Šta je novo?

Samovozeći automobili

• Začetnik teme Začetnik teme mnt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da, u pravu si. Nisam u toj priči, pošto volim da vozim. Razumem i one koji ne vole da voze. Samo mi se čini da je čovečanstvo krenulo stranputicom i polako se odričemo stečenih veština i znanja i na kraju ako ne prodjemo kao u "Terminatoru" zasigurno nas čeka ona verzija iz Wall-E.

Ne veruješ FSD-u, ali zato veruješ stotinama hiljada neznanaca, od kojih bar jedan deo nema pojma o saobraćajnim propisima, niti ima nameru da ih poštuje, naročito posle 7 loze i 4 crte belog?
Pozdrav

Ne veruje FSD-u još uvek, jer se nije na putu susretao sa istim. Sa budalama na putu jeste, i to mu je normalno, jer ima pretpostavku da koliko god loše neko vozio, da će čovek ma koliko pijan ili drogiran uvek odreagovati tako da ne slupa sebe i tebe. Robot ne pije i ne konzumira supstance, gleda uvek 360 oko sebe i ne gubi pažnju, zna savršeno saobraćajne propise i ako mene pitaš, daj stvarno da zamenimo te pojedince robotom, biće i oni bezbedniji i mi na putu bez takvih. Samo što to masovno usvajanje neće uskoro da se desi - skupo je dovesti da takva kola budu većina u saobraćaju, i sa druge strane novčića, ljudi kažu da vole da voze i da nikakav robot neće moći da ih zameni. U praksi smo tek na početku, desetine godina su ispred nas pre nego što ovo sve bude u meri da bi nešto značilo, ali mora negde da se počne, zar ne?

Ne veruješ FSD-u, ali zato veruješ stotinama hiljada neznanaca, od kojih bar jedan deo nema pojma o saobraćajnim propisima, niti ima nameru da ih poštuje, naročito posle 7 loze i 4 crte belog?
Pozdrav
Ne verujem da će u baš svakoj situaciji dok me vozi FSD uspeti da adekvatno reaguje pri susretu sa onima sa 4 crte i 7 loza, a i ako reaguje, možda će odlučiti da je bolje ja da stradam nego neko drugi.
Pozdrav

Za tog sa 4 crte i 7 loza teško da će bilo ko bolje reagovati od sistema sa gomilom kamera/lidara/radara/šta god.... On će da računa verovatnoće, a čovek tog trenutka čak ne igra ni na sreću, već, ako uopšte uspe da reaguje, reaguje impulsivno. Pa mu se možda i posreći.

Opaska "volim da vozim", me je odavno napustila. Evo sutra ću da vozim skoro 1000km, daleko od toga da mi se ne ide na taj put, ali svakako bih se opuštenije osećao da bar deo odveze FSD.

Do pre 10 ili 15 godina, automatik je za Srbe bio na granici sa paganizmom. Da tebi, tamo neko ili nešto samo menja brzine, ma ajte molim vas.

Sve Tesle koje si ikada video na putu bilo gde ga treniraju baš u momentu kako ovo pišemo,
Kao što je Guglova firma iskoristila 30 milijardi slika iz Pokemon Go za treniranje AI modela...

"BYD pokriva štetu sam: novim potezom Kinezi pokazali koliko veruju svom proizvodu"

Koliko znam i Waymo je odgovoran za svoje, ako se ti nisi mešao u njegovu vožnju. Možda je to razlog za ovakve odluke (kratak segment na 8:10 i Stevin komentar na cene memorije). Mada to je više do zakona, a ne do proizvođača

Evo jedno konkretno pitanje - kod nas imate česte radove na putu, npr na obiaznici oko BG. Ograničenje 130 pa 60 i onda prođu radovi a "razrešilice" nema.
Svaki auto sa prepoznavanjem ograničenja koji sam vozio piše i dalje 60, svi voze 130 pošto su radovi prošli pre 2 km.

Udarne rupe da ne pominjem. Loše obeležene ili nepostojeće linije da ne pričamo. Ja sam dosta tih sistema i probao, verujte mi ne-fsd Tesla se isto pogubi. Lagano.

Opaska "volim da vozim", me je odavno napustila. Evo sutra ću da vozim skoro 1000km, daleko od toga da mi se ne ide na taj put, ali svakako bih se opuštenije osećao da bar deo odveze FSD.
Иста прича и код мене, како време пролази све ме више замара вожња, ако ово настави да се развија овим темпом, можда и дочекам да могу да дремнем коју партију док ауто лагано крузира до дестинације.

На тему одговорности и надокнаде штете, то постоји само до границе која је актуелна за материјалне штете, неће вам ни возач, ни компанија, ни било ко поправити инвалидитет или вратити настрадалог члана породице, поправка или замена канте коју неки шваба или кинез иштанцују сваких 10-15 минута за мене није ни одговорност ни надокнада штете. Опет небитно да ли је штету изазвао робот-ауто, или пијана/нашмркана будала. Норвежани имају најозбиљнији приступ тој проблематици да ја знам (Vision zero), али то је за неку другу тему.

Evo jedno konkretno pitanje - kod nas imate česte radove na putu, npr na obiaznici oko BG. Ograničenje 130 pa 60 i onda prođu radovi a "razrešilice" nema.
Svaki auto sa prepoznavanjem ograničenja koji sam vozio piše i dalje 60, svi voze 130 pošto su radovi prošli pre 2 km.

Udarne rupe da ne pominjem. Loše obeležene ili nepostojeće linije da ne pričamo. Ja sam dosta tih sistema i probao, verujte mi ne-fsd Tesla se isto pogubi. Lagano.
Sta te sprecava da u tom trenutku preuzmes kontrolu? Sistem se zove supervized sa razlogom.

Kod nas je normalno da se u na mestima gde je ogranicenje 30, vozi 50 ili 60, zato sto je "bezbedno", da se ljudi seku, ulazi u makazice, prelazi dupla linija, rade polukruzna gde kome stigne.

Normalno da ljudima koji vole da voze, ne odgovara sistem koji ovo nece raditi. Ali ne brinite, kad god vam zatreba tako nesto, mozete sami da iskljucite i uradite tako nesto!

Sta te sprecava da u tom trenutku preuzmes kontrolu? Sistem se zove supervized sa razlogom.

Kod nas je normalno da se u na mestima gde je ogranicenje 30, vozi 50 ili 60, zato sto je "bezbedno", da se ljudi seku, ulazi u makazice, prelazi dupla linija, rade polukruzna gde kome stigne.

Normalno da ljudima koji vole da voze, ne odgovara sistem koji ovo nece raditi. Ali ne brinite, kad god vam zatreba tako nesto, mozete sami da iskljucite i uradite tako nesto!

Tema je samovozeći automobili - ako moraš ti da paziš onda nije FSD. Šta ako je npr neki sajber taksi i nema volan? Kako će @mitar1982 iz svog sna da preuzme upravljač čak i ako ga ima 🙂.

Poenta moje poruke je da kod nas što se putara tiče niti ima zdravog razuma (manjak školovanog/obučenog kadra), niti adekvatne signalizacije niti su postavljene oznake realne. Prešao sam celu Evropu uzduž i popreko - jeste da u Nemačkoj ima radova, ali ograničenje nije kao kod nas niz Bubanj potok za vreme radova - 50 km/h uz dve slobodne trake.

Kako će taj mučeni FSD da provali da nema prednost kad je horizontalna signalizacija izbledela i više se ne vidi a vertikalna (znak stop) okrenuta pre godinu dana od strane budale, a niko da prođe da to reši.

Meni se ne sviđa na mom autu kako radi prepoznavanje znakova ograničenja, na primer postoje ograničenja koja važe u nekim uslovima (na primer, za kamione, ili kada pada sneg). On samo prepozna brojku. Shvatam da je to bez neke dodatne pameti teško analizirati, ali je trivijalno i može predstavljati problem ako se ne bi rešilo.

Ima dosta znakova u lokalu koji su polomljeni , zaklonjeni liscem od drveca pa se ne vide. Mozda autoput za pocetak, lokal katostrofa zbog lose obelezenih traka...

Нема тог робота који ће моћи да се снађе са сигнализацијом у Србији. Кад направи неки пичвајз правдаће се да су га хладили ракијом и да семафор није радио...

Ništa ga ne sprečava, zapravo vozilo će zatražiti da preuzme kontrolu. Ne znam da li postoji komercijalni putnički automobil koji je iznad level 4 i da je kompletno autonoman.

Нема тог робота који ће моћи да се снађе са сигнализацијом у Србији. Кад направи неки пичвајз правдаће се да су га хладили ракијом и да семафор није радио...

Pa kaže da stižu roboti, ako mogu da igraju moravac u Kini trebalo bi da mogu da prevezu od Sremčice do Zaklopače. Plus, ovi "naši" roboti što dolaze, kako je objasnio, sede i uče ("Roboti koji hoće da uče"), napune se znanjem i posle im ne treba ni internet. To je za nas super stvar pošto je vozni park zastareo i nemaju baš sva auta pristup Internetu.

Roboti pobeđuju.

Roboti u svakom slučaju pobeđuju matrix + terminator...nije to daleko, a mislili smo da je to fikcija. Jednog dana igraju kolo a posle opet igraju samo ne kolo.

Ima dosta znakova u lokalu koji su polomljeni , zaklonjeni liscem od drveca pa se ne vide. Mozda autoput za pocetak, lokal katostrofa zbog lose obelezenih traka...
Iskreno meni bi autoput najvise i znacio, i one situacije u beogradu u 5 popodne kad je stani-kreni, prva-druga guzvanjac. To me najvise smara jer ono, stojis vecinu vremena, a opet ne mozes da se iskljucis jer na svakih 30s se pomeris za 2m.

Belgija se pridružila. Češko ministarstvo transporta stopira ideje o odobravanju, pod izgovorom da u Češkoj ima samo 300 tesli koji su sposobne za FSD (lol, ima ih oko 10000 sa HW4 zapravo) i kažu treba im nezavisno testiranje, jer jelte RDW nije dovoljno testirao 2 godine i preko 1.6 miliona kilometara u Holandiji. Biće da im žvaće dupe gaće i štite Škodu iliti VW automobilsku industriju, isto kao što će Nemačka i Francuska biti među poslednjim koje će da odobre, pored još nekih zemalja gde je jača automobilska proizvodnja.

Oh kako je konkurencija divna stvar - zašto da dozvoliš provereni sistem autonomne vožnje koji spašava živote, kad možeš da guraš svoja "domaća" kola koja nemaju ništa slično ni na vidiku. Aj da malo odugovlače pa da izbace nešto približno FSD-u, ali svi kasne barem 5 godina za Teslom po ovom pitanju i to je surova istina.

Ima li podataka o broju predjenih autonomnih kilomeatara u Kini i kineskih vozila?

Tema je samovozeći automobili - ako moraš ti da paziš onda nije FSD. Šta ako je npr neki sajber taksi i nema volan? Kako će @mitar1982 iz svog sna da preuzme upravljač čak i ako ga ima 🙂.

Kineski samovozeći taksiju imaju volan i uredno brišu vetrobransko staklo brisačima, kad pada kiša.

Не знам зашто ми прва асоцијација на такси будућности и брисаче би игрица Quarantine. Вируси су ту, као и ограде, и физичке и виртуелне, а ни 2047 није више тако далеко.

• Funny
Reagovanja: PJ
Za tog sa 4 crte i 7 loza teško da će bilo ko bolje reagovati od sistema sa gomilom kamera/lidara/radara/šta god.... On će da računa verovatnoće, a čovek tog trenutka čak ne igra ni na sreću, već, ako uopšte uspe da reaguje, reaguje impulsivno. Pa mu se možda i posreći.

Do pre 10 ili 15 godina, automatik je za Srbe bio na granici sa paganizmom. Da tebi, tamo neko ili nešto samo menja brzine, ma ajte molim vas.
Ja se uvek radujem svakom 1000+ km putovanju, pogotovo ako je dinamična vožnja sa zavojima, visinskim razlikama itd, a ne tipa autoput bg-zg.
Automatik sam probao i osećam se kao retardiran u njemu. 😀
Realno, u Zapadnoj Evropi je daleko bolji javni transport u odnosu na USA, pa FSD vozila i nemaju smisla. Ljudi jednostavno biraju da ne poseduju automobil pošto ne vole da voze i konformniji im je taj vid prevoza. U USA baš i nemaju puno izbora: razdaljine su velike i automobil je potpuna neophodnost. Tako da izgleda vama "direktorima" ovaj FSD je konačno taj službeni vozač koga ste toliko čekali... 😉

Izvini Flojde, nisam te prepoznao - molim te mi reci da ne voziš dizela i barem nešto od 200+ konja 😄 To što neko želi da ima mogućnost da bude "vožen" na dosadnim rutama i bezveznim dnevnim relacijama sa gužvama, semaforima, i stani-kreni saobraćajem ne znači da ne želi da uživa u vožnji na dinamičnijim relacijama. Dovoljan je pokret ruke da ugasim FSD i nastavim da uživam u vožnji u krivinama na svom 540 konja AWD autu sa adaptivnim vešanjem i niskim centrom gravitacije, što znači da imam izbor.

Neću da palim FSD sigurno kad se penjem ili se spuštam sa Alpa, ali hoću sigurno kada prolazim autoputem kroz monotonu severnu Italiju... Pa se ti raduj toj relaciji do sutra, ja želim da budem u mogućnosti da je izbegnem, ako već mogu.

Vala, sa milijardu kamera po svim mogućim putevima, više mi se ni ne vozi. Ove godine se vraćam iz Dolomita, tamo posle Cortine jedno 50 km na svakih 100-200 metara stub sa kamerom (ako se neko seća, pre nekog vremena su najavili takve crne i kod nas, ne znam da li su instalirani, pisalo se da će tipa po Banatu prvo). Regionalni put, ograničenje 60-70 na 80% deonice i sva vozila u ograničenju. Smorio sam se do autoputa.
A na autoputevima i ovako preko 130 retko gde može, možda u zemljama gde se ne gleda prosečna brzina. Na 120 mi se spava posle pola sata.
Tako da kad smo kod vožnje, ja sam zreo da me auto sam vozi...

a možda je i do mojih godina...

Automatik sam probao i osećam se kao retardiran u njemu. 😀
Ako te prati takav osećaj, tu zaista ne mogu da pomognem. Zaista je sve do čoveka.

U jednoj od tema sam već pominjao, vozio sam povremeno automatik, ali tek kada sam slomio nogu, pa dva meseca bio prinuđen da ga koristim svakog dana, doneo sam odluku da se ne vraćam na stick.

a možda je i do mojih godina...
+1
Biram da put završim odmoran i posvetim se drugim stvarima.

Izvini Flojde, nisam te prepoznao - molim te mi reci da ne voziš dizela i barem nešto od 200+ konja 😄 To što neko želi da ima mogućnost da bude "vožen" na dosadnim rutama i bezveznim dnevnim relacijama sa gužvama, semaforima, i stani-kreni saobraćajem ne znači da ne želi da uživa u vožnji na dinamičnijim relacijama. Dovoljan je pokret ruke da ugasim FSD i nastavim da uživam u vožnji u krivinama na svom 540 konja AWD autu sa adaptivnim vešanjem i niskim centrom gravitacije, što znači da imam izbor.

Neću da palim FSD sigurno kad se penjem ili se spuštam sa Alpa, ali hoću sigurno kada prolazim autoputem kroz monotonu severnu Italiju... Pa se ti raduj toj relaciji do sutra, ja želim da budem u mogućnosti da je izbegnem, ako već mogu.
Ne može tako, to je varanje. Il' si vozač il' si vožen. Samo tražite razlog da ne priznate da ste dušom u ovoj drugoj kategoriji. Ili se toliko omatorilo pa ne želite da priznate. 😉
Severna Italija je skroz ok. Slavonija ubija...

I ja volim da vozim, ali mi nije uživanje vožnja od 10h po autoputu. A i da detetom u kolima vozim sve manje "dinamično". Desi se povremeno da odvozam zanimljivu deonicu pa malo dignem obrtaje, vozim nešto oštrije, ali samo kad sam sam u kolima. I za to mi ne smeta automatik na primer. Ali to me drži do pola sata maks, sve preko toga, samo gledam komfor.

Zanimljivo mi je da se dosta ljudi i ovde i na redditu postavlja kao da će im volani nestati iz aitomobila. Neće, ne brinite. Tu su volani barem jos 20-30 godina... FSD ce biti samo dodatna MOGICNOST, kada i koliko zelite.

Ја желим да седим позади и уживам, да ме ауто одвезе на дестинацију, а он после да продужи на допуну где ће колега робот-рука (марадона) да га прикључи на пуњач. Ако морам да будем будан, обазрив и пратим саобраћај, онда ћу и да возим, чак ми је сигурније тако. Тренутно стање где робот учи да вози а ти си у обавези да га надгледаш, одговоран за све, и још плаћаш претплату за то ми не делује као фер понуда.

Meni se samo deo sa 100$ pretplate ne svidja 🙈. Na mojih prosečnih 1500km mesečno, to bi bilo jako puno po kilometru.

Nazad
Vrh Dno