Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Jedan bojler je na pametni prekidac na din sinu. Na njega sam imao isto slucaj da fidova sklopka padne kad ga ukljucim. Razlog je bio sto sam nulu spojio na sabirnicu. Kad sam spojio na fidovu sklopku, vise ne pada.1000560377.webp

Pa ovo ti je odlično. Zašto se patiš sa bojlerom na onom prekidaču kad ga već imaš na pametnom osiguraču?

Zato sto sam probao nekoliko kombinacija i imam problem na dva mjesta. Htio sam da vidim da li je problem do nacina razvoda instalacija, ili ja nesto radim pogresno (mimo ovoga sto spajam potrosac koji vuce vecu struju od maksimalne struje koju moze da odobri prekidac). kao i da li se moze rijesiti kako.

Poslednja izmena:
Neko "nepisano" pravilo je da je crna dovod a plava ka potrošaču,ž/z nula za sijalice.Da li je i kod tebe tako,proveri.

Neko "nepisano" pravilo je da je crna dovod a plava ka potrošaču,ž/z nula za sijalice.Da li je i kod tebe tako,proveri.
U prekidacu crna/kafena dovod, plava laufer. Z/z valjda prazna ako je sijalica.

Ali u ovom slucaju klasicni prekidaci imaju pozadinsko osvijetljenje koje dolazi od sijalice, a kojoj je potrebna nula

Crna/braon zavisi od kabla.Kao što rekoh ž/z se u takvim slučajevima ostavlja kao nula.Iskreno nisam pročitao baš sve što ste pisali,pa se izvinjavam ako je već nešto rečeno.

Blagi off, imam Tailscale na HA, da li isti moze da se instalira na Android TV kako bi isti koristio HA kao lokaciju?

Pitam zbog streaming naloga u drugoj zemlji, a TV nije u ovoj gde sam sada pa da proverim.

Blagi off, imam Tailscale na HA, da li isti moze da se instalira na Android TV kako bi isti koristio HA kao lokaciju?

Pitam zbog streaming naloga u drugoj zemlji, a TV nije u ovoj gde sam sada pa da proverim.
Skini Tailscale na TV pa probaj. Po nekoj logici bi trebalo da može. Ja bih bio optimističan. 😀

moze ja koristim tailscale ali na truenas serveru sa jellyfin a na android tv instalisn tailscale i radi streaming

ima li neko zigbee ili wifi resenje da zamenim dumb prekidac sa slike?
(zuto zelena je umotana u izolirku i ne ide u prekidac)
Inace ovaj prekidac sa slike zapravo pali 2 led plafonska panela, i koristi samo 2 zice.

IMG_20260409_142024.webp

Inace ovaj prekidac sa slike zapravo pali 2 led plafonska panela, i koristi samo 2 zice.

Pogledajte prilog 543831
Prekidac mora da dobija 2 zice, jedna je faza, stalno pod naponom, a drugo je ona koja ide prema svetlu. Tamo negde kod plafona su ta dva panela spojena. Ili u dozni, ali to nije bitno.
Proveri koja od te dve je faza, zbog tebe je bolje da znas, a koja ide prema svetlu.
To je inace uvek zbun kada se ne koriste namenski kablovi nego obican trozilni i onda vidis plavu i braon i mislis faza/nula, a ono nije tako.

yup, braon je faza a plava ide ka svetlima.
Pitanje, da ponovim, glasi da li postoji neki smart wifi/zigbee switch koji podrzava ovakvu situaciju,
neka pali oba svetla kao i do sad.

Neki koji ce da spoji ove dve zice na daljinsku komandu,
pa makar ostao bez dumb prekidaca.

Sonoff Basic R4, palice i kad ga ugase na prekidac jer ima neki Magic feature koji to omogucava. samo vidi da li ti dimenzije odgovaraju.

Isto to radi i R2 samo bez ovog Magic dela

Koji su to namenski kablovi?
yup, braon je faza a plava ide ka svetlima.
Pitanje, da ponovim, glasi da li postoji neki smart wifi/zigbee switch koji podrzava ovakvu situaciju,
neka pali oba svetla kao i do sad.

Neki koji ce da spoji ove dve zice na daljinsku komandu,
pa makar ostao bez dumb prekidaca.
Možeš i ovako nešto.

Jel imao neko problem i uspeo da reši konektovanje i ispadanje zigbee uređaja sa mreže? Konkretno mi pravi problem što izgleda svi uređaji pokušavaju da se nakače na koordinator, umesto da koriste zigbee topologiju i nakače se na ripitere.

Svi uređaji koji su u dometu koordinatora rade super, međutim oni koji su dalje, umesto da iskoriste smart plugove koji u struji i ripiteri, prijavljuju signal oko 30-40, iako su u blizini ripitera i ne rade naravno.

Meni se desi tonispadanje sa vremena na vreme, samo ih resetujem i poprave se.

Apropo ripitera, imas opciju u Z2M da ih spojis eksplicitno na ripiter, tako sto kliknes na permit samo tog repeatera, pa resetujes senzor

Apropo ripitera, imas opciju u Z2M da ih spojis eksplicitno na ripiter, tako sto kliknes na permit samo tog repeatera, pa resetujes senzor
Da, da, to odradim i uredjaj se zaista konektuje preko tog ripitera, medjutim nakon nekog vremena ga "zaobidje", odnosno hoce da komunicira direktno sa koordinatorom (verovatno nekako zakaci koordinatorov signal na momenat) i pocne da se gubi tj. odlazi offline. Nisam uspeo da nadjem da li je moguce blacklistovati odredjeni uredjaj da se kaci samo na koordinator, tj. da mu jedina veza bude preko ripitera.

I kad sam vec ovde, zna li neko kako videti koliko je odredjeni uredjaj trosio recimo u toku sata? U HA u Energy tabu, videh da su ubacili ovu novinu. Medjutim ono sto mene zanima je da vidim samo kW, ali ne kWh. Dakle kada udjem pod Energy > Sources tabom za random uredjaj, vidim stepenastu nepravilnu crtu Y osa kWh recimo od 516.2 do 583.9kWh, X osa vreme, a posto dodatno zaokruzuje na jednu decimalu, da ne bih peske racunao, jer uredjaj nekada trosi recimo 12W, a nekada 280W, postoji li nekako nacin da se vidi npr. uredjaj x je izmedju 11:20 i 11:45 trosio Y W?

Mozda lose objasnih. Za to znam, nego me zanima postoji li isto na energy dashboardu, ako ne kad se klikne na "electricty usage" ili "Sources" areas, bar da se doda info, mozda kao widget za taj uredjaj, da ne bih morao da idem za svaki uredjaj da ulazim tako.

Možeš sam da praviš dashboard da karticama kako ti se sviđa. Ovako je kod mene trenutno
1000001145.webp
Ove kartice uglavnom
1000001147.webp
Sankey se dodatno instalira.

Mozda lose objasnih. Za to znam, nego me zanima postoji li isto na energy dashboardu, ako ne kad se klikne na "electricty usage" ili "Sources" areas, bar da se doda info, mozda kao widget za taj uredjaj, da ne bih morao da idem za svaki uredjaj da ulazim tako.
Na sam Energy dashboard mislim da ne možeš dodavati šta i kako hoćeš, ali za poseban dashboard -> Statistic Graph Card, ili ako ti je preciznost bitna - History Graph Card.
Takođe, Energy dash možeš najvećim delom rekreirati, tako da dobiješ fakat kopiju + grafike...

Prilozi

• Screenshot 2026-06-25 at 16-36-42 Climate – Home Assistant.webp
    Screenshot 2026-06-25 at 16-36-42 Climate – Home Assistant.webp
    45.8 KB · Pregleda: 8
  • Screenshot 2026-06-25 at 16-37-07 Climate – Home Assistant.webp
    Screenshot 2026-06-25 at 16-37-07 Climate – Home Assistant.webp
    44.3 KB · Pregleda: 7
  • Screenshot 2026-06-25 at 16-37-36 Climate – Home Assistant.webp
    Screenshot 2026-06-25 at 16-37-36 Climate – Home Assistant.webp
    42.3 KB · Pregleda: 6
  • Screenshot 2026-06-25 at 16-38-48 Climate – Home Assistant.webp
    Screenshot 2026-06-25 at 16-38-48 Climate – Home Assistant.webp
    31 KB · Pregleda: 5

Menjao sam identičan Alingov prekidač za Sonoff ZBM5 2C (86mm). Može da radi sa i bez nule. Ja sam mu spustio nulu, obzirom da je u pitanju kontejner kao i kod tebe i razdvojio sam led panele, kako ne bi jedan prekidač palio oba. Malo deluje konfuzno kad se otvori kanalica ali može da se skonta šta je pisac hteo da kaže.

Za ovaj Sonoff prekidač ti treba nazidna kutija 86x86, malo se teže nalazi ali ima ih. Ja sam ih poručio sa jednog sajta, mogu ti dati preporuku ako ti bude trebalo.

Nazad
Vrh Dno