Šta je novo?

Ručni akumulatorski alati - bušilice, brusilice, trimeri, čekići...

Тримери ждеру батерије, пре неки дан била мокра и висока трава, одоше све три 5 Ah батерије очас посла.

Tako. Tako.

Za bušilicu su zgodnije manje baterije (1,5 - 2,5 Ah).
Mada ima i jačih Li-polymer, a manjih dimenzija i težine.

Li-ion veće jedino ako se baš traži puna snaga kod bušenja.

Manje su i jeftinije i brže se napune.

Uslikao sam sve vrste Parkside baterija koje imam za sada:
1780820798821.webp
2Ah, 4Ah, smart 4Ah, smart 8Ah, smart 12 Ah

Ovako izgledaju 4Ah (obična i smart) jedna pored druge:
1780820863900.webp
Ovo su sve smart:
1780820894060.webp
Za šrafrljenje najviše koristim ove (2Ah i 4Ah):
1780820939810.webp
Mada sve manje koristim ove starije, "glupe". Uglavnom kad su baš neki prljavi radovi, pa da mi ne bude žao da uništavam ove smart. Znači kad imaš više struje na raspolaganju, a isti je format baterije.

Ove od 12Ah sam kupio čisto da zadovoljim znatiželju i neki ćef. Prevelike su da stanu u kosačicu i usisivač. Ugaona brusilica bi bila zahvalna za više struje, ali nije mi prijatno da je koristim sa njom pošto mi ne leži lepo u ruci.

Što se tiče teme, ne znam šta moderatori misle. Da li je bolje da ovu temi preimenujemo, da otvorimo novu temu ili da ostanemo ovako je bilo i do sada?

Što se tiče teme, ne znam šta moderatori misle. Da li je bolje da ovu temi preimenujemo, da otvorimo novu temu ili da ostanemo ovako je bilo i do sada?
Од старта дискутујемо о свим могућим аку ручним алатима, размишљао сам и раније да би то требало да буде назив. А она друга радионичка тема да буде за радионице и припадајуће фиксне/стоне и ручне алате (не на батерије).

Znači smart 4Ah je iste veličine kao standardna 2Ah? Kako je tolika razlika?

Li-ion pack koristi više poređanih valjkastih18650 i sl univerzalnih baterija.
Li-polymer je jedna baterija "ukalupljena" u kućiste i tako zauzima manje prostora. A može biti i većeg kapaciteta.

Ako razmišljate o jeftinoj varijantu lagane aku šrafilice imam preporuku za kinesku is svetofora/mere (no name brand). Koštala me je neke 2000 + sa aliexpressa naručio dodatni punjač sa dve baterije te za ukupno 3000 rsd imam set sa dva punjači i 3 baterije.
Ja je koristim već dve godine, bez ikakvih problema u radu. Renovirao sam potkrovlje i sav gips uvrtao sa njom u drvo i pocinkovani lim bez problema. Rasklapao I sklapao nameštaj i razne uređaje i idalje radi savršeno.
Imam i Bosch sličnu sa dve baterije (plaćena 14000). Do šrafova 10ki nemam potrebe da koristim Bosch-ovu. Ona veće šrafove uvrne značajno lakše I duže baterija traje.
Međutim, praktičnije je da imaš dva punjača sa dve rezervne baterije, Bosch-ova iako duže traje, traje nesovoljno za intezivnu upotrebu I desi mi se da iscrpim obe (kada serijski uvrćem velike šrafove). Boschova je imala kvar u garanciji koji je otklonjen (problem pri prebacivanju smera okretanja).

Rekao bih da sada češće koristim kinesku.

Dva punjača ili jedan dupli - to mu dođe kao must have, haha.
Kao minimum čak i za kućnu upotrebu, jer posao ume da se otvori.

Zaista je tako kako kažeš..

Znači smart 4Ah je iste veličine kao standardna 2Ah? Kako je tolika razlika?
4Ah ima 10 ćelija 18650, poređane u 2 reda.
4Ah sa Bluetooth modulom ima 1 red 21700 ćelija (isto 5 komada, isti je napon samo je veči kapacitet po ćeliji), koje su deblje pa je i sama malo višlja od 2Ah modela (koji ima 1 red 18650 ćelija).

Ako razmišljate o jeftinoj varijantu lagane aku šrafilice imam preporuku za kinesku is svetofora/mere (no name brand). Koštala me je neke 2000 + sa aliexpressa naručio dodatni punjač sa dve baterije te za ukupno 3000 rsd imam set sa dva punjači i 3 baterije.
Ja je koristim već dve godine, bez ikakvih problema u radu. Renovirao sam potkrovlje i sav gips uvrtao sa njom u drvo i pocinkovani lim bez problema. Rasklapao I sklapao nameštaj i razne uređaje i idalje radi savršeno.
Imam i Bosch sličnu sa dve baterije (plaćena 14000). Do šrafova 10ki nemam potrebe da koristim Bosch-ovu. Ona veće šrafove uvrne značajno lakše I duže baterija traje.
Međutim, praktičnije je da imaš dva punjača sa dve rezervne baterije, Bosch-ova iako duže traje, traje nesovoljno za intezivnu upotrebu I desi mi se da iscrpim obe (kada serijski uvrćem velike šrafove). Boschova je imala kvar u garanciji koji je otklonjen (problem pri prebacivanju smera okretanja).

Rekao bih da sada češće koristim kinesku.
Uslikaj nam je kad budeš imao vremena?

EDIT:

Evo ga i Rajobi ide putem Makite:

Poslednja izmena:
Pozdrav.

Tata želi da kupi preko ananasa Aku malu testeru na baterije od 48 v.

Molim vas za mišljenje da li to vredi kupovati.

Samo da prijavim, ova dva zajedno su jako lep komplet i vrlo sam zadovoljan posle svih prolećnih radova. Preporučujem na brusilicu dodati i 115mm zupčasti disk kao mobilni cirkular za drvo. Top. Ripoff Makite verovatno za dosta nižu cenu. Trimer solidan i lagan.

Ручни циркулар за равно сечење (и уздуж и попреко), убодну тестеру за детаље. Зависи и колика прецизност се тражи.

Šta koristite za sečenje dasaka do 3cm?

Verovatno misliš 3cm debljine? Da li misliš uzduž ili popreko?

Ako je poprečno i nije previše široka onda potezna testera (ili ger testera, kako je već zovu). Nemamo onu koja ima šine, nego samo što se spušta, pa ako je šira daska, onda koliko dohvati, okrenem, pa još jednom. Ako ne treba preciznost onda ručni cirkular. Ili najjednostavnije ručna testera, pogotovo ako je samo jedna daska u pitanju. Najmanje nereda i najpreciznije.

Ako je uzduž, onda zavisi koliko je široka i koliko precizno treba. Ručni cirkular je najjednostaviji, a ako je dovoljno široka da onda onaj sa vodilicom.
Kupio sam u Lidlu i stoni cirkular, i on je najjednostavniji ako treba da se suzi daska uzduž (a nije previše dugačka da bih mogao da baratam sa njom). Ne volim da ga koristim pošto sam gledao dovoljno snimaka gde pokazuju kickback, a ja sam priučen, hobi majstor.

Ako nisi skinuo onaj "klin" iza lista testere nemaš razloga da se bojiš kickback-a.Naravno,koncentracija na 100%.

Ako je uzduž, onda zavisi koliko je široka i koliko precizno treba. Ručni cirkular je najjednostaviji, a ako je dovoljno široka da onda onaj sa vodilicom.
Kupio sam u Lidlu i stoni cirkular, i on je najjednostavniji ako treba da se suzi daska uzduž (a nije previše dugačka da bih mogao da baratam sa njom). Ne volim da ga koristim pošto sam gledao dovoljno snimaka gde pokazuju kickback, a ja sam priučen, hobi majstor.
Ja sam sto pravio sam, bitno je da ima dovoljnu povrsinu da se ne podize materijal, a kickback u osnovi osetis pre nego sto dogodi, pa stanes kad osetis otpor.

Ger je za secenje pod uglom najbolji.

Za neprecizno secenje moze lagano i sa ubodnom sa listom “speed for wood”.

Imajte na umu da listovi testere za uzdužno i poprečno sečenje nisu isti,to što ih mi koristimo kako nam padne na pamet je druga priča...

Koju konkretno? Ako nije neka greška, 48V je "sumnjiv" napon i ukazuje na fejk.
ova na primer je lažnjak
Hvala najlepše na preporuci 🌿

Tata želi da kupi ovu, pa me zanima vaše mišljenje da li to vredi kupovati:

Imajte na umu da listovi testere za uzdužno i poprečno sečenje nisu isti,to što ih mi koristimo kako nam padne na pamet je druga priča...
Зато сам напоменуо да је питање каква прецизност се тражи. За мање прецизне и аматерске радове мени су обичан ручни циркулар и убодна тестера за сад били довољни за све радове. За прецизније сечење/скраћивање и сечење под углом се користе стационарне кружне тестере (mitre saw). За сечење по дужини потопне тестере са шином, евентуално стони циркулари. Које коштају далеко више. И заузимају више простора, а ја немам радионицу.

Više sam mislio na sposobnost lista testere da se izbori sa materijalom,ali da uz to ide i preciznost.
Zavisi koje alate gledaš,ako je DeWalt i Milvoki onda su cene pa malo je reći preterane,mislim kod nas.
Skoro sam uzeo Einhell uranjajuću,na struju,sa šinom,zajedno oko 200€,što mi deluje ok cena.
A neprijatno sam se iznenadio kada sam u servisu video dva DeWalt cirkulara,ne znam model oni što imaju točkove,koliko je to slabašan motor,po rečima servisera a i vizuelno.

Ја мали Dewalt ручни циркулар DCS391 малтретирам и са уздужним сечењем греда 198x48 мм, и завршава посао без проблема.

Ako nekome treba a nije video,i dalje ne znam da li smeju linkovi pa bolje ovako 🙂
Prodavnica iz NS inicijali TH 🙂
Komplet 999 din

Prilozi

• IMG_20260610_141440.webp
    IMG_20260610_141440.webp
    44.9 KB · Pregleda: 38
Kako da se preimenuje tema, dajte predlog?

Преименована је већ, мислим да је @SuperStarr завршио. Добро је овако. Хвала. 🙂

Da li mogu da dobijem preporuku za aku testeru za obrezivanje voća na baterije do 5.000 sa punjačem i baterijama?

Hvala

Za taj budzet tesko da ima neka valjana preporuka.
Jedino da pogledas te kopije sa ananasa ili KP sto u kompletu nude nekoliko baterija, punjac, testeru i set jos kojekakvog alata a sve to na 52 ili 120v platformi pa koliko potraje. 🙂

Druga opcija je da povecas budzet na 10-ak hiljada i da po radnjama potrazis Villager, Einhell, INGCO, Scheppach ili mozda cak i Parkside sa KP ali obavezno sa racunom SRB Lidl-a.

• Like
Reagovanja: Nea
Za taj budzet tesko da ima neka valjana preporuka.
Jedino da pogledas te kopije sa ananasa ili KP sto u kompletu nude nekoliko baterija, punjac, testeru i set jos kojekakvog alata a sve to na 52 ili 120v platformi pa koliko potraje. 🙂

Druga opcija je da povecas budzet na 10-ak hiljada i da po radnjama potrazis Villager, Einhell, INGCO, Scheppach ili mozda cak i Parkside sa KP ali obavezno sa racunom SRB Lidl-a.
Hvala 🌿

Tati treba samo za orezivanje voća, znači za osnovnu funkciju. Imamo možda desetak voćki u dvorištu.

Ima li u lidlu neke solidne ponude?

Važno je da vrši posao i da potraje koju godinu. Ne treba nam ništa specijalno.

Poslednja izmena od urednika:

За ништа специјално погледај ову рецензију. Ја сам узео Dewalt маказе, али то је ван буџета да бих препоручивао. Имам и тестеру са ланцем за веће гране/дрва. Иначе воће се орезује, а оно друго обрезује…

Nazad
Vrh Dno