Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
A ima li neko iskustva sa solarima i punjenjem automobila na taj način... znači ne interesuje me ugovor sa državom tj EPSom jer su opet nedavno promenili uslove i ide se ka tome da mogu da naplaćuju struju po negativnoj ceni kad je imaju previše 🙂

Koliko je okvirno trošak za izradu punjača i sem solarnih kolektora šta je još neophodno, inverter... da li potrebna još jedna baterija koju bi solari punili koja bi posle predavala uskladištenu energiju bateriji automobila?

Ima li kod nas taksi udruženja koja su zatvorila krug, tj imaju svoju proizvodnju struje, električne automobile itd

@KEJKN76, nemam tacne iznose ali to je jako skupo da bi se uradio kompletan offgrid sistem. Ne znam da li Ledi MS negde ima sisteme sa baterijama, ali taksisti nemaju gotovo sigurno.
Takav sistem bi kostao npr. isto koliko i auto. Znaci ako platis auto 40k, verujem da ces dati isto 30-40k da uradis takav sistem da budes potpuno nezavisan. Glavni trosak bi bila baterija. Ovde pricam o slucaju da hoces napuniti auto jednom nedeljno u jednom punjenju kada ti to zelis.

Po meni je ok resenje u slucaju da imas parking mesto u firmi gde ti stoji auto, ukoliko se bavis nekim poslom, ili kuci ukoliko ti je auto pretezno kuci. Da se ongrid inverter poveze na sistem i panele i puni auto sa viskom struje (ovde ne znam da li je moguce podesiti sistem tako da se auto puni samo sa strujom iz solara tj. kada on proizvodi). Ili druga opcija jako mala baterija i offgrid sistem pa da se puni samo kada sija sunce na solarima. Baterija da bude tu koliko da bude neki mali rezervoar energije kako bi peglala energiju iz solara...

U svakom slucaju jako skupo za potpuni nezavisni sistem

A izjave ministarstva necu komentarisati, ako kazu da imamo cak i visak onda je sve ok i nema razloga da ne trosimo koliko god struje mozemo uvece po jeftinoj tarifi iz UGLJA.

A ima li neko iskustva sa solarima i punjenjem automobila na taj način... znači ne interesuje me ugovor sa državom tj EPSom jer su opet nedavno promenili uslove i ide se ka tome da mogu da naplaćuju struju po negativnoj ceni kad je imaju previše 🙂

Koliko je okvirno trošak za izradu punjača i sem solarnih kolektora šta je još neophodno, inverter... da li potrebna još jedna baterija koju bi solari punili koja bi posle predavala uskladištenu energiju bateriji automobila?

Ima li kod nas taksi udruženja koja su zatvorila krug, tj imaju svoju proizvodnju struje, električne automobile itd
Koji ti je cilj?
Ušteda, energetska nezavisnost, ekologija?

Samo pojedine Model Y Tesle, napravljene u njihovoj fabrici u Nemačkoj bi trebalo da se klasifikuju kao da su iz EU i ne bi trebala da se plaća carina, koliko ja znam (uz onaj EUR.1 obrazac). Gde je proizveden auto može da se zaključi na osnovu VIN-a - automobilima proizvedenim u Nemačkoj VIN kreće sa XP7. Ali, pošto je carina za EV vozila 5%, to onda i nije preterano velik trošak.

Ostatak modela se prave u Americi i Kini.
Nijedan elektricni auto nema EUR1, jer znacajan udeo cini baterija, koja je uvek kineska. A to svakako nije jedini kineski deo na autima, pa proizvodjaci ne izdaju deklaracije o EU poreklu. Dakle na sve se placa carina 5%, osim sto je od pre par godina za nova kineska EV stopa 4,5%, sto je zanemarljiva razlika cak i na autu od 100.000EUR.

@KEJKN76, nemam tacne iznose ali to je jako skupo da bi se uradio kompletan offgrid sistem. Ne znam da li Ledi MS negde ima sisteme sa baterijama, ali taksisti nemaju gotovo sigurno.
Takav sistem bi kostao npr. isto koliko i auto. Znaci ako platis auto 40k, verujem da ces dati isto 30-40k da uradis takav sistem da budes potpuno nezavisan. Glavni trosak bi bila baterija. Ovde pricam o slucaju da hoces napuniti auto jednom nedeljno u jednom punjenju kada ti to zelis.

Po meni je ok resenje u slucaju da imas parking mesto u firmi gde ti stoji auto, ukoliko se bavis nekim poslom, ili kuci ukoliko ti je auto pretezno kuci. Da se ongrid inverter poveze na sistem i panele i puni auto sa viskom struje (ovde ne znam da li je moguce podesiti sistem tako da se auto puni samo sa strujom iz solara tj. kada on proizvodi). Ili druga opcija jako mala baterija i offgrid sistem pa da se puni samo kada sija sunce na solarima. Baterija da bude tu koliko da bude neki mali rezervoar energije kako bi peglala energiju iz solara...

U svakom slucaju jako skupo za potpuni nezavisni sistem

A izjave ministarstva necu komentarisati, ako kazu da imamo cak i visak onda je sve ok i nema razloga da ne trosimo koliko god struje mozemo uvece po jeftinoj tarifi iz UGLJA.

Ja sad pravim skoro 90 kWh dnevno ako je top sunčan dan do 20-30 ako je ceo dan oblačan sa 10 kW sistemom. U decembru je to bilo min 10 max 50 po danu. Sistem je koštao oko 7000 € plus priključenje koje očigledno ne bi radio. Za baterije treba ~5000 € za 10 kWh, tri puta toliko za 30 kWh.

Da li je neko zvao ministarstvo, svi rokovi su prošli i više se niko ne javlja na telefon. Svi zahtevi stoje i nemam pojma šta da radim sa subvencijama. Prošle godine je bilo barem neko obaveštenje kada će biti novih sredstava sada svi ćute i niko od medija ili auto kuća ništa ne radi a mi kao pojedinci nemamo nikakvu moć

Ako se ne varam, sredstva se namenjuju budžetom - dakle, ako su potrošena, potrebna je preraspodela budžeta. Mislim da sam negde čuo da se preraspodela očekuje na jesen.
Pozdrav

Ja sad pravim skoro 90 kWh dnevno ako je top sunčan dan do 20-30 ako je ceo dan oblačan sa 10 kW sistemom. U decembru je to bilo min 10 max 50 po danu. Sistem je koštao oko 7000 € plus priključenje koje očigledno ne bi radio. Za baterije treba ~5000 € za 10 kWh, tri puta toliko za 30 kWh.
Hvala puno na odgovoru. Duze vreme kalkulisem, podaci postoje na netu ali ovo sto si napisao iz prve ruke dosta znaci. Hocu da uradim samostalno manji ongrid koji bi smanjivao potrosnju danju po skupoj tarifi. Pocetna ideja mi je bila bas tih 10kW - u fazonu neka ima, medjutim vidim da je overkill za leto.

Da li je neko zvao ministarstvo, svi rokovi su prošli i više se niko ne javlja na telefon. Svi zahtevi stoje i nemam pojma šta da radim sa subvencijama. Prošle godine je bilo barem neko obaveštenje kada će biti novih sredstava sada svi ćute i niko od medija ili auto kuća ništa ne radi a mi kao pojedinci nemamo nikakvu moć
Meni su u BYD rekli da ako se za 60 dana ne dobije odobrenje da se smatra da je kupac odbijen i kreće se onda u prodaju auta po punoj ceni.

Koliko vidim, budzet subvencija je bio celih 170 miliona dinara, sto pokriva manje od 300 auta. Daj boze da su i tih 300 isplatili - kao sto nema podsticaja za samozaposljavanje, ne isplacuju se subvencije za poljoprivredu i ko zna gde sve ne zakidaju - ne moze se osloniti na podsticaj, jer ovaj simulakrum jedino imitira formu drzave.

Već nekoliko meseci su smanjene akcize na gorivo i ako sam dobro ispratio, budžet je svakog meseca, po tom osnovu, u manjku 30+ miliona EUR. Verujem da i to utiče na potencijalni rebalans budžeta u kome bi se razmatrale dodatne subvencije za kupovinu električnih vozila.

Imaš Smart punjace koje možeš podesiti da višak energije iz solara šalju u auto.

Ako ti je trenutna proizvodnja 10kw, potrošnja kuće 5, ostalih 5 ide u auto.

Isti ti punjači se mogu podesiti da vuku samo iz mreže struju, kao i mixovano.

Već nekoliko meseci su smanjene akcize na gorivo i ako sam dobro ispratio, budžet je svakog meseca, po tom osnovu, u manjku 30+ miliona EUR. Verujem da i to utiče na potencijalni rebalans budžeta u kome bi se razmatrale dodatne subvencije za kupovinu električnih vozila.
Dovoljno je poslusati povremeno izjave onog sto se za sve pita i sabrati 2 i 2. Ovih dana prica da je prioritet da se nadju pare u budzetu kako se zna i ume, da bi se povecale penzije. Ja ga nisam cuo da prica o ekologiji i elektricnim automobilima.

Pisao sam vise puta ovde, daj boze da gresim, ali sumnjam da ce biti vise subvencija ove godine.

Nećemo sada ulaziti u raspravu o uticaju tih subvencija na ekologiju. Ono što sam pokušao da kažem je da su iznosi tih subvencija zanemarljivo mali u okviru budžeta, ali da je isti trenutno pod nestandardnim pritiskom i da je neproširivanje subvencija mnogo manji demidž, nego nekome oduzeti već dodeljena sredstva.

Naravno, spremaju se izbori pa je drpačina sad na max, kakvo zdravstvo, prosveta, pravosuđe... EV subvencije nisu ni pale nekom na pamet, već se tu ugradilo oko onih poštinih EV-a.

Trenutno su ta dva nažalost u suprotnosti. Baterije su još uvek toliko skupe da se (po meni) ne isplati investirati u baterije za sada. Ako imaš opciju da puniš auto preko dana, mnogo ti je povoljnije napraviti da se auto puni samo iz solara, nego da puniš baterije, pa onda iz njih u auto. 10kWh baterija je i van Srbije 1500-2000e, kod nas je i više. Pa vidi koliko misliš kapaciteta baterija da imaš. S druge strane, punjenje auta noću košta malo, tako da se gubi smisao baterija zbog uštede.

Koji je razlog da neko hoće da puni baterije, pa onda iz baterija EV? EV već ima baterije. Više ima smisla da koristiš EV kao backup za kuću (ako ima opciju V2G).

Ako je cilj nezavisnost, onda baterije nisu skupe. Ako je ušteda, onda baterije nemaju smisla sa trenutnim cenama struje i cenama baterija u Srbiji.

Pa ako nije kod kuće kad mu solar pravi struju 🙂. To za V2G je dobar koncept ali nije tako straightforward. Osim što mora auto to da podržava (neki imaju samo jednu utičnicu na autu koju možeš da koristiš), moraju i invertor i punjač da podržavaju isti standard. Za sada, koliko sam video, nije baš jednostavno namestiti da ti kuća troši bateriju iz auta da ne bi vukao struju iz mreže.

Koji je razlog da neko hoće da puni baterije, pa onda iz baterija EV? EV već ima baterije. Više ima smisla da koristiš EV kao backup za kuću (ako ima opciju V2G).

Ako je cilj nezavisnost, onda baterije nisu skupe. Ako je ušteda, onda baterije nemaju smisla sa trenutnim cenama struje i cenama baterija u Srbiji.
Možda nije odgovarajući primer, ali je slična logika:
BYD hoće da pokrene mrežu punjača po Evropi, slično Tesli, ali sa jeftinijim kW/h.
Da bi bili jeftiniji, njihovi punjači će biti opremljeni baterijama, koje se pune samo noću, kad je struja jeftinija, a iz baterija se pune vozila kao na ostalim punjačima.

Nazad
Vrh Dno