Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

• Začetnik teme Začetnik teme mige
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ma ok, verovatno si u pravu, samo mi je neobično to provlačenje između dva vozila, obilaženje preko pune linije, preticanje u susret šleperu. Ja evo vozim bajs preko 25 godina (rekreativno) i svaki dan idem na posao sa njim a nikada ove stvari nisam radio. Doduše ne trkam se ni sa kim. Jel život vredi tih jedno ili dva mesta na nekoj trci?
Svako dobro.
Stvar percepcije.
vozim drumski bicikl uglavnom van grada, ali zivim u gradu i moram prvo da izadjem iz njega
Do prve bici staze imam oko 4km, ali do nje moram proci vozeci kroz gusti saobracaj (nema trotoar) i to pod uslovom da idem bas na tu stranu gde vodi ta staza i ona je u duzini od 5km deljena sa pesacima.

tako da i ne skrecem na stazu vec nastavljam kolovozom, i u povratku da zavrsim krug idem opet kroz saobracaj.

Na kolovozu ima nepisanih pravila koja medjusobno postujemo i kojih se treba pridrzavati iz razloga bezbednosti, narocito na prometnom putu sa vise saobracajnih traka.
Moram da primetim da se lako primeti ko nema iskustva i nesigurno izadje na kolovoz, narocito kad treba da promeni traku.
tako da je najbolje malo voziti sa nekim iskusnijim po gradu da se malo stekne rutina i vestina, posle toga si sigurno bezbedniji nego na trotoaru, gde te svako malo neko sece.

Ja sam danas ugasio garmin pred ulazak u grad, nije vredelo da mi meri jer je bila gužva em ruta do moje kuće, ima jedan deo gde je užas asfalt a ujedno i velika gužva plus blagi uspon. Isključio sam ga i onda do kuće lagano obrtanje ali opet, nemaju osećaja vozači automobila prema nama.

Možeš da budeš iskusan koliko hoćeš, kad je vozač automobila klinac, u pozajmljenom autu i žuri na posao. Fotografija od juče ujutru.

IMG-6aad91c96707da02ed9f104c1c26eedd-V.webp
Više se poplašio vozač kola, nego drugar koju je bio na biciklu. Biciklista ima dve oderotine, nije strašno, ali nije ni zanemarljivo.

Vrlo malo saobraćaja, bukvalno tri prazne trake, i dečko krene da se prestrojava pravo na bicikl, od nazad. Stigao ga. Drugar pretpostavlja da je mali gledao u telefon, kad ga nije video na tolikom prostoru. Da je bilo više saobraćaja, verovatno bi vodio računa o drugim kolima, pa bi video i njega.

Zadnji točak i kuka menjača su pukli, sve ostalo mora da pregleda. Verovatno je i ram za zamenu. A baš mu se posrećilo sa ovim Sava ramom, nije bio skup, a savršena dimenzija za njega.

Biciklista je triatlonac od devedesetih, ima više kilometara na biciklu nego mnogi u kolima. Ozbiljan čovek.

, , takodje zone skole, svuda me obilaze iako idem vise od 30km/h... po hirearhiji u saobracaju vozaci kamiona i automobila moraju da se prilagode biciklistima i pesacimaa ne obrnuto
Nije odgovor, ali cisto da napomenem posto dosta ljudi ne zna, da kada je suvo kod restorana pre skole mozes skrenuti desno gde je parkng za tvrdjavu, pa kroz konjicki klub, ima putic ispod tvrdjave i prolaz i izadjes tacno na kačićevu i posle nastavis njom.
Bilo bi cool kad bi jednom napravili biciklisticku tuda kao produzetak planiranom mostu i tunelu.

znam, isao tuda davnih dana kada sam isao u osnovnu skolu 🙂

pre par meseci u gradicu idem i pre tunela skrenem malo levo da obidjem rupu i proleti lik autom (BMW) na nekih 10cm od mene. dam gas i stignem ga kod parka pre skole (bila neka guzva, ali eto on zuri kuci sa posla) stanem pored njega, kucam, zena mu spusti prozor, rekoh sta bi? nisi me video? zamalo da me udaris? a on kako to vozis, sta skraces na pravcu... ja rekoh isao sam 32km/h tu je maksimum dozvoljeno 30, kako si uopste prosao pored mene, a on ti to ozbiljno, jesi ti normalan, zena mu kao daj idemo, i onda sam stao ispred njega i isao 30 skroz do kraja skole. obicno kada mi neko svira da se sklonim, ja se pomerim ulevo da mora da me obidje kao sto obilazi auto pa neka razmisljaju. obicno vozim uz ivicu puta, kada neko proleti pored mene kao da ne postojim pomerim se levo, pa oni iza njega ***a ni krivi ni duzni moraju da uspore. sa nekima ne mozes lepo izgleda

Kako sam promenio ishranu pred sam trening, mnogo se bolje osećam na ruti i nakon nje.

Takodje i prehrana tokom rute mi se dosta razlikuje od prošle godine.

Ove godine što se tiče tečnosti, jedan bidon limunada sa prstohvatom soli, drugi bidon dve supene kašike meda pomešano sa vodom.

Bidon sa medom i vodom je mnogo bolji izbor od gelova koji mogu da vam opterete stomak.

Što se tiče hrane, počeo sam jednostavnom i jeftinom varijantom energetske bombe.

U nutribiletu stavim dve banane, mleko 0.5 odsto, belanac, ovsene pahuljice, badem i sav sadržaj ubacim u rernu da se ispeče.

U taj miks možete dodavati šta hoćete tako da ću ja malo testirati sa dodacima.

Tako da umesto kupovnih čokoladica, sada sam prešao na nešto domaće i kada se pogleda, dosta jeftinije i zdravije.

Stavio kraću lulu, skratio sa 100 na 85 mm te mi sada gornji deo ledja zahvalan.

Pločice sam na cipelama gurnuo malo napred umesto nazad i nema više trnjenja stopala ili je to baš minimalno.

Ovo limunada sa malo soli sam cuo generalno da je dobra stvar, ja obicno nosim 500ml vodu i 500ml limunadu sa malo ili bez secera a po potrebi nosim i treci bidon u torbi.
Rute su mi do 50km nista posebno ali volim bananu da imam, urme ili nesto slatko kao bonzita ili vise njih.
Sta bi jos mogao po vasoj preporuci da ubacim a da je zdravo , naravno pivo to znam u hladu. 😀

banane 🙂

So u limunadi da bi nadoknadio elektrolite. Beži od šećera, bolja ti je varijanta limunada sa medom i malo soli zbog već rečenog. Veruj mi da so nećeš osetiti.

Što se tiče hrane. Od kupovnog možda one bonžite corny, okej su ali gledaj da uzmeš clasik sa lešnicima. Nikako čokoada preko jer se istopi na ovoj toploti 😁

Ja sam tek na početku povratka, u ovoj nedelji odvezao tek oko 140 km za jednu nedelju, tri treninga.

Polako ću ove nedelje da povećavam dužinu sve dok ne dodjem do stotke za jedan trening.

Danas iako mi kao dan da protegnem noge na bicikli, idem brdski trening.

U 19 km, na osmom kilometru kreće uspon prosek 10 odsto i tako sve do vrha. Naravno, u tom usponu ima i ravnih delova pa čak i nizbrdica ali penjem se sa 255 na 675 metara nadmorske.

U maju mesecu sam išao tu i stao na pola, jednostavno nisam mogao. Inače ta ruta je odlična jer je dobar put, nema saobraćaja toliko i kao nagrada, dobar spust nakon uspona.

Jeste. Tu je baš odlično za trening. No, to nije ništa naspram druge strane tog brda koja je još gora.

Prošle godine sam vozio na gore, pa se spustio na drugu stranu, vratio se istim putem, okrenuo se i opet još jednom prva strana.

Nemam aktiviranu stravu.

Kucaj Grošnica Kragujevac.

Odatle kreće uspon i ide do manastira Bajčetina.

Druga strana.

Kucaj Godačica

Odatle kreće uspon isto, vrh je kod manastira Bajčetina.

Imao volju danas da odem prvu stranu ali kiša me preteče. Umesto današnjeg brdskog treninga, radiću čučnjeve i iskorake.

att.h8EQ6-cYhwrcJecPrxLpPsyttr-jqNbPm6WdqRxLRdM 2.webp
Jel ima neko preporuku za bolje offroad gume od ovih na slici?
Mogu do 50 mm da se uklope na ram, ja bih neke od 45 recimo (ove na slici su 47mm ali nemaju nikakav grip)

Kako ide isporuka sa bike24?
Isplatili se mozda poruciti na neku EU drzavu?
Isto gume gledam posto su mi g-one 35mm, pa bih mogao na Sloveniju da porucim stogod pa da mi rodjaci dobace

Poslednja izmena:
nije rekao covek kakav off road 🙂 g one rs pro su dobre za bilo kakav gravel, ako ce da ide po planini, blatu i sl onda treba vece krampone. ovo je odlican mix on road/off road

Kako ide isporuka sa bike24?
Isplatili se mozda poruciti na neku EU drzavu?
Isto gume gledam posto su mi g-one 35mm, pa bih mogao na Sloveniju da porucim stogod pa da mi rodjaci dobace
nije bas kao da si u EU.
30eur shipping plus carina (dazbine drzavi)

ja sam kupovao neke skuplje stvari koje je nemoguce naci u SRB, pa sam nekako i progutao shipping, duties and taxes

Šibni linkove sa Strava segmentima tih uspona.
Nije Strava, ali su u Connect obojene rute, lako se pronalazi.

Nemam aktiviranu stravu.

Kucaj Grošnica Kragujevac.

Odatle kreće uspon i ide do manastira Bajčetina.

Druga strana.

Kucaj Godačica

Odatle kreće uspon isto, vrh je kod manastira Bajčetina.

Imao volju danas da odem prvu stranu ali kiša me preteče. Umesto današnjeg brdskog treninga, radiću čučnjeve i iskorake.

Prva ruta
Screenshot_20260616_095207_Garmin Connect.webp
Screenshot_20260616_095435_Garmin Connect.webp

Sa druge strane
Screenshot_20260616_094903_Garmin Connect.webp
Screenshot_20260616_095644_Garmin Connect.webp

nije rekao covek kakav off road 🙂 g one rs pro su dobre za bilo kakav gravel, ako ce da ide po planini, blatu i sl onda treba vece krampone. ovo je odlican mix on road/off road
Čim se žali na grip rekao bih da je čista situacija: I uopšte ne mora da ide po blatu, da ne pominjem da svakako ne može vozi po blatu, dovoljan je malo deblji sloj prašine da ti bude jasno da ti trebaju drugačije gume

Par slika i video sa vožnje u nedelju, krug po Fruškoj.

Screenshot_20260616_094638_com_qiwu_worldwide_ride_SportsDetailActivity.webp

Prilozi

• IMG_20260614_125947.webp
    IMG_20260614_125947.webp
    475.5 KB · Pregleda: 9
  • IMG_20260614_125958.webp
    IMG_20260614_125958.webp
    289.6 KB · Pregleda: 7
  • IMG_20260614_130135.webp
    IMG_20260614_130135.webp
    368.2 KB · Pregleda: 7
  • IMG_20260614_132252.webp
    IMG_20260614_132252.webp
    493.4 KB · Pregleda: 13
  • IMG_20260614_120620.webp
    IMG_20260614_120620.webp
    160.8 KB · Pregleda: 14
Smem te pitati koliko imas godina? Meni ovo puno pa ili si mnogo mladji ili ja nemam kondicije.

Jel ima neko preporuke gde mogu (osim Avale) u Beogradu da vežbam uspon u intervalima? Staza od Prokopa do Banjice mi je skroz lagana, ali ne znam kakva je situacija kod Topčidera / Košutnjaka, gde se tamo nalazi staza, kakav je uspon...?

Smem te pitati koliko imas godina? Meni ovo puno pa ili si mnogo mladji ili ja nemam kondicije.
Nema veze sa godinama, koliko sa kondicijom i to nečim što se zove specifična kondicija. Dobar primer je baka koja kopa ceo dan, a jedva hoda. A mi što trčimo 10km bez da se umorimo, ne možemo ni ceo red da kopamo, da se ne raspadnemo.

Meni je ovo izvodljivo, ali ako želim move time 3.30, a da se ne raspadnem, elapsed time bi mi bio preko 6 sati, verovatno bliže 7.

Nazad
Vrh Dno