Šta je novo?

[A1] Kucni net

Od juče su prva i treća lampica zelene na NX520 tp link ruteru i od tada je mnogo mala brzina oko 2-3mb. Samo kad su sve 6 lampice bele onda ima punu brzinu. Dešava se popodne posle 14h. Restartovanje na dugme pozadi samo pomogne na sat-dva i posle opet isto. Koji je problem i kako da ga rešim?
Kod mene na Zlatiboru se isto desilo. Pad brzine na 2-3mbps, zelena lampica...
Nakon reseta se ruter vraćao na 5g.
Posle par dana sam našao sledeće rešenje:
Pristupi ruteru preko ip adrese 192.168.1.1
Idi na "napredno" - "Mreža" - "mobilni Wan"
Opciju "pretraga opsega" sa automatskog prebaci na ručno. Pretraži 4G opsege i otkači samo B1, B3 i B7. Klikni na dnu "sačuvaj". 5G opsege ne diraj.
Meni se dešavalo da se 4G nakači na preopterećeni B20 opseg pa zbog toga izgubi i 5G.
Nakon ove izmene, sve radi savršeno.

Bitna stvar, telefon mi ni jednom nije gubio 5G mrežu kada je ruter imao problema. Tako da sam 100% siguran da nije do trenutnog pada 5G mreže. Problem je što ruter neće brzo da se vrati na 5G, već ostaje samo na 4G, sa B20.

Prilozi

• Screenshot_2026-06-22-22-06-57-755_com.android.chrome-edit.webp
    Screenshot_2026-06-22-22-06-57-755_com.android.chrome-edit.webp
    34.6 KB · Pregleda: 125
Poslednja izmena:
Jedno prosto pitanje,
nisam nasao odgovor na njihovom sajtu,
u paketu net+tv, da li ima mogucnosti i kojih, da se tv gleda na drugoj mrezi. I ako moze na koliko tv-a i da li samo uz dodatni tv box ili i na aplikaciju.
Pitam jer imam vec net od drugog provajdera na drugoj adresi gde manje boravim.

Antena skuplja od rutera / modema.

… da, to je ona ZTE eksterna varrijanta, antene-rutera… nije loše za ljude koji imaju pristup krovu, od njega sprovodi se LAN prema unutrašnjom prostorijama… pitanje je da li se doplaćuje, ako bi neko baš tu varijantu, ili je samo vrednost za revers…

Ovo je i antena i ruter…

Prilozi

• IMG_1902.webp
    IMG_1902.webp
    37 KB · Pregleda: 73

MC7510 je eksterni 5G ruter, tako da ovo nije iznos samo za antenu. Uostalom, ovo nije ni cena, jer uređaji nisu na prodaju, nego iznos koji korisnik koji mora da nadoknadi u slučaju da ne vrati opremu nakon prestanka korišćenja usluge.

@trucic nema doplate za korišćenje, samo se razdužuje nakon raskida usluge, slično kao i za TP link NX520:
Pogledajte prilog 543937

Ovo je super. Prvi operater koji nudi eksterni ruter na korišćenje uz mobile broadband internet i to potpuno bez naknade. Samo je pitanje koji su preduslovi koji moraju da se ostvare da korisnik može da dobije MC7510 umesto NX520.

… da li postoji mogućnost izbora, prilikom instalacije…?! Da li se doplaćuje razlika - od besplatno datog TP-Linka, do skupljeg G5F…?!

Da li si razumeo šta sam napisao…? Dakle svi bez problema možemo da tražimo taj ruter…?! I oni neće imati problem da nam taj uredjaj daju…?! I tamo gde nema potrebe za njim…?! Koja je onda svrha TP Linka…?!

Razumeo sam šta si napisao. I dao odgovor na drugu rečenicu, na koju je već dat odgovor. Na prvu rečenicu (koju nisam citirao) ne znam odgovor.

Kontekst je tu, poruku iznad. Poenta je da se ne doplaćuje, ali još ne znamo koji su preduslovi da se dobije eksterni ruter.

Koje su sanse da je samo za biznis korisnike? Ili ce mozda ponuditi dodatni KN paket? Kakve su mogucnosti ove antene poredeci sa onim NX? Da hvata bolje signal, to definitivno, mada mene zanima koliko bolje?

Stigao danas, doneo DExpress. Probao na brzaka, sasvim solidna brzina.

Prilozi

• IMG_20260623_103941.webp
    IMG_20260623_103941.webp
    38.1 KB · Pregleda: 65
  • IMG-81cf9deed59ea947f7fa21de311708bd-V.webp
    IMG-81cf9deed59ea947f7fa21de311708bd-V.webp
    22.2 KB · Pregleda: 68
Koje su sanse da je samo za biznis korisnike? Ili ce mozda ponuditi dodatni KN paket? Kakve su mogucnosti ove antene poredeci sa onim NX? Da hvata bolje signal, to definitivno, mada mene zanima koliko bolje?
Da odgovorim sam sebi, a mozda nekome i posluzi informacija. Dao ju je Gemini, tako da, malo je slagao sigurno. Domet na testu brzine u ruralnim podrucijima 6.5km do antene i brzine 750mbps. U slucaju da brzina nije presudna, 15km dometa za 50-100mbps brzinu. Ali mora da bude usmeren ka anteni. Dakle mozda ce ovo biti ponuda korisnicima koji su u ruralnim podrucijima? Mnogo jeftinije od izgradnje antene, a korisnik dobija net svakako. Ali na tim razdaljinama, vremenski uslovi igraju jako vaznu ulogu.

Mi koji smo dobili vec NX520 necemo moci da menjamo za ovaj?

Ja koliko sam razumeo, za korišćenje ovog spoljnog ZTE MC7510 (ZTE G5 Max), neophodan je i unutrašnji ruter ukoliko korisnik želi da ima wi-fi i poveže više uredjaja. Iz tog ZTE-a ide LAN kabl do njegovog PoE adaptera u kući/stanu, a iz PoE adaptera ide drugi kabl do unutrašnjeg rutera. Tako da ne verujem da može da se menja ovaj naš TP-Link za ZTE, jer nam trebaju oba. Takođe bi onda i novim korisnicima morali da daju i spoljni i unutrašnji. Neka me neko ispravi ako nisam dobro skapirao.

Nije neophodan nego ga imaju u prodaji u kompletu sa outdoor ruterom
Ok, moguće, mada Google tvrdi drugačije:

"Ne, sama spoljna jedinica ZTE MC7510 ne emituje standardnu Wi-Fi mrežu na koju se vaši uređaji mogu povezati.

Kako upravlja Wi-Fi mrežom:
  • Spoljna jedinica (MC7510): Sadrži samo Bluetooth čip koji se koristi isključivo za početno podešavanje i pozicioniranje putem aplikacije na pametnom telefonu. (Što se vidi i u okačenom videu)
  • Potrebna je unutrašnja jedinica: Mora se povezati preko Ethernet kabla sa unutrašnjim Wi-Fi ruterom (kao što je priloženi ZTE T3000 ili bilo koji drugi ruter po vašem izboru) kako bi obezbedila Wi-Fi signal unutar objekta."

Nije neophodan nego ga imaju u prodaji u kompletu sa outdoor ruterom radi bolje pokrivenosti wifi signalom unutar kuce. Prakticno dodje kao AP.

Još jednom. Nije u prodaji nego se daje na korišćenje bez naknade. Navedeni iznosi nisu cene uređaja nego iznos naknade ukoliko korisnik ne vrati uređaj nakon raskida ugovora. Uz MC7510 se verovatno dobija H3601P sa spiska uređaja u kompletu.

Nazad
Vrh Dno