Šta je novo?

SEPA Srbija

Hvala.Potvrdjeo mi je i od posiljaoca da nije oko 15-20e nego 3e bilo sad slanje

Mnogo bre komplikovana ta SEPA. Evo pre neki dan sam morao da pošaljem 40 evra u Češku, da platim uslugu. Pitao je l' može Paypal, kaže može. Poslao 40 evra, nikakav dodatak za proviziju niti je prodavac tražio, niti Paypal naplatio od mene. A transfer je momentalan.
PayPal uvek naplati proviziju iz/ka Srbiji samo je uvek primalac placa.
Skoro 6% + valjda 0.35e fixno.

Ja i dalje ne znam sta je sa mojih 10e poslato u AIK, jer nemam mBanking, pa cekam da se roditelji sete jednom da pitaju (bili su 10x da urade na ibkr jer ih stalno nesto setaju... i ne sete se 🙂)

Update, juce popunjen SEPA u AIK-u, mail pise poslato danas, vec je stiglo na racun u Nemackoj 🔥👍

Treba drug da mi uplati oko 500e na racun u yettel banci da mu kupim nesto kesom. Nikad nisam do sad primao devizne uplate a ne isplati mi se vise podizanje sa CG karticom zbog losijeg kursa i procenta na konverziju koji je veci od sepinog, koji je u yettelu 0.4% koliko vidjeh.
Mene zanima sad koja je procedura oko izjava, dokumentacije itd sta da ocekujem kad mi ovaj uplati pare? U CG samo legnu posle par sati i nista ne radim pa da vidim kako je kod nas u Srbiji.
Pretpostavljam da ne bi bilo problema za tako povremene uplate, da se nece smatrati zaradom ili nesto, takodje ako mi neko od familije uplacuje da li tu ima kakva olaksavajuca okolnost?
Vidim i uplate u humanitarne svrhe su oslobodjene taksi, posto ja sve upalte sebi smatram kao da su u humanitarne svrhe moze li se tu iskoristiti sta xD

Evo ja sam upravo preko Yettel banke poslao 250 EUR Interactive Brokeru pa ću videti koliko će to da traje. Provizija je 5 EUR.

Upravo povukoh instrukcije za SEPA uplate iz RF banking app-a, u pitanju je preduzetnički račun. Malo je reći da će onaj ko želi da uplati kucati ili kopirati jedno 10 redova podataka. Samo naziv radnje je tri reda zbog specifične delatnosti...
Da li smem da skraćujem te podatke, šta je obavezno?
Instrukcije za SWIF koje sam dobio na šalteru banke ranije su višestruko kraće.

Upravo povukoh instrukcije za SEPA uplate iz RF banking app-a, u pitanju je preduzetnički račun. Malo je reći da će onaj ko želi da uplati kucati ili kopirati jedno 10 redova podataka. Samo naziv radnje je tri reda zbog specifične delatnosti...
Da li smem da skraćujem te podatke, šta je obavezno?
Instrukcije za SWIF koje sam dobio na šalteru banke ranije su višestruko kraće.
Dosta banka u EU ti ne nudi da upises ista osim IBANa i cifre bukvalno i da zelis.
Tako da ne znam cemu to...
Samo IBAN, cifra i svrha su obavezni.

Meni (tj.caletu) vecina ignorise ostalo i za SWIFT (banke su im davale opcije da ne upisuju.

Iskustvo moje zene koja je u Intesi, preduzetnicki racun.Poslodavac joj je poslao u nedelju SEPA i stiglo je jutros oko 10-11h.

Da javim za slanje 10e sebi iz DE u AIK:
Stiglo, trazili razlog svejedno (samo potvrdio da sebi saljem za probu).

Ono sto je smesno je sto se vide 3x.. +10, -10 i opet +10 iz nekog razloga (razlicite reference..). Ne znam zasto 🙂

Cim pitaju za razlog, to je jos uvek kameno doba.
Kameno ili represivno doba.
Lično, bio bih vrlo vrlo oprezan sa bankama u SRB koje traže dokumentovane razloge. Zakonski ima samo par izuzetaka, dole navedenih u linku, za sve ostalo koje nisu ti izuzeci, sledi citat:

“Zakonom o deviznom poslovanju propisana je novčana kazna od 5.000 do 150.000 dinara. Za prekršaj će se kazniti rezident, fizičko lice, ako drži devize na računu kod banke u inostranstvu suprotno propisu Narodne banke Srbije”.

Nikakve probe i testiranja i otkrivanja deviznih računa van Srb.
Toplo NEPREPORUČUJEM.

Kameno ili represivno doba.
Lično, bio bih vrlo vrlo oprezan sa bankama u SRB koje traže dokumentovane razloge. Zakonski ima samo par izuzetaka, dole navedenih u linku, za sve ostalo koje nisu ti izuzeci, sledi citat:

“Zakonom o deviznom poslovanju propisana je novčana kazna od 5.000 do 150.000 dinara. Za prekršaj će se kazniti rezident, fizičko lice, ako drži devize na računu kod banke u inostranstvu suprotno propisu Narodne banke Srbije”.

Nikakve probe i testiranja i otkrivanja deviznih računa van Srb.
Toplo NEPREPORUČUJEM.
Ja zivim van Srbije....

Upravo sam prebacio novac SEPA-om, Intesa Banka. Skinuli su mi minimalnu proviziju sa deviznog računa. Mislio sam da će ići sa dinarskog... Ali suštinski svejedno.

Bitno je da ide brže od Swift-a i da su drastično manje provizije.

Ja zadovoljan 😊

Koje su sada od kako smo usli u SEPA sistem, najpovoljnije banke/opcije za uplatu na IBKR?

Mislim da je Intesa generalno najpovoljnija ili u top 2 i mogu da potvrdimo da radi. Imaš na Reddit-u pregled svih banaka (mislim da je neko kačio i ovde) cena Sepa transfera po banci.

• Like
Reagovanja: s5p
Pitanje je vise koja te ne cima. Ako izbegnes tipa RF I NLB (koje nebuloze od cena...) nije ti cim 5 (ProCredit) naspram 15e (AIK, jos uvek je sve 15e jer ne moze online).
Bitnije koja ne cima za papire.. AIK je smara mnogo (da se vidi sve, da bude maks 1 dan stari screenshot cena...). Ne znam za druge.

• Like
Ako imaš Magnifica račun u Intesi, onda Intesa, naknada je 0.02%
Za ostale Intesa korisnike, 0.04%

Druge dobre banke: AIK (ali mora na šalter), Unicredit, Yettel.

@alfaunits sve banke traže praktično isto, uz sitne izuzetke. Screenshot spot cene traži samo AIK, koliko ja znam.
Intesa zateva onaj komentar u originalno IBKR najavi, gde napišeš ISIm koji kupuješ, i cenu.
Prosto je jednom kad produvaš, svuda radi.

Neke banke odbijaju uplatu na IBKR. Mozda če tim stpama i Raif, sad kad guraju tu svoju platformu...

• Like

Odlicna tabela.
Izdvajaju da Postanska stedionica ne vrsi transakcije ka stranim brokerima. Da li ovde iz tabele ima jos neka banka sa takvim izuzecima?

Pitanje je vise koja te ne cima. Ako izbegnes tipa RF I NLB (koje nebuloze od cena...) nije ti cim 5 (ProCredit) naspram 15e (AIK, jos uvek je sve 15e jer ne moze online).
Bitnije koja ne cima za papire.. AIK je smara mnogo (da se vidi sve, da bude maks 1 dan stari screenshot cena...). Ne znam za druge.
I cimanje je jedna od bitnih stavki 👍
Koje banke se izdvajaju gde moze sve online da se zavrsi?
Koje su za izbegavanje?

@kibicer
Ja imam racun u sledecim bankama:
Aik start paket
Yettel bankmax
Raif iracuni
Verovatno cu zbog osiguranja otvoriti u halkbank
Da li se sada isplati otvoriti u unicredit ili nekoj drugoj gde je malo mesecno odrzavanje?

Poslednja izmena:
Tabelu prihvati sa zrnom soli, pravljena je pre nego što je Sepa zaista zaživela.
Da li se isplati - to samo ti znaš. Ne znam da li Unicredit daje besplatni račun sa online pristupom. Ne znam kolike sume nameravaš da uplaćuješ, to je važna stavka u računici.
Ovako na prvu - držao bih se Yettel-a, provereno dobro radi, sve je online, račun je free.

Pominješ osiguranje - koje? Ako je putno, razmotri Intesa magnifica. To je glavni razlog zašto taj paket koristim od kako postoji, iako je 800 din mesečno.

P.S. rekao bih da sam negde na r/finansije pročitao da Halk odbija uplate ka stranim brokerima, ali nisam siguran.

• Like
Pominješ osiguranje - koje? Ako je putno, razmotri Intesa magnifica. To je glavni razlog zašto taj paket koristim od kako postoji, iako je 800 din mesečno.

Za putno osiguranje je super i Erste Visa Gold kreditna. 150 din mesečno je mesečna naknada. Dobija se putno osiguranje 90 dana u jednoj godini sa pokrićem 40.000 EUR za ceo svet.

Samo sam sa korišćenjem kartice imao velikih problema, o čemu sam pisao na temi o Erste banci. Ali u principu ne moraš da je koristiš. Samo tražiš minimalni limit i da ti naknadu naplaćuju sa kreditnog limita, a ne sa tekućeg računa, kako ti ne bi naplaćivali i održavanje tekućeg računa 290 din, jer se ono ne naplaćuje kad nema prometa na tekućem računu. Samo odradiš trajni nalog 150 din sa računa u drugoj banci na partiju kreditne kartice i voila.

Pre neki dan sam video drugarovu karticu, 20k je Intesa uz Gold karticu.
Možda je 30k uz Platinum?

^ u pravu si.
Imam staru DDOR karticu, piše 20k. Od pre par meseci su prešli na Wiener, ne znam koji je sada nivo pokrića.

Ovo je bila nova, WS kartica, piše na njoj 20k.

Sad cu da pogledam,imam sad wiener.

Edit. 20000€

Nama je Unicredit ova 2 dana naopravio pakao.
Sepa transfer su pustili kao swift i naplatili 1700 provizije za to, dok je Erste na konto toga uzeo 256e provizije, tj 30000 din...
Muka ziva da se objasni sa njima

Nazad
Vrh Dno