Šta je novo?

[A1] Kucni net

IPv6 je "drugi internet" u odnosu na IPv4 pa će i uvođenjem istog ostati potreba za IPv4 CGNAT ili 464XLAT (što je slična tehnologija).

Jednostavno, IPv4 ima samo 4.3 milijarde adresa od kojih je 3.7 milijardi korisno, a kako prosečan čovek na planeti ima po 2-3 uređaja, to je 20 milijardi uređaja koji moraju da dele 3.7 milijardi adresa, pa će CGNAT ostati u upotrebi još dugo.

Odlična stvar je što uvođenjem IPv6, veliki deo saobraćaja prestaje da prolazi kroz CGNAT/464XLAT - Netflix, Prime, Apple+, Google, Youtube, Facebook, Instagram, svi sajtovi koje štiti Cloudflare, download igrica imaju omogućen pristup kroz novi protokol, te bi provajderi uštedeli mnogo novca, jer CGNAT uređaji obično koštaju puno i zavisi od ukupne količine saobraćaja koja je preneta, a korisnici bi imali bolje iskustvo - za nijansu brže učitavanje sadržaja i mnogo bolje iskustvo korišćenja voice i video aplikacija preko interneta.

Kada provajder uvede IPv6, on ima dve opcije:
  • da koristi dual-stack - da korisnici dobiju i IPv4 privatnu adresu i IPv6 /64 javni prefiks, pa da se za IPv6 ne koristi CGNAT a da za IPv4 nastave da koriste isti
  • da pređu na IPv6-only uz korišćenje 464XLAT koji se sastoji od dve komponente:
    • PLAT / NAT64: servis sličan CGNAT koji omogućava pristup servisima na internetu koji podržavaju samo IPv4
    • CLAT: komponenta operativnog sistema korisničkog uređaja ili CPE rutera koja pravi "virtuelnu" IPv4 adresu koju mogu koristiti svi programi koji uopšte ne podržavaju IPv6
Obe mogućnosti daju identično korisničko iskustvo - IPv4 i dalje ima restriktivan CGNAT, a IPv6 radi bez ikakvog NAT-a.
Supernova koristi dual-stack opciju. Znači u upotrebi su i IPV4 kao i IPV6, i sve radi savršeno dobro. Znači ljudi koji koriste video nadzor kod supernove, imaju otvorene portove i nemaju problem zbog CG-NAT-a. Zato sam i postavio pitanje, kada bi mobilni provajderi trebali da pored IPV4, počnu sa implementacijom IPV6 internet protokola?!!.

Poslednja izmena:
Pošto se ljudi i dalje bune oko osnovnih stvari koje su objašnjavane ovde po 100 puta, da probam u jednom postu da odgovorim na većinu pitanja za nove korisnike, kako bi znali u šta se upuštaju.

0. Prvo i osnovno, ko se odluči za 5G kućni net i TV - Ne gledajte mape 5G signala, crvene, žute, zelene... boje. Proveru vršite isključivo na sajtu: https://a1.rs/privatni/internet/provera-dostupnosti . Ako vaša adresa ne prolazi ili nudi samo 4G usluge, onda nasumična adresa, bliže centru grada, neka zavučena slepa ulica ili slično. Lični podaci koje unosite za proveru ne moraju da budu tačni.
1. Može se prijaviti druga adresa agentu, sa kojom nemate nikakve veze i postaviti opremu na svoju. A ugovor se radi na adresu iz lične karte.
Takođe, možete od agenta pre sklapanja ugovora zatražiti testni ruter (ako imaju) na 2-3 dana, da proverite sami na svojoj adresi signal i brzinu interneta.
2. Poželjno je promeniti par pozicija za ruter, predlaže se bliže prozoru, ali ima efekta ako je bazna stanica sa te strane kuće a ne suprotne. Rotiranjem samog rutera oko svoje ose se mnogo menja jačina signala od 25% do 75%. To pratite kada pristupite ruteru.
3. Smart Box se može povezati sa ruterom i preko LAN kabla i na WiFi, i na bilo koji TV ili monitor koji poseduje HDMI ulazni port. Kod mene je A1 ZTE Box na donjem spratu tačno ispod rutera i preko WiFi radi bez problema. Na suprotnoj strani kuće imam drugi ruter (svoj stari) povezan LAN kablom za A1 ruter i na njega android Box (svoj stari) povezan preko WiFi, takođe Xplore aplikacija radi bez problema i na njemu.
4. Na ruteru sa zadnje strane ima 3 LAN porta, prva 2 su izlazna a treći ulazni port, koji se može prekonfigurisati u porešavanjima da radi kao treći izlaz. Znači, može se povezati LAN kablom i dodatni ruter preko kućne mreže, računar i eventualno Box ili još jedan bilo koji uređaj.
5. Za pristup ruteru kucate u pretraživaču adresu 192.168.1.1 i morate da imate napravljen nalog na TP-Linku da biste se prijavili.
6. Ako Vam Xplore aplikacija baferuje na svakih par minuta, prebacite 4G signal na ručno i uključite samo B1, B2 i B3 opsege (B20 zna da zaglavi i naglo pada brzina interneta) - Pogledajte Post #10,325
7. Ako planirate da stavite eksternu antenu, morate je aktivirati u podešavanjima rutera i onda integrisane antene nemaju više funkciju.
8. Ko je ranije koristio Supernovu i MTS rutere, može očekivati mnogo jači WiFi signal sa A1 opremom u celoj kući. Moja preporuka je razdvojiti 2.4 GHz i 5 Ghz opsege u podešavanjima rutera.
9. Ko igra online igre, ako podesi poziciju rutera kako treba da ima stabilan signal, može očekivati odličan odziv bez LAG-ova, možda i bolji nego Supernova koaksijal.
10. Xplore aplikacija radi na svim mrežama i sa svim provajderima.
11. Ruter možete poneti sa sobom svuda po Srbiji, na selo, na planinu, u vikendicu, na kampovanju... Radiće svuda gde ima signala i sve dok niste u romingu.
12. Xplore aplikacija se može koristiti i u inostransvu ako instalirate neki VPN servis koji nudi IP adrese u Srbiji.
14. Vikendom u večernji časovima možete očekivati osrednji pad brzina, jer je većina korisnika tada kući i opterećenije su bazne stanice nego obično.
15. U ponudi na njihovom sajtu piše da vam mogu smanjiti brzine kod veće potrošnje ili opterećenja baznih stanica "Radi obezbeđivanja optimalnog kvaliteta usluge za sve korisnike", ali se još uvek niko nije žalio na to.

Možda sam negde pogrešio ili ispustio neku bitnu informaciju, ali sve u svemu, odlična ponuda sa 25% popusta od agenta ili 2x20% preko koda u odnosu na ostale provajdere od čijih cena vam se vrti u glavi!

Poslednja izmena:
Pošto se ljudi i dalje bune oko osnovnih stvari koje su objašnjavane ovde po 100 puta, da probam u jednom postu da odgovorim na većinu pitanja za nove korisnike, kako bi znali u šta se upuštaju.

0. Prvo i osnovno, ko se odluči za 5G kućni net i TV - Ne gledajte mape 5G signala, crvene, žute, zelene... boje. Proveru vršite isključivo na sajtu: https://a1.rs/privatni/internet/provera-dostupnosti . Ako vaša adresa ne prolazi ili nudi samo 4G usluge, onda nasumična adresa, bliže centru grada, neka zavučena slepa ulica ili slično. Lični podaci koje unosite za proveru ne moraju da budu tačni.
1. Može se prijaviti druga adresa agentu, sa kojom nemate nikakve veze i postaviti opremu na svoju. A ugovor se radi na adresu iz lične karte.
Takođe, možete od agenta pre sklapanja ugovora zatražiti testni ruter (ako imaju) na 2-3 dana, da proverite sami na svojoj adresi signal i brzinu interneta.
2. Poželjno je promeniti par pozicija za ruter, predlaže se bliže prozoru, ali ima efekta ako je bazna stanica sa te strane kuće a ne suprotne. Rotiranjem samog rutera oko svoje ose se mnogo menja jačina signala od 25% do 75%. To pratite kada pristupite ruteru.
3. Smart Box se može povezati sa ruterom i preko LAN kabla i na WiFi, i na bilo koji TV ili monitor koji poseduje HDMI ulazni port. Kod mene je A1 ZTE Box na donjem spratu tačno ispod rutera i preko WiFi radi bez problema. Na suprotnoj strani kuće imam drugi ruter (svoj stari) povezan LAN kablom za A1 ruter i na njega android Box (svoj stari) povezan preko WiFi, takođe Xplore aplikacija radi bez problema i na njemu.
4. Na ruteru sa zadnje strane ima 3 LAN porta, prva 2 su izlazna a treći ulazni port, koji se može prekonfigurisati u porešavanjima da radi kao treći izlaz. Znači, može se povezati LAN kablom i dodatni ruter preko kućne mreže, računar i eventualno Box ili još jedan bilo koji uređaj.
5. Za pristup ruteru kucate u pretraživaču adresu 192.168.1.1 i morate da imate napravljen nalog na TP-Linku da biste se prijavili.
6. Ako Vam Xplore aplikacija baferuje na svakih par minuta, prebacite 4G signal na ručno i uključite samo B1, B2 i B3 opsege (B20 zna da zaglavi i naglo pada brzina interneta) - Pogledajte Post #10,325
7. Ako planirate da stavite eksternu antenu, morate je aktivirati u podešavanjima rutera i onda integrisane antene nemaju više funkciju.
8. Ko je ranije koristio Supernovu i MTS rutere, može očekivati mnogo jači WiFi signal sa A1 opremom u celoj kući. Moja preporuka je razdvojiti 2.4 GHz i 5 Ghz opsege u podešavanjima rutera.
9. Ko igra online igre, ako podesi poziciju rutera kako treba da ima stabilan signal, može očekivati odličan odziv bez LAG-ova, možda i bolji nego Supernova koaksijal.
11. Ruter možete poneti sa sobom svuda po Srbiji, na selo, na planinu, u vikendicu, na kampovanju... Radiće svuda gde ima signala i sve dok niste u romingu.
12. Xplore aplikacija se može koristiti i u inostransvu ako instalirate neki VPN servis koji nudi IP adrese u Srbiji.
14. Vikendom u večernji časovima možete očekivati osrednji pad brzina, jer je većina korisnika tada kući i opterećenije su bazne stanice nego obično.
15. U ponudi na njihovom sajtu piše da vam mogu smanjiti brzine kod veće potrošnje ili opterećenja baznih stanica "Radi obezbeđivanja optimalnog kvaliteta usluge za sve korisnike", ali se još uvek niko nije žalio na to.

Možda sam negde pogrešio ili ispustio neku bitnu informaciju, ali sve u svemu, odlična ponuda sa 25% popusta od agenta ili 2x20% preko koda u odnosu na ostale provajdere od čijih cena vam se vrti u glavi!
Džaba ti uložio sav svoj trud, dobru volju i sve.

Meni ce ostati misterija kako moze neko da prijavi drugu adresu i dobije uslugu, pogotovo jer ide i tv.

Prvo otisao u poslovnicu u Knezu, zatim preko veze dosao do coveka koji radi u a1 i istu pricu mi je ponovio. Mora covek da dodje i izmeri...Inace nista od posla.

Nema ni veze, eto, ti je moje iskustvo.

Jos jedna bitna stvar. Posto uslugu narucujete preko agenta,to se tretira kao ugovor na daljinu i ako vam ne odgovara mozete ga bez ikakvih objasnjenja raskinuti u roku od 14 dana.

Ovo treba da se pinuje na početak teme.

Kod mene 10KM od Slavije, samo 4G i to nepromenjeno već godinama, 50/10 teoretski, BS na 500 metara i signal pun ali džaba, u stvarnosti kada stigne do 20Mbps super srećan, zato sam pre jedno godinu ipo prešao na MTs 4G i dobio 80-100/40. Od 5G ni traga, ni od jednog provajdera.

Primetio sam da moja bazna stanica gasi bandove samo leti kada su troski dani, a ostala godišnja doba - ne.

Poslednja izmena:
Nemogu nikako da stupim u kontakt sa agentom.Ako neko ima neki kontakt da posalje bio bih mu zahvalan.Trazio sam vec u temi za ponude niko se nije javio.5g kn je u pitanju.Subotica i okolina.

Jutros izmerena brzina za 5G KN na lokaciji u Kaluđerici na kojoj "zvanično" nema mogućnosti za 5G.
To ti je super ako hoćes da uzmes. Uzmes na drugu adresu i koristis u fulu. A komsije nece moci da ti "smetaju" jer ne mogu da uzmu

@kiza
Ma apsolutno je svejedno jer je bitan protok bazne stanice. Izlaz ka celom internetu je svakako dobar kod A1. A ovako ne trosis resurse iz paketa. A isti ti je rezultat. Malo ping varira jedino....

Znači ako postoji optika, makar i mts, ne daju opciju za KN?
Imam komšiju koji značajan deo godine provodi na vikendici, a drugi deo u stanu u Bg. Na obe lokacije ima mts optički internet ali zašto bi plaćao dve pretplate kad bi mogao da uzme jedan KN i ponese ga kad menja lokaciju. Na ovom linku za proveru mu nudi samo optiku na obe lokacije
Da li neko zna da li je moguće uzeti KN ako ima optiku na lokaciji?

Znači ako postoji optika, makar i mts, ne daju opciju za KN?
Imam komšiju koji značajan deo godine provodi na vikendici, a drugi deo u stanu u Bg. Na obe lokacije ima mts optički internet ali zašto bi plaćao dve pretplate kad bi mogao da uzme jedan KN i ponese ga kad menja lokaciju. Na ovom linku za proveru mu nudi samo optiku na obe lokacije
Da li neko zna da li je moguće uzeti KN ako ima optiku na lokaciji?
U tome i jeste fazon... I ja imam 5G signal pa ne daju. Kažu "neće da može" Znači kod mene 5G signal odličan tokom dana i noći, 4G noću posle 01h restrikcije ma mogu da dubim na glavi. Zovu me na telefon imamo optiku da vam ponudimo reko kad se predomislite za 5G onda me zovite. Do tada ne želim uznemiravanje. Na kraju ću lepo otići u yettel i uzeti ko čovek. A ne ove treba da moli čovek. Imamo signale sve provereno oni nas prave ludima.

Problem sa strane optimizacije je sasvim u redu da nude prvo optiku. Zašto da opterecujes konačni resurs kad imas virtuelno neograničen resurs.
Ali nije u redu da ne dozvoljavaju uopšte.
Za sada jedino rešenje je da uzmes na adresi koja dozvoljava 5G pa da koristis na svojoj adresi.

Problem sa strane optimizacije je sasvim u redu da nude prvo optiku. Zašto da opterecujes konačni resurs kad imas virtuelno neograničen resurs.
Ali nije u redu da ne dozvoljavaju uopšte.
Za sada jedino rešenje je da uzmes na adresi koja dozvoljava 5G pa da koristis na svojoj adresi.
Poenta cele priče je da se ima 5G signal odličan, brzina, a oni kažu nema i ne dozvoljavaju. Brz nešto preteran internet mi i ne treba jer ionako nema šta pametno videti.

Poenta cele priče je da se ima 5G signal odličan, brzina, a oni kažu nema i ne dozvoljavaju. Brz nešto preteran internet mi i ne treba jer ionako nema šta pametno videti.
Ma razumem ja tebe. Ali verujem da A1 planira da koristi resurse sto duze i za desetogodišnje planove. Ako sad podeli sve resurse. Imaju dodatne troškove da prave nove bazne stanice ili da unapređuju do iznemoglosti postojeće. Sto iziskuje pare na dugogodisnjem nivou. Zato kažem. Razumem oboje ali trenutno jedini zaobilazak oko toga jeste da upises drugu adresu

Mnogo hvala na ovom odgovoru!

Kao što su drugi spominjali, ova stranica je skoro totalno beskorisna.

Kada ukucam svoju adresu, kaže mi da je moguć samo 4G KN, dok kada unesem komšijinu kuću koja je odmah pored moje, odjednom sve 5G KN varijante mogu. Oboje živimo blizu tornja koji je od prilike 200 metara udaljen i ima 5G antenu nakačenu na njemu.

Kada kontaktiram agente, lepo kažu da je 5G moguć na mojoj adresi, što isto mogu da potvrdim sa svojim telefonom, jer kada uključim podatke, dobijem lepo 5G oznaku na telefonu da sam povezan na 5G a brzine i ping mi liče ovako.

Što me dovodi do pitanja, ako hoću da uzmem KN a kažu mi u poslovnici da nema 5G pokrivenost na mojoj adresi, šta da uradim?

Da li dozvoljavaju da se uzmu ruteri i box za testitanje (kao što si napomenuo u tački 1) da vidim da li je njihova informacija tačna ili ne?

Ovo me je čudilo kada mi je agent koga sam kontaktirao ranije rekao da Box-ovi nemaju ugradjen WiFi u sebi, što mi je ličilo totalno besmisleno u poredjenju sa onime što sam čitao o ovome.

Ako ima neki agent iz A1 koji čita ovu temu (ili neko ko može da mi pošalje broj svog agenta sa kime je sklopio 5G KN ugovor), zamolio bih vas da me kontaktirate preko PP i pošaljete mi svoj broj.

Uzmi A1 e sim pripejd i testiraj telefonom 5G kod sebe koja je brzina.
Morao bi imati mnogo vece brzine od 100 Mb/s.
Cak i 4G ide preko 100 Mb/s.
Nemam ni jedan uređaj koji podržava e-sim ALI,
interesantna stvar (problem) se desila danas, pozajmio sam MTS-ov ZTE LTE MF971L mobilni modem
i gledao šta sve ima od podešavanja (za većinu ne znam čemu služe) i našao na ovo:
1782585014990.webp
Da li je to taj "5G" o kom svi pričaju, sijalica je počela da blinće 😀

Takođe sam čačkao podešavanja na telefonu i nađem u Connections > Mobile network > Network mode sledeće stavke:
1782585775769.webp
5G tamo, 5G vamo, saberem ja kruške i jabuke, aktiviram oba i izmerim (speedtest) na telefonu 33,50 Mbps, ping 31ms
dok me telefon ubeđuje da je zapravo network speed 780Mbps 🙃
1782586500472.webp

Slučajno se desilo da sam hteo da pustim robota usisivača da odradi svoje i skontao da ne mogu
da ga povežem na net (naravno da bez neta ne zna da usisava i mopuje) dok sam u 5G talasima
pa sam morao da vratim na 1782586820860.webp gde mi se network speed spustio na 117Mbps a
speed test 30,23Mbps ping 30ms...
Kruške ili jabuke, lubenice ili dinje, ništa ovo nema veze sa A1 samo što moj usisivač neće da radi
na 5G... :/
Izvinjavam se na off topiku.

Poslednja izmena:
Ja sam tri poslovnice promenio dok nisam uzeo. Izašao mi je u susret radnik iz poslovnice, pa smo redom birali ulice dok nismo pogodili u kojoj može. Ako počnu da vezuju striktno za adresu onda će sve ovo biti beskorisno.

@Sirius9

Pomešao si babe i žabe puta dva.

5G mobilni internet je potpuno različita stvar od 5Ghz WiFi.

Network speed je potpuno različita stvar od internet speed.

Korisna je u tom smislu da znaš unapred da tražiš na drugu fiktivnu adresu, ako nema na tvojoj.
Ali šta se dobije ovime?

Ako mi na stranici kaže da "nema" na mojoj adresi, a ima kod mog susednog komšije, šta bi mogao da radim sa tom informacijom sem da zaključim da im ta provera dostupnosti nije ažurirana ili da ima greške u sebi?

Skontao sam at some point nego sam do tad već uložio pola sata pa sam bio commited da to do kraja izguram 😂

Ali šta se dobije ovime?

Ako mi na stranici kaže da "nema" na mojoj adresi, a ima kod mog susednog komšije, šta bi mogao da radim sa tom informacijom sem da zaključim da im ta provera dostupnosti nije ažurirana ili da ima greške u sebi?

Mogao bi da dobiješ jači paket koji ti inače ne bi ponudili jer njihova provera prijavljuje da ti je dostupan samo slabiji paket.
... koji bi najverovatnije radio bolje nego slabiji paket u najboljim uslovima.

Ali šta se dobije ovime?

Skraćeno, kad uzimas internet mozes bilo koju adresu da navedes. A ti koristiš gde hoćeš. Kuci. Na vikendici. U telefonu. U kolima, autobusu, brodu i nizim avionima tipa Cesna

Nazad
Vrh Dno