Šta je novo?

Banka Poštanska Štedionica (bivša MTS Banka) (2024 / 2025 / 2026)

Mislim da će morati kod njih.

Barem sam ja tako morao i uradio.

Dodatnu adresu za dostavu možemo mi definisati u aplikaciji, ali ostaje sve nepromenjeno od podataka koji su uneti kod otvaranja računa, tj sve promene kasnije tih podataka mora izgleda kod njih.

Ima opcija da se promeni broj telefona, prođem uspešno sve korake (unesem kod dobijen na stari broj, unesem i kod dobijen na novi broj) i na kraju me dočeka besmislena i nepismena poruka.
A ništa, otićiću u poslovnicu.

p.s. kod Raiffeissena se stvar može obaviti video razgovorom sa operaterom i slikanjem dokumenata, ako nekom bude zatrebalo.

Poslednja izmena od urednika:
Otišao na kraju u poslovnicu i kad sam već morao izgubiti sat vremena obavio sam još jednu stvar.

Prošli mesec mi stigne obaveštenje da mi je jedan od neaktivnih računa u Poštanskoj u minusu (naplaćeno održavanje računa). Kod mene se tokom vremena nakupilo ukupno 4 računa a za taj konkretan nisam imao predstavu otkud tu ali budući da nije bilo priliva, odlva ni troškova održavanja ignorisao sam ga.
Pitam službenicu kad je otvoren račun ona kaže da ne vidi, ja kažem pogledajte bolje mora da bude dostupan podatak.

Da ne dužim navodno je otvoren 2013 za promanje plate ali ja ga definitivno nisam otvorio. Tako da sam ga zatvorio i obavio jednu glupost više, kad sam već morao na šalter.

Moguće da ti j to namenski račun koji je otvoren za dividende od besplatnih akcija ili je AMSS otvorio ako si uzimao neko njihovo članstvo.

Takvi računi su bez održavanja, a i uopšteno su računi u BPŠ bez održavanja ako nema prometa, tako da je najverovatnije greška što je taj uopšte otišao u minus. To je propisano i tarifnikom, gde piše sledeće: Напомена: накнада за вођење платног рачуна се наплаћује само у случају активности рачуна.

Doduše, postoji jedna kontradikcija. U skladu sa tarifnikom, i svaki pregled usluga i naknada (PUN) za pojedinačne račune isto napominje, sa izuzetkom tekućeg računa za prijem zarade, o kome je ovde baš reč. Ipak, mislim da je to previd, tj. da im nije bio cilj da to bude izuzetak, ali sve je moguće.

Svakako bi trebalo da je tarifnik glavni, a da su pregledi pomoćni (izvedeni iz tarifnika), pa ima mesta za prigovor, pogotovu ako nikako nisu najavili tu naplatu. Takođe, tarifnik je ažurniji od pregleda, a on propisuje oslobađanje od održavanja. Čudno je i što su se tog računa tek sad setili, nakon tolikih godina.

Znam da u oni bez održavanja, ali, kao što je poznato, vrlo su sposobni da naprave greške u računici 😃
Moguće je da je neka državna firma, ako je raddio u takvoj, po default-u otvorila račun u BPŠ, kao što im je bio običaj ako ne naglasiš drugačije. Ne znam kakva je sad praksa oko toga, a i suštinski je nebitno. Vekovi će trebati da se odlepimo od nekih praistorijskih manira, razmišljanja i shvatanja.

Na ulazu u lokalnu poslovnicu Pošte osvanuo je novi bankomat, standardni savremeni teget Diebold Nixdorf, pa sam nažalost odlučio da ga isprobam. A zašto nažalost...

Zapravo je krenulo odlično, beskontaktno sam očitao kobrendiranu karticu DinaCard-UnionPay, pa je pozitivno iznenađenje što je to prošlo. To mi je dosad prolazilo samo na Raiffeisenovim bankomatima, dok na ostalim ne prolazi. Nije mi, doduše, dosad bio dostupan nijedan teget koji pripada BPŠ, ali oni ostalih banaka ne mogu da pročitaju.

Ovaj bankomat mi je, međutim, javio da sam uneo pogrešan PIN, što, naravno, nije bio slučaj. Doduše, menjao sam PIN već, a znamo da je sa tim ranije bilo problema (tipa važi samo za bankomat ili obrnuto), pa sam onda drugi put pokušao sa starim PIN-om, ali opet se isto desilo. Pred poslednji pokušaj sam ušao u aplikaciju, promenio PIN na isti, ta je promena kao prošla, nakon čega sam ubacio karticu u bankomat (kao hajde i to da probam), ali i treća transakcija je odbijena, čime mi je kartica blokirana zbog navodnih pogrešnih unosa.

Pa sad, ne znam šta se tačno desilo, ali najpre sumnjam na to da im je opet pobrljavio sistem po pitanju promene PIN-a. Kako sam već pomenuo, ranije je to bio rasprostranjen problem kada je reč o Dini (očigledno čuvaju i prethodne PIN-ove, pa im tu negde zapinje provera), pa su kao popravili, ali čini se da je opet aktuelno, tako da pazite.

Ja sam imao sličan sučaj nije to do bankomata nego do njihovog sistema tj softvera za PIN....natezao sam se skoro 10 dana...

• Like
Reagovanja: uji
Ma da, isto mislim, što sam i napisao, no "krivim" bankomat što me je privukao da ga isprobam, hahah. Nisam danas planirao, ali sam video novi, pa kao hajde da ga testiram. 🤣 Najviše me je zanimalo hoće li proći beskontaktno očitavanje, pa je super što je prošlo, ali nakon toga završih sa blokadom... Bila bi, doduše, fora da je stvarno nešto do bankomata, tipa da tastatura nije dobra i da kuca pogrešne cifre (na ekranu se ionako prikazuju samo zvezdice). Sve je moguće, a kasno mi je palo na pamet da treći pokušaj bude na drugom mestu.

Do sistema je definitivno, odražava se i na nacionalnu Dinu. Kod mene je situacija da na bankomatima prolazi novi (promenjeni) pin, ali na pos terminalima moram da kucam isključivo stari koga sam napisao hemijskom pored cvc koda što i nije baš tako pohvalno, jer za sve ostale krštene banke to nije problem i stavio sam svoj jedan te isti na svim karticama, ali ovo je izuzetak za koga bespotrebno moram da vodim red. Sreća u nesreći je što tu karticu i račun povremeno koristim (zbog menjačnice, za prijem internih uplata ili interni prenos sa računa nsz da dignem sa kartice i prebacim pare negde drugde), inače za nešto ozbiljno jok, nisu tog kalibra.

Imam pitanje, prijatelj trenutno u inostranstvu i kaže da ne može da plaća, sve je uključeno, ali master ne prolazi, negde sam pročitao da mora imati na deviznom računu evre da bi radila, da li je to istina? Ranije je koristio Yettel banku i tamo je konverzija išla automatski, nije morao da kupuje evre i stavlja na devizni račun.

@nenadjow Ne koliko ja znam, ne mora, mada sam ja imao i devize na računu pored dinare, kartica radi sasvim normalno u inostranstvu.

Kod mene je situacija da na bankomatima prolazi novi (promenjeni) pin, ali na pos terminalima moram da kucam isključivo stari
Tako je bilo i kod mene na početku, pa je onda duže vreme novi bio svugde (zato sam računao da su popravili), a evo jutros na bankomatu nijedan... Lutrija. 🎰

inače za nešto ozbiljno jok, nisu tog kalibra
Vala, lično mi na kraju Yettel ispada zlatan u odnosu na sve ostale. Sa njima sam imao najmanje problema, a sa BPŠ ubedljivo najviše (pisao sam ovde i o pritužbi NBS).

• Like
Reagovanja: uji
Da javim epilog, požalio sam im se preko aplikacije (sad sve to računaju kao prigovore) i već u toku dana su mi odgovorili da su odblokirali karticu i da probam opet, a da ponovim proces promene PIN-a u aplikaciji ako prvi pokušaj ne uspe. Malopre sam bio na istom bankomatu i ovoga puta je sve prošlo bez problema, PIN je odmah prihvaćen. A zašto juče nije...

Nego kad smo kod BPŠ, ima li neki razlog, zakonski podakt bilo šta, što su obustavili trgovinu onim besplatnim akcijama deljenim građanima?
Bilo je tipa 35 od Telekoma i 5 NIS i valjda jedna aerodrom. Ove druge akcije NISa bi morale da dobiju ponudu uskoro. Prema Zakonu o preuzimanju akcionarskih društava, svaka kompanija koja stekne više od 25 odsto akcija s pravom glasa ciljanog društva u obavezi je da podnese ponudu za preuzimanje. Oko 14% NISa su mali akcionari tj građani. Vrednost NISa Dellioite je prošle godine procenio na 2-2,5 milijarde evra, znači otkup u prvoj turi obaveznoj bi bio minimum oko 70 evra svakome ko zatraži, za 5 akcija. Kasnije verovatno i više. Naravno nemojte ni probati nekoga na šalteru u pošti da iscimate sa ovim pitanjima, parališu se momentalno.

Nego kad smo kod BPŠ, ima li neki razlog, zakonski podakt bilo šta, što su obustavili trgovinu onim besplatnim akcijama deljenim građanima?
Bilo je tipa 35 od Telekoma i 5 NIS i valjda jedna aerodrom. Ove druge akcije NISa bi morale da dobiju ponudu uskoro. Prema Zakonu o preuzimanju akcionarskih društava, svaka kompanija koja stekne više od 25 odsto akcija s pravom glasa ciljanog društva u obavezi je da podnese ponudu za preuzimanje. Oko 14% NISa su mali akcionari tj građani. Vrednost NISa Dellioite je prošle godine procenio na 2-2,5 milijarde evra, znači otkup u prvoj turi obaveznoj bi bio minimum oko 70 evra svakome ko zatraži, za 5 akcija. Kasnije verovatno i više. Naravno nemojte ni probati nekoga na šalteru u pošti da iscimate sa ovim pitanjima, parališu se momentalno.
Da li mi kao građani možemo da imamo uvid koliko i kojih akcija imamo, sem na šalteru banke ili pošte, gde mi jednom kažu da imam a drugi put da ih nemam? 😂

Da li mi kao građani možemo da imamo uvid koliko i kojih akcija imamo, sem na šalteru banke ili pošte, gde mi jednom kažu da imam a drugi put da ih nemam? 😂
Ako ih imaš, treba da si već imao uplate od dividendi pa potraži po izvodima unazad, nešto sitno ali to je to, uvid da ih imaš.
A koliko, pa svi su dobili podjednako, osim ako ih nisi prodavao ranije.

Hvala na odgovoru.
Nešto sam prodao nešto nisam, plus šro sam nasledio od pokojnih roditelja, pa me zato i zanima koliko ih imam, bilo bi dobro da postoji neki online uvid.

Još jedno pitanje u vezi Dina kartice koja je UnionPay, da li može da se koristi/plaća u inostransrvu kao Visa/Master?

Može, samo što mreža prodajnih mesta koja prihvataju UPI nije rasprostranjena kao Visa/MC. Odnosno zavisi od države do države.

Koja je procedura zamene stare debitne Dina kartice koja nema bezkontaktno za onu koja ima bezkontaktno? Problem je sto mi ova istice 2028 a mora da se uvlaci u aparate svugde. Cak sam otisao u poslovnicu prosle godine a zena na salteru me nije ni razumela iu samo je rekla da to ne moze, kad istekne stici ce nova
Znam da ja mogu da svoju karticu isecem i platim izradu nove ali moze li to drugacije?

Poslednja izmena:
Nemaju svakako obavezu da ti je reizdaju zbog uvođenja novih funkcionalnosti (samo je Raiffeisen to nudio svima na početku), tako da ti je najbezbolnije da platiš novu. Koliko vidim, zamena je svega 200 dinara, a pominje se i 100 za oglašavanje kartice nevažećom, ali ne znam mora li to ako je oštećena (a ne izgubljena/ukradena). Time ne samo što dobijaš mogućnost beskontaktnog plaćanja, već i pogodnosti koje idu uz UnionPay, koji ti omogućava plaćanje u inostranstvu, što bi mogao biti dodatni razlog za preuranjenu zamenu.

Nazad
Vrh Dno