Šta je novo?

Microsoft promenio ploču, sada tvrdi da je 8 GB RAM-a dovoljno za Windows 11 laptop računare

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Microsoft-Windows-11-menja-minimalne-zahteve.webp

Microsoft promenio ploču, sada tvrdi da je 8 GB RAM-a dovoljno za Windows 11 laptop računare​

Novi Microsoft Surface modeli sa 8 GB memorije koštaju manje, ali ostaju bez Copilot+ PC funkcija i otvaraju pitanje koliko je takva konfiguracija dugoročno održiva

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/uredaji/...ram-a-dovoljno-za-windows-11-laptop-racunare/

Pa da prodam onda 58gb za 2K eura, mozda bi bilo pametno... Ili da sacekam zimu, da skoci na 4K..

Pardon, 56gb. Pa oni rekose da ocekuju da sledece godine se sve duplira sa cenama, kako Ram, tako i SSD.
Mislim salim se naravno, ali ajde da se nadamo da se stabilizuju koliko toliko.

Ja imam neki Asus vivobook sa 8 giga rama koji je došao sa windowsom 10 a onda se update-ovao na 11 i sve radi ok. Nisam primetio da zapinje nešto. Povremena obrada fotki u GIMP-u, poneki crtež u ProCad-u i redovno Autodesk Fusion. Doduše nikakve igre se na njemu ne pokreću. Naravno da je sporiji od PC sa 32 giga memorije, ali ne nešto naročito.

Secam se doba Win 7 valjda kada je bolje radio sa 1gb nego sa bilo sta vise..

Ne znam koliko pratite cene, ali su cene ram modula pocele da padaju 🙂
2023 uzeh za 50 evra 32 Gb DDR4, 3200 CL 16, sledeći set kupujem čim ponovo bude ista cena (ili do 50% više za DDR5 ako to bude izbor). Do tada koristim ovo što imam. Evo ga PC DDR3, sve moguće tera što treba da tera, tako da ne može kriza da traje toliko dugo koliko ja mogu da ne kupujem...

Ja sam imao srece sastavio komp nov prosle godine tik pre poskupljenja, crkla stara b450 tomahawk max maticna i ja reko ajde sve novo i cao, i ispostavilo se kao pametna odluka.

Za sad imam 32gb ddr5 na 6000 mhz i ne vidim nikakvu razliku u odnosu na stari od 3200mhz, sta god, a ni ne popunim 32gb, ni blizu, tako da....

Da sad moram da sklapam isao bi na ddr4

Velika razlika između šta treba za Windows a šta programima. Na starom HP laptopu imam 8GB ali i W10. Ako je desetki dosta and i W11. Na njemu sa 4 jezgra i ne može bog-zna-šta da se radi. Na 5800x sistemu 16GB bilo knap a sada na 7900x 32GB nikada napunio mada je Page file samo 4GB. Na Auto je ali se nikada ne menja. W10 i 11 se lepo ponašaju sa memorijom. nikada mi nije iskočilo ono "Not enough memory" kao na sedmici sa 8GB.

Ja imam neki Asus vivobook sa 8 giga rama koji je došao sa windowsom 10 a onda se update-ovao na 11 i sve radi ok. Nisam primetio da zapinje nešto. Povremena obrada fotki u GIMP-u, poneki crtež u ProCad-u i redovno Autodesk Fusion. Doduše nikakve igre se na njemu ne pokreću. Naravno da je sporiji od PC sa 32 giga memorije, ali ne nešto naročito.
Пробај Линух Минт, има да лееети!

Probao i to više raznih distribucija. Radi brže, ali ni ovo nije sporo.

Nazad
Vrh Dno