Šta je novo?

Trenutno stanje u IT-u kod nas

Loše je stanje jako... vidim razni Rusi me spopadaju, valjda pukle im firme šta već. Oglasa i ono malo što ima niko zaista ne zapošljava, neki limbo traje već duže vreme a pored toga gomila ljudi ostane bez posla svakog novog meseca. Nisam od ovih što se štancalo po IT akademijama, ali ni za moju struku (DevOps) je vrlo loše stanje. Iskreno ne znam da postoji rola u IT a da im sada dobro ide.

Još uvek zapošljavaju Indijce na lopate... to se nije promenilo. Koliko čitam njihovi juniori rade za 300-400 dolara, što će reći da mediori se vrte oko hiljade, pa nije ni čudo što ih uzimaju čak i kada se autsors vampiri ugrade. Menadžerska kasta svojim sposobnostima virenja iz guzice se drži jako, bez mnogo žrtava. Gamad žešća...

QA se jos uvek koliko toliko traze.

Taj koji je otisao da studira IT zbog zarade a nije vican tome nece daleko stici.
Sve sto ima potrebu za gomilom radnika brzo stvori gomilu neradnika i posle niko nije dobro placen 🙁

Energetika ce biti ista.. to nije lak posao, def je tezi od bilo kog IT faksa.

Rusi barem ne gube ljudima vreme! Znaju sta hoce, kako da dobju, sta znaju... znam da mi nece biti gubljenje vremena da Rusa zovem na intervju! Mislim na IT, ne znam za druge stvari.
(A Rusima treba posao zbog dozvole verovatno)

Da si stalno u znoju, stroci, prasini, d ate svi gledaju kao stoku da im nesto ne isprljas, da radis 10-12 sati, plus teren, dodjes kuci unesto da nesto radis sto volis ti goedas gde je krevet paralisan od umora ne zelis nista samo da lezis, a vikend jedan dan (nedelja) cekas samo da se odmoris, do duse kad su se radile banke nije bilo slobodnih dana, svaki dan cepanje ili gazda placa penale ako zakasni. 🙂
Ovo sto kazes nekome ce da zvuci da je svaki gradjevinski posao takav i zvucace im odbojno ali nije bas toliko crno 🙂
Neko moze da radi gradjevinu i 8-9 sati i da uspe da nadje slobodno vreme,ukljujuci da je sam svoj majstor

svakako svi znaju da nije fizicki lako, ali tu postoje 15ak vrsta gradjevinskih poslova, i ne znaci da su svi losi, zavisi od same "zilavosi" kao sto morbius kaze, od sposobnosti organizacije coveka i ostalo

Mi u IT-u prvi osetimo kad ekonomska kriza dolazi, pošto nam je industrija veoma credit sensitive. Sa pozitivne strane, mi prvi osetimo i kad kriza prolazi. Kad su tamo 2014. opet počeli da me zovu na intervjue, znao sam da Grčka izlazi iz krize, drugima to nije postalo jasno još par godina.

Ja se nadam da svi imate finansijskog sala da ležerno preživite nekoliko godina nezaposlenosti, ako do toga dođe. Sad sam senior, vrlo iskusan i ozbiljno sertifikovan, trebalo bi da bude posla za mene i u lošim vremenima, ali ko će ga znati, ne može da ne zaboli jako kad ovolike balončine puknu.

Mi u IT-u prvi osetimo kad ekonomska kriza dolazi, pošto nam je industrija veoma credit sensitive. Sa pozitivne strane, mi prvi osetimo i kad kriza prolazi.
Bas sam suprotno iskustvo imao, tek 2012 sam malo osetio krizicu i brzo je prosla

Bas sam suprotno iskustvo imao, tek 2012 sam malo osetio krizicu i brzo je prosla
Neke firme su 2009/2010 preventivno krenule u otpuštanja, ili na prvu naznaku da će neke prodaje biti odložene za par kvartala... sve zavisi... daleko od toga da nije bilo uticaja. Plus zapošljavanje je bilo minimalno jedno 3-4 godine, ako ga je i bilo i plate su bile zamrznute manje više...

a nije bilo ai i zelja gazda josh iza ushtedom.

Neke firme su 2009/2010 preventivno krenule u otpuštanja, ili na prvu naznaku da će neke prodaje biti odložene za par kvartala... sve zavisi... daleko od toga da nije bilo uticaja. Plus zapošljavanje je bilo minimalno jedno 3-4 godine, ako ga je i bilo i plate su bile zamrznute manje više...

Od 2024. zaposljavanje je minimalno, ovo traje vec dve godine. Plate su vecini zamrznute...

Сигуран избор увек. Пре 25 година само нас неколицина одабрала енергетику, већина су трчала на телекомуникације које су у то време биле на врху. Студирали лагано у мањој групи без гужве, сви нашли послове одмах после факса, данас већина има врхунске позиције и послове.
A koji su to poslovi u energetici? Evo, ja kao tek diplomirani (smer energetika), već skoro 2 meseca tražim posao, poslao sam 60+ CV-ja i niko mi se ni javio niti me pozvao na intervju. Ove nedelje ih sam tražim namenski, pa makar išao i bez plate, samo da steknem što više iskustva.

A koji su to poslovi u energetici? Evo, ja kao tek diplomirani (smer energetika), već skoro 2 meseca tražim posao, poslao sam 60+ CV-ja i niko mi se ni javio niti me pozvao na intervju. Ove nedelje ih sam tražim namenski, pa makar išao i bez plate, samo da steknem što više iskustva.
Ma trenutno niko živi ne zapošljava juniore, svi gledaju da uzmu 1 seniora i da im sa Claude Code-om odradi ono što bi taj isti senior i 5 juniora radili pre 3 godine...

U toj ulozi senior je system architect, znas koliko onih sto su se zvali seniorima pre 3-4 godine imaju dodirnih tacaka sa arhitekturom sistema? Veoma mali broj a i to sto bi napravili je Claude-ova ideja a ne njihova jer se arhitekturom sistema nikad bavili nisu iole ozbiljno. Provereno 90% ovih popularnih React inzenjera kvazi seniora pojma nemaju ništa kako aplikacije rade, veliki broj nazovi backend inženjera takodje. Znam jednog u pet da ume sam da postavi arhitekturu, ostali sve dunsteri, code monkeys.

Slažem se manje više, ali zanemaruješ da 90% aplikacija se razvija za intranet. 5 do 50 korisnika, tako da prednosti Netflix arhitekture da 500 mikroservisa ne postoje.

Izuzetno mali broj aplikacija je za neki retail i milione korisnika. Možda ni 0.001% ne doživi više od 1000 korisnika. A i Netflix je pisao sve od 0 barem 5x. 99.9% neki crud i par kalkulacija...

Ja od 14 godine radim na gradjevini, evo ne znam sta nisam od kopanja temelja, armiranja, betoniranja, zidanja, do struje sa druge strane, postavljanje galanterije, vode, gletovanja i krecenja.

To mi je posao od malena bio i kasnije uporedno sa studijama.

To ti kaze covek koji ne zna sta je gradjevina, boricu se da se tamo ne vratim svim silama, ako moram icicu imam znanja, ali ne zelim.

Da si stalno u znoju, stroci, prasini, d ate svi gledaju kao stoku da im nesto ne isprljas, da radis 10-12 sati, plus teren, dodjes kuci unesto da nesto radis sto volis ti goedas gde je krevet paralisan od umora ne zelis nista samo da lezis, a vikend jedan dan (nedelja) cekas samo da se odmoris, do duse kad su se radile banke nije bilo slobodnih dana, svaki dan cepanje ili gazda placa penale ako zakasni. 🙂

Neka, ja bi ovde.
Ma na kraju sve zavisi od osobe do osobe.. Verujem da si bas zbog dela gde si radio od 14te godine ti je muka od toga. Tinejdžer radiš na građevini.. Nije lako.

Elem neko jednostavno voli fizički rad..

U svakom slučaju došli smo iz kako sam pročitao "The shift from career "hopping" (jumping to new companies for higher pay) to "hugging" (clinging tightly to your current role) is a major workplace trend. Driven by economic uncertainty and a tighter job market, workers are prioritizing stability over risk" U svim sferama 😁

Nazad
Vrh Dno