Šta je novo?

Android navigacija i mape

Zato sto je Waze vise polu-drustvena mreza nego navigacija, njena svrha je da upozori na policiju, radove, saobracaj i slicno, a ne da se planira ozbiljna ruta.

Delom tacno, tj, ako se misli na ozbiljne rute, usputna zaustavljanja, itd, ali malo je preterano reci da je polu-drustvena mreza. Ako gledamo tako onda je Gmaps drustvena mreza. Sto se tice toga da upozorava na policiju, budimo krajnje iskreni, te da ti neko ponudi da mozes dodeliti tacke u navigaciji gde ces zastati ili da te informise o policijskoj sacekusi, sigurno ces pre izabrati dojavu. Inace ako je gledamo kao navigaciju, ona je preciznija od mnogih placenih navigacija, konkretno Sygic (licno iskustvo). Imam je placenu i ista me je dosta puta odvela u nedodjije i puteve gde skoro samo konjem mozes proci. Dakle da, nije Waze klasicna navigacija sa svim stvarima koje cine jednu navigaciju kompletnom ali za prosecnog korisnika kome treba nesto od tacke A do tacke B, je vise nego dovoljna.

Nije dovoljna za prosečnog korisnika. Od A do B u urbanim sredinama - da. Od A do B u različitim državama - JOK.

Screenshot-20260612-173756-Google-Play-Store.jpg

v16.20.1-BETA

Ažuriraju se često i mape i aplikacija.

Probao sam malo besplatni TomTom, fino je radio, mapa izgleda ljepše od one na plaćenom TomTom, a i prikazuje mi 3D objekte što na plaćenom nemam (ne znam da li je do NDS mapa za ovo područje, ili nešto nisam dobro podesio). Ali onaj izgovor naziva ulica je blesav. To bi trebalo biti opciono, pa kome treba neka uključi.

Није ми јасно да ли у овом тренутку на GP продавници постоји TomTom апликација која се плаћа а намењена је аутомобилима?
Видим да има бесплатни TomTom Maps & Traffic за аутомобиле (скинуо га али никако не могу да наместим српски глас за навођење, све сам пробао), као и апликација за камионе која се плаћа TomTom Go Expert: Truck GPS.
Да ли сам нешто превидео?

Moja plaćena se na telefonu prikazuje pod nazivom TomTom GO, ali kad odem na njen Play Store tamo je naziv TomTom GO Expert: Truck GPS.

Nisam siguran da postoji neka plaćena samo za automobile. Ali ova je bila za automobile, ne znam šta su promijenili kada su u naziv dodali ovo "Truck GPS".

^
Изгледа да су две поменуте апликације тренутно једине које TomTom нуди, битно ми је да знам да ли је та TomTom Go Expert: Truck GPS намењена и за аутомобиле.

Naravno da jeste, ali su im primarni ovi u naslovu. 🙂

TomTom GO Expert: Truck GPS app is built for a truck specific audience, even though there is still a car profile available within the app.

Truck as a vehicle type:
  • Vehicle type
  • Engine type
  • Dimensions
  • Weights
  • Maximum speed
  • Dangerous cargo
  • Commercial vehicle

Poslednja izmena:
Ne znam da li će imati neku plaćenu verziju koja nije "for a truck specific audience", ili za tako nešto ostaje samo besplatni TomTom sa OSM mapama, bez našeg jezika, ali bar sada ima offline mape, i čak može da se pokrene i koristi kada nema interneta. Onda navijamo za njen razvoj, dodavanje našeg jezika, i dodavanje opcije da ne izgovara nazive ulica.

Ušao u ovaj TomTom i dočekalo me ovo sa screenshota. Dao im ocjenu 3 i ostavio feedback sa ovim vezano za jezik. Pretpostavljam da što više nas podnese isti predlog da su veće šanse da se ubrzaju promjene. Možda i na Play Store da se ostavi manja ocjena uz obrazloženje.
41380.webp
41381.webp

Ja u opcijama imam "Give feedback", ali ne radi, ništa se ne desi kada kliknem 🙂

I meni je tako ali maloprije kad sam ušao u aplikaciju dočekao me taj baner. Moguće da će svi dobiti u jednom trenutku.

Оставио сам им и ја коментар, односно утисак. Видећемо да ли ће реаговати.
Да ли може неко ко је успео да добије српски глас да га извуче и окачи негде па да га преузмем и пробам да га ручно убацим у одговарајући фолдер?

Ne može
Osim samog fizičkog dodavanja glasa potrebna je izmena u samom apk. To smo svojevremeno uradili sa NDS-om (ubačena kompletna jezička podrška)

Poslednja izmena:
Као и увек хвала пуно Боки на одговору!

Остаје недоумица зашто неко добије српски глас а неко не, пребацивао сам телефон на српски, брисао све податке у апликацији али без успеха...

Kodni raspored u sistemu uređaja ... podržan ili ne od strane apk

Као и увек хвала пуно Боки на одговору!

Остаје недоумица зашто неко добије српски глас а неко не, пребацивао сам телефон на српски, брисао све податке у апликацији али без успеха...
Probaj bosanski (užasan je) i hrvatski (bolji) ako ti ne radi srpski kad odabereš srpski kao jezik telefona. Meni rade sva tri TTS glasa kad odaberem bilo koji kao sistemski jezik.

@pilgrimbg

Хвала, ипак за сада одустајем од покушаја.

Занима ме још једна ствар, за TomTom Go Expert: Truck GPS видим да пише цена од 249 динара, претпостављам то је за месец дана, односно може да се узме и за један месец?
У тој плаћеној TomTom навигацији Предраг је једина опција за српски глас?

Probaj bosanski (užasan je) i hrvatski (bolji) ako ti ne radi srpski kad odabereš srpski kao jezik telefona. Meni rade sva tri TTS glasa kad odaberem bilo koji kao sistemski jezik.
Sistemski jezik?
Prebacivao sam sa engleskog na sve te jezike i nisam vidio nikakvu promjenu u TomTom aplikaciji kod izbora jezika za glasovnu navigaciju.
Ne znam zašto bi vezali izbor jezika u aplikaciji za sistemski jezik. Plaćeni TomTom kao i druge neke aplikacije za navigaciju imaju gomilu jezika za glasovnu navigaciju, bez obzira šta je podešeno kao sistemski jezik.

Ali dok sam prebacivao sistemski jezik i pokretao TomTom dobio sam i ja onaj prozor za slanje feedback-a, pa sam im i poslao par sugestija. Ako im to stigne.

Sistemski jezik?
Prebacivao sam sa engleskog na sve te jezike i nisam vidio nikakvu promjenu u TomTom aplikaciji kod izbora jezika za glasovnu navigaciju.
Nema opcije da biraš bilo koji jezik za navigaciju kad odabereš neki od "naških" jezika kao sistemski. Umesto toga, kad počneš navigaciju, čućeš srpski, što je valjda i najbitnije. Zašto su tako uradili, ne znam.

Ne radi ni kod mene to sa promjenom sistemskog jezika, i dalje je na navigaciji engleski. Nema veze, možda nekad dodaju naš jezik.

Analizirao sam apk i našao da TomTom u stvari ima podršku za srpski glas (i HR i BH) samo što je negde zapelo, možda neki bag, ili su negde u apk onemogućili tu ugrađenu podršku. Možda nije spremna po njima? Ili neće da se mlate sa malim jezicima. Šta god, vidim da u /assets/po_files/ postoje bs-BA.po, sr-RS.po, hr-HR.po. Evo i izvoda iz srpskog fajla: msgstr ""
"Project-Id-Version: \n"
"Report-Msgid-Bugs-To: \n"
"POT-Creation-Date: 2023-12-04 15:26+0200\n"
"PO-Revision-Date: 2023-05-27 14:01+0100\n"
"Last-Translator: \n"
"Language-Team: \n"
"Language: sr_RS\n"
"MIME-Version: 1.0\n"
"Content-Type: text/plain; charset=UTF-8\n"
"Content-Transfer-Encoding: 8bit\n"
"Plural-Forms: nplurals=3; plural=(n % 10 == 1 && n % 100 != 11 ? 0 : n % 10 >= 2 && n % 10 <= 4 && (n % 100 < 12 || n % 100 > 14) ? 1 : 2);\n"

# msgstr (en-GB): "Follow the road for {distance}."
# msg sample: "Follow the road for 100 metres."
msgid "Follow {road_name_preposition_and_article_for_follow_case} {road_name_for_follow_case} for {distance}."
msgstr "Возите путем {distance}."

Ne znaš o kodnim rasporedima sistema dovoljno, očigledno 🙂Takođe, nije dovoljno imati info samo na jednom mestu
Inače, svako prčkanje po apk rezultovaće apdejtom i poništavanjem promena. Možeš čak dobiti i upozorenje

Zašto neće da se mlate sa našim jezikom nije mi poznato. Jedan poznanik je dobio i zvaničnu pretnju da ne sme išta da čačka, iako je hteo besplatno da im odradi, kao i svi mi što smo se angažovali uostalom
Mnogo su drveni u tom pogledu

Zašto neće da se mlate sa našim jezikom nije mi poznato.
Svodi se na ovo.
Ostaje da im se piše da to omoguće, kad su već fino rekli da žele da dobiju feedback od korisnika, ja sam im i to za jezike naveo.

Nego, ja tamo u opcijama imam samo ENG USA i ENG UK. Neke druge aplikacije takođe nemaju naše jezike, ali bar imaju Njemački, Španski, Francuski, i tako neke "jače" jezike, dok besplatni TomTom nema ništa od toga, samo ENG. Pa računam da na jezicima tek planiraju da rade. A da li će dodati i naš to ostaje da se vidi, neki drugi su dodali (npr. Magic Earth) a neki nikad nisu (npr. Mapy).

Видим да је промакло моје питање пар порука изнад па бих замолио оне које имају плаћену верзију TomTom да ми ако могу одговоре на следеће:

"За TomTom Go Expert: Truck GPS видим да пише цена од 249 динара, претпостављам то је за месец дана, односно може да се узме и за један месец?
У тој плаћеној TomTom навигацији Предраг је једина опција за српски глас?"

Ne znaš o kodnim rasporedima sistema dovoljno, očigledno 🙂Takođe, nije dovoljno imati info samo na jednom mestu
Inače, svako prčkanje po apk rezultovaće apdejtom i poništavanjem promena. Možeš čak dobiti i upozorenje
Ma znam da ne znam dovoljno, ali sam mislio da probam da čačnem, probam par varijanata (nisam samo našao .po fajlove, već i svašta nešto u .xml itd.), pa ako uspe - uspe, ako ništa, ***. Problem mi je sajnovanje aplikacije sopstvenim ključem posle modifikacije, nisam to radio, pa ne znam da li ću se cimati.
A ako bi se ispostavilo da neka modifikacija sitna radi, posle svakog ažuriranja bi bilo cenim lako odraditi isti fiks.
Mada ne znam da li će stvarno neko da mi preti ako za svoj ćef nešto modifikujem. 😕
Kako će da me nađu?
Nego, ja tamo u opcijama imam samo ENG USA i ENG UK. Neke druge aplikacije takođe nemaju naše jezike, ali bar imaju Njemački, Španski, Francuski, i tako neke "jače" jezike, dok besplatni TomTom nema ništa od toga, samo ENG.
Ja imam i druge jezike - npr. kad sam prebacio na ruski testa radi, pojavili mi se baš TomTom voices za ruski, dva komada ženski/muški. Izgleda opet da je do telefona, OS-a i sl.

Zašto neće da se mlate sa našim jezikom nije mi poznato.
Ne koristim ovu navi ali samo da iznesem svoje vidjenje, inace nista licno tebi.
Malo trziste je najjednostavniji odgovor. Takodje u istom, piraterija cveta, ne funkcionise zakon o vlasnistvu, itd, itd. Koristim iPhone i isti ima milion jezika ali Srpski, ne. Zasto... pa zato jer smo suvise mali i bedni te ne vide razlog zasto bi isti ubacili. Sve je to tuzno kada se zna da je to mali posao za kompaniju, ali eto... ne zanima ih, da izvines, neka vukoj*ina.

Ja imam i druge jezike - npr. kad sam prebacio na ruski testa radi, pojavili mi se baš TomTom voices za ruski, dva komada ženski/muški. Izgleda opet da je do telefona, OS-a i sl.
Svašta. Ali opet meni to ne djeluje u redu, da im ponuđeni jezici uopšte zavise od sistemskog jezika.

Ja sam u svom OS-u pronašao podešavanje jezika za pojedinačne aplikacija (App languages), tamo nađem TomTom i prebacim na Španski, pokrenem TomTom i tada mi je sve u aplikaciji na Španskom, svi tekstovi, a i kod izbora glasova za navigaciju imam Španske opcije za izgovor, i stvarno priča na Španskom. A tu gdje se bira jezik pojedinačno za aplikacije za TomTom ima čak oko 20 jezika, ali nema ništa od naših. Ovo mi je neobično, navikao sam da se jezik za aplikaciju (testove i sve u aplikaciji) bira unutar same aplikacije, u njenim Settings, a ne ovako kroz OS.

Nazad
Vrh Dno