Šta je novo?

Vojvodjanska (OTP) mbanking

Da li nekome radi OTP aplikacija? Ne mogu ni njihov sajt da otvorim.

ne radi kod mene

Ni kod mene, bas sam hteo da vidim da li jos neko ima problem 🙂 aplikacija javlja gresku da su servisi nedostupni.

Jok, riknulo i kod mene.

Ne radi ni online placanje karticom, nesto debelo puklo kod njih.

Odnosi se na strane kartice? Ako je domaći sajt, probaj Dinom, gde nema potvrde. Na fizičkim prodajnim mestima prolaze plaćanja svim karticama.

Imam studentski racun i mastercard karticu i dodao sam je kako bi iskoristio free trail za Grok AI. Free trail je bio do 29 juna kada sam ga i otkazao, međutim stize mi mail sat vremena posle da je naplata bila neuspesna i da cu ostati bez pretplate, sto mi je okej. Na računu imam mozda 50din i namerno ne uplacujem vise jer zelim da mi otkazu pretplatu. Posle toga jos par pokusaja naplate koji ne prolaze jer nemam novca na računu, da bi jutros stigao mail da je placanje uspesno realizovano. Ulazim na racun i vidim da je stanje 0din nakon toga prebacujem 5000din i na racun leze 2000din.. E sada mene zanima da li ovo inace rade i nisam bas siguran da imaju pravo na ovo, ili ja mozda gresim, jer sam imao/imam racune u 3 razlicite banke i ovo nigde ovako ne funkcioniše i uz to, to nije kreditna kartica a nemam ni dozvoljeni minus. I ne stizu nikakva obaveštenja kada je transakcija neuspesna. Sve u svemu negativno iskustvo iako je sitan novac ali ne kapiram njihov sistem naplate.. Ova kartica mi bas i sluzi kao dodatna za internet transakcije da ne moram da brinem ako nesto zaboravim da otkazem na vreme, medjutim izgleda da nije namenjena za to..

Da ne dužim previše, regularno je. Ti si faktički potpisao ugovor sa xAI o korišćenju Groka, nisi ispoštovao svoju ugovornu obavezu, i oni su verovatno potegli prinudnu naplatu (da tako kažem) preko Mastercardovog sistema za pretplate (subscriptions) i plaćanja koja se ponavljanju (recurring payments). Može biti i nešto drugo, pogotovu što je OTP danas očigledno imao neke smetnje, a i što su ti u prvom mejlu napisali da ćeš ostati bez pretplate, jer to implicira kao da neće pokušavati sa prinudnom naplatom. Ipak, ništa to ne menja činjenicu da nedozvoljeni minus kao koncept i te kako postoji, a da je ovo što se tebi desilo jedan od načina da se u njega uđe. Štite se malo i trgovci, ne samo kupci.

Iskoristio sam free trial za Grok AI do 29 juna kada sam ga i otkazao, međutim stize mi mail sat vremena posle da je naplata bila neuspesna i da cu ostati bez pretplate, sto mi je okej.
Ovo je kontradiktorno iz prostog razloga što ako otkažeš pretplatu na vreme, onda nema osnova i za recurring payment, ali moraš voditi računa koji je tačan period otkazivanja probnog perioda pre početka naplate (24, 48, 72h ili drugo vremensko razdoblje). Ti si verovatno bio u cajtnotu i tako se stvorio uslov da ti pretplata bude obnovljena. Ako ti pružanje usluge nije nastavljeno, traži od xAI ili X refundaciju (ne znam kako to već ide), a ukoliko to nije izvodljivo, onda pokreni chargeback postupak preko banke sa svim dokazima.

Ja sam baš shvatio da je kasno otkazao, ali ako im je ipak politika da se može otkazati kad god tokom trajanja probnog perioda, onda im stvarno treba tražiti povrat.

Da, verovatno sam promasio rok za otkazivanje za malo i nebitno mi je to sada, necu ganjati jer nije neki iznos a i iskoristicu uslugu koju sam vec platio.

A sto se tice placanja koje je banka odobrila to mi je i dalje malo cudno, svakako je ovo usluga koja se fakticki placa unapred, drugacije bi bilo da sam ja koristio uslugu 30 dana pa da bude prinudna naplata to mi je okej, ali ovde se placa unapred i uz to ne postoji nikakav obavezan period koriscenja. Grok je meni ovaj mail slao svaki put posle neuspesne naplate: We attempted to charge your Mastercard ending in **77 for your Grok xAI subscription again, but were unsuccessful. Please update your billing information to continue your subscription. Znaci da ce ukinuti uslugu ako ne prime placanje, sto je sasvim okej i uglavnom se to sa pretplatama i desava u tim slucajevima. Recimo tako je Onedrive pokusavao naplatu sa kartice druge banke, pokusavali 10tak puta i nakon toga mi ukinuli uslugu ali ni u jednom trenutku BPS nije odobrila transakciju jer sam stavio da su karticna placanja na internetu zabranjena. A uz to ovo je proslo bez bilo kakvog obavestenja, nigde informacije da sam fakticki u minusu na racunu, nista, da nije stigao mail od groka da je naplata prosla ne bih ni znao da se transakcija desila. I jos je stanje u aplikaciji bilo 0 din. Moguce je da ja gresim i da je sve sto je @rovello napisao jedino ispravno rezonovanje po ovoj temi, a da citam uslove koriscenja i naplate nemam vremena 🙂

Pa da, i ja sam pomenuo tu formulaciju, koja nekako implicira kao da neće pokušati prinudno, tako da ostaje opcija da je OTP zabrljao, tj. slučajno odobrio klasičnu naplatu bez pokrića. Mogao bi svakako da im pišeš, i xAI-ju i OTP-u, i da pitaš za objašnjenje. Za nedostatak obaveštenja me isto ne čudi, jer ne znam da li je ijedna banka to sa minusima rešila kako treba.

Nazad
Vrh Dno