod?! Pa treba da imam zglob kao tinejdžeri za ovo. Posebni fejl kad neko ko ja drži non stop desni kažiprst na kočnici. Što bi se reklo, ako hoću da panjiram gas, moram 'iz dva puta'.

- Dok vozim polako ispadam sa sedišta ka napred, jedino mi dobro kad zakopam gas sa semafora pa skliznem pozadi.

- Ne vozim skutere pa mi smeta što ne mogu noge pravo dole da spustim. Umalo ne padoh. To je do mene.

- Automobili me ne čuju, dva puta se prestrojiše preko mene u probnoj vožnji od 40 minuta. Mora neki prdavac auspuh. Obavezno. Navikao sam i da blago do umereno turiram između redova zaglavljenih četvorotočkaša. Ne znam ni koliko se čuje sa tim auspuhom.

- Ima vibracija na leru. Jedan cilindar, šta da se radi.

Zmijo, ovako ide -

Na auspuhu 90% imas DB killer - mala mrezica na kraju izduva koja sluzi da smanjuje buku - neophodna u EU, kod nas ne.

Na sve to, DB Killer smanjuje konjazu vozila za nekih 5% tako da je to isto jedan od razloga sto ga ljudi skidaju

Luft na gasu ne bi trebao da postoji. Imao sam prilike da vozim ADV 750, to je najverovatnije fabricka greska ili rabljen gas. Takodje ni vibracija ne bi trebala. Moj skuter je 2014 godiste, ler gas mi je miran besprekorno na 400 kubika

@Kolektor

Čovek ima H2 i SDR 1390, nešto sumnjam da ne zna čemu služi db killer...

Usput, zar ti nemaš Gileru Nexus 500? 🙂

Zmijo, ovako ide -

Na auspuhu 90% imas DB killer - mala mrezica na kraju izduva koja sluzi da smanjuje buku - neophodna u EU, kod nas ne.

Na sve to, DB Killer smanjuje konjazu vozila za nekih 5% tako da je to isto jedan od razloga sto ga ljudi skidaju

Luft na gasu ne bi trebao da postoji. Imao sam prilike da vozim ADV 750, to je najverovatnije fabricka greska ili rabljen gas. Takodje ni vibracija ne bi trebala. Moj skuter je 2014 godiste, ler gas mi je miran besprekorno na 400 kubika

Testni ADV350 u Delti ima pređenih 400km. Ne radi neravnomerno, ali u odnosu na 4cilindraše radi kao traktor.

Znam šta je DB kiler, prvi put sam ga skinuo na Tomosu 1990te. Dobio 3-4 kmh top brzine i izgubio tork na manjem gasu. Nisam siguran da to može dovoljno da pomogne. Mislim da mora ceo lonac da se menja.

I treće, nemoj misliti da prigušivač kod nas nije neophodan - po novome čak i komunalna policija ima pravo da te smara ako si vadio prigušivač ili skidao katalizator.

Ukoliko sumnjaju na neispravnost izduvnog sistema (npr. prekomerno zagađenje, dim ili nepropisna buka), komunalna milicija mora da pozove saobraćajnu policiju kao nadležan organ da preuzme kontrolu nad vozilom

Mene su skoro smarali (jer grmljavina) ali na sreću zh2 ima dva katalizatora (jedan u loncu, drugi ispod motora) a iz Pro Race lonca nisam izvadio prigušivač pošto nisam rad da mi bubne opne svako malo krvare (toliko je bučno). Tako da je bilo: gde ti je katalizator - evo dole, nedirnut - gde ti je prigušivač - evo ga stoji na mestu - pa što je toliko bučan - pa ima 200 konja, šta očekujete (a mislim se šta bi rekli da sam bio preko 20% gasa).

Kao što već rekoh, generalno izbegavam huliganisanje, buku namerno pravim samo na potezu geneks-plavi most.

@Kolektor

Čovek ima H2 i SDR 1390

SDR prodat pre 3 meseca pa kupljen ZH2.

Oh moje izvinjenje 🙂

Svaki brend ima neke svoje bolesti. Suzuki ne zna da podesi Ler gas na skuterima dok to postoji vec 20+ godina na svakom drugom brendu, Honda uvek ima neke sitne specificne probleme i slicno, Yamaha ima najgore resenje za motorno kocenje koje je sve gore i gore kako je Max serija novija (cim kad se obrtaji izjednace sa varijatorom)

Mislio sam na cinjenicu da DB Killer ne pravi problem na registraciji, dok bi ti to odmah videli preko. Sve sto vazi za kola - ispravna karoserija, jasno definisana boja, uredni retrovizori, ocigledno ne vazi kada se registruju motori jer sve prolazi tehnicki ako moze da se upali

Kapiram slovo zakona, isto tako kapiram da ljudi u centru beograda voze po 4-5 godina istekle registracije, RR vozaci sa savijenim nosacem tablice, po okolinama i selima kvadove koji ne bi smeli na ulicu ni sa zelenom tablom, a ljudi sa free flow auspuhom prave ponekad i 4x vecu buku nego sto je dozvoljena sa starim Majesty, Burgmanima i slicno

Nazad
Vrh Dno